Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
9.38 MB
2010-04-12 14:26:47
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
472
1573
Rövid leírás | Teljes leírás (307.6 KB)

Kanizsa 2000. 026-027. szám július

Cím: Kanizsa
Alcím: Dél-Zalai Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

XII. évfolyam 26. szám • 2000. július 6.
Nagykanizsa
RÉGIÓK KAPUJA
Megjelenik 21.000 példányban
Az idei Identitás Szabadegyetem programjának súlyponti kérdése volt magyarságunk felvállalása kelet és nyugat kapujában, a Kárpát-medencében élők elkötelezettsége sajátos nemzeti kultúrájuk iránt, kitárulkozásuk Európába, lehetőségeik megragadása azon az úton, amelyet ma a
sában és a kerekasztal-beszélgetésben is -, hogy hazánk nem befelé igyekszik, hanem visszatér Európába, s a magyar kormány az előzetes tárgyalásokon megfelelő öntudattal mindig is ezt képviselte, soha egy percre sem adta fel magyarságunkba vetett hitét, erejét. Tudnunk kell, hogy Euró-
tagságra. A visegrádi országok között eminensnek nevezte Magyarországot Pozsgai, de óva intett attól, hogy néhány „de"-ről elfeletkezzünk. Nem mehetünk el a szociális közállapotok mellett, a 10%-os reménytelenül leszakadt és talán már 30%-ot is kitevő egyre szegényedő népesség sorsa
sítanak, főként arra, hogy Szibéria kié lesz? A szomszédos mamuthatalom fenekedik erre az ásványkincsekben bővelkedő területre, s ki tudja, hogy a beteg Oroszország meg tudja-e tartani. Az Európai Unió egyébként rossz bizonyítványt állított ki magáról, ahogyan megoldotta a jugoszláv kérdést, s ahogyan a mai napig is képes kezelni az ottani súlyos problémákat.
A belpolitikai helyzetről Radványi a következő észrevételeket tette: nem látja olyan jónak, mint ahogyan a kormány beállítja, de nem is annyira rossz, mint ahogyan az ellenzék kinyilvánítja. A magyar külpolitikáról viszont
11sé í;
BEFEJEZŐDÖTT A NYOLCADIK IDENTITÁS SZABADEGYETEM
globalizálódó világ kínál. Ezt hangsúlyozta Pomogáts Béla, a Magyar írók Szövetségének elnöke, amikor az írástudók felelősségéről szólt, hiányolva az értelmiség lelkesedését - ami egyengethetné vagy megfordíthatná a folyamatot - és ezt húzta alá Rajnai Miklós, a MVSZ Magyarok Háza igazgatója a Nagy-Magyarország emlékmű talapzatánál elmondott megemlékező beszédében.
Az utolsó nap programja elé sokan tekintettek várakozással, hiszen egy nagykövet, egy egyetemi rektor és egy nemzetközi jogász véleménye, jelenünk sorsfordító kérdéseire adott válaszai, eltérő társadalmi és politikai indíttatásuk mindenhol érdeklődésre tarthat számot. Akik a nyári szombat déJeJőrröf az Identitás Szabadegyetem padsoraiban töltötték, nem csalódtak. Csóti György hazánk zágrábi nagykövete többször is aláhúzta - előadá-
pának is szüksége van ránk, stabilitását erősíti ennek a régiónak a hovatartozása, s ki kell mondani őszintén, hogy nagyobb belső piacra van szüksége az Uniónak. Ez csak akkor valósítható meg, ha a magyar gazdasági élet is az uniós normák szerint működik. A „Milyen szerep jut nekünk?" - kérdésre pedig azt válaszolta a nagykövet, hogy büszkén vállalható, hasznot hozhat az a törekvés, ami már nyilvánvaló az Európai Unióban, hogy Magyarország ennek a régiónak pénzügyi és gazdasági központja lehet.
Pozsgai Imre, a Szent László Akadémia rektora - aki már sokadszor vendége a szabadegyetemnek - arra hívta fel a figyelmet, hogy nem a belépés ideje, a dátum a vezérlő fonal, hanem erős nemzeti öntudattal és önazonosságtudattal nekünk arra kell koncentrálnunk, hogy mikorra készülünk fel az uniós
mellett. Az állam elhagyta szolgálati helyét - mondta a rektor úr -, hiszen kivonult a kultúrából, szabadnak ítélte állampolgárait, de ehhez a szabadsághoz nem adott eszközöket. A kelet és nyugat közötti mozgásunkkal kapcsolatosan az volt a véleménye, hogy szuverenitásunknak megvan az ára, de meg kell kérnünk ezt az árat, az Európai Unióba csak saját értékeink elfogadtatásával léphetünk be.
A Törőcsik Pál alpolgármester, majd Rajnai Miklós témavezetésével lezajlott kerekasztal-beszélgetés utolsó felszólalója a szintén már vendégként visszatérő Radványi Miklós nemzetközi jogász volt, aki először az USA szemszögéből mutatott rá a világ jelenleg kialakult központi kérdéseire. A tengerentúlon - mondta Radványi - nem Európa ügye áll most a politika homlokterében, hanem Kínára összponto-
nincs jó vélemény - a nemzetközileg is elismert szakember itt elsősorban a nyugaton élő magyarok véleményét tolmácsolta -, nem eléggé energikusak, nem összehangoltak, sőt több esetben nem is egységes álláspontot képviselnek a Külügyminisztérium lépései.
Végül uniós csatlakozásunk problémájául vetette fel, hogy amikor olyan gyakran hangoztatjuk a „felkészülés" szót, ki gondol arra, hogy legalább kilencezer magasan képzett, több nyelven beszélő magyar tisztviselő kell majd az uniós adminisztrációba.
A kerekasztal-beszélgetés végén elhangzott sok-sok kérdés is azt tanúsította, hogy a Cseke Zoltán által vezetett szabadegyetem kuratóriuma a társadalom égető problémáit vette górcső alá és jól felkészült szakembereket hívott meg előadóknak.
Büki Erzsébet
DR. HORVÁTH GYÖRGY önkormányzati képviselő a II. számú választókerület polgárait várja fogadóóráján: 2000. július 12-én (szerdán) 18 és 20 óra között, a Pálma étteremben (Magyar utca 80.)
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése
PÁLYÁZATOT HIRDET
városi kincstárvezető munkakör betöltésére
Feladata:
Nagykanizsa M. J. V. Önkormányzata költségvetési intézményei gazdálkodási ellátásra létrehozott intézmény megszervezése és irányítása. A vezetői megbízás határozatlan időre szól 2000. szeptember 1. napjától.
A munkakör és beosztás feladatai:
- A normatív feladatfinanszírozás és a nulla-bázisú költségvetéstervezés eljárásainak, módszerének megszervezése és koordinálása a teljes költségvetési intézményrendszerre, monitoring-kontrolling feladatkörben és teljesítésfigyelés, normakövetés figyelés, és az erőforrás-felhasználás célszerűségi ellenőrzése.
- A költségvetési tervezési és gazdálkodási feladatok kiegészítése pályázati figyelőrendszer működtetésével.
- Egységes forgalmi rendszeren, számviteli politikán és számviteli szabályozó rendszeren és analitikán alapuló integrált kincstári könyvvezetési rendszer bevezetésének előkészítése, megszervezése, működtetése a költségvetési intézményrendszerre.
- Kincstári típusú beszerzési terv alapján az intézményrendszerre beszerzési-logisztikai feladatok megszervezése.
- Az intézménygazdálkodási körben az eszköz- és készletnyilvántartási rendszer működtetése.
- A helyi önkormányzat finanszírozási, gazdálkodási információs rendszer működtetése az önkormányzati feladat-ellátási rendszer tekintetében.
Pályázati feltételek:
- Közgazdász egyetemi, pénzügyi és számviteli főiskolai végzettség, vagy egyéb felsőfokú állami iskolai végzettség és szakközgazdász végzettség
- Legalább ötéves szakmai gyakorlat, a pályázati kiírás megjelenését megelőző öt éven belül
- Legalább hároméves vezetői gyakorlat
- Magyar állampolgárság
- Büntetlen előélet
- Felhasználói szintű számítástechnikai ismeret (Word, Excel)
Javadalmazás:
- A közalkalmazotti besorolás szerinti illetmény
- Vezetői pótlék a közalkalmazotti pótlékalap 300%-a
- Keresetkiegészítés a közalkalmazotti pótlékalap minimum ötszöröse, amely legalább költségvetési évenként kerül meghatározásra.
A pályázat benyújtásának határideje 2000. július 31., elbírálásának határideje 2000. augusztus 22.
A pályázatokat Tüttő István polgármester címére kell benyújtani (8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.), melyhez csatolni kell:
- iskolai végzettség, szakmai képesítés és gyakorlat, vezetői gyakorlatot igazoló okmányok másolatát,
- részletes szakmai önéletrajzot,
- 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt,
- szakmai elképzeléseket tartalmazó pályázati anyagot. A pályázati dokumentáció a polgármesteri hivatalban Beznicza Miklós osztályvezetőnél (Nagykanizsa. Erzsébet tér 7. fsz. 9.) vehető át, mely tartalmazza:
- a munkaköri elvárások részletes leírását,
- az intézményhez integrált költségvetési szervek listáját, 2000. évi költségvetésüket.
¦ Június 25rén ismeretlen tettes Kisrécse Rálcóczi utca egyik családi házába ajtóbefeszítés módszerével betört és közel 100 ezer Ft készpénzt tulajdonított el.
¦ A délutáni órákban a Szemere és az Ady utca kereszteződésében két személygépkocsi ütközött össze. Személyi sérülés nem történt, az anyagi kár viszont jelentős.
¦ 26-án egy kanizsai lakos Nagybakónak Antal-hegyen lévő pincéjébe tért be ismeretlen tettes, ajtóbefeszítés módszerével. A szemlebizottság megállapította, hogy több pincét is azonos módszerrel meglátogatott az elkövető, ahonnan gázpalackot, tányérokat, műszaki cikkeket tulajdonított el 100 ezer Ft értékben.
¦ A kora délutáni órákban egy kanizsai lakos azért tett bejelentést, mert a Felső Templom mellett, egy ismeretlen férfi megtámadta és 50 ezer Ft-ot követelt tőle. Az ügyben büntetőeljárást kezdeményeztek.
¦ 15.41-kor jelentették be a baleseti ambulanciáról, hogy ellátásra jelentkezett egy kiskanizsai férfi, aki a délutáni órákban kerékpárjával a mellette elhaladó busznak ütközött. Sérülése 8 napon belüli. Az ügyben vizsgálatot kezdeményeztünk.
¦ 22.30-kor a nagykanizsai mozi mellett parkoló személygépkocsit tört fel ismeretlen elkövető, ahonnan két db hangszórót és rádiós magnót tulajdonított el 80 ezer Ft értékben.
¦ 28-án 4 órakor a Zrínyi Altalános Iskola hátsó bejáratánál parkoló személygépkocsi kerekeit szerelte le ismeretlen tettes. A kárérték 50 ezer Ft.
¦ A baleseti ambulancián ellátásra jelentkezett az a tótszentmártoni férfi, akit testvére bántalmazott, melynek következtében 8 napon túl gyógyuló súlyos kéztörést szenvedett. Az ügyben büntetőeljárást kezdeményeztünk.
¦ 14.12-kor tűz keletkezett a Kinizsi utca egyik lakóház melléképületében, a helyszíni szemle megállapította hogy szándékos gyújtogatás történt, mely során közveszélyokozás is fenn állt. A kanizsai tűzoltók gyors közbelépése azonban megakadályozta a tűz tovaterjedését. A vizsgálat során megállapítást nyert az elkövető kiléte is, aki ellen büntetőeljárást kezdeményeztünk.
¦ 5.45-kor jelentették be. hogy a Babócsai utcában ismeretlen tettes egy személygépkocsit tört fel, és egy db CD-s rádiós magnót tulajdonított el 25.000 Ft értékben.
¦ A délutáni órákban az egyik üzletből jelentették be, hogy ismeretlen tettes a nyitott pénztárgépből 50 ezer Ft készpénzt tulajdonított el,
¦ Éjfél köriili időben az URH-járőr elfogta azt a kanizsai férfit, akit lopás büntette miatt elfogató paranccsal köröztünk. Őrizetbe vétel mellet folytattuk le az eljárást.
¦ 29-én a nagykanizsai kórház művese állomása kért karhatalmi segítséget egy zalakomári hölgy beszállításához, aki többszöri figyelmeztetésre sem jelent meg.
¦ A Zala Megyei BV adott ki elfogató parancsot az ellen a kanizsai lakos ellen, akit a délelőtti órákban az URH-járőr igazoltatott majd előállított, és a büntetés-végrehajtási intézetbe átszállított.
¦ 11.53-kor tették a bejelentést Kiskanizsáról hogy a Homok-komári utca egyik családi házába ismeretlen tettes ajtóbefeszítés módszerével betört, a lakásban kutatást végzett. A bejelentő a kárra vonatkozóan nyilatkozni nem tudott. Az ügyben büntetőeljárást kezdeményeztünk.
¦ 18.24-kor a Thury-pályáról ismeretlen tettes eltulajdonított egy MB kerékpárt, a lopási kár 18 ezer Ft. A bejelentő azt is közölte, hogy az elkövetőt egy ismeretlen személy a helyszíntől nem messze feltartóztatja és kéri a gyors rendőri intézkedést. Az elkövető ellen büntetőeljárást kezdeményeztünk.
¦ Lakások, üzletek, garázsok, irodák, üzemek RIASZTÓRENDSZERÉNEK szerelése.
¦ A RIASZTÓJELZÉS 24 órás figyelése, gyors beavatkozással.
¦ Meglévő rendszerek FIGYELŐKÖZPONTRA történő díjtalan csatlakoztatása.
Nagykanizsa, Rozgonyi u. 20. Telefon: 93/312-706
2000. július 6.
Permetszer a hibás
Lapunk már több alkalommal is foglalkozott a vasútparti fák esetével. Legutóbb azt ígértük olvasóinknak, hogy miután befejeződnek a vizsgálatok, azok eredményéről is tájékoztatást adunk. A múlt hét közepén befejeződtek a vizsgálatok, ezt követően tájékoztattak bennünket a Növényvédelmi Állomás szakemberei. Mint Hertelendi Lajostól megtudhattuk, a vizsgálatok során kétséget kizáróan bebizonyítódott, hogy a fák károsodását elsodródott gyomirtó szer okozta. Szó sincs gombás fertőzésről, vagy a meleg, illetve a napsütés okozta károsodásról. A vizsgálatok eredményéről a nagykanizsai Környezetvédelmi Felügyeletet is tájékoztatták. Az ügy-
Csak volt
„Nyitott Liga-délután"
Még 1991-ben kötött megállapodást a Polgármesteri Hivatal és a Liga. hogy keddenként 15 és 19 óra között a Városháza alagsori helyiségében a Független Szakszervezetek Regionális Irodája Nyitott Liga délutánt tarthat. A rendezvény keretében az érdeklődők rendszeresen találkozhattak a helyi szakszervezetek képviselőivel, szervezési, munkaügyi, és szociális témakörökben véleménykifejtésre volt lehetőségük, és ingyenes jogi tanácsadásban részesülhettek munkaügyi, és polgári peres ügyekben is. A tanácsadáson egyaránt részt vehettek a Liga-tagok, és tagságon kívüli magánszemélyek is. A Városházán és a Munkaügyi Központban is gyakran ajánlották a Liga nyújtotta, a Városháza alagsorában működő ingyenes jogsegélyt, ám az mostanra már a múlté. Jóllehet az 1991-ben kötött megállapodásban három hónapos felmondás szerepel, a Liga április végén kapta meg a megállapodás felmondásáról szóló levelet, amelyben arról tájékoztatják őket, hogy 2000. június 15-től a polgármester más célra történő felhasználás miatt nem tudja a Liga rendelkezésére bocsátani az alagsori klubot. „A helyszín megszüntetésével a közérdekű tevékenységünkre vonatkozóan a város egyetlen támogatási formája szűnt meg" - olvasható az LDSZ ügyvivői testülete által kiadott anyagban.
ben szabálysértési eljárás kezdődik, és várhatóan egy független kárszakértőt is felkérnek, aki megállapítja majd a kártérítés összegét. A kártérítés mellett (amelynek még becsült összege sem ismert), a károkozót terhelik majd az eddig elvégzett vizsgálatok költségei, és a szabálysértés esetén kiszabható bírság is. Mint megtudhattuk, az üggyel kapcsolatban csak a Környezetvédelmi Felügyelet kért vizsgálatot, az érintett területen található kertek tulajdonosai nem, holott ők is megtehették volna, amennyiben a kertekben lévő növényekben is keletkezett kár a permetszer el-sodródása miatt.
D. É.
Könyvtár luxusok nélkül
- A jövő évezred elvárásainak megfelelő színvonalú könyvtár épül Nagykanizsán, ám a felesleges luxusokat a kivitelezés során szeretnék elhagyni. Ez nem jelenti azt, hogy a műszaki tartalom sérül, vagy fontos berendezéseket spórolnánk ki, csak az ésszerű kereteket szeretnénk figyelembe venni - tudhattuk meg Tárnok Ferenctől, a polgármesteri hivatal illetékesétől.
Olcsóbb, de megfelelő adottságokkal rendelkező anyagok kerülnek a kivitelezés során beépítésre azért, hogy a külcsín megtartása mellett még nagyobb gondot fordíthassanak a belbecsre. Az ere-
PUSZTULÓ PARK
Bár az összes elültetett facsemete megeredt, növekedésnek indult, és az elmúlt időszakban öntözték is a cserjéket, mégis pusztul a Millenniumi Emlékpark. A csemeték jó része a vandalizmusnak, egyesek „mindenáron-pusztításának" esett áldozatul, tudhattuk meg a Park Kft.-nél.
deti tervekben százmilliós klímaberendezés szerepel, e helyett a kivitelezőnek olcsóbb megoldásra tettek javaslatot. Az ügyfelek, és a dolgozók által használt terek klimatizáltak lesznek, ám azok a raktárhelyiségek, amelyek nem könyvritkaságokat, különösen védendő dokumentumokat rejtenek, vélhetően nem.
