Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
39.47 MB
2021-01-13 15:48:17
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
582
1171
Rövid leírás | Teljes leírás (481.55 KB)

Kanizsa 1991. 001-004. szám január

Cím: Kanizsa
Alcím: Városi Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

Botrány a NELKÁNÁL ? (4.oldal)
Pártok a csőd szélén
(S.oldal)
Megloptak egy falut ?
(13.oldal)
Műholdas TV * program
(melléklet 1 - 3Mldal)
r i
Kedves Olvasóink!
Amikor most elindítjuk a KANIZSA III. évfolyamát, egy jó és egy rossz hírünk is van. Kezdjük a jóval!
Lapunk 1991. január l-jétől — beleértve a szerkesztési és a nyomdai munkákat — Nagykanizsán készül. A lap tulajdonjoga immár a városé, s hogy a KANIZSA eleven, jó újság lesz—e, az mindannyiunkon múlik. Nyílt és őszinte hírlapot szeretnénk, mely véglegesen kilép a politika csapdáiból.
Terjedelmünk négy oldallal növekszik; részletes tévéműsort kínálhatunk tehát és lehetőséget térítés mentes lakossági hirdetések publikálására.
Ezzel szemben rossz hír, hogy a nyomdai és papírárak növekedése miatt a KANIZSA ára 13,30 Ft lesz. Úgy véljük azonban, hogy a megnövelt oldalszám ellensúlyozza ezt az árat.
Előfizetőink számának növekedésében reménykedünk (ez egyik feltétele a lap fennmaradásának)^ abban, hogy a jövőben is közösen munkálkodhatunk a városért.
A szerkesztő
Sörgyári huzavona
" — A sörgyár lett volna a mintaprivatizációs vállalat...
Úgy tűnik, hogy ez nem jön össze. Már egy éve tart a huzavona.
A vagyonügynökség meg akar szabadulni a sörgyártól, mindegy, hogy milyen áron."
(Cikkünk a 6-7. oldalon)
QEgyre többen munka nélkül)
A múlt év elején még mindössze ölen kaptak Nagykanizsán munkanélküli segélyt. Év végére számuk meghaladta a másfélszázat. Ez persze nem azt jelenti, hogy a városban ennyien vannak munka nélkül. Majd hatszázan keresnek jelenleg rendszeres napi elfoglaltságotlAz már más kérdés, hogy többségük különböző okokból nem remélhet segélyt.
A meglévő igényhez képest a kínálati oldal elkeserítő. Havi átlagban 130 helyet ajánlanak fel a munkaügyi hivatalnak a munkáltatók, s ebben már az újonnan induló vállalkozói lehetőségek is benne rejlenek. További gond, hogy a munkáltatók többnyire betanított és segédmunkásokat keresnek, ezzel szemben az elhelyezkedésre várók többsége, megközelítően a fele szakmunkás. Hogy mekkora esélyük van, azt jól mutatja, hogy a több mint másfélszáz munkanélküli segélyben részesülőből mindössze 43 tudott időközben elhelyezkedni.
Jóslásokba jelenleg senki nem mer bocsátkozni, de tény hogy leginkább a kereskedelemben, mezőgazdaságban dolgozók érezhetik magukat veszélyben. Kritikus még a Zalában oly sokszor áldott olajipar helyzete is. Ötven évi tündöklés után ez a terület egyre inkább a válságágazatok sorába tartozik. Olajipari vállalatnál történt a múlt év végén a legnagyobb létszámú leépítése is. A korábban szociális gondoskodásról is híres DKG —ban 151 embertől köszöntek el, így az innem elbocsátottak is a munkaügyi hivatal forgalmát növelik.
Ami az idei kilátásokat illeti, megközelítően 2 ezer munkanélkülire lehet számítani Kanizsán. Ez, figyelembe véve, hogy összesen 35 ezer munkavállaló él itt, nem rossz arány. Persze nyilvánvaló, az a kétezer ember, aki majd érintett lesz, egészen mást gondol, de tény, az ország más területein ennél sokkal rosszabb helyzet várható.
M.L
VÁROSI HETILAP
III. évfolyam
l.szám V>Vt.jumiár4. Ára: 13.30
Megjelenik minden pénteken
V Á R
0 S
E S T
1
F é N
Y B E N
[ KANIZSA^J
1991. január 4.
Mit vár az új évtől?
Végigkérdeztünk sok embert. A legtöbben szót sem szólva, csak legyintettek és mentek tovább a dolgukra. Akik válaszoltak, azoknak véleménye azt sugallja, hogy aggódnak.
Antalics József, nyugdíjas: Eddig két háborút megéltem. Azt szeretném, ha nem le...

Insert failed. Could not insert session data.