Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
6.56 MB
2007-07-05 10:40:11
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
635
6628
Rövid leírás | Teljes leírás (540.69 KB)

Az újságot digitalizálási gyakorlat alkalmával beszkennelte: Jandovics Krisztina

Kanizsa 1991. 018-022 szám - május

Cím: Kanizsa
Alcím: Dél-Zalai Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:




1330Ft
DEL-ZALAI HETILAP
ni. évf. 18. sz. 1991. május 3.
PÉNZ
AZ ABLAKBAN?
- avagy egy tollvonás, ami milliárdokat érhet -
Még a kárpótlási törvény elfogadása előtt az Állami Vagyonügynökség (ÁVÜ) visszamenőleges hatályú intézkedése borzolta a kereskedelemben, vendéglátóiparban dolgozók kedélyét.
Április 1-i hatállyal az összes szerződéses és bérletes rendszerben működő" boltot, üzletet a saját kezelésébe vette, az eddig fenntartó vállalatok jogköreit, bevételeit egy tollvonással megszüntették.
Mit jelent ez az Élelmiszer Kereskedelmi Vállalat számára?
Pataki Károly, a vállalat igazgatója beszél az új helyzetről:
- Az igaz, hogy az előprivatizációs törvény utalt arra, hogy ezek a boltok elvonásra kerülnek, de hogy mikor?! Ezt az anyagot a múlt hét végén kaptuk meg, és visszamenőleges hatályú. Egyéb jelzést előtte nem kaptunk.
Én úgy gondolom az ÁVÜ-re elég nagy teher nehezedik. A privatizációs törvény keretében mintegy 7000 üzlet kerül eladásra. Ennek a levezénylésére az ÁVÜ-nek nincs elég apparátusa, így az országban mindenütt, mint ahogy velünk is, körülbelül egy hónappal ezelőtt kötötték meg a szerződést, amiben az eladás lebonyolítását ránk bízzák. Az eladásra szánt boltok nyilvántartása, adataik feldolgozása is időt igényelt, ezért emiatt gondo-
lom úgy, hogy a boltok visszamenőleges hatályú elvonására ezért került sor, most és ilyen hirtelen.
A vállalatnak kevés ideje maradt a szerződéses és bérletes boltok vezetőivel a szerződés módosítására.
Április 1-től minden szerződéses üzemeltető magánvállalkozói igazolványt kell, hogy kiváltson. Az alkalmazottaknak jogilag is ő lesz a munkáltatója, áthelyezéssel elkerülnek a vállalattól. Ez azt is jelenti, hogy az új munkaadó végzi majd az összes bérrel, társadalombiztosítással, egyéb munkajogi ügyekkel összefüggő adminisztrációt.
A bérlőknek, szerződéses üzemeltetőknek többletköltséget az átalakulás nem jelent, a változás annyi, hogy a bérleti díjat ezek után közvetlenül a tulajdonosnak (IKV, magánszemély) fizetik, a bérrel és egyéb járulékos költséggel csökkentett, hisz ezeket már maga fizeti, átalánydíjat pedig az ÁVÜ-nek fizeti be.
A mi vállalatunk esetében ez az ÁVÜ-höz -kerülő összeg a vállalat egészéhez mérten nem túl nagy, egyrészt, mert viszonylag alacsony árréssel, 10% körülivel dolgozunk, másrészt az eddig hozzánk befizetett nyereséghozzájárulások egyrészét a bérleti díjak emelkedésének kompenzálására használtuk.
(folytatás a 6. oldalon)
MEGJELENIK: MINDEK PÉNTEKEN
Belső hangok
Mami, figyelsz rám?
Emlékszel még arra a varázslatos éjszakára, amikor annyira szeretted a papát, mint talán még soha? Bele akartál olvadni testestől-lelkestől. Csak adni akartál... és kaptál. Egy parányi életet, engem.
Tudom, megérezted a pillanatot, amikor megérkeztem hozzád. Csend, alázatos öröm, nyugalom, kifejezhetetlen boldogság szállt meg, és engem magadba zártál.
Akkor még örültél. A titkod voltam. Figyelted magadat, és benned engem. Jaj, de jó volt, mami! Belülről éreztem a melegedet, a szíved lüktetését. Azt mondtad: „Most egy lüktetéssel több, mely itt muzsikál a holdas éjszakában. Tegnap még nem volt, s ma már itt piheg..."
És egyszer csak nem akartál.
Önként bementél egy orvosságszagú, rideg helyiségbe. Aludtál, amikor a kérésedre kiszakítottak belőled, és a méhed egy nagy sebmezö lett. Nem is hallattad volna, ha kiáltok, nem is érezted volna, ha kétségbeesetten beléd kapaszkodom. Mami, és soha nem simogathatl...

Insert failed. Could not insert session data.