A tervekben 150 millió forint jutna a bútorzatra, ám nagy valószínűséggel e költséget is módosítják annak érdekében, hogy egy korszerű, a jövő évezred kihívásainak is megfelelő könyvvédelmi és számítástechnikai rendszer kialakítására elegendő pénz jusson. Az ésszerű megtakarításokra tett javaslatok nem azt jelentik, hogy a város szeretne spórolni a könyvtárépítésen, hanem azt szeretnék a szakemberek, hogy a rendelkezésre álló pénzből egy esztétikus könyvtárépület születhessen, amelynek berendezései is megfelelnek a jövő elvárásainak.
D. É.
Nem kell nekik könyörögni — fejtette ki summás véleményét az autóbuszon egy idős olvasónk. Nem kell könyörögni azoknak a bizottsági tagoknak, akik meghiúsítják a fontos döntéseket, s nem jelennek meg a gazdasági bizottság ülésén. A beszélgetésbe többen is bekapcsolódtak, s nem értették, hogy miként fajulhatott el a dolog odáig, hogy az önkormányzatiságnak egyik fontos szerve döntésképtelenné válik.
Nincs szabályozva, hogy hányszor lehet hiányozni, hogy milyen magatartást lehet és kell tanúsítani? - kérdezték.
Hiába a szervezeti és működési szabályzat - gondoltam -, ha annak betartását az érdekeltek eddig sem mindig vették komolyan, ha testületek tevékenysége, megnyil-
vánulásai eddig is gyakran képezték vita tárgyát.
Most a gazdasági bizottság esetében durva lett a hiba, de aki gyakran jár bizottsági ülésekre az tudja, hogy más bizottságnál is előfordul, nem is egyszer, hogy éppen csak összejön a tagság, s mindig ott van az elnapolás réme. Miért, hát nem vállalták ezek az emberek, hogy bizonyos bizottságok tagjai legyenek? Dehogynem! Hogy mennyi vojt benne a pártfeladat, s mennyi a szakmai vonzódás, azt utólag nagyon nehéz eldönteni, de már tíz évvel ezelőtt az önkormányzati törvény megalkotása után sokan féltették a szakmaiság és a pártérdek összekapcsolását. Ezek az aggodalmak rendre be is váltak. A hétköznapi ember azt hinné, hogy kinőttük ezeket a gyer-
mekbetegségeket, de nem, ha új összetételű egy önkormányzat, parlament, kormány, kezdődnek előröl, csak mindig más aspektusból. Ha városunk egyik képviselője nyíltan ki is mondja, hogy neki pártja érdeke legalább olyan fontos, mint a városé, ha egy új miniszter szakértelmén foltot ejthet, hogy tíz évvel (!) ezelőtt netán ellenlábas képviselő lehetett volna - akkor baj van. Ha a rendszerváltozás tizenegyedik évében még odaírják egy polgármester neve után zárójelbe, hogy melyik párt tagja vagy segítette -akkor valamit mi nagyon félreértelmeztünk. Ha egy miniszter választókörzetében -már jó előre gondolva a közelgő kampányra - úgy akar megnyerő lenni, hogy a térség kedvére valami hangzatosat csak úgy előkap - ak-
kor bizony újra csak elgondolkodnak az emberek, sőt meg is jegyzik, hogy ez az egész valahogy nem komoly.
Mert hát mi a fontos, minek kellene fontosnak lennie? A közérdeknek, ami ugye azért - ha fogalommagyarázatba kezdünk - magasabb rendű mint a pártérdek. A KÖZ-be minden magyar állampolgár beletartozik, a pártokba meg ugye jóval kevesebben. Egyre kevesebben. Egyenesen elkeserítő az emberek számára, hogy ennyire áthatja a közéletet a politika, hogy a pártcsatározások elvonják az erőt a fontos dolgokról, hogy az önkormányzatoknál már lépni se lehet párttámogatottság nélkül.
Vajon hová fog ez fajulni? Biztos nem a szimpátiát erősíti, inkább ellenkező hatást fejt ki.
Büki Erzsébet
Egyre több szülőtől lehet hallani, hogy a gyermekének esze ágában sincs a főiskola, vagy az egyetem után visszajönnie Nagykanizsára. „Minek jönne haza? Munkahely úgysem lenne, azt meg nem lehet, hogy mi tartsuk el." A legtöbb huszonéves szeretne a saját lábán megállni, amely úgy tűnik, itt Kanizsán egyre nehezebb. Ha azon szerencsések közé tartozik valaki, hogy van munkahely, a fizetése és az előrelépési lehetősége nincs akkora, mint mondjuk Budapesten, vagy más nagyobb városban.
A kanizsai önkormányzat egyes képviselőit arról kérdeztük, hogy ők látnak-e jövőt gyermekeiknek ebben a városban, vagy ők is megpróbálják - sok más társukhoz hasonlóan - máshol keresni a szerencséjüket?
BOROCZ ZOLTÁN lánya most végzett a Számviteli Főiskolán, jelenleg három hónapra kiment az Amerika Egyesült Államokba, az angol nyelvet gyakorolni:
- Biztatni fogom a lányomat, hogy Nagykanizsán helyezkedjen el, de ez sajnos azt hiszem ez nem lesz elég, jelenleg úgy néz ki, hogy boldogulását nem itt fogja keresni. Szkeptikus vagyok ebben a kérdésben. Egy veszélyes tendencia indult el a városban, ha egy-két éven belül nem történik áttörés, nem sikerül munkahelyeket teremteni, nagyobb beruházásokat idevon-zani, akkor bizony a fiatalok nem maradnak itt. Csupán az érzelmi kötődés nem elég arra, hogy a gyerekeink boldogulni, dolgozni, megélni tudjanak, hogy a főiskolát, egyetemet végzett szakemberek itt maradjanak a városban. Mindenki a személyes érdekét nézi, és oda megy, ahol jövőt, boldogulást előremenetelt lát és ebben semmi kivetnivalót sem találhatunk. Ha nem történik változás, a rábeszélés bizony egyre inkább nem lesz elég és Nagykanizsa „halott város" lesz.
BICSAK MIKLÓS képviselő és vállalkozó, két gyermeke van:
- Ha vállalkozói szempontból közelítem meg a dolgot, akkor optimistán látom a kérdést. Az a
tapasztalatom, hogy a kis- és középvállalatok egyre inkább keresik a jól képzett fiatalokat, főleg az van előnyben, aki nyelveket is beszél. A gyerekeim, úgy néz ki, hogy osztják a véleményemet és Nagykanizsán szeretnének élni. A fiam a vállalkozásomban fog dolgozni, a lányom most harmadéves a jogi egyetemen, de ő is szeretne Kanizsán letelepedni. Persze neki még van három éve, és sohasem lehet tudni, hogy a sors mit hoz, még akár egy szerelem is közbeszólhat a jelenlegi tervekbe. Politikai szemszögből nézve már nehezebb a helyzetük a fiatal diplomásoknak, szükség lenne üzemek, gyárak letelepedésére ahhoz, hogy egyre többen válasszák ezt a várost. Nem tartom vészesnek a helyzetet, de ez hozzáállás kérdése is. Tenni kell nekünk, képviselőknek, az egész lakosságnak azért, hogy ebből az állóvízből kikeveredjünk. Nagykanizsa mindig polgári, kereskedőváros volt, de emellett voltak gyárak, üzemek, nem volt a gond a munkahelyekkel sem. Ma már sajnos nem ez a helyzet, nem tudunk versenyezni a budapesti, vagy akár a qyőri, zalaegerszegi lehetőségekkel, fizetésekkel. Véleményem szerint már a rendszerváltáskor oda kellett volna figyelni arra, hogy a gyárak ne lehessenek a privatizáció áldozatai.
Mayer Ferenc egyik lánya Budapesten dolgozik, a másik még főiskolára jár, de már kapott munkaajánlatot egy másik városban.
- Nem látok lehetőséget arra, hogy bármelyik lányom is hazajöjjön Nagykanizsára. Itt a fiatal diplomásoknak nagyon szűk a lehetősége. Az ismerőseim közül is csak nagyon kevesen jönnek vissza a városba a főiskola, vagy az egyetem elvégzése után, amely sajnos érthető is, a termelő szféra leült, a közszférában meg inkább leépítések vannak. Egyetlenegy megoldást Iátok arra, hogy a város kilábaljon ebből a helyzetből, a termelő ágazatban kellene munkahelyeket teremteni. Amíg nem történik ezen a területen előrelépés, addig bizony a fiatal, jól képzett szakemberek nem fognak Nagykanizsán letelepedni.
KISS LÁSZLÓ képviselő és vállalkozó fia a vállalkozásban itthon dolgozik, lánya most végez majd Pécsen, az orvosi egyetemen, és a nagykanizsai kórházban lesz gyakorlaton, rezidensképzésen:
- El tudom képzelni, hogy a gyerekeim itt éljék le az életüket, de ehhez a város vezetésének is tennie kell valamit. Munkahelyeket, képzési lehetőségeket kellene teremteni. Hiába szeretném, hogy a gyermekeim a városban maradjanak, ha nincs itt egyetem, vagy főiskola. Ha más, nem kihelyezett karok kellenének, ez ügyben azonban az államnak, a kor-monynak is lépnie kellene, a felsőoktatás integrációja ugyanis mennyiségi változást nem eredményezett. Komolyan kellene foglalkozni Nagykanizsán is az innovációval. Például a városban már harminc éve itt van egy technológia, a vákuumtechnika, amelyet a
TUNGSRAM kivételével sehol sem használnak, vagyis innen innováció nem indult ki, pedig erre a technológiára sok kis cég, vállalkozás épülhetne, ahol természetesen munkaerőre is szükség lenne.
RÖST JÁNOS szerencsésnek tartja magát, és büszke mindkét gyermekére, akik egyetemistákként is kiváló tanulók. Gergely matematikus, ősszel lesz ötödéves, EU-ósz-töndíjasként Olaszországban folytatja tanulmányait, János ősszel másodikasként végzi az informatikai mérnöki szakot.
- A külföldi cégek - de a hazai nagyobb vállalatok is - már az egyetem utolsó éveiben nagyon előnyös szerződésekkel próbálják meg a legsikeresebb fiatalokat magukhoz kötni. Ahhoz, hogy a fiatalok Kanizsára jöjjenek dolgozni, vonzó munkahelyekre, jól működő vállalatokra lenne szükség, ennek épp az ellenkezője valósul meg Kanizsán. A nagyobb cégeknél egyre gyakoribb, hogy az eddigi kanizsai központot átviszik más városokba, és a vállalatot kirendeltségként működtetik tovább Kanizsán. A humán szférában sem jobb a helyzet, az intézmények szűkítése folyik és inkább elbocsátás van, mint felvétel. Elindult egy másik folyamat is, egyre több fiatal - akik még Kanizsán dolgoznak - fontolgatja az elköltözést, mert a lakáshoz jutás reménytelen és egyre jobban fenyeget a munkanélküliség réme. Ha a gazdasági folyamatok nem fordulnak meg, akkor Kanizsa végleg visszafejlődik, alvó várossá válik. A jelen állapotban nehezen tudom elképzelni, hogy bármelyik gyermekemnek a leendő végzettségének megfelelő munkahelye legyen és visszajöjjön Kanizsára dolgozni.
L. Zs.
Ha továbbra is nézni akarom..
Változások a UPC-nél
Az elmúlt hetekben mar bizonyara minden kábel-előfizető megkapta azt a tájékoztató anyagot, amely a kábelszolgáltató UPC új csomagkiosztásáról, az árváltoztatásról és nem utolsó sorban a plusz szolgáltatásokról informálja a fogyasztókat. Az előfizetők leginkább arra kíváncsiak, melyik csomagba kerülnek az általuk nézett, érdeklődést kiváltó csatornák, mennyiért tudják igénybe venni azt a szolgáltatást, amelynek révén eddig választottak a kínálatból. Bagladi József, a UPC Magyarország Kft. nagykanizsai területi igazgatója adott tájékoztatást lapunk munkatársának a változásokról.
- Mit kell tennem, ha az ezután csak konverterrel nézhető kedvenc csatornámat, a Spektrum TV-t továbbra is élvezni akarom?
- Megpróbáltuk tematikussá tenni a különböző programcsomagokat, így kerültek a nagy nézettségű kereskedelmi csatornák a komfort-csomagba. Ma már ezek a széles rétegeket érdeklő csatornák minden televízión nézhető helyen találhatók a kínálatunkban. Azt is elmondhatjuk, hogy egy kibővített programcsomagban - és nem a legdrágábban - megtalálható az, amire talán Magyarországon a mindennapi televíziózásban a legnagyobb igény van. Az extracsomagunk - amely még csomag-szemléletű, de már csak az új készülékkel látható - rétegigényeket elégít ki. Ez az árába is bele van kalkulálva. A Spektrum Televízió, a Romantica a komfort-csomagban nem lesz látható, tehát igénybe kell venni az új, ingyenes szolgáltatásunkat ahhoz, hogy például ezeket a csatornákat nézni tudja az előfizető. A konvertert - és így az extra programcsomagot - úgy lehet igényelni, hogy a szolgáltatót értesíteni kell az igényről, lehet telefonon is, nem kell bejönni a szolgáltatói irodába. A készüléket mi kivisszük, felszereljük, beüzemeljük. Még egyszer mondanám, maga a készülék ingyenes. Attól sem kell megijedni, ha budapesti telefonszám jelentkezik be, időpontot egyeztetve kollégáink a helyszín-
re szállítják a konvertert, bejönni érte nem lehet.
Az extra-csomagért mennyivel kell többet fizetnie az igénylőnek?
- Ha csak ezt a csomagot rendeli meg valaki, négyszázötven forinttal kerül többe, mint eddig. Aki HBO-t, vagy az aktív-csomagot is megrendeli, háromszáz forintos kedvezményt kap az extra csomag árából, tehát neki százötvenforinttal kerül többe az eddigi árnál.
- Az extra-csomag illetve a konverter-berendezés azt is jelenti, hogy a UPC elindult azon az úton, amelynek a végén a fogyasztók által kívánalomként gyakorta megfogalmazottak állnak: azt nézhessem, amit akarok és azért fizessek, amit nézek?
- Valószínűleg 2001 januárjától már valami hasonlóra számíthatnak az előfizetők. Ez egy olyan technikai újdonság, amely tartalmazza az igény szerinti televíziózás lehetőségét. Első lépcsőben meg kell ismertetni a berendezést. A nagykanizsai kábelrendszer a legkobbak közé tartozik ebben az országban. Jó lehetőség van arra, hogy a „nézd és fizess"-szolgáltatást bevezessük akár a jövő év során. Egyes mozifilmek, tévéfilmek úgy kerülnének adásba, hogy a megrendelőnek csak az általa megnézett filmért kellene fizetnie utólag számlázva a havi számlán.
- Említette az imént az Aktív csomagot. Az milyen szol-
gáltatást nyújt az előfizetőnek?
- Inkább férfiakat megcélzó szolgáltatásról van szó. Egyik csatornán erotikus filmeket adunk, a másikon kemény sportokat, kémkedésről szóló filmeket, haditechnikával foglalkozó témákat találhatnak meg a fogyasztók. Ugyanúgy lehet igényelni, mint az extra csomagot, a konverter birtokában a bejelentés után azonnal bekapcsolódhat a szolgáltatásba az igénylő. Hangsúlyoznám, hogy ezek a szolgáltatások annyiban is különböznek az eddigiektől, hogy nem egyhavi előfizetéssel lehet igénybe venni, hanem úgy, hogy a tényleges igénybevétel után kell fizetni. Ha valaki úgy dönt, hogy két hét után nem kéri a szolgáltatást, telefonon bejelenti, kikapcsolják és csak azért fizet, amit addig a rendszeren nézett. De akkor is azonnali vételi lehetőséget biztosítunk, ha valaki este hatkor dönti el, hogy a szolgáltatást igénybe akarja venni este héttől, mert meg akar nézni egy neki tetsző filmet. így lehet azt elérni például, hogy akár tizenöt-húsz másodpercen belül is nézhesse valaki a HBO-t.
- Az új szolgáltatásokkal meg lehet oldani azt a problémát is, hogy a szülők letilthassanak akár csatornákat, filmeket, hogy a kiskorú gyermek ne nézhesse azokat?
- Egy törvény értelmében nem lehet huszonnégy órás erotikus csatornát üzemeltetni, ezért nincs is ilyen a kínálatban annak ellenére, hogy ígértünk ilyent. Arra viszont van lehetőség, hogy a szülő egy négyjegyű kód segítségével juthat csak hozzá olyan programokhoz, amelyeket csak az nézhet, aki a kódot ismeri.
- A sportcsatorna-kínálatban lesz-e újdonság?
- A csatorna terve készen van, a stúdió épül és remélhetőleg
még idén műsort is fog szolgáltatni az erre előfizetőknek. Eőleg magyar sporteseményekről, illetve a nagy érdeklődést kiváltó német, olasz, spanyol labdarúgásról közvetítünk. A labdarúgáson kívül az összes labdajáték szerepelni fog a magyar kínálatban. Minden műsor magyar nyelvű lesz; szinte teljes lesz a kínálat. Szeptember-októberre készen áll az indulásra az UPC sportcsatornája.
- Feltételezhető, hogy sokan maradnak olyanok, akik nem kívánnak extra szolgáltatásokat igénybe venni. Nekik van-e bármilyen bejelentési kötelezettségük?
- Aki úgy gondolja, hogy az eddig bővített csomag előfizetése helyett nem fizet elő a megnövekedett díjért megnövekedett csatorna-szolgáltatásra, négy programmal kevesebbet tud nézni- A komfortcsomag - nem lesz benne a Spektrum, a Nickelodeon, a Romantica és az MCM —, ha az igényelt valaki extra szolgáltatást konverterrel minden átmenet nélkül rendelkezésre áll azoknak, akik eddig is igénybe vették a szolgáltatást.
