Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
9.32 MB
2008-03-13 09:28:01
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
594
9855
Rövid leírás | Teljes leírás (1.12 MB)

Kanizsa 1992. 027-031 szám - július

Cím: Kanizsa
Alcím: Dél-Zalai Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

ARA: 19 FT
DEL-ZALAI HETILAP
IV. évf. 27. sz. 1992. júl. 3.
MEGJELENIK: MINDEN PÉNTEKEN




Magyar körtánc
A régi „szép" átkos rendszerben Apró Antal volt a meg-testesítője a mindenhez értő államférfinak. „A feladathoz tudásban, fellépésben, emberi tulajdonságokban egyaránt fel-nőtt munkáspolitikus. Olyan vezető, akiről első látásra el-hisszük és tudjuk, hogy a dolgozó nép okos gyülekezetében képviselje, alakítsa közös ügyeinket, dolgainkat. A felelős-séget mélyen átérző és alaposan megfontoló ember" - írta róla Rapcsányi László (aki legutóbb a pápa látványától ájult el ennyire). Az utak összefutnak című könyvben, amely az MSZMP kiadójánál, a Kossuthnál jelent meg 1987-ben. A pörölyös meggyőződésűnek minősített férfiú volt SZOT-fő-;titkár, Rákosi alatt építőanyagipari miniszter, majd minisz-terelnök-helyettes, Kádár János jóvoltából iparügyi minisz-ter, aztán a Népfront elnöke, majd miniszterelnök-helyettes, végül a párt politikai bizottságának - az istenek tanácsának - állandóra bejelentett tagja.
A két évvel ezelőtti választási hadjárat idején nem volt olyan párt, s annak jelöltje, amely ne akarta volna nyakát szegni az effajta gyakorlatnak, előnyben részesítve a szak-értelmet és csakis azt.
Azért jutott eszembe ez az Apró-példa, mert kezd átörök-lődni ez az egyáltalán nem apróság: a kormányhivatalokban megkezdődött valamiféle új magyar körtánc a mindenhez értők részvételével.
Csenger-Zalán Attila nemzetbiztonsági miniszternek jelöl-tetett. Sajnos, még az átkosban gázolásos baleset okozása miatt bírósági eljárás folyt ellene, ezért nem jött be Antall doktor ötlete. Helyette az istenfélő Füzessy Tibor lett a nemzetbiztonsági miniszter. Soha életében semmi köze sem volt eme tisztes iparhoz, amelynek szakemberei vélhetően okkal érzik most magukat lenullázva.
Amikor a mindenhez értés vélelme fölmerült, a válasz úgy hangzott, hogy lám, Nyugaton is így megy ez: Vra-rűczky volt kultuszminiszter is. Sőt:, az USA tábornoka, Haig ; külügyminiszterré nemesedett, s nem épp hajlékony beszéd-készségéről és gondolkozásmódjáról vált híressé. De egyéb-ként is: nem lehetne a Nyugatra való állandó magyarázkodó, indokokat keresgélő fölfogás helyett kialakítani a mi saját-ságosán magyar megoldásainkat? Hadd járjon csodájára a Nyugat! Mármint, hogy nálunk kizárólag és csakis a szak-értelem számít munkaido"ben. Hogy előtte és utána, otthon, a pártházban vagy a gyülekezetben ki kicsoda és mit cse-; lekszik, semmi szerepet nem játszhat munkaidős elfoglalt-ságában. Ugyanis valaki nem attól okos vagy művelt, hogy kereszténydemokrata-e vagy szocialista.
» „ ,::::,::„: ,:, F. G).
Nyári véradások
A Nagykanizsai Vöröskereszt és a Véradóállomás várja mindazon 18 és 65 év közötti önkéntes véradók jelentkezését, akik segíteni szeretnének embertársaikon. Jelentkezni lehet július és augusztus hónapban minden hét szerdáján 8-tól 18 óráig a városi Véradóál-lomáson.

Szent László a határőrük védöszcntje
A védőszentválasztás divatját éljük, a tűzoltóság és a rendőrség után most a határőrség is választott magának égi védelmezőt Szent László személyében.
A védőszent névnapján, június 27-én az idén először, hagyomány-teremtő szándékkal nyílt napot tartottak a nagykanizsai határőrségnél. A reggeltől délutánig tartó rendezvény keretében megnyílt az érdek-lődők előtt a laktanya kapuja, és a kíváncsiak sok érdekeset láthattak, tapasztalhattak. Lehetett lovagolni, volt kutyabemutató és bemutatásra került a katonaélet, a határőrzés megannyi érdekes eszköze, kelléke. Ki-ki kedve, érdeklődése szerint vizsgálhatta meg a fegyvereket, vagy a rádiós ...

Insert failed. Could not insert session data.