Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
7.79 MB
2009-01-26 15:31:42
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
381
1738
Rövid leírás | Teljes leírás (716.52 KB)

Kanizsa 1999. 013-017. szám - április

Cím: Kanizsa
Alcím: Dél-Zalai Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879


A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

XI. évfolyam 13. szám • 1999. április 2.
Nagykanizsa
RÉGIÓK KAPUJA
Megjelenik 20.000 példányban
SZENZÁCIÓS
REKLÁMAJÁNLATTAL VÁRJUK.
06-20/9351-036 06-30/9568-410
HÚSVÉTTÓL PÜNKÖSDIG
Sok jeles nap van egy esztendőben. Szinte betelik velük a naptár, kivált így tavasz táján. Ha Zsuzsanna és Mátyás, a két nagy időjós megtörte vagy elvitte a jeget, és megszólaltatta a pacsirtákat, akkor a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni vasárnapon, húsvét ünnepén, már biztosan kellemes napsütéses idő köszönt ránk.
Legjobb a gyerekeknek, mert idén már nagyhéten iskolaszünet van, a jó időben rajcsírozhatnak. biciklizve száguldozhatnak, s az ünnepi készülődésben is részt vehetnek. Piros tojást biztos festegetnek, de a „vízbevető hétfő", a lo-csolkodás napja nem múlhat el nélkülük.
Húsvéti szokásainkat a fehérva-sárnap zárja. Ezen a napon Somogyban. Zalában díszes komatálat küldtek egymásnak a fiatal lányok, de a sírig tartó barátság jeleként a különnemű fiatalok is. Gyönyörű szép társas összejövetel volt húsvét és pünkösd között a .játszó". Vasárnaponként a fiatalság kitódult a gyepre, s valóban a „Bújj, bújj zöld ág"-at énekelte, játszotta.
Ha már teljesen kivirult a határ, megsokasodott a mezei munka, ritkultak az ünnepek A május elseje eleinte nem. később nagy ünnep lett. újólag felemás, mint modernizálódó életünk annyi más napja. Boldog lehet az a lány, akinek mostanság állítanak májusfát, s főhet a szülők feje, hogy mit is kínáljanak a pünkösdi kitáncolóknak.
Hosszú évtizedek óta a pünkösd visszanyerte duplanapos rangját. De csak a naptárban! Ki gondol napjainkban arra. hogy már a 16. századból vannak írásos emlékeink azoktól a népünnepélyekről, ahol a legények megfelelő feltételek tejesítése mellett akár „királyok" is lehettek, s a lombokba burkolt pünkösdi király mellett rózsaszirmok övezte „királyné" vonult végig a falun.
Idén a húsvéttól pünkösdig terjedő hét hét sokkal hosszabb, mint egy pünkösdi királyság. Hogy mivel lelnek el ezek a napok, azt emberre válogatja, de ha egymásra és a természet megújulására odafigyelünk, akkor szép tavaszt mondhatunk magunkénak.
_Büki Erzsébet
Kedden soron kívüli közgyűlést tartott a kanizsai közgyűlés. A legnagyobb vitát kiváltó napirend a Nagyrác utcai iskola sorsa volt. Kiskanizsa térségében az általános iskolás korú tanulók oktatását jelenleg egy igazgatóság alatt működő, két iskola látja el. A Nagyrác utcai épületben 1-8, a Templom tériben 1-10 évfolyam működik. A térség általános iskolásainak ellátására évfolyamonként 2-2 osztály szükséges és elégséges. A két intézmény - 1996-ban végrehajtott -szervezeti összevonása óta évente igazolódik ez a tendencia, és az 1999/2000 tanévben is megismétlődni látszik.
A tanulólétszám folyamatos csökkenéséből adódóan az 1999/2000 tanévtől a tanulócsoportok száma kevesebb lesz.
A döntés értelmében Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése a Nagyrác utca 26. szám alatti épületet továbbra is fenntartja az 1-4. osztályos tanulók fogadására és oktatására. A térség 5-8. osztályos tanulói tanulmányaikat 1999. szeptember l-jétől a Bajcsy Zsilinszky u. 67. szám alatti iskolarészben folytatják. A tanulók közlekedését a két iskolát
SORON KIVUL
összekötő körjárat biztosítja. A kiürült épületrészbe 2000. szeptember 1-jéig beköltözésre kerül a Kisrác Óvoda és az orvosi rendelő.
Nem támogatta a közgyűlés azt, hogy az Altalános Iskola Kiskanizsa
jelenlegi két helyen történő működését 1999. szeptember l-jétől egy helyen, a Bajcsy Zs. u. 67. szám alatti intézményben biztosítja.
A részletekről a következő lapszámunkban...

Insert failed. Could not insert session data.