Tisztelt tévénézők! Ha továbbra is igénybe kívánják venni a fent felsorolt négy csatorna szolgáltatásait, fel kell hívniuk telefonon a szolgáltatót és az általuk kihelyezett és beüzemelt konverter birtokában nézhetik kedvenc csatornáikat. Amennyiben ezt az extra szolgáltatást nem igénylik, a plusz szolgáltatásért nem tudnak, vagy nem kívánnak négyszázötven forinttal többet fizetni, a szolgáltató a komfort-csomag szolgáltatásait nyújtja július 16-tól.
Ha a közölteken kívül más információra lenne szükségük, további tájékoztatást kérnek, hívják szerkesztőségünket, következő lapszámunkban Bagladi József válaszol a kérdéseikre, felvetődő problémákra.
2000. július 6.
5

1 quattro KANIZSA Trend Kft
1 m o b i l i
BEMUTATÓTEREM ÉS GALÉRIA
i Akciós szövetvásár, amíg a készlet tart! §
1 400 Ft/m
1 Nagykanizsa, Ady út 45. • Tel.: 93/313-106, 93/500-157 1
NEM KISEBBSÉGEK, NEMZETISEGEK!
- Örömmel hallgattuk clr. Habsburg Ottót, a Nemzetközi Páneurópai Unió elnökét, a horvát és szlovén országos önkormányzatok tagjainak rendezett balatonbogiári konferencián - mondta Vargovics Józsefiléi a helyi Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnöke, amikor a „Kisebbségi Önkormányzatok feladatai európai uniós csatlakozásunk kapcsán" témakörű tanácskozásról kérdeztük. Majd így folyatatta: a széles látókörű és igen tapasztalt politikus nem kívánta használni a „kisebbségek" fogalmát, mondván, ez a szó már jelentésénél fogva is megkülönböztető, hátrányos tartalmakat hordoz, s arra ösztönözte a konferencia résztvevőit, hogy helyette a „ nemzetiség " szót használják.
Összefogást kért a magyaroktól és az itt élő nemzetiségektől egyaránt, mert az EU-csatlakozás során vannak ellenzőink. Önző érdekeltségek vezetik a nagyhatalmakat, félnek, hogy a meglévő anyagi forrásokat több felé kell osztani. A nemzetiségek helyzete, a velük való bánásmód sokkal fontosabb kérdés az EU-ban. mint ahogyan néhány
itthoni politikus azt gondolja. Magyarországon kétkamarás rendszerre lenne szükség, óriási hatása lenne, ha a felsőházban képviseletet kapnának a nemzetiségek. Habsburg Ottó ugyanezt ajánlotta a külföldön élő magyarsággal kapcsolatosan is.
Amikor rákérdeztünk, hogy az elnök úr miért tartja ezt olyan fontosnak, azt válaszolta, hogy az egyenjogúság így valósul meg leginkább, egyébként csak deklaráció az egész. A közös történelmet megélt, rivális országokkal példázódott - Franciaországgal és Németországgal, illetve Lengyelországgal és Németországgal -. ahol a gyűlölködést az együttműködés, a határok átjárhatósága és a kölcsönösség váltotta fel. A békét a nemzetek és a nemzetiségek egyformán akarták, csak ez vezetett eredményre.
- Kik voltak még az előadók?
- Dr. Almacht Ottó, az Önkormányzatok Európai Uniós Klubjának a vezetője, Ropos Márton, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke, dr. Pálfi Ilona az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára, valamint a Nagykanizsán
is jól ismert Doncsev Toso, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke, valamint tiszteletbeli konzulunk, clr. Karagics Mihály, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke.
Meg szeretném még jegyezni, hogy az előadók szavait nagyszerűen kiegészítették a két nemzetiség lakta települések polgármesterei is.
- A kormány kisebbségpolitikájáról milyen tájékoztatás hangzott el?
— Doncsev Toso úr foglalta ezt össze, hangsúlyozva, hogy ez. a politika egyszerre a nemzeté is, meg a kisebbségeké is. Megjegyezte, hogy az utóbbi tíz évben e téren is valódi konszenzus alakult ki, ennek következtében jött létre például az 1994-es 54 horvát kisebbségi önkormányzat helyett 199H-ra már 74. Beszélt még a nyelvi asszimilációról, a kisebbségi sajtó szerepéről. Megjegyezte, hogy ugyan őszintén, hátsó gondolatok nélkül bevallhatja mindenki hovatartozását, de hol és kik segítik abban, hogy identitását megőrizze. Vajon a horvátok lakta településeken - fordult a jelen lévő polgármesterek Jelé - a polgármes-
teri hivatalban milyen nyelvet használnak, hogyan gondolkodnak.
Nem külön a horvátokra, avagy a szlovénekre vonatkozó törvények megalkotására van szükség, hanem arra. hogy a kisebbségek olt legyenek a törvényhozásnál, és a többséggel együttesen élő legjobb célok valósuljanak meg.
- Melyek voltak azok a gondolatok, amelyeket önmaga számára útmutatásként hazahozott erről a konferenciáról?
- Talán először is azt. hogy mindenki egyszerre érezze magát európainak, magyarnak és kisebbséginek, hogy a magyar és horvát együttesen államalkotó tényező Pannonföldön, s így része Európának. A másik, hogy büszkén viselhetjük hovatartozásunkat, hiszen egy bikultúra hordozói vagyunk, s nekünk, kisebbségi önkormányzati vezetőknek a sors azt a nemes feladatot jutatta osztályrészül, hogy ezt nemcsak egyénenként átérezhetjük, hanem mint felelős személyek kötelesek vagyunk hirdetni, elmélyíteni, s keresnünk kell hozzá a megvalósítás eszközeit is.
Büki Erzsébet
6
2000. július 6.
KANIZSA TŐZSDE KLUB, AZ MKB ERTEKPAPÍR ES BEFEKTETÉSI RT. ÜGYNÖKE
KANIZSA TŐZSDE KLUB,
A BEFEKTETÉSI CENTRUM
8800 Nagykanizsa, Zrínyi u. 21. Tel.: 93/323-384 Fax: 93/326-455
Ha tapasztalatlan, de szívesen tőzsdézne. Ha több információt szeretne. Ha pénzét eredményesebben kívánja forgatni. Ha sokallja a megbízási díjat. Ha szakértőre van szüksége.
Forduljon hozzánk és vegye igénybe
szolgáltatásainkat!
• Tőzsdei megbízások (részvények adásvétele, határidős ügyletek) teljesítése.
• Ingyenes befektetési tanácsadás.
• Színvonalas makrogazdasági, állampapír- és részvénypiaci elemzések.
• Kedvező bizományosi jutalék.
Ne bízza pénzét a véletlenre!
PALIN BEJÁRASA
A Palinban lakók, az arra járók többfelé munkásokba, útépítőkbe, kaszálókba ütköznek. Ezekről a közterületi munkákról, valamint a tervekről a városrész önkormányzati képviselőjét Bicsak Miklóst kérdeztük.
- Palinról tudni kell, hogy egy dinamikusan fejlődő városrész, szinte mindennaposak a megkeresések, hogy szeretnének a városban lakók itt telket venni, ide költözni-Az itt lakók is mindjobban a sajátjuknak érzik a lakóhelyüket, nemcsak saját házuk táját szépítik, hanem tágabb környezetüket is, de tertnészetesen vannak olyan munkálatok, amelyeknél szükség van az önkormányzat támogatására is. Például többször jeleztem a képviselő-testületnél, hogy ki kellene javítani a Förhénci hegyre vezető utat, amelyet a VIA Kanizsa Kht. el is végzett. A Magvető utcában is terítettek le bitumenréteget. Szintén többször kértem már, hogy a Zalaegerszegről bevezető úton helyezzenek el Palin elején egy terelőszige-
tet, amely lelassítaná a forgalmat. Most egy jobbra kanyart jelző tábla van kihelyezve, de sajnos a síkos úton ennek ellenére sokszor kisodródnak a kamionok, kidöntve az út mellett lévő házak kerítéseit. Erre a terelőszigetre már kaptam ígéretet, a szakemberekkel kell egyeztetni. Kisebb változást jelent majd az egyik buszmegálló áthelyezése, valamint egy váró kialakítása. A Kalász utcában most folyik a vízelvezető árkok tisztítása. Ez azért fontos, mert itt csapódik le a Förhénci hegyről lezúduló csapadék. A kalász utca végén kialakítanak egy rácsos árkot, illetve egy bordázott elvezető részt, amelyet rákötnek a kitisztított, kimélyített árokra, így megoldódik a lezúduló víz folyamatos elvezetése, és még a nyár folya-
A tizediken
A GYÖNGYÖSI TEJ
Egészségünkre! Finom volt a bodzateád Szilvikém. Képzeld el, találkoztam a volt barátnőmmel - meséli a szomszédasszony, Eszti. Mondtam neki, de kipihent az arcod. Talán szabadságon voltál? A dehogy -válaszolta. Hál\' Istennek leérettségizett a lányom - újságolta. Előző este már nem bírtam vele. Csak jött-ment a szobában, mint bezárt tigris a ketrecben. Hogy oldjam egy kicsit a görcsét, este 7 órakor szóltam neki, hogy függessze fel egy kicsit a nagy semmit tevést, mert beszélni akarok vele. Erre azt válaszolta, hogy ő is velem. Akkor kezd te, hagytam rá az állapotára való tekintettel.
- Anyu, kérek 3 ezer forintot a bankettre, plusz költőpénzt az italra! Egy pillanatra megállt
bennem a levegő, s nagy értetlenségemet ki is fejeztem neki rögvest.
- Édes lányom! Az igaz, hogy a sok gondtól rohamosan romlik a memóriám, de úgy emlékszem, már kétszer kifizetem neked a bankett árát.
- Hát tényleg romlik anyu! -válaszolta sértődötten.
- Garantáltan állítom, legalább háromszor kifizettem neked az ősztől kezdve.
- Akkor most én jövök lányom! Amint leérettségizel, azon nyomban felszámolom a logisztikai központodat. Nekem ez kész ráfizetés. Bespejzolok, feltöltöm a hűtőszekrényt áruval, s mire hazaérek a munkából, televan a konyha mosogatni valóval, ételmaradékkal, a hűtő üres.
mán leterítenek egy új bitumenes réteget is.
- Az Alkotmány úton, az utca képét rontja a régi faluház épülete. Ennek mi lesz a sorsa?
- Szeretnénk ha a szemben lévő telket megvenné az önkonnányzat, amelyen kalákában, lakossági összefogással - így épült valamikor a templom is - egy új faluházat építenének. Ez. régi kérése a palini fiataloknak is.
Egyre több új házat építenek az úgynevezett „Újtelepen" is, évről évre új utcák nőnek ki a földből.
- A kettes bekötőút baloldali része közművesítetlen teriilet egészen az Ipar utcáig. Szeretnénk, ha a város tudná ezt a területet közművesí-teni, mert nagy lenne az. igény ezekre a telkekre is. A jobb oldala közművesített terület, de sajnos a szomszédos telkek tulajdonosai több éve perben állnak az önkormányzattal, így amíg ez a jogi hely-
Átmeneti szálló van itt napközben, vagy mi a nyavalya! A hajlakkom elpárolog, a szájrúzsom eltűnik, még a divatosabb ruháimnak is lába kel. Ezt a gazdaságtalan működést egyszer és mindenkorra felszámolom.
- Miért akarsz zsarolni anyu?
- ez volt a válasza. Hát nem felháborító!
- Ti nézitek az önkormányzati ülésekről a tv közvetítéseket?
- kérdezte Eszti.
- Nem nézzük.
- De a parlamenti tudósításokat nézitek?
- Nem nézzük azt sem!
- Mégis ilyen tájékozott az a lány?
- Jut eszembe! - kapott homlokához Szilvi. Hogy áll a városunk logikai központja? -pardon, ez nyelvbotlás volt. Logisztikai központja? Kik töltik fel termékekkel, áruval? Mert ha az is úgy jár, mint a barátnőd éléskamrája, akkor attól olyan szegények maradunk, mint a templom egere.
zet nem rendeződik, addig ezeket a telkeket nem lehet értékesíteni. A bekötőút mellett lévő játszóteret is megpróbáljuk a lakosság összefogásával rendbe tenni, lefesteni, a futballpálya bekerítéséhez szükséges drótháló beszerzéséhez kellene csak az. önkonnányzat anyagi segítsége. Most kezd kiépülni az Inkey Boldizsár utca, amelyből szép lakóövezet, utcasor lesz. Ezeket a területeket közművesítetlenül vették meg a tulajdonosok, a város pedig vállalta, hogy július I5-ig az. út- és a közvilágítás el fog készülni. A Lazsnak utca meghosszabbításaként pedig, egészen a kertészetig kell utat építeni. A Lazsnak utcában már évek óta gond volt a csatornával, nagy esőzésekkor kiöntött. Az. öregfalunak és az Alkotmány útnak a csatornázásával most ez is rendeződött.
L. Zs.
Mura menti horvát fiatalok kiállítása
Nem akármilyen nyakkendőkkel, párnákkal találkozhattak az érdeklődők a Hevesi Sándor Művelődési Központ kiállítótermében. No, ne valamilyen vásárra gondoljunk, hiszen ezek egyedi művészi alkotások voltak. Persze emellett festményeket, kerámiákat, fafaragásokat is láthattunk, de kétségkívül a hétköznapi nézőt az előbbiek nyűgözték le jobban. A kiállításon a Mura menti horvát fiatalok alkotásait szerepeltek. Szilágyi Csilla és Lóczi Diána már kisiskolás koruk óta foglalkoznak a képzőművészettel, festészettel s azóta több kiállításuk is volt Molnáriban, Tótszerdahelyen, Budapesten és Szombathelyen. Emellett a Radnai István által vezetett tótszent-mártoni fafaragó egyesület munkái is láthatók voltak a HSMK-ban. Az egyesület 1996 végén alakult, s azóta minden évben más más faluban rendeznek alkotótábort, melyen az értékes munkák is készülnek. A millennium tiszteletére egy hatalmas méretű, István királyt ábrázoló szobrot faragtak, amit a legnagyobb sajnálatukra a mérete miatt nem tudták kiállítani. A nagykanizsai Horvát Kisebbségi Önkormányzat, a kiállítás szervezője büszke a fiatal alkotókra, hiszen ezáltal koordinálja kis falvait, lehetőséget adva az ott élő tehetségek bemutatására.
Ritecz Rita
2000. július 6.
KANIZSAI
KÖZLÖNY
NAGYKANIZSA MEGYEI JOGÚ VAROS HIVATALOS TÁJÉKOZTATÓJA
Nagykanizsa, ¦ Tartalomjegyzék:
2000. jÚliUS 6. fj 27/2000 (VL 14-) Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének
27/2000. (VI. 14.) számú rendelete az állattartás szabályozásáról .............................1
Tudnivalók az állattartási szabályokról..................................................3
2000/3. szám
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének 27/2000. (VI. 14.) számú rendelete
AZ ÁLLATTARTÁS SZABÁLYOZÁSÁRÓL
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése alapján, az állattartás törvényben nem szabályozott kérdéseinek rendezése céljából, a következő rendeletet alkotja.
A rendelet hatálya 1. §
(1) A rendelet hatálya kiterjed Nagykanizsa város közigazgatási területén lévő ingatlanokon tartott haszonállatok, kedvtelésből tartott állatokra, illetve azok tartóira.
(2) A rendelet szabályai nem vonatkoznak:
a) a kutatási-kísérleti célra szolgáló állatokra, a vizsgálati és az oltóanyag-termelés céljából tartott állatokra, a génbankként kezelt, valamint a tudományos ismeretterjesztés és az oktatási demonstráció céljából tartott állatokra;
b) a fegyveres erők, a rendvédelmi szervek, a nemzetbiztonsági szolgálatok és a közfeladatokat ellátó őrszolgálatok feladatainak ellátását szolgáló állatokra;
c) a veszélyes állatokra
amelyekkel kapcsolatos feladatokról és hatáskörökről külön jogszabályok rendelkeznek.
Fogalmi meghatározások 2. §
(1) E rendelet alkalmazása szempontjából:
a) Nagy haszonállat (szarvasmarha, ló, szamár, öszvér)
b) Közepes haszonállat (sertés, juh, kecske)
c) Kis haszonállat (baromfi, házinyúl, prémesállat)
d) Kedvtelésből tartott állatnak minősül az az állat, amelyik tartása nem a gazdasági haszonszerzést szolgálja.
e) Ebtenyészet a kettő vagy ennél több szuka szaporítás céljából való tartása.
Állattartási övezetek előírásai 3. §
(1) Nagykanizsa város területén, az egyes ingatlanokon az állattartó által tartható állat egyedszámára vonatkozóan az állattartási övezetek szerint eltérő szabályok érvényesek. Az egyes városrészek övezetekbe történő besorolását az I. számú melléklet tartalmazza. Az egyes övezeteket határoló utcákra nyíló valamennyi ingatlan a szigorúbb előírása övezetbe sorolandó.
(2) Az „A" övezetben tartható:
a) Családi házas beépítésű ingatlanokon legfeljebb 20 db baromfi, illetve zárt helyen galamb.
b) Többszintes lakóépületek lakásaiban és nem lakás céljára szolgáló helyiségeiben haszonállattartás nem folytatható, kivéve a tetőtérben történő galambtartást.
c) Kedvtelésből tartott állat.
(3) Az „A/I" övezetben csak kedvtelésből tartott állat tartható.
(4) A „B" övezetben tartható:
Legfeljebb 3 db közepes és legfeljebb 30 db kis haszonállat. A haszonállatok szaporulata választó korig nem esik korlátozás alá. Az övezetben ebtenyészet létesíthető.
(5) A „C" övezetben legfeljebb 6 db nagy és legfeljebb 15 db közepes (ebből 5 db anyaállat - Miklósfa városrészben csak 2 anyaállat), továbbá legfeljebb 100 db kisüzemileg tartott kis haszonállat tartható. Az övezetben ebtenyészet létesíthető. Intenzív iparszerű kishaszon-áilat-tartás esetében
- baromfi max. 500 db,
- tojó max. 250 db,
- pulykanövendek max. 250 db,
- pulyka hizlalásra max. 100 db,
- nyúl hizlalásra max. 200 db,
- anyanyúl max. 50 db.
