Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
79.14 MB
2021-01-13 15:56:04
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
519
1115
Rövid leírás | Teljes leírás (831.96 KB)

Kanizsa 1991. 049-052. szám december

Cím: Kanizsa
Alcím: Dél-Zalai Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

Varga Zsófia igazgatónő és az ünnepség résztvevői
(Érdet Andris felvételei)
DEL-ZALAI HETILAP
ARA: 19 FT
40
MEGJELENIK: MINDEN PENTEKEN
III. évf. 49. sz. 1991. dec. 6.
„Nagykanizsa nemcsak a szűkebb régió, hanem az egész ország művelődési és iskolatörténetében századok óta meghatározó szerepet vállalt és teljesített is. Városunk hírét, elismerését, pedagógusok és tanítványok sokgenerációs munkája alapozta meg, és ebben természetesen a nagy múltú iskolák jártak elöl. E felelősség presz-tiséhez Nagykanizsa közoktatásának fiatalabb fellegvárai is hozzájárultak, és méltó módon zárkóztak fel a híres elődök mellé. Mai emlékünnepélyünket egy ilyen középiskola alapításának 40. évfordulója jegyében szerveztük a hagyományápolás az iskolaközösséghez való kötődés erősítésének és jövőnk építésének jelmondatával." Ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a háromnapos ünnepségsorozatot Varga Zsófia igazgatónő.
Az ünnepi köszöntőt Tar-nóczky Attila országgyűlési képviselő tartotta, aki a következeiképp értékelte az iskola 40 éves történetét. Az évforduló, ha nem is kerek, de jelzi azt, hogy ennek az intézménynek már van mire visszatekinteni. A múlt értékelése mellett a mai helyzet prancsolóan írja elő minden iskolának a feladatok újragondolását, meghatározását, ha talpon kíván maradni. Az iskola az elmúlt évtizedekben többnyire sikeresen teljesítette feladatát, különösen a hatvanas években, mikor az intézmény technikumként működött. Sajnálatos, hogy központi intézkedés következtében ezeket a jól funkcionáló szervezeteket felszámolták. Az olajipar egyetlen középfokú iskolája volt a kanizsai, ez egyben jelentőségét is fémjelzi. Technikusok, fúrómesterek, oktatók, tanárok, olajmérnökök generációja került ki az iskolából. Olajiparunk jó híre nem kis részben köszönhető a kanizsai műhelynek, annak ellenére, hogy a múlt viharai, meggondolatlan oktatáspolitikai koncepciói ezt az iskolát sem kerülték el. A mai nap egyben erőgyűjtés is, azért, hogy az új
eves a zsígmondy Vilmos és Winkler Lajos Műszaki Középiskola
ipari struktúránknak jól szervezett, hatékonyan működő oktatási háttere alakuljon ki.
A további szónokok között köszöntötték az iskolát az MKM nevében Szalai József-né, a MÜM részéről dr. Benedek András államtitkárhelyettes. Felhívták a tanárok, vállalatok képviselőinek és a tanulóknak a figyelmét arra, hogy 1991 a szakképzés szempontjából sarkalatos változások ideje, és így egy műszaki középiskola jubileuma fontos lehet a jövő szempontjából, hiszen ez az iskolatípus a szakképzés központjába fog kerülni.
Ezt követően dr. Kereskai István a város nevében zászlót adományozott az iskolának, majd Trombitás István a MOL Rt. KFV igazgatója nyújtotta át a bányászzászlót. Kedves színfoltja volt az ünnepségnek dr. Szabó György olajmérnök, és dr. Gaál Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár visszaemlékezése az Alma Máterban eltöltött évekre.
A rendezvény keretében jelentette be dr. Szalóki István a MOL Rt.-NKFV igazgatója,
hogy az olajipar vállalatai 7 millió forintos alaptőkével alapítványt hoztak létre, melynek célja az iskola oktatási programjainak segítése. Az ünnepi beszédek között az Igricek szórakoztatták színvonalas műsorukkal a közönséget.
A péntek délelőtti nyitóünnepséget fogadás, és háromnapos gazdag program követte, melynek keretében volt kiállítás az iskola volt növendékeinek alkotásaiból, és tudo-
mányos konferencia. Felavatták Tibolt Jolán emlékművét, ki az iskola első igazgatója volt. Szerveztek technikus bált és találkozót.
A résztvevők értékelése szerint az ünnepségsorozat jól szolgálta az iskola és a város érdekeit. Minden elismerés a rendezésért az i...

Insert failed. Could not insert session data.