Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
22.26 MB
2008-11-12 15:21:34
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
601
1346
Rövid leírás | Teljes leírás (1.12 MB)

Kanizsa 1997. 027-030. szám - július

Cím: Kanizsa
Alcím: Dél-Zalai Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879


A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

AZ ÍRÓI FELELŐSSÉG A KÁRPÁTMEDENCÉBEN -POLITIKUSÁN
Neves írói gárda ült az elnöki helyeken az Identitás-Szabadegyetem előadássorozatán. Pomogáts Béla, Jókai Anna, Czine Mihály Magyarországot képviselte; Lászlójfy Aladár Erdélyt, Gál Sándor Szlovákiát, Tari István a Vajdaságot, míg Szunyogh Sándor és Bencze Lajos Szlovéniát reprezentálta. A művészet szerepe másodlagossá vált a megnyilatkozásokban. A valóságos problémák mellett írói sérelmek kerültek előtérbe -jó előadásban.
Pomogáts Béla a jelenlegi magyar parlament tagjait politikai idiótáknak nevezte. Kiemelte, hogy a nemzeti identitás erősítésében az irodalomnak lehet szerepe.
Jókai Anna stupid rendszerről beszélt. Kiemelte a magyar író megváltozott helyzetét. Természetesen a pénztelenségre utalt. Helyzetüket így fogalmazta meg: „...süket csöndnek beszéltem. " Hangsúlyozta, az író felelőssége nem változott meg. Olyan könyveket kell írni, amelyek „fontos könyvek".
Czine Mihály az írók felelősségét más oldalról világította meg. Beszélt arról az aggodalomról is, hogy a tankönyvekbe kik fognak kerülni, a jövő nemzedéke kikről fog tanulni, kik jelentik az értékeket.
Lászlóffy Aladár gondolatait a Kanizsa tézis-börze szatirikus hangú felolvasásában foglalta össze szellemesen. Gál Sándor és Tari István elégedetlenségének adott hangot, sokkal többet várnak az anyaországtól érdekeik védelmében. Szunyogh Sándor volt az egyedüli, aki az írók felelősségéről úgy szólt, hogy helyzetük javításán nekik is kell munkálkodni. Elmondta, hogy az irodalmat úgy terjesztik, hogy viszik köteteiket az olvasóhoz.
Bencze Lajos helyesen utalt a múlt teljes föltáratlanságá-nak hiányára. Ebben is látja az írói felelősséget. Erősen politikai kicsengése volt az írói gondolatoknak. így a hozzászólók Trianon, a kisebbségi sors felé fordultak inkább, mint az írói felelősség kérdéséhez.
Horváth György
KIT, S MIKOR?
Információink szerint a Suhai Sándor lemondása miatt szükségessé vált időközi polgármesteri választások időpontjára a legesélyesebb a szeptember hatodikai időpont. Mint Varga Ferenctől, a Választási Bizottság elnökétől megtudtuk, a VB első ülésére július 14-én kerül sor. Elmondta, mindenképpen szeptember első felére teszik a választás időpontját, ő megfelelőnek tartja a szeptember hatodikát is.
A kanizsai pártokat megkérdezve a következő nyilatkozatokat kaptuk:
Szabad Demokraták Szövetsége, Rost János elnök: - Elsősorban a szocialista párttal közös jelöltben gondolkodunk, de az egyeztető tárgyalások még tartanak. Ezek befejeztéig konkrét nevet nem kívánunk nyilvánosságra hozni, amennyiben kudarcba fulladnának, természetesen lenne önálló jelöltünk. A választások időpontjára szeptember elejei időpontot tartanánk szerencsésnek, talán szeptember első-harmadik vasárnapját.
Szocialista Párt, Böröcz Zoltán: - Koalíciós, közös jelöltet szeret-
nénk, nevet azonban még nem lehet mondani, hisz a tárgyalások még tartanak. Az időpont pedig a legkorábban lehetséges legyen.
KDNP, MDNP, MDF, FIDESZ, MIÉP, FKGP nevében Kovács János: - Egyelőre tartanak az egyeztetések, már csak egy-két név van a lehetőségek között, de jelenleg az ő nevüket nem kívánjuk nyilvánosságra hozni. Nekünk ősz elejei időpont, mondjuk szeptember harmadik vasárnapja felelne meg legjobban a választások időpontjára..
Erdő és iVlezőgazdaszövetség, Bognár László elnök: - Van jelöltünk, nevét nem kívánjuk még közölni a nyilvánossággal. Nincs konkrét tervünk időpontra vonatkozólag, bármikor ősszel megfelel.
MEGJELENIK MINDEN PÉNTEKEN
ÁRA: 35 FI
DÉL-ZALAI HETILAP
Nagykanizsa, Terv u. 3.
Telefon/lax:
(93) 312-385
A...