(6) A „C/I" jelű állattartó övezetben legfeljebb 2 db nagy haszonállat, legfeljebb 15 db közepes haszonállat (ebből 5 db anyaállat), továbbá legfeljebb 100 db kis haszonállat tartható. Az övezetben ebtenyészet létesíthető.
(7) A „D" övezetben tartható:
Legfeljebb 10 db nagy haszonállat és szaporulata 13 hetes korig, 25 db közepes haszonállat (ebből 5 db anyaállat) és szaporulata 13 hetes korig, továbbá legfeljebb 200 db kisüzemileg tartott kis haszonállat. Az övezetben ebtenyészet létesíthető. Intenzív iparszerű kisha-szonállat-tartás esetében
KANIZSAI W KÖZLÖNY
2000. július 6.
-baromfi max. 1500db,
- tojó max. 500 db,
- pulykanövendék max. 700 db,
- pulyka hizlalásra max. 300 db,
- nyúl hizlalásra max. 500 db,
- anyanyúl max. 50 db, és szaporulata.
(8) Mezőgazdasági rendeltetésű területeken állattartás az alábbi korlátokkal folytatható
a) A rekreációs célból létrehozott mezőgazdasági rendeltetésű területen a „B" övezet szabályai szerint.
b) 720 m2 alatti területen a ,,C\' övezet szabályai szerint.
(9) Több állatfaj egyidejű tartása esetén, az egyes állatfajokra engedélyezett maximális létszámra számított százalékos részarányok összege nem haladhatja meg a 100%-ot.
Az ebtartás különös szabálya
4. §
(1) Az eb tulajdonosa köteles az eb veszettség elleni kötelező tárgyévi oltását jelző - a tulajdonos azonosítására is alkalmas - biléta jól látható helyen, vagy a nyakörvön történő elhelyezésére. A jelzést az ebeknek közterületen viselniük kell.
(2) A gyepmesteri szolgáltatással kapcsolatos díjtételeket a 2. számú melléklet tartalmazza.
Szabálysértési rendelkezések
5. §
Szabálysértést követ el és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki
a) e rendelet 3. §-ban meghatározott övezeti állatlétszámra vonatkozó korlátozást megszegi,
b) aki az eb veszettség elleni kötelező tárgyévi oltását jelző bilétát kutyája nyakörvén, vagy más jól látható helyen nem helyezi el.
Záró rendelkezések
6. §
(1) Az egyes állattartási övezetekre újólag megállapított állatlétszámot már a rendelet kihirdetésekor is túllépő állattartók 2001. december 31-ig kötelesek a rendelet előírásaihoz igazítani.
(2) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.
(3) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének az állattartás szabályozásáról szóló, a 19/1993. (IX. 20.) számú, a 22/1994. (IX. 15.) számú, valamint a 14/1996. (III. 26.) számú rendeletekkel módosított 18/1993. (VIII. 30.) számú rendelete hatályát veszti.
Nagykanizsa, 2000. június 14.
Dr. Tuboly Marianna s. k.
jegyző
Kihirdetés napja: 2000. június 14.
Tüttő István s. k.
polgármester
1. számú melléklet
Az egyes városrészek övezetbe történő besorolása
trA" övezet
- A következő utcák, illetve utcarészek által határolt terület: Király u. -Kalmár u. - Arany J. u. - Királyi P. u. - Ördögárok (Berzsenyi D. u.) -Petőfi S. u. - Balatoni u. - régi 7-es főútvonal - Péterfai árok - Kaposvári u. - Levente u. (a Szekeres J. utcáig) - Szekeres J. u. (a Mária utcáig) - Mária u. (a Semmelweis utcáig) - Thury Gy. u. - Bagolai sor -Tripammer u. - Erdész u. - Nagykanizsa-Szombathely vasútvonal (a Vár útig).
„A/l" övezet
- Keleti városrész.
- Észak-keleti városrész.
- Corvin u. lakótelep.
- Palin új lakótelep.
- Levente u. társasházak területe.
- Szabadhegy rendezési tervében „A"-val jelölt övezet.
„B" övezet
- 7-es főútvonal elkerülő szakasza - Kinizsi u. - Űrhajós u. - Magyar u. - 7-es főútvonal elkerülő szakasza - Nagykanizsa-Szombathely vasútvonal - „A" övezet északi határvonal által határolt terület.
- Nagykanizsa-Budapest vasútvonal - Péterfai árok- „A" övezet déli határvonal által határolt terület.
- Szabadhegy rendezési tervében „B"-vel jelölt övezet.
- Kiskanizsa városrészben a Ségerckerti árok (Kőrisfa u.) - Cserfa u. -Haladás u. - Principális csatorna - Tőzike u. által határolt terület.
„C" övezet
- Az „A" és „B" övezeteken kívül eső terület, kivéve a mezőgazdasági rendeltetésű területeket.
„C/I" övezet
- Szabadhegy rendezési tervében „C-vel jelölt övezet.
„D" övezet
- Bagola
- Bajcsa
- Fakos
- Korpavár
2. számú melléklet
A gyepmesteri szolgáltatással kapcsolatos díjtételek
A gyepmester által végzett szállítás.
Nagytestű állat (ló, szarvasmarha) szállítása pótkocsin
5 km-ig 600 Ft/db
10 km-ig 800 Ft/db
20 km-ig 1200 Ft/db
lat, elkobzott élelmiszer szállítása konténerben 300 Ft/db
lelmiszer felrakásáról
Közepes, kis testű ál
5 km-ig
10 km-ig
20 km-ig A szállítandó állat, doskodni.
Hullaemésztő veremben történő tárolás Nagytestű állat (ló, szarvasmarha) Közepes testű állat (sertés, juh, kutya stb.) Egyéb
500 Ft/db 800 Ft/db tulajdonos köteles gon-
2000 Ft/db 500 Ft/db 60 Ft/k:g
2000. július 6.
KANIZSAI W KÖZLÖNY
3. Állatok gyepmester által történő befogása
-altatással 1000 Ft/db
- altatás nélkül 500 Ft/db
4. Állatok gyepmesteri telepen történő tartása Megfigyelésre befogott állat tartása 200 Ft/nap Befogott kutya tartása 200 Ft/nap Befogott macska tartása 80 Ft/nap
TUDNIVALÓK AZ ÁLLATTARTÁSI SZABÁLYOKRÓL
Az állattartásról az önkormányzati rendeletnél magasabb szintű jogszabályok is rendelkeznek.
Ezen jogszabályok alapján megállapítható, hogy az állattartás csaknem teljes körűen szabályozott. Ezek közül foglaltuk össze az állattartásra vonatkozó legáltalánosabb és leglényegesebb szabályokat.
Az állattartás általános szabályai
A tulajdonjog magában foglalja a birtoklás, a használat, a hasznok szedésének jogát, valamint a rendelkezés jogát. Ezek a tulajdonosi jogok a dolog feletti hatalmat jelentik. Azt, hogy a tulajdonos tart-e az ingatlanán állatot, maga dönti el, természetesen a vonatkozó jogszabályok betartása mellett. A főszabályt a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről szóló 1957. évi IV. tv. 100. §-a fogalmazza meg, miszerint:
100. §
A tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen szomszédait szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné.
Az állatok védelméről és kíméletéről szóló !998. évi XXVIII. tv. tartalmazza az állattartás általános, itt, az állatok védelmének alapvető szabályait:
4.§
(1) Az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni.
(2) Az állat életfeltételeinek kialakításánál tekintettel kell lenni korára, nemére és élettani állapotára. Biztosítani kell az egymásra veszélyt jelentő, egymást nyugtalanító állatok elkülönített tartását.
(3) Az állattartónak gondoskodnia kell az állat igényeinek megfelelő rendszeres, de legalább napi egyszeri ellenőrzéséről.
5.§
(1) Az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szökésének megakadályozásáról.
(2) A megkötve tartott vagy mozgásában egyéb módon korlátozott állat számára is biztosítani kell a zavartalan pihenés és a sérülésmentes mozgás lehetőségét.
(3) A szabadban tartott állatot védeni kell a kedvezőtlen időjárás káros hatásaitól és természetes ellenségeitől. Az állandóan bezárva tartott állat számára tartója köteles megfelelő mozgásteret biztosító férőhelyről gondoskodni.
(4) A kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről köteles eltávolítani.
(5) A gazdasági haszon céljából tartott állat tartása során előnyben kell részesíteni az állatkímélő technológiákat.
6.§
(1) Az állatot nem szabad:
a) kínozni,
b) emberre vagy állatra uszítani, illetőleg állatviadalra idomítani,
c) kényszertakarmányozásra fogni, kivéve az egészségügyi megfontolásból való kényszerű táplálás esetét,
d) a kíméletét nem biztosító módon mozgatni és szállítani, elhelyezni,
e) a teljesítőképességét felismerhetően meghaladó teljesítményre kényszeríteni,
f) természetellenes és önpusztító tevékenységre szoktatni.
(2) Az (1) bekezdés a) pontja nem terjed ki az érett libatoll házilagos vagy az engedélyezett technológia szerint végzett tépésére, illetve c) pontja a házilagos vagy az engedélyezett technológia szerinti liba- és kacsatömésre.
(3) A 2. § f) pontjában meghatározott állatok esetében az (1) bekezdés b) pontját a külön törvényben meghatározott eltéréssel kell alkalmazni.
7.§
(1) Tilos az állat fizikai, pszichikai állapotának olyan kipróbáltatása, küzdelemre késztetése egy másik állattal vagy emberrel, amely sérülést vagy halált okoz (a továbbiakban együtt: állatviadal). Tilos az állatviadal szervezése, tartása, továbbá az állatviadalra fogadás szervezése, az állatviadalon való közreműködés, részvétel, fogadáskötés.
(2) Tilos állatviadal céljára
a) állatot tartani, tenyészteni, kiképezni, idomítani, valamint más személynek átadni, vagy forgalmazni;
b) építményt vagy földterületet, anyagi eszközt más személy rendelkezésére bocsátani.
(3) Az (1) bekezdésben foglalt tilalom nem vonatkozik a vadászatra alkalmazott állatnak külön jogszabály alapján történő kiképzésére, vadászaton való alkalmazására.
8.§
Az ember környezetében tartott állat, valamint a veszélyes állat tulajdonjogával, tartásával felhagyni nem szabad. Az állat elűzése, elhagyása vagy kitétele tilos.
Az ebtartásra vonatkozó rendelkezések
Az ebtartásra vonatkozó jogszabályok különbséget tesznek ebek és veszélyes, vagy veszélyessé nyilvánított ebek között- Veszélyes ebre vonatkozóan a tartásuk körülményeit a 35/1997. (II. 26.) korm. rendelet részletesen szabályozza:
2.§
(1) A veszélyes és a veszélyesnek minősített eb tartására vonatkozó - a Tvr. 5. §-ának (5) bekezdésében előírt - hatósági eljárás az eb tartási helye szerint illetékes települési, a fővárosban a kerületi önkormányzat jegyzőjének (a továbbiakban: jegyző) hatáskörébe tartozik.
3.§
(1) Az engedély kiadását az eb természetes személy tulajdonosa, vagy az eb felügyeletét ellátó természetes személy a tulajdonossal együtt kérheti.
(3) A kérelemhez csatolni kell:
a) az ebtartó egy hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványát;
b) igazolást a Tvr. 5. §-ának (2) bekezdésében meghatározott vészé-
KANIZSAI W KÖZLÖNY
lyes eb ivartalanításáról, illetve a veszélyes és veszélyesnek minősített eb egyedi azonosítóval való ellátásáról;
c) közös tulajdonban lévő ingatlan (lakás) esetében a tulajdonostársak hozzájáruló nyilatkozatát;
d) többlakásos házban, illetve egy lépcsőházban lakók nevét, címét, a tartáshoz történő hozzájárulását.
(1) A jegyző az engedély kiadása előtt helyszíni szemlét tart, amelyen meghívása esetén a hatósági állatorvosnak és a rendőrség megbízottjának is részt kell venni.
(2) A jegyző az engedély kiadásának előfeltételeit szükség esetén tenyésztési és más szakértő bevonásával vizsgálja.
(3) Az ebtartó köteles a tartási körülmények ellenőrzését elősegíteni és tűrni.
7.§
(1) A veszélyes és a veszélyessé minősített eb nyakörvén jól látható jelzést („biléta") kell elhelyezni. A biléta legalább öt centiméter átmérőjű, piros szegélyű fehér korong, egyik oldalán a tulajdonos neve, lakcíme, másik oldalán az eb azonosító száma és fekete színű „Veszélyes!" felirat szerepel. A biléta beszerzésének költségei az állat tulajdonosát terhelik.
(2) A veszélyes és a veszélyesnek minősített eb olyan megfelelően zárt, bekerített vagy elkerített helyen (kennel) tartható, amely megakadályozza az ebnek a közterületre történő, felügyelet nélküli kijutását, illetve, hogy az eb embernek vagy állatnak sérülést okozzon.
(3) A veszélyes és a veszélyessé minősített eb tartására szolgáló ingatlan be-, illetve kijáratain: „Vigyázat! Veszélyes eb!" feliratú táblát kell elhelyezni. A szöveg mellett támadó ebet ábrázoló grafika feltüntetése szükséges. A táblát jól látható helyen, megfelelő módon kell elhelyezni.
8.§
(1) A veszélyes és a veszélyesnek minősített ebet közterületen vezetni, tömegközlekedési eszközön szállítani - amennyiben a fuvarozási szabályzatok szigorúbb követelményeket nem állapítanak meg -csak a harapás lehetőségét megakadályozó, biztonságos fém szájkosárral és a kibújást megakadályozó fojtó nyakörvvel, két méternél nem hosszabb (nem kihúzható) pórázon, a tartási engedélyre jogosult felügyeletével szabad. Az ebet a pórázról elengedni és a szájkosarat levenni tilos. Tömegközlekedési eszközön történő szállítás esetén egyebekben a fuvarozási szabályzatok rendelkezéseit is alkalmazni kell.
(2) A veszélyes és a veszélyesnek minősített eb felügyelete - a tartási engedélyben meg nem jelölt személyre - ideiglenesen sem ruházható át.
Az állam- és közbiztonságról szóló 1974. évi 17. tvr. 5. §-a is tartalmaz veszélyes ebekre vonatkozó rendelkezéseket:
5.§
(1) Állami feladat az élet- és vagyonbiztonság védelme céljából az állatok védelmének és kímélésének érdekében az állatviadalok megakadályozása, valamint a veszélyesnek minősülő ebekkel szembeni védekezés.
(2) A törvény erejénél fogva veszélyes eb a pit bullterrier és e fajta egyedeinek egymással való pároztatásából, továbbá bármely más egyeddel való keresztezéséből származó keveréke. Kormányrendelet más fajtákat is veszélyesnek nyilváníthat (a továbbiakban együtt: veszélyes eb).
2000, július 6.
(3) Tilos a pit bullterrier és keverékeinek bármely módon való szaporítása, tenyésztése - ideértve a vétlen szaporulatot is -, az országba való behozatala, kivitele, elidegenítése, reklámozása, hirdetése, bármely formában történő versenyeztetése, őrző-védő feladatokra való tartása, képzése és alkalmazása.
(4) A (2) bekezdésben meghatározottakon túl veszélyes ebnek kell tekinteni azt az ebet is, amelyet állat-egészségügyi szakhatósági közreműködés alapján a települési (a fővárosban a kerületi) önkormányzat jegyzője (a továbbiakban: jegyző) embernek vagy állatnak - ingerlése nélkül - okozott súlyos sérülés miatt veszélyesnek minősít (a továbbiakban: veszélyesnek minősített eb).
(5) A veszélyes és veszélyesnek minősített eb kizárólag a jegyző által kiadott engedéllyel, kormányrendeletben meghatározott feltételek esetén és módon, az állat-egészségügyi szakhatóság által egyedi azonosítóval ellátva - a pit bullterrier vagy keveréke kizárólag ivartala-nítva, háztartásonként csak egy egyede - tartható.
(6) A veszélyes és veszélyesnek minősített ebet polgári jogi szempontból vadállatnak kell tekinteni.
7.§
(1) A pit bullterrier és keverékei tulajdonosa e törvény veszélyes ebekre vonatkozó rendelkezésének hatálybalépését követő tizenöt napon belül köteles a jegyzőnél az eb ivartalanítását és tartós egyedi azonosítóval történt ellátását igazolni.
(2) A veszélyesnek minősített eb tulajdonosa a veszélyessé minősítő határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül köteles az eb tartós egyedi azonosítóval történő ellátásáról szóló igazolást a jegyzőnek bemutatni.
(3) A jegyző első fokú határozata ellen nyolc napon belül lehet fellebbezéssel élni. A fellebbezést az illetékes közigazgatási hivatal nyolc napon belül bírálja cl.
(4) A közigazgatási hivatal másodfokon meghozott határozatát a jogerőre tekintet nélkül azonnal végrehajtandóvá kell nyilvánítani.
(5) Ha a veszélyes ebre vonatkozó ebtartás szabályait megszegik és emiatt az eb embernek vagy állatnak sérülést okoz, el kell rendelni az eb kiirtását.
(6) Ha a veszélyesnek minősített ebre vonatkozó ebtartás szabályait megszegik és emiatt az eb
a) embernek 8 napon belül gyógyuló sérülést vagy állatnak kisebb sérülést okoz, az eb ivartalanítását,
b) embernek vagy állatnak ismételten az a) pont szerinti sérülést okoz, vagy embernek 8 napon túl gyógyuló sérülést, illetve állatnak súlyos sérülést okoz,az eb kiirtását kell elrendelni.
(7) A veszélyes vagy veszélyessé minősített eb tulajdonosa ellen indított büntető- vagy szabálysértési eljárás során jogerős határozattal elkobzott eb kiirtását kell elrendelni.
(8) A jogerős határozattal elrendelt hatósági beavatkozások (ivartalaní-tás, tartós egyedi azonosítás), továbbá a lefoglalás, az elkobzás és a kiirtás költségei az eb tulajdonosát terhelik.
Az eboltás szabályiul a 41/1997. FM-rendelet tartalmazza:
213. §
(1) Minden három hónaposnál idősebb ebet - a tudományos-kutatási és laboratóriumi vizsgálati célból tartott állatok kivételével - a tulajdonosa vagy tartója köteles évenként - a három hónapos kort elérteket harminc napon belül, majd hat hónapon belül ismételten - a saját költségére hatósági állatorvossal veszettség ellen beoltatni.
(12) A védőoltás alól elvont ebet, mint az emberre egészségügyi szempontból veszélyes, valamint az állatok egészségét veszélyeztető beteg vagy betegségre gyanús ebet, a települési önkormányzat állami kártalanítás nélkül köteles kiirtatni.
KANIZSAI
KÖZLÖNY
2000. július 6.
215. §
(1) Aki talált vagy befogott ebek tartásával foglalkozik, vagy akit jogszabály kötelez a tartásra, a rendelkezésre álló eszközökkel köteles megkísérelni a tulajdonos értesítését. A települési önkormányzat által a Tv. 42. S (2) bekezdés b) pontja szerint befogott, veszettség ellen igazoltan oltott ebek tizennégy napon belül az állattartónak visszaadhatok. A tizennégy napig ki nem váltott ebek értékesíthetők vagy kiirthatok. Értékesítés esetén az új ebtartó köteles az ebet veszettség ellen haladéktalanul beoltatni az értékesítést felügyelő hatósági állatorvossal.
Az egyes szabálysértésekről sz,óló 218/1999. (XII. 28.) szóló kortn. rendelet 3. §-a tartalmazza a veszélyeztetés kutyával szabálysértési lényállását:
3.§
(1) Aki a felügyelete alatt álló kutyát
a) a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, illetőleg kóborolni hagyja,
b) természeti vagy védett természeti területen, illetőleg vadászterületen - a vadászkutya kivételével - póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja,
c) szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön szállítja,
d) élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy a játszótérre beenged, illetőleg bevisz,
e) aki harapós kutyáját nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez el a ház (lakás) bejáratán a harapós kutyára utaló megfeleld figyelmeztető táblát,
harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(2) Aki az (1) bekezdésben meghatározott magatartással másnak nyolc napon belül gyógyuló sérülését okozza, ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a helyi önkormányzat képviselő-testülete hivatalának erre felhatalmazott ügyintézője, a közterület-felügyelő, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (a továbbiakban: ÁNTSZ) erre felhatalmazott ügyintézője, valamint a természeti és védett természeti területen természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr helyszíni bírságot szabhat ki.
E szakasz vonatkozásában közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván.
Ezeken a közterületeken felügyelettel, ill. pórázon bárki sétáltathatja a kutyáját, de felügyelet nélkül nem hagyhatja.
Társasházakra vonatkozóan az. alábbi szabályokat kell figyelembe venni:
A tulajdonjog magában foglalja a birtoklás, a használat, a hasznok szedésének jogát. Azt, hogy a tulajdonos tart-e az ingatlanán állatot, maga dönti el, természetesen a vonatkozó jogszabályok betartása mellett.
Társházak esetén pedig - a társasházakról szóló 1997. évi CLVII. tv. szabályai szerint - az alapító okirat meghatározhatja a külön tulajdonban lévő lakás használatának, hasznosításának szabályait a társasház céljának, működésének megfelelően.
A társasházi törvény szerint az olyan társasházban, ahol legfeljebb hat lakás van, a PTK. közös tulajdonra vonatkozó szabályait kell alkalmazni, ellenkező, esetben a társasházi törvényt. Közös tulajdon esetén a tulajdonostársak - jogszabályi tilalom hiányában - szabadon állapodhatnak meg a közös tulajdonban álló ingatlan használatának kérdésében. A bírói gyakorlat szerint közös udvar esetében a közös tulajdonnak egy sa-
játos formájáról van szó. Ilyen esetben a PTK-nak a közös tulajdonra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.
A gyepmesteri telep tevékenységét a 41/1997. (V. 28.) FM-rendelet szabályozza:
3.8. A gyepmester feladatai a következők:
a) a polgármesteri hivatal felhívására minden, pl. a közúton talált ál-lathullának késedelem nélkül történő kiszállítása a gyepmesteri telepre,, a hulladéktemetőbe, a hulladékemésztő veremhez, és ott - a hatósági állatorvos intézkedéséig - annak megőrzése, majd ártalmatlanná tétele,
b) az állathullák lebőrözése - ha azt nem tiltják az egyes bejelentési kötelezettség alá vont fertőző állatbetegségek leküzdésének szabályai -, továbbá a boncolásban való segédkezés,
c) az elrendelt állatleölések végrehajtása,
d) a hullaszállító járművek, tartályok, és ártalmatlanná tételre használt eszközök, felszerelési tárgyak tisztántartása és fertőtlenítése,
e) mindazoknak az állategészségüggyel kapcsolatos köztisztasági tennivalóknak az elvégzése, amelyeket a települési önkormányzat előír,
f) a város utcáinak, tereinek, külső határának havonkénti bejárása, kóbor állatok és ebek befogása, amelyet kíméletesen kell végrehajtani,
g) ebzárlat idején - a körzeti állatorvos által megállapított időközökben - a zárlat alatt álló terület bejárása, és a tilalom ellenére szabadon talált ebek befogása,
h) a befogott állatoknak a gyepmesteri telepre szállítása, gondozása és a hatósági állatorvos utasítása szerinti megőrzése, - a polgármesteri hivatal határozatában megállapított tartási és ápolási költségek megtérítése után - a tulajdonosnak való kiadása, vagy a leölés utáni ártalmatlanná tétele,
i) a gyepmesteri telepen megfigyelésre elhelyezett állatok gondozása és azokról nyilvántartás vezetése,
j) a gyepmesteri telepre szállított állathullákról, a hatósági rendelkezésre leölt állatokról átvételi elismervény kiállítása és nyilvántartás vezetése.
A haszonállat tartásának szabályai
Az. Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról szóló 41/1997. (V. 28.) FM-rendelet, ili. a mezőgazdasági haszonállatok tartásának állatvédelmi szabályairól sz.óló 32/1999. (III. 31.) FVM-rendelet nagyon részletesen szabályozza a mezőgazdasági haszonállatok tenyésztésére, tartására és elhelyezésére vonatkozó feltételeket:
FM-rendeletből néhány lényeges szabály:
l.§
(1) Állatokat tartani - amennyiben kUlön jogszabály másként nem rendelkezik - csak az Országos Építésügyi Szabályzat (a továbbiakban: OÉSZ) által előírtaknak megfelelő helyen és építményben, valamint a külön jogszabályban foglaltak szerint szabad.
(2) Az állattartáshoz olyan allattano épületet, telepet, karámot stb. (a továbbiakban: állattartó létesítmény) kell létesíteni, továbbá olyan állattenyésztési, állattartási technológiát (a továbbiakban: technológia) kell alkalmazni, amely lehetővé teszi az állatok fertőzésmentes, egészséges környezetben való tartását és biztosítja, hogy az állati termék közvetlenül emberi fogyasztásra vagy élelmiszer-előállításra alkalmas legyen.
(3) Az állattartó létesítményekkel kapcsolatos előírásokat az 1. számú függelék tartalmazza.
(4) Az állatok tartása az emberek, az állatok egészségét nem veszélyeztetheti, a környezetet nem károsíthatja.
6
FM-rendelet 1. számú függeléke:
2. állattartó épület: közvetlenül az állatok elhelyezésére, védelmére szolgáló létesítmény;
3. állattartó telep: az állattartó épületeken kívül az állattartás egyéb létesítményei is megtalálhatók;
4. nagy létszámú állattartó telep: olyan állattartó telep, amelyen az elhelyezhető állatok száma állatfajonként legalább
- harminc ló, vagy
- ötven szarvasmarha, vagy
- kétszáz juh, kecske vagy
- száz sertés, vagy
- kettőezer broiler baromfi, vagy
- ötszáz kifejlett baromfi (tyúkfélék, víziszárnyasok, pulyka stb.) vagy
- ötven strucc, vagy
- ötven anyanyúl és szaporulata elhelyezését teszi lehetővé.
5. kislétszámú állattartó telep: amelyben a 4. pontban meghatározott számú állatnál kevesebb helyezhető el. E telep állhat egyetlen állattartó épületből is;
l. Az állat-egészségügyi szakhatóság az állattartó telep és technológia járványügyi, állathigiéniai alkalmasságának megállapításához az alábbi feltételek meglétét vizsgálja:
1.1. Nagy létszámú állattartó telep esetében
a) a kötetlen tartású szarvasmarhatelepen, illetőleg legelői tartás esetén kezelőfolyosó vagy egyedi kezeléshez leszorítást, lekötést biztosító berendezés (erre a célra alkalmas karám);
b) hígtrágya kezelése esetén annak ártalmatlanítása céljára a telep közelében kijelölt és hatóságilag engedélyezett erdővagy szántóterület;
c) állattartó telepen a szükséges tisztításhoz, fertőtlenítéshez legalább egy nagynyomású - lehetőleg melegvízzel vagy gőzsu-gárral működő - fertőtlenítő gép;
d) juhtartó üzemben a parazitamentesítés feltételei biztosítottak;
e) a telepet - a legeltetéses állattartás kivételével - olyan kerítéssel körülvették, amely alkalmas ember vagy kóbor állat behatolásának megakadályozására;
f) fekete-fehér rendszerű öltöző, amelynek az utcai ruha tárolására szolgáló külső öltözőjét mosdó-zuhanyozó helyiség választja el a munkaruha elhelyezésére szolgáló belső öltözőtől;
g) a kapuban az útburkolat kialakítása lehetővé teszi a járművek kerekeinek megtisztítását és fertőtlenítését (pl.: kerékfertőtlenítő medencét (6,5 méter x 3 méter x 0,35 méter) alakítottak ki, leereszthető folyadékkal, vagy jármű fertőtlenítésére alkalmas gépet állítottak be);
h) boncolásra alkalmas hullakamra, melynek falai és padozata lemosható, fertőtleníthető, a létesítmény hideg-meleg vízzel és csatornával ellátott;
i) az állati hullák gyűjtéséhez és elszállításához konténertároló hely vagy helyiség, és/vagy hullaemésztő verem vagy hullaégető;
j) a kerítés vonalában helyezték el mindazokat az építményeket, amelyek a külső személy- és járműforgalommal kapcsolatosak (pl.: öltöző, állatrakodó, tejház, tejátadó, kényszervágó, hullakamra);
k) tehenészeti telepen a tehénállomány legalább egy százaléka részére elegendő férőhelyű betegelkülönítő istálló (ez kialakítható valamelyik állattartó épületből leválasztott külön bejáratú helyiségben is);
2000. július 6.
I) tejtermelő tehenészeti telepen az ellető férőhelyek száma - az ellesek egyenletes elosztását alapul véve - legalább három nap elles előtti, és legalább tíz nap elles utáni elhelyezést tesz lehetővé, az elletésre szolgáló építmények a föcstejjel vagy tejpótlóval táplált, valamint a választott borjak elhelyezésére szolgáló létesítmények az évenként többszöri időszakos fertőtlenítést lehetővé teszik;
m) az állattartó épületek padozata, oldalfalai könnyen takaríthatók, fertőtleníthetők, a keletkezett szennyvíz, trágya, trágyáié maradéktalanul eltávolítható, a megfelelő csúszásmentesség, szellőztetés, világítás biztosított, a berendezések könnyen kezelhetők, takaríthatók és fertőtleníthetők, az állatok egészségét, testi épségét nem veszélyeztetik és nem balesetveszélyesek. Az építmények alkalmasak arra, hogy szükség esetén megvédjék az állatokat az időjárás káros hatásától;
n) az állatok fajának, fajtájának megfelelő mozgási igény kielégítésére alkalmas kifutóról, karámról gondoskodtak;
o) a tej nyerésére szolgáló berendezések a tejelő állat tőgyét gyorsan, kíméletesen és higiénikusán fejik ki, tőgykároso-dást nem okoznak. A fejő és tejtovábbító, tejkezelő berendezések szétszedhetők, takaríthatók és fertőtleníthetők, belőlük a tej, öblítővíz, fertőtlenítőszer maradéktalanul eltávolítható;
p) a fejő és tejkezelő eszközök és berendezések alkalmasak arra, hogy a termelt tej a telepen tartás ideje alatt fogyaszthatósá-gában károsodást ne szenvedjen;
1.2. kis létszámú állattartó telep esetében
a) átöltözésre, mosakodásra és személyfertőtlenítésre alkalmas helyiségről gondoskodtak;
b) az állattartó épületet úgy helyezték el, hogy járványveszély esetén lehetővé teszi a védelem szempontjainak megfelelő személy- és járműforgalom megszervezését.
2. Az állattartó telepen kívül létesült, napi tíz tonnánál nagyobb teljesítményű takarmánykeverő üzem, valamint legalább százezer keltetőtojás befogadására alkalmas keltetőállomás esetében a szakhatósági hozzájárulás feltételei:
a) a fertőződés megelőzésére szolgáló kerítés;
b) fekete-fehér rendszerű öltöző;
c) a bejáratnál járműfertőtlenítő berendezés (fertőtlenítő gép és/vagy kerékfertőtlenítő medence).
5.§
(1) Állattartó létesítményt, legelőt úgy kell kialakítani és üzemeltetni, hogy annak benépesítése és kiürítése (az állatok elszállítása) egyszerre, hét-tizennégy napon belül elvégezhető legyen.
(2) Kiürítés után az állattartó köteles elvégezni vagy elvégeztetni az állattartó létesítmény, legelő takarítását és a fertőtlenítési útmutató szerinti fertőtlenítését. A fertőtlenítési útmutatót a 18. számú függelék tartalmazza.
(3) A folyamatos benépesítés mellett Üzemelő állattartó telepen az épületeket az állattartó évente legalább egyszer köteles kitakarítani és fertőtleníteni, valamint a rágcsálók és rovarok irtásáról folyamatosan gondoskodni.
37. §
(1) Az állattartó telepen, létesítményben keletkező állati hulladékot nyilvántartásba vétel és állatorvosi vizsgálat után, az előírt és engedélyezett módon kell gyűjteni, majd - a környezetvédelmi előírásoknak is megfelelő módon - ártalmatlanítani.
(2) A telepen keletkező trágyát a jóváhagyott technológia szerint kell összegyűjteni, kezelni, hasznosítani és szükség esetén ártalmatlanná tenni.
KANIZSAI W KÖZLÖNY
KANIZSAI W KÖZLÖNY
2000. július 6.
FVM-rendelet néhány lényeges rendelkezése:
3.§
Az állatok tartási feltételei:
a) az adott állatfaj élettani, viselkedési és szociális igényeit figyelembe kell venni,
b) az állatot szakszerűen kell gondozni,
c) az állatot, annak fajai a, fajtájára, fejlettségére, háziasítására, fiziológiai állapotára figyelemmel kell élelemmel és vízzel ellátni, valamint gondozni,
d) nem szabad az állatnak szükségtelen fájdalmat, sérülést vagy szenvedést okozni.
5.§
(1) Az állat fajtájának megfelelő mozgásszabadságát nem szabad oly módon korlátozni, hogy az az állatnak szükségtelen szenvedést, vagy sérülést okozzon.
(2) Ahol egy állatot tartósan vagy rendszeresen lekötnek - annak szabadabb mozgása érdekében - az állat élettani és viselkedésbeli szükségleteinek, a bevált gyakorlatnak és a tudományos ismereteknek megfelelően, elegendő teret kell biztosítani.
(3) Szabadtartás esetén biztosítani kell az állatok számára olyan területet, illetve létesítményt, ahol azok szélsőséges időjárási körülmények esetén védelmet találnak.
6.§
Az állattartónak gondoskodnia kell arról, hogy a világítás, hőmérséklet, páratartalom, szellőzés és egyéb környezeti viszonyok (gázkoncentráció vagy zajintenzitás) azon a helyen, ahol az állatot elhelyezik, megfeleljenek a bevált gyakorlatnak és az állat élettani, viselkedésbeli szükségleteinek. Az állatokat állandó, illetve hirtelen nagy zajnak kitenni tilos.
7.§
(1) Az állatok körül használt elektromos berendezéseknek biztonságosnak kell lenniük. Az áramütés elleni védelemről gondoskodni kell.
(2) Az állattartás során használt műszaki berendezést naponta legalább egyszer ellenőrizni kell, és minden észlelt hibát a lehető legkisebb késedelemmel el kell hárítani. Ha egy hiba azonnal nem hárítható el, haladéktalanul meg kell tenni az állatok jólétének megóvásához szükséges minden óvintézkedést.
(3) Mesterséges szellőztetésű istállókban olyan kisegítő, kiegészítő megoldásokról kell gondoskodni, amelyek biztosítják az állatok egészségének megőrzését és a komfortérzetét megvalósító elégséges légcserét akkor is, ha a mesterséges szellőztetési rendszer meghibásodik.
M
(1) Az állatok zárt elhelyezésekor meg kell szüntetni a szerkezeti éles széleket, a felhasznált anyagok nem okozhatnak kellemetlen érzést, sérülést. Az állattal érintkező felületeknek tisztíthatóknak és fertőtle-níthetőknek kell lenniük.
(2) Az állatok elhelyezésének és az épületnek olyannak kell lennie, hogy az állatok minden nehézség nélkül megfigyelhetők legyenek.
(3) Az istállópadozatnak könnyen tisztíthatónak és csúszásmentesnek kell lennie. Az állatokat nem szabad folyamatosan sötétben vagy folyamatosan mesterséges fényben tartani.
(4) Az állatok zárt tartására szolgáló épületeket úgy kell megépíteni és karbantartani, hogy a tűzveszély a lehető legkisebb legyen. Az alkalmazott anyagoknak tűzállónak vagy égéskésleltetővel kezeltnek kell lenniük. Minden szükséges intézkedést meg kell tenni (vészjelző-rendszer felszerelése, az állatok épületből való eltávolítására kiüríté-
si terv kidolgozása), hogy az állatok megóvása érdekében azonnali cselekvésre legyen lehetőség.
A serlések tartásáról néhány általános szabály:
1.2. Az istállók szerkezeti elemei - főleg azok, amelyekhez a sertések hozzáférhetnek - nem tartalmazhatnak a sertésekre nézve káros anyagokat, továbbá azoknak kellően tisztíthatóknak és fertőtleníthe-tőknek kell lenniük. Az épület szigetelésének, fűtésének és szellőztetésének biztosítania kell, hogy a légáramlás-sebesség, a porszint, a hőmérséklet, a relatív páratartalom és a gázkoncentráció olyan mértékű legyen, amely nem káros a sertésekre.
1.3. A sertéseket tilos állandó sötétben tartani. Az állatok számára -azok szokásait, fiziológiai igényeit figyelembe vevő és az eltérő klímaviszonyokat szem előtt tartó - megfelelő természetes és mesterséges világításról kell gondoskodni. Mesterséges megvilágítás esetén a megvilágítás időtartama egyezzen meg a természetes megvilágításéval, tehát általában kilenc és tizenhét óra között gondoskodni kell olyan rögzített vagy hordozható fényforrásról is, amelynek fényereje elegendő az állatok bármely időszakban történő ellenőrzésére.
1.4. A csoportosan tartott, istállózott állatokat az állattartó vagy gondozójuk napi egy alkalommal ellenőrizni köteles. Minden betegnek látszó vagy sérült állatot elkülönítőbe kell elhelyezni. Minden olyan állathoz, amelynek gyógyítása nem tartozik az állattartó, illetőleg a gondozó hatáskörébe, haladéktalanul állatorvost kell hívni.
1.5. A csoportnagyság, illetőleg falkanagyság csak olyan mértékű lehet, amely normális mértéken túli verekedést nem gerjeszt. A rendszeresen agresszíven viselkedő sertést és azt az állatot, amelyik állandó céltáblája a többi állat erőszakosságának, a csoporttól el kell különíteni.
1.6. A férőhelyet, a szállást úgy kell kialakítani, hogy az minden állat számára biztosítsa
1.6.1. a zavartalan lefekvést és felkelést,
1.6.2. a pihenésre alkalmas, tiszta fekvőterületet,
1.6.3. a többi sertés látásának lehetőségét.
1.7. A lekötéses tartásnál a lekötőrendszer nem okozhat sérülést, azt rendszeresen ellenőrizni, és amennyiben szükséges, utánállítani kell úgy, hogy a rögzítés kényelmes és biztonságos legyen. A rendszer kialakításának olyannak kell lennie, hogy kizárja a sérülés és a fulladás lehetőségét.
1.8. Az istállót, kutricákat, berendezéseket, a sertéstartásban használt eszközöket a keresztfertőzést, illetve a kórokozók megtelepedését és kifejlődését meggátló, hatékony módszerrel kell tisztítani és fertőtleníteni. A bélsarat, a vizeletet, a takarmánymaradékot vagy a kiszóródott takarmányt a szükséges gyakorisággal el kell távolítani annak érdekében, hogy a kellemetlen szagok csökkenjenek, valamint, hogy azok a legyeket és rágcsálókat ne vonzzák.
\\
1.9. A padozat legyen sima, ne csússzon és se sérülést, se fájdalmat ne okozzon a rajta álló vagy fekvő állatnak. A padozatkiképzésnek az állat méreteihez, testtömegéhez igazodónak, kellő merevségűnek és egyenletes felületűnek, a pihenőtérnek pedig kényelmesnek, tisztának, jó vízelvezető képességűnek és az állat károsodását kizárónak kell lennie. Az alom legyen tiszta, száraz.
1.10. Minden állat számára a korának, testtömegének, szokásának, fiziológiai igényének, jó egészségi állapotának és közérzetének megfelelő takarmány-fejadagot kell biztosítani.
1.11. Minden sertést legalább napi egy alkalommal kell etetni. Adagolt etetés esetén, illetve időben korlátozott etetés esetén biztosítani kell, hogy a falka minden tagja egyidőben ehessen.
1.12. Minden két hétnél idősebb állat számára biztosítani kell, hogy elegendő friss ivóvízhez, vagy más folyadékhoz jusson.
8
KANIZSAI W KÖZLÖNY
2000. július 6.
1.13. Az etető-itató berendezéseket úgy kell tervezni, kialakítani, elhelyezni és karbantartani, hogy az állat a takarmányt és az ivóvizet ne, vagy csak minimális mértékben szennyezhesse.
1.14. Meg kell előzni a farokrágás kialakulását. Biztosítani kell az állatok számára viselkedési szokásaik kielégítését, a megfelelő környezetet, állománysűrűséget, almot, valamint a játszás lehetőségét.
A fent említett szabályokból kitűnik, hogy a 32/1999. FVM-rendelet, és a 41/1997. FM-rendelet nagyon részletesen szabályozzák a haszonállattartás körülményeit. Kimerítően rendelkeznek ezek a jogszabályok az állattartás állat-egészségügyi követelményeiről, állattartó létesítmények fertőtlenítéséről, takarításáról, a rágcsálók irtásának kötelezettségéről, az állattartó létesítményekkel kapcsolatos előírásokról, az állat-egészségügyi szakhatóság működéséről.
Az állattartási szabályok megsértése esetén alkalmazható intézkedések
Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény rendelkezik arról, hogy az állattartó köteles a jó gazda gondosságával tartani állatát és gondoskodni az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételeiről.
Az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998.(XII. 31.) konn. rendelet szabályozza azokat az eseteket, amikor az állattartó nem tartja be ezeket a szabályokat:
1.8
Aki tevékenységével, vagy mulasztásával az állatok védelmére és kíméletére vonatkozó jogszabály rendelkezését, vagy hatósági határozat előírását megsérti - magatartásának súlyához, ismétlődéséhez igazodó - állatvédelmi bírságot (a továbbiakban: bírság) köteles fizetni.
2.§
A bírság összege ötezer forintról százötvenezer forintig terjedhet.
3.§
(1) A bírságot feladatkörében
a) a települési, a fővárosban a fővárosi kerület jegyzője,
b) az illetékes megyei (fővárosi) állat-egészségügyi és élelmiszerel-lenőrző állomás, valamint
c) a természetvédelmi hatóság szabja ki.
(2) A bírság kiszabását állatvédelmi szervezet is kezdeményezheti.
4.§
Állatvédelmi bírság kiszabható azzal szemben, aki
a) az Ávt. 2. §-ában felsorolt állatok valamelyikének szükségtelenül jelentős fájdalmat, tartós szenvedést, testi károsodást okoz,
b) a felügyelete alatt álló állattartási, takarmányozási, illetve ivóvízigényének rendszeres kielégítéséről nem gondoskodik,
c) az állat biztonságos elhelyezéséről, szökésének megakadályozásáról és ellenőrzéséről nem gondoskodik,
d) a veszélyes állatok tartásának engedélyezésére, illetve tartására vonatkozó előírásokat megszegi,
e) engedély nélküli állatkereskedést folytat,
f) az állat egészségét veszélyeztető ajzó-, illetve doppingszert alkalmaz verseny vagy kiállítás alkalmával,
g) cirkuszi mutatvány vagy oktatás céljából végzett idomítás során állatkínzó módszert vagy eszközt alkalmaz,
h) engedély nélkül, illetve az abban foglaltakról eltérő módon végez állatkísérletet,
i) az állat életét indokolatlanul kioltja,
j) a felügyelete alatt álló állat ápolási és higiéniai szükségleteinek kielégítéséről nem gondoskodik,
k) az állat mozgásigényét kellően kielégítő szabad mozgáslehetőségéről nem, vagy nem szakszerűen gondoskodik,
1) a működési engedélyhez kötött állattartási módok (foglalkozásszerű eb- és macskatenyésztés, állatmenhely, állatpanzió, lovaglóiskola, prémes állattenyésztés) bevezetéséhez nem szerzi be a hatósági engedélyt,
m) az állat állat-egészségügyi ellenőrzését és ellátását elmulasztja, vagy n) az állatkísérletek során a kötelezően előírt adatszolgáltatást nem, vagy hiányosan teljesíti.
A települési önkormányzat jegyzőjének az állatok védelmével, valamint az állatok nyilvántartásával kapcsolatos egyes feladat- és hatásköreiről szóló 245/1998. (XII. 31.) konn. rendelet szabályozza a jegyzőnek az állatok védelmével összefüggő feladatait:
1.8
(1) A települési, a fővárosban a fővárosi kerületi önkormányzat jegyzője (a továbbiakban: jegyző) az állatok védelme érdekében
a) az állattartótól az állattartással kapcsolatos felvilágosítást, adatot kérhet,
b) az állattartással kapcsolatos iratokba betekinthet, továbbá
c) az állattartás helyén helyszíni szemlét tarthat.
4.§
(1) A jegyző az állatvédelmi és az állattartási szabályok megsértése esetén meghatározott cselekmény végzésére, tűrésére vagy abbahagyására kötelezheti az állattartót, az állatok védelme érdekében.
Nagykanizsai Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala
Közigazgatási Osztály
KANIZSAI
KÖZLÖNY
Szerkeszti: a KANIZSA Dél-Zalai Hetilap, Nagykanizsa, Király u. 47. Kiadja: a Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa, Király u. 47. Felelős kiadó: a Kanizsa Újság Kft. ügyvezetője. Szerkesztőség: Nagykanizsa, Király u. 47. Tel.: 93/310-540. Tel./fax: 93/312-305. Levélcím: 8801 Nagykanizsa, Pf.: 154. Megjelenik: a Kanizsa Dél-Zalai Hetilap mellékleteként. Fénymásolatban nem terjeszthető!
BŰNMEGELŐZÉS
A betöréses lopások elleni rendőri tevékenység éve
Az elmúlt években gyakorlattá vált, hogy egy-egy kiemelt feladatot „országos rangra" emeltek elöljáróink.
2000. év a Magyar Köztársaság Rendőrsége szempontjából a betöréses lopások elleni intenzív fellépés éve. A betöréses lopások az ismertté vált bűncselekmények 24,8%-át, a vagyon elleni bűncselekmények 32,7%-át tették ki 1998. évben, míg 1999-ben ezek az adatok 23,8%-ot, illetve 26,7%-ot értek el. A keletkezett kárérték változása ezzel ellentétes tendenciájú, az elmúlt évben összességében mintegy 15%-os növekedés volt regisztrálható.
A betöréses lopások és a kárérték a megye rendőrkapitányságai összehasonlításában az alábbiakban alakultak (lásd táblázat):
A fenti adatokat elemezve megállapítható, hogy a betöréses lopások többsége arányaiban is a nagyobb átmenő forgalommal, valamint idegenforgalmi vonzerővel rendelkező helységek üdülőövezeteiben történik. Ezen települések nagy részében a nyugati országok állampolgárai jelentős, de időszakosan használt ingatlan vagyonnal rendelkeznek, melyek technikai ellátottsága elsősorban az audiovizuális berendezések területén - ezek rendkívül jól értékesíthetők - kiemelkedő. A külföldiek által bérelt, vagy lakott ingatlanok azért is ideális célpontok
a bűnelkövetők szempontjából, mert magyar viszonylatban jelentős összegeket, nagy egyedi értékkel bíró ékszereket és kurrens szórakoztató elektronikai eszközöket tartanak a lakásokban a szabadság alatt, a nappali és esti órákban ott kevés időt töltenek, de ezek védelméért keveset is tesznek. Ez különösen jól megfigyelhető a kárérték vonatkozásában. Hiszen pl. Zalaegerszegen az egy bűncselekményre eső érték 33.000 Ft, ugyanakkor ez Keszthelyre vonatkoztatva meghaladja a 170.000 Ft-ot.
A lakásbetörések száma is viszonylag jelentős. A lakásokból általában készpénzt, értékpapírokat, technikai eszközöket visznek el, de a kárérték - egyes kirívó összegű cselekményeken túl -nem kiemelkedő. A városokban jellemző még a garázsok feltörése, ahonnan alkatrészeket, szerelő készleteket lopnak el.
Az elkövetési helyeket elemezve megállapítható, hogy a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság illetékességi területén a városban, illetve vidéki helységekben elkövetett betöréses lopások száma közel azonos. A Nagykanizsai Rendőrkapitányság területén már érzékelhető a vidéki településeken elkövetett betöréses lopások számának túlsúlya. A Keszthelyi Rendőrkapitányság és a Lenti Rendőrkapitányság illetékességi területe vo-
natkozásában egyértelműen megállapítható, hogy a szóban forgó bűncselekmények döntő többségét nem a székhelyváros, hanem a vidéki települések, elsősorban Hévíz és Balaton-part területén követik el.
A betöréses lopások módszereit elemezve magasan kiemelkedik az ajtóbetörés útján elkövetett betörési mód, amely 1998-ban 1346, 1999-ben 1175 volt a megyében. Számszerűleg ezután következnek az ablakbetöréssel elkövetett lopások, amelyek száma 1999-ben 637, azelőtti évben 711 volt. Közel azonos arányban alkalmazzák a bűnelkövetők a kulccsal nyitás, zárfeszítés, az ablakról rács lefe-szítés, illetve a hengerzártörés módszerét. Érdekességképpen említem meg, hogy kassza, páncélszekrény megbontásának módszerével elkövetett betöréses lopás 1998-ben 1 alkalommal volt, 1999-ben ilyennel nem találkoztunk.
Nagyon vázlatosan ismertetve a Zala megyei helyzetet, azt mindenképpen megállapíthatjuk, hogy a Nagykanizsai Rendőrkapitányság illetékességi területén történik a legtöbb betöréses lopás, ennek okait folyamatosan vizsgáljuk. A bűncselekmények elkövetését lehetővé tevő, illetve kiváltó okok között a vagyonvédelmi berendezések, eszközök hiányát kell megemlíteni az esetek túlnyomó több-
ségében. Elenyésző esetben találkozni olyan támadott objektummal, melyben az ajtózárakon túl az összességében nagy értékű vagyontárgyak elvárható szintű védelme érdekében valamilyen mechanikus, vagy üzemképes és bekapcsolt állapotban lévő elektromos, vagy elektronikus védő-riasztó berendezés lenne telepítve. A kiváltó okok között elsősorban a nyitva hagyott nyílászárókat lehet megemlíteni, amelyek egyértelműen csábítják az elkövetésre a bűnözőket.
Mit lehet tenni? Teszik fel a kérdést a kétségbeesett állampolgárok, mi pedig ¦ rendőrök helyszínről helyszínre vonulunk, foganatosítjuk a helyszíni szemléket és az egyéb nyomozási cselekményeket.
Nézzük csak meg a fenti adatokat. Nézzük meg az elkövetési módokat. Láthatjuk, hogy az elmúlt néhány évtizedben megfelelő, de a modern kor sajnálatosan durva kihívásait ellensúlyozó ajtókat, ablakokat, zárakat, riasztó berendezéseket ritkán alkalmazunk.
A fent megállapított majdnem kétezres adat azt mutatja, hogy az elkövetők egy része nem kell, hogy mást tegyen (nem is tesz mást), mint vállával egyszerűen benyomja lakásunk ajtaját. Mindenképpen többet kell tenni vagyonunk védelméért. Az ország közállapotai, amelyek Kanizsán sem jobbak, sem rosszabbak, mint másutt, sajnos kedveznek, esetenként gerjesztik a bűnözést. Nem tudom szó nélkül hagyni a büntetőeljárásokban meg-megjelenő orgazdákat, akik gondolkodás és önkritika nélkül minden felvásárolnak. A bűncselekmények ezreivel eltulajdonított tárgyak szinte mindig gazdára találnak.
Horváth István rendőr alezredes kapitányságvezető
Zalaegerszegi Rk. Nagykanizsai Rk. Keszthelyi Rk. Lenti Rk. összesen
1998 889 1496 698 192 3375
1999 557 1376 773 154 2860
KELETKEZETT KÁRÉRTÉK (E FORINT)
1998 34.150 65.124 102.975 17.285 219.534.
1999 18.418 75.841 134.259 \' 7.123 235.641
2000. július. 6.
17
Szabadidő-szervezők az iskolákban
A háromszáz főnél több diákot számláló általános és középiskolákban az idén szeptember elsejétől szabadidő szervezőket kell foglalkoztatni. A szabadidő-szervezők feladatairól, és az ezzel kapcsolatos elképzelésekről Balogh Lászlót, az Oktatási, Kulturális- és Sportbizottság elnökét kérdeztük.
- Az oktatást csak egy folyamatosan változó, megújuló rendszerben lehet elképzelni, egy olyan közegben, amely érzékenyen reagál a kor kihívásaira. Bár a stabilitásra való törekvés az elsődleges szempont. A legutóbbi időben is számos újítás jelent meg a közoktatás rendszerében. Ezek egy részét lehet akár kritizálni is, de van jó pár olyan is, amelyet örömmel üdvözölhetünk. Ezek közé tartozik az is, hogy szeptember elsejéről a legalább 300 fős intézményekben kötelező alkalmazni az úgynevezett szabadidő-szervezőt. Ez öt középiskolát érint a városban, és a patini, a miklósjái. valamint a Vécsey-iskolák kivételével minden általános iskolát.
- Mi lesz a feladata ezeknek a népművelőknek?
- Nem akarok én most munkaköri leírásokat fogalmazni, vagy a törvényt teljes egészében felidézni, de mondok néhány példát, ami egy intézményben a szabadidő-szervező feladata lehet. O szervetheti a tanórán kívüli foglalkozásokat iskolán kívül és belül egyaránt. O ad tájékoztatást a diákoknak és a pedagógusoknak az aktuális programokról. A diákönkormányzat programjainak a segítése, a szülői szervezet munkájának segítése is lehet feladata. Az iskola hagyományrendszerére való ügyelés, az egészséges életmód propagálása, a nemzeti, nemzetiségi, kisebbségi hagyományokkal való törődés. Az. iskolák hazai és nemzetközi kapcsolatainak koordinálása, hazai és külföldi tanulmányutak szervezése, pályázatfigyelés és pályázatírás. Azonnal látszik, hogy ez egy nagyon bonyolult, és összetett terület, olyan felailal. amelynek szerintem nem lesz könnyű megfelelni. Én remélem, hogy a szabadidő szervezők együttműködnek majd a gyermek- és ifjúságvédelmi felelőssel, a diákönkormányzat munkáját segítő tanárral, a diákönkormányzattal, az iskolavédőnővel, az. osztályfőnökkel és a pedagógiai igazgatóhelyettessel is.
- A népművelőket elsősorban felnőttoktatásra, a felnőttek programjainak koordinálására képezték ki. Nincs ellentmondás abban, hogy a közművelődés szervező szakembereket most az iskolák foglalkoztatják?
- A főiskolákon, egyetemeken a legtöbb népművelő e szak mellé valamilyen tanári szakpárt is választott, így, mert jogosítványt szerzett arra, hogy tanítson, vélhetően megszerezte a gyermekneveléshez szükséges pedagógiai alapismereteket is. Ha valaki nem rendelkezik a szükséges tárgyi ismeretekkel e téren, attól még a gyakorlatban jól bevált szakember lehet. Bizonyára a későbbiekben lesznek arra próbálkozások, hogy azokat a népművelőket, akinek csak egy szakjuk van, tovább-képezzék. esetleg egy oktatási intézmény sajátosságaira is felkészítsék őket.
- Oktatási intézmény, vagy művelődési, szabadidős központ?
- Kétségtelen van némi ellentmondás, főként, ha „oktatás-végrehajtási" intézményről van szó. Én azt remélem, hogy a jövő iskolái inkább nevelési, mint oktatási intézmények lesznek, vagy legalább egyensúlyban lesz a két terület. A tanóra elsősorban az. oktatás színtere, de az iskolában töltött idő a nevelésre, kulturálódásra is fordítható. Bizonyára minden iskolában vannak olyan diákok, akik a tanítási időn túl is szívesen ott maradnak. Az ő szabadidejüknek értelmes eltöltéséről is gondoskodnunk kell. A szabadidő-szervező foglalkoztatásától én azt is remélem, hogy a ma még céltalanul csellengő fiataloknak is segíthetünk, értelmes alternatívákat kínálhatunk nekik. Egy jól működő szabadidő-szervező segítségével nagyon intenzív közösségi és kulturális élet is folyhat az iskolákban, mint egy kis kulturális intézmény is funkcionálhat délutánonként az iskola. A kultúra iránti igényt az iskoláskorban kell és lehet belenevelni a gyerekekbe. Ha az igény mellé kínálat is párosul, akkor úgy gondolom, a jövő nemzedéke sokkal nyitottabb lesz. a különféle kulturális események iránt, mint a mostani.
- Hol állnak majd ezek a népművelők az iskola hierarchiájában?
- A tanári szobában lesz az íróasztaluk. Vélhetően meghívják majd őket az osztályfőnöki munkaközösség megbeszéléseire, ahol szó esik arról, mit várnak el a diákok, a tanárok, és milyen programok megszervezéséhez kérik a segítségét, és természetesen információcserére is sor kerül az. iskola minden színterén.
- Milyen lehetőségei lesznek a napi gyakorlatban a szabadidő-szervezőnek munkája elvégzéséhez?
- Az iskolaújság, a rádió mindenképpen rendelkezésére áll, és a diákönkormányzat tagjait is bevonhatja sokszínű tevékenységébe.
D. É.
Egészséges iskolák
Idén márciusban végezte el az ANTSZ a 12 általános iskola közegészségügyi felmérését, amely eredményéről az iskolaigazgatókat a szeptemberi iskolakezdéskor értesítik. Vizsgáltak, hogy van-e megfelelő világítás, fűtés, milyenek a tantermekben a kézmosási lehetőségek, mekkorák a tantermek, van-e udvar, milyenek az illemhelyek, megfelelő-e a számuk, biztosított-e a nemek szerinti elkülönítés, a tornatermek, a hozzájuk tartozó zuhanyzók, öltözők megfelelőek-e. Ezenkívül megnézték az iskolában az étkezés feltételeit, illetve, hogy hányan étkeznek - tudtuk meg dr. Búzás Judit városi tisztifőorvostól.
- Közel 400-zal csökkent az általános iskolások száma az öt évvel ezelőtti felmérés óta. Ennek ellenére azt láttuk, hogy a belvárosi iskolákban magasabb az egy osztályba járó gyermekek száma. A hatályban lévő rendelet 1,25 és 1,5 négyzetméter közötti területet ír elő tanulónként, ez alapján azonban a tantermek mérete megfelelő, hiába látjuk mi zsúfoltnak, a tantermeket egyenként megvizsgálva viszont már biztos, hogy nem lenne ilyen kedvező a helyzet.
- A zsúfoltságon kívül még milyen problémák vetődtek fel a vizsgálat során?
- Gondot jelent, hogy a belvárosban működő iskoláknak kicsi az udvara, a Zrínyi- és a Bolyai-iskolában átlag egy négyzetméter sem jut egy gyerekre. Ezek az iskolák zaj- és légszennyezettség szempontjából sincsenek kedvező helyzetben. A Bolyai-iskolánál az. állandó zajt és légszennyezettséget a buszpályaudvar forgalma okozza. A Zrínyi-iskolánál talán még kedvezőtlenebb a helyzet amiatt, hogy a forgalmi lámpánál megálló autók az ablakok alatt túráztatják a motorjaikat. Ezen a téren javulást csak a közlekedés átszervezésével lehetne elérni, amelyet talán érdemes lenne megfontolni, ha fontosnak tartjuk a gyerekek egészségének védelmét. Ezzel kapcsolatban, a jövőben szeretnénk egy olyan felmérést is készíteni, amelyben megvizsgáljuk, hogy az ott tanulókra milyen hatással vannak ezek a káros környezeti hatások.
- Ebből a szempontból vizsgálva, milyenek a körülmények a külvárosi, palini, kiskanizsai és miklősfai általános iskolákban?
- Ezeknek az iskoláknak ideális az elhelyezése, egyik sem fő közlekedési út mellett van. különösen a palini iskolát kell itt kiemelni, amely gyönyörű parkkal, sportpályával rendelkezik. Nagyobb a gyerekek élettere, biztosított a terület ahhoz a mozgásigényhez., amely ebben az életkorban szükséges, zajtól és légszennyezettségtől is mentesek.
Az oktatási intézmények bútorzatának vizsgálatakor azt tapasztalták, hogy a palini iskola kivételével, szinte mindenhol nagyon elhasználódtak, helyenként balesetveszélyesek a bútorok, padok, székek, de általában a gyermekek méretének megfelelőek, a székek, padok háttámasztéka is mindenhol biztosított. A táblák és a tantermek világításit megfelelő. Tornaterem a Zemplén Győző Altalános Iskolát kivéve mindenhol van és számítógépteremmel is rendelkezik minden iskola. Végeztek felmérést a számítógépek elhelyezésére vonatkozóan, amely a látószervi és a mozgásszervi betegségek kiküszöbölése érdekében szükséges. Az iskolák az ezzel kapcsolatos követelményeket - sötétítő függöny, csillogásmentes bútor - is nagyjából teljesítik. Csupán az állítható magasságú, gurulós székeket nem tudják biztosítani, de az. életkornak megfelelő méretű bútorokat és a háltámasztékot igen. A vizesblokkok felújítására kél iskolában került sotes a palini iskola az, amelyik teljes egészében megújult. A vizesblokkok száma mindenütt igazodik a tanulók létszámához, a takarítottságuk megfelelő és megoldott a nemenkénti elkülönítés is.
A kanizsai tanulók 75 százaléka - ez jobb, mint az. országos átlag - étkezik az iskolában. Két tanintézet van (Zrínyi-iskola alsó tagozata, és a Zemplén-iskola), ahol az étkeztetést nem épületen belül oldják meg, itt az iskolai étkezési lehetőség igénybevétele is alacsonyabb.
- A tanulók egészségi állapota milyen?
- Az iskolai egészségügyi szűrővizsgálatát azt mutatja, hogy tanévenként növekedik a mozgásszervi megbetegedések száma és sok a látószervi problémáikkal küszködő gyermek is. Magas a kövér gyerekek száma, bár az. országos átlag alatt van egy kicsivel, ez is a mozgás hiányára, az életmódi problémákra vezethető vissza. Fontos, hagy az iskoláknak az. egészséget támogatónak kell lennie. A szülők az iskolaválasztásnál általában a saját szempontjaikat - megfelelő pedagógus, közel legyen a munkahelyhez — tartjóik szem előtt és nem a gyerekeik egészségét.
L. Zs.
4Pm
2000. július 6.
A KÖZÖNSÉG SZERETETÉVEL KÍSÉRVE
- A Szivárvány kórus első minősítő hangversenye 4 évvel ezelőtt volt, akkor 9 fővel minősültünk. -válaszolta kérdésünkre Barátit Yvette, az énekegyüttes vezetője. -A mostani minősítés után elmondta a zsűri, hogy történelmi pillanatot írtak föl a minősítő koncertünkkel, mert akkor döntötték el, hogy - a KOT A (Kórusok Országos Szövetsége) ügyvezető elnökének egyetértésével, aki szintén zsűritag volt, - létrehozzák az énekegyüttes kategóriát. Nagy örömünkre, na- . gyon magas minősítést kaptunk. Megkaptuk a hangversenykórus cum laude minősítést. Két fokozatot ugrottunk előre az előző fesztiválkórus minősítésünkhöz képest. E fölött már csak egy kategória van, a summa cum laude.
- Mi volt a célja a minősítésnek?
- A társaságnak szüksége van egy szakmai visszaigazolásra, ami minket tovább lendít. Ehhez a zsűriben a legjobb szakembereket kaptuk meg. Tehát egyrészt visszakapcsolás, másrészt talán a városnak is fontos, hogy ezt az együttest a szakma hogyan értékeli!
- Milyen foglalkozásúak alkotják az együttest?
- Nagyon különbözőek, mert van köztünk mérnök, állatorvos, tanár, számítógépes szakember és tanuló. A tagok valamikor zeneiskolába járt növendékek voltak, vagy jelenlegi növendékek illetve barátok.
- Milyen fellépésre készülnek a közeljövőben?
- Ebben az évadban nagyon sokat koncerteztünk. A kórus eddigi életében ez volt a legsikeresebb, és a legmozgalmasabb évünk. Jótékonysági hangversennyel szerepeltünk az Alsótemplomban, két elhunyt kollégánk emlékére egy reneszánsz misét énekeltünk végig a
Felsőtemplomban, karácsonykor reneszánsz koncertet adtunk a Régi Zeneműhellyel és a és a Lomnics Tide együttessel itthon és Kaposváron is. Márciusban voltunk Fertődön, áprilisban Keszthelyen a Festetics-kastélyban, május 14-én a Kiskastélyban, s váratlanul három hét múlva a minősítő hangversenyünk következett. Elkészült a második CD lemezfelvételünk, utómunkálatait szeretnénk a nyáron befejezni. Őszre, egy reneszánsz, műsort ten>ez.ünk közösen a Régi Zeneműhellyel együtt. A minősítő hangverseny után kaptunk egy ajánlatot, szerepelhetünk 10-12 perces műsorral a Magyar Televízióban. A felvételeket a fó» zeljövőben el kell készíttetnünk a Kanizsa Tv-vel.
- Milyen dalok szerepelnek a CD-n?
- A minősítő hangversenyünkön hallott dalok szerepelnek. A mottóját, címét, városunk szülöttének, Farkas Ferenc zeneszerzőnek a
Tavasz, Nyár, Ósz, Tél, - című műve adta. Ez. egyrészt a zene sokszínűségét is kifejezi, másrészt talán a mi szándékunkat, hogy mindenféle stílusú és műfajú zenét nagyon szívesen éneklünk.
- Külföldi fellépés van a programjukban?
- Önerőből már kijutottunk külföldre. Szerettünk volna a nyáron kijutni Linzbe, a kórusolimpiára, de a magas költségek miatt le kell mondanunk róla.
- Elégedett az együttes tagjaival?
- Személy szerint csodálom őket, mert sok időt, áldozatot követelnek a próbák mindenkitől és én ezt csak a zenén keresztül tudom honorálni. Jól összekovácso-lódott a társaság. Nyaranta egykét hétre együtt megyünk pihenni, kempingezni. Megértjük egymást, elfogadjuk a másikat olyannak, amilyen. Köszönöm a tagjaimnak, hogy velük dolgozhatom, nagyon értékesnek tartom munkájukat.
Ebben az. elanyagiasodott világban, azt hiszem egyre kevesebb az ilyen társaság. Nagyon becsülöm a tagjaimat ezért.
- Hogy fogadta a közönség a programokat?
- Nagyon jól esett a kanizsai közönség szeretete. Féltünk, hogy a minősítő koncertünkön nem lesz közönség. A májusi koncertünkön az első blokk után vastaps fogadta a produkciói, és a vastaps végigkísérte a koncertet. Megtiszteltetésnek éreztük, hogy a minősítő koncertünkre is rengetegen eljöttek. Ereztük, hogy a közönség velünk van, szurkol, és ez nagyon jól esett. A zsűri szeretetteljesen, és segítőkészen állt az egész zenei összeállításhoz. Az. együttesünk nem nagyon élvez sehonnan támogatást, a zsűri elnöke Dobra János maga mondta, hogy kéri a város vezetését, támogassák és becsüljék meg ezt a kis együttest, mert ez egy kincs. Nagyon jól estek a szavai.
Bakonyi Erzsébet
2000. július 6.
19
SZABAD
Az orvosi várótermekben eltöltött idő alatt az ember akarva-akaratlan is fültanúja egy-két elejtett szónak, beszélgetésfoszlánynak, mely többnyire az egészségügyi dolgokkal járó panaszáradatból áll. Néhány elbeszélés úgy végződött, hogy az érintettek más orvost, más kórházat kerestek, mert vagy a hozzáállással, vagy a „kiszolgálással" nem voltak elégedettek. Vajon mi lehet az oka a kialakult negatív véleményeknek.
DR. TÓDOR ENIKŐ foglalkoztatás-egészségügyi háziorvos azt mondta, hogy a dolognak több vetülete is van. Érdekes módon ki-ki a saját városának a kórházát szidja. Biztosan van pszichés oldala is, hiszen a beteg ember lelkileg sérülékenyebb, erősödik benne a „mindenható" orvostudománytól való függőség érzése. Bármilyen kezelésnek aláveti magát, csakhogy gyógyuljon, s ha ez hosszadalmas folyamat, csalódott lesz, úgy érzi nem megfelelően kezelik. Egy másik oldalról nézve, minden ember más, egyénenként változó, kinek milyen típusú orvosra van szüksége, ugyanis az orvosbeteg kapcsolat egy lelki üzletként jön létre adok-kapok alapon. Minden beteghez meg kell találni a megfelelő hangot, hozzáállást.
- A hálapénz mennyire befolyásolja a betegekkel való törődést?
- Merem állítani ez a rákfenéje az egész egészségügynek, s ezzel nem vagyok egyedül. A lelkem mélyén merem remélni, hogy a kollégák többsége nem tesz különbséget ezáltal beteg és beteg közölt. Biztos vannak kirívó kivételek, de talán nem emberteleneden el annyira a mi szakmánk, hogy ezért valakit más elbánásban részesítsenek.
- Hogyan lehetne javítani az orvos-beteg kapcsolaton?
- Szerintem a kommunikációval, az emberek tájékoztatásával, de ez természetesen függ az illető orvos személyiségétől. A betegnek tudnia kell, hogy ez nem egy büntető szervezet, s abban a pillanatban amikor ő belép: nagyon fontos. Hogy hogyan jön
létre ez a „kommunikációs híd" két személyiség, orvos és betege közt, az mindkettőjükön múlik. Az orvoson talán jobban, de a betegen is. Biztos, hogy általános recept nincs erre, hogy na így kell csinálni.
DR. CSÁKAI IVÁN sebészfőorvos szerint nehéz megmondani, hogy mi indukálja az „elvándorlást". Ez időnként természetes, ezért tudomásul vesszük, nem örülünk neki, hogy ilyen van, de megértjük. Sok minden közrejátszik ebben, nem az orvos és a beteg közötti kapcsolat, mert vannak betegek, akiknek sehol semmi nem jó. Ugyanakkor hozzánk is jönnek máshonnan, mert nekik meg az nem jó. Ez az örök magyar pesszimizmus, az a jó magyar átok, hogy a sajátunké az nem olyan jó, máshol talán jobban állnak hozzá a dolgokhoz. Én úgy tartom, a nagykanizsai kórházban mindig is, de az utóbbi időben főleg a betegek mellett álltunk, nagyon jók a kapcsolataink. Van egy egyéni orvos-beteg közti kapcsolat is, ami bizalomra épül. Másik, hogy vannak olyan betegségek, melyeknél a beteg kéri, hogy el szeretne menni, mi pedig felajánljuk, hogy segítünk. Tudomásul kell venni, hogy pl. egy daganatos betegségnél mindenki mindent megtesz, hátha valahol még tudnak rajta segíteni.
- Mennyire leterheltek manapság a kórházi dolgozók?
- A betegek nem vehetik észre, bármennyire is le vagyunk terhelve. Nagyon sokszor látják, hogy fáradtak vagyunk, s akkor még segítenek is. Azt is látják, ha fáradt is az ember nincs olyan, hogy nem törődnek vele.
- EGY NEV NÉLKÜL véleményt alkotó háziorvos szerint a beteg, amúgy is amikor beteg, elesett állapotban, kiszolgáltatott helyzetben van, fél. Az egészben van egyfajta megalázottság-érzés is, ehhez megfelelő bánásmód szükségeltetik. Én úgy gondolom, hogy minden orvosnak pszichológiai kurzusokat kellene adni és az emberekkel való bánásmódot megváltoztatni. Mindemellett azt veszem észre, hogy bizonyos helyeken, bizonyos körülmények között a jó kollégákra féltékenyek a kevésbé jó kollégák, szakmailag nem becsülik őket. Mert egy orvosnak, színésznek, közszereplőnek ki az igazi kritikusa? Az az emberi közeg, akivel dolgozik. Ha a betegtől jó a visszajelzés, szeretnek egy orvost, őt többször fogják megkeresni a személyes kis problémáikkal, népszerűbb lesz. Nem biztos, hogy ő a legnagyobb tudor, de a hozzáállásával a gyógyulás egy bizonyos szeletét már odaadta a betegek részére. Ez szerintem többet ér, mintha valaki kiváló szakember, de befelé fordulva, állandó faarccal jár. Hozzá a beteg szorongva, görcsbe rándult gyomorral megy, de oda kell mennie, mert nincs más választási lehetősége, és betegebben jön ki, mint előtte bement.
Az egy érdekes eset, \'amikor azt mondja a beteg, hogy legyen szíves ajánlani nekem valakit, de ne Nagykanizsán, és ez egyre több. Nekem orvosként nem igazán kell tudnom, hogy miért van ez, de természetesen nem tehetem ki magam annak a helyzetnek, hogy azt mondom: márpedig Nagykanizsára, kell mennie,
mert területileg oda tartozunk, miközben ez lenne az elvárás. De azért is nem értem ezt, mert az utóbbi időszakban kiváló szakemberek jöttek Nagykanizsára. Valahol mégis személyhez is kötődik a dolog.
Az egészből talán egy megoldás lenne: versenyeztetni kellene az orvosokat, sokkal kevesebb munkát szabadna rájuk adni és a betegekkel való bánásmódot. megváltoztatni.
Természetesen nem tesz jót egy kórház hírnevének sem egy-egy félresikerült eset. Vannak ilyen ügyek, vannak pletykák és mendemondák, amiknek a fele sem igaz, de nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél. * * *
E vélemények után nézzük a dolog másik oldalát is, tudniillik más városokból is sokan jönnek Nagykanizsára kezeltetni magukat.
DR. CSÁKAI IVÁN főorvos szerint ennek is sok összetevője van. Az egyik leglényegesebb, hogy az országban végzett laparoszkópos műtétek közel háromnegyed részét Nagykanizsán csinálják, s ez, és az a plusz, hogy országos szinthez viszonyítva más műtéteket is nagy számban végeznek, a kórháznak nagy vonzerőt ad.
Tudomásul kell venni, hogy az, aki pl. Szegedről, Miskolcról, vagy az ország többi részéről jön ide, elviszi az osztály, az intézet jó hírét, ennek következtében sokan egyéb problémáik kezelésére is nagy számban jelentkeznek.
Valahol megpróbáltunk egy jó image-t, európai szintű ellátást, „hotelszolgálatot" kialakítani, ami roppant nagy vonzerővel bír. A mi osztályunkon nagyon sok
ORVOSVÁLASZTÁS
minden emeli az összképet: egy virág, egy feszület, ami előtt bárki megállhat elmormolni egy imát és különböző kiállítások. Mert nem mindegy, hogy első osztályú munkát végez az ember, ellenben a környezet ronda. Voltak betegek, akiket előzőleg máshol operáltak és fel voltak háborodva az ottani körülményeken, ellátáson. Hiába európai hírű a vezetője, hogyha a „kiszolgálás" minősége rossz. Tehát nagyon sokat jelent a maximális ellátás és az otthonihoz hasonló környezet.
A pletyka szintű hozzáállás felháborító, ha valakinek problémája van, konkrétan írja le, hogy hol volt az, hogy nem megfelelő ellátásban, hozzáállásban részesült és adja oda az igazgatónak, aki megpróbálja orvosolni a problémáját. De azt hiszem, akik ilyeneket állítanak, azoknak Nagykanizsán semmi nem elég jó, mert a szomszéd gyümölcse pirosabb.
SZABÓ FERENC sok kórházat megjárt beteg ilyen szakmai hozzáállást és ilyen fokú ellátást máshol nem tapasztalt. Véleménye szerint a nővérek türelme, kedvessége, az orvosok tájékoztatása és figyelme a betegek irányában országos szinten itt valósul meg a legjobban. „Többen kérdezték tőlem, miért nem megyek pl. Pécsre, vagy Budapestre. Személyes tapasztalat alapján csak azt tudom válaszolni, hogy itt Nagykanizsán megbízhatóak az orvosok, itt nincs az embernek félelemérzete, hogy nem megfelelően kezelik, vagy valamit elhallgatnak előle. Úgy tapasztaltam bármikor bejönnek a beteghez, ha probléma merül föl. Nem tudom elképzelni, hogy máshol jobban állnának hozzám."
DR. GŐGÖS PÉTER szakorvos elmondta: - A mi osztályunkon az apás szülés lehetősége, a rooming-in rendszer nagy vonzóerőként hat a betegekre. A felújított szép osztály, a korszerű, kis ágyszámú kórtermek sem közömbösek, valamint az osztályon dolgozó csapat, itt beleértve a nővéreket és orvosokat: kellemes benyomást, pozitív élményeket adnak az itt fekvő és kezelt betegeknek
Nem közömbös, hogy a szabad orvosválasztás gyakorlati érvényesülése itt megtalálható, szemben az országos gyakorlattal, ahol gyakran ez csak jelképes. Valamint vonzó még osztályunkon a diagnosztika jelentős mértékű fejlődése, az egyre szélesedő műtéti, főként laparoszkópos beavatkozások végzése, kiemelve a meddőség terén végzett ez irányú operációkat, amelyek egyre növekvő számban történnek meg.
Itt az osztályon egy csapatmunka folyik, minden egyes beteget több nővér, több orvos lát el. A hírnév tehát egy csapathoz kötődik, sosem egy emberhez. Én más kórházak ismeretében elmondhatom, hogy ez egy jó csapat. Sajnos, van egy ilyen általános gyakorlat, hogy mindenhol a helyi kórházat szidják, az az igazság, hogy a mi kórházunk, a mi osztályunk bizony nem áll rossz helyen a más kórházakkal való összehasonlításban. Ezt azok tudják nyilván, akik már több helyen jártak, több helyet kipróbáltak. Nagyvárosi tapasztalatok azt jelzik, hogy ott lényegesen rosszabb körülmények között ápolják őket, kevesebb időt, figyelmet fordítanak rájuk.
- A pletykák, mendemondák mennyire befolyásolják az orvos-beteg kapcsolatot?
- Nem szabad, hogy ez befolyásoló tényező legyen, bár kétségtelenül vannak néha zavaró momentumok, felröppenek néha alaptalan hírek, de minden csoda három napig tart, utána minden megy a maga kerékvágásában tovább.
DR. BÁRÁNYI ENIKŐ osztályvezető főorvos asszony szerint gyakran előforduló tényező hogy Nagykanizsa vonzáskörzetéből, Somogy megye ideeső részéből érkeznek hozzánk betegek. Tudni kell, hogy az egészségügy globális nehézségei mellett a kisebb kórházak nehézsége számítottabb mértékben jelenik meg, része és jele az hogy működő gyermekosztályok személyi létszámhiány miatt átmenetileg bezárnak. Ez azt jelenti, hogy 60-80 km-es körzetből ezen tényszerű okok miatt is jönnek ide, másrészt ez az osztály olyan speciális képzettséggel, szakemberekkel rendelkezik, ami önmagában véve is vonzza a betegeket. Már megvalósult, hogy az osztályon belül egy úgynevezett gyógytornászkonduktor bevonásával, speciális rehabilitációs programot tudunk elindítani.
Az orvos-beteg kapcsolat is feltétlenül szerepet játszik ebben. Nem a nyájat összeterelni nehéz, hanem egyben tartani. Akkor, amikor itt egy új szakterület beindul, akkor a figyelem középpontjába kerül az a személy, az a csoport, aki az adott betegségcsoport ellátásával foglalkozik. De ahhoz, hogy az érdeklődés után egy tartós, jó szakmai
együttműködés formájában folytatódjon ez a kapcsolat, abban már egyértelműen megjelenik a szakmai munka színvonala, a személyes kapcsolat kialakulásá-• nak sikeres avagy sikertelen volta, s itt nem csupán az orvos meghatározó. Már önmagában az a tény, hogy amikor az ember egy osztályra belép, küllemükben kiegyensúlyozott, gondozott, ápolt és mosolygós személyek fogadják, már egy jó érzést fog kelteni. Ha ezen felül egy olyan típusú beszélgetés, kapcsolat is kialakul a család és a gyermekellátásban dolgozó személyek között, ami már egyre több szakmai és emberi motívummal van megtöltve, akkor egészen biztos, hogy a beteg „családtagnak" tekinti a gyerek ellátásában részt vevő személyeket.
- Az egészségügyben végbemenő változások mennyire befolyásolják ezt a kapcsolatot?
Az orvosnak meg kell találnia azt a harmóniát, aminek a lényege az, hogy a szakmai tisztesség szabályai szerint és az etikussctg szintjén mozogjon. A betegnek változatlanul meg kell maradnia a közjwntban, az a prioritás. Azt gondolom, hogy csak azok az intézmények, osztályok tudnak talpon maradni, amelyek a szakmai tisztesség határait betartva, a túlélési ösztönnek megfelelően tudnak egy egyensúlyi állapotot saját magukban, illetve a környezetükben kialakítani. Az intézményeknek meg kell találni azt a tevékenységi kört, ami szakmailag tartalmas, szakmailag tisztességes, szükséges és indokolt, ugyanakkor OEP általi támogatást is eredményez.
Fogarasi Mónika
21
2000. július -6.
Hírmorzsák
Úszás
Mull heti számunkban Papp Miklós edző beszámolt a Bolyai DSE úszóinak az Országos Ifjúsági Bajnokságon és a Millenniumi Diákolimpia Országos Döntőjén elért kiváló eredményeirol. Talán elkerülle a figyelmei, hogy városunkból a CWG-NVSE úszói is olt voltak mindkét versenyen, s Meiszierics László edző tanítványai is sikeresen szerepeltek. Az ifik bajnokságán Kovács Palricia 35.8? mp-es egyéni csúccsal a 4. helyen végzett az 50 m-es mellúszás döntőjében, amelyet Papp Viktória 34,64 mp-es új megyei csúccsal nyeri meg. Kovács Palricia ezenkívül 200 m vegyes úszásban negyedik, 400 m vegyes úszásban nyolcadik lelt. A CWG-NVSE fiú úszói közül remekül helytállt Deregi László, aki 50 m mellen 32.73 mp-es idővel új megyei csúcsot állítótl fel, amivel a 9. helyen végzeii. A Diákolimpia korosztályos döntőin is ériek el sikereket a vízműs úszók, iskoláik színeinek képviseletében. A II. korcsoportunknál 50 m pillangóban 3. Silló Dániel (Kiskanizsai Ált. Iskola) 30,21 mp-es új korosztályos megyei csúccsal, valamint 50 m mellen 5. Császár Krisztián (Batthyány Gimnázium) 37.75 mp-es új korosztályos csúccsal.
***
Alpok-Adriu Nyári Ifjúsági Játékok
A régió kétévenkénti sporlíeszii válj ára idén júniusban az olaszországi Gorizia városában kerüli sor. Hét ország, a házigazda olaszok melleit Németország. Auszlria, Svájc, Horvátország. Szlovénia és Magyarország 17 tartományának (megyéjének) közel ezer, 16-17 éves sportolója találkozott öl sportág -allélika. úszás. íjászai, kosár- és röplabda -versenyein. A zalai csapat ötödik alkalommal indult a viadalon, melynek úszőszámaiban a négy versenyző közül kettő - Papp Viktória és Deregi László - kanizsai voli. Mindketten bejutónak versenyszámaikban a döntőbe, ahol Papp Viktória a játékok első magyar aranyérmei szerezte a 100 m-es mellúszás megnyerésével. I:l7.51-es remek időeredménnyel. A Bolyai DSE országos ifjúsági bajnok úszója ezzel a régiós sporllesztivál legeredményesebb zalai mellúszója címmel is büszkélkedhet. Viki elindult 200 m mellen is. in 2:48.60-as idejével Ötödik lett. Deregi László szintén a mellúszásban jeleskedett, noha nem sikerüli érmes helyen végeznie. 100 m ffi mellen hetedik, míg 200 m-en az ötödik helyei szerezte meg. utóbbit 2:41.0l-es időeredménnyel.
Triatlon-fesztivál
Közel egy évtizede indította úljára a Tri-Co Triallon Klub a Csónakázó-tónál immár hagyományossá váll országos versenyét, amely az idők folyamán a triatlonisták valóságos fesztiváljává nőlie ki magát. Az elmúlt években löbb újdonsággal rukkoltak elő a rendezők, in volt az első hazai orvos-gyógyszerész és rendőr-tűzoltó verseny, amelyek azóta is megrendezésre kerülnek különböző helyszíneken. A kanizsai viadalok részei leltek az országos ranglistaversenyeknek. Az idei, immár IX. Kanizsa Kupa rövid lávú ranglistaversenyre szoinbaion kerül sor a Csónakázó-tónál. Pontban délben a gyermek korosztályúak csobbannak vízbe, akik 200 m úszás után 8 kilométert kerékpároznak, majd 2 km-t futnak. Az olimpiai ötpróbázók I pontot kapnak, ha teljesítik a távot. 14 órakor kezdődik a rövid lávú - 1.5 km úszás. 40 km kerékpározás. 10 km futás - országos raglisia verseny, amelyen junior, íelnőtl. senior és veterán korú versenyzők indulhatnak. Ennek teljesítésével négy pontot gyűjthetnek az olimpiai ötpróbázók. A gyermekverseny dobogósai az oklevél mellett tárgyjutalmat kapnak, míg a rövid távú verseny abszolút I-IV. helyezeti férfi és I-II1. helyezett nő indulója pénzdíjazásban részesül. Valamennyi célba érkező a verseny egyedi emblémájával ellátott pólói kap ajándékba.
II. Z.
LABDARÚGÁS
LinAir FC - edzőmeccsek futószalagon
Szinte nincsen nap mostanság, hogy az újabb élvonalbeli szereplésére készülő LinAir FC háza táján ne történne valami. Előkészületi mérkőzések sorozata hazai és jó nevű külföldi együttesekkel, közben felröppennek hírek játékosok érkezéséről, távozásáról, változások a szakvezetésben, egyszóval gőzerővel készülnek a bajnokságra. Az új edző, Mihalecz István persze számított rá, hogy eleinte szinte „átjáróház" lesz az öltöző, de remélte, hogy a rajt előtt legalább két héttel már rendeződnek a dolgok, kialakul a végleges keret. Nos. ez a hétvégén lesz. amikorra már tudják az őszi, vagy más megfogalmazásban kvalifikációs szezon sorsolását is. A július harmadikai határidőre valamennyi élvonalban maradt, illetve felkerült együttes elküldte nevezését, s pénteken, július 7.-én lesz a sorsolás, ami után kiderül, hogy kivel, itthon, vagy idegenben kezdi-e az új évadot a LinAir FC. Ismeretes, hogy a bajnoki sorrend alapján alakította ki a szövetség a most már ismét NB I-nek nevezett élvonal két csoportját. A 14. helyen végzett kanizsai gárda a B-csoportba került az MTK, a Vasas, a DVSC, a PMFC, az UTE, a ZTE és a Videoton mellett. Az október közepéig tartó őszi szezon után a csoportok első hat helyezettje - 12 csapat - alkotja majd az NB I. mezőnyét, a négy „kieső" pedig az NB I/B-ben folytatja. Az előkészületi mérkőzéseken jó néhány hazai és külföldi focista vett részt próbajátékon, akik közül talán a macedón Tolevski tűnik egyelőre igazi erősítésnek, remélhetőleg sikerül vele pótolni a Videotonba távozott Szálait. Az edzőmeccseken Mihalecz edző számos variációt próbált ki, igyekezett megtalálni az egyes posztokra legalkalmasabb játékosokat. A látottak alapján a hátsó alakzatokkal nincs is különösebb gond. annál inkább a csatárokkal. A focit viszont gólra mérik, s ebből még nem sokat láttunk eddig kanizsai részről. Gólnélküli döntetlenekkel pedig nem hiszem, hogy ki lehet vívni az élvonalban maradást, azaz az első hat között végzést az első körben. Remélhetőleg azért a rajtra megtalálják góllövő cipőiket az erre kiszemeltek és sikerrel veszik a kvalifikációs szezont, még ha csak a hatodik hellyel is. Két hét van még a gyakorlásra, s következik az „éleslövészet". A győzelemnek nincs különösebb titka, csupán egy góllal kell többet lőni, mint az ellenfél.
Bacskay Zoltán
LÁBTOLL-LABDA
IV. Ifjúsági Országos Lábtoll-labda Bajnokság Nagykanizsa 2000. június 27-28. Olajbányász sportcsarnok
Résztvevők: 5 egyesület Keszthely, Kisnána, Újszász, Szepetnek és a rendező N. Zemplén DSE 59 versenyzője.
Női csapni (5 induló)
1. N. Zemplén DSE I: Budavölgyi Veronika, Gozdán Ágota. Végh Dóra
2. Újszász: Varga Adrienne, Kapás Ágnes, Plánder Kati
3. N. Zemplén DSE II: Gelencsér Mariann, Tolnai Tímea, Keserű Melinda
Férfi csapat (13 induló)
1. Újszász II: Seres János, Farkas Jenő, Hartyányi Dániel, Juhász István
2. Újszász I: Nagy Zoltán. Alapi Zoltán, Sípos Péter
3. Kisnána: Paulenka László. Malik András, Szarvas Péter
Női egyéni (15 induló)
1. Budavölgyi Veronika, N. Zemplén DSE
2. Gozdán Ágota. N. Zemplén DSE
3. Kapás Ágnes. Varga Adrienne, Újszász
Férfi egyéni (44 induló)
1. Hartyányi Dániel. Újszász
2. Tóth Gábor. Újszász
3. Alapi Zoltán. Malik András. Újszász. Kisnána
Július 8-1 1 Újszász V. Hungarien Open. Július 15-21 Újszász I. Világbajnokság Augusztus 24—29 Dortmund Germán Open
A világbajnokságon a N. Zemplén DSE 5 fővel, 4 versenyszámban indul.
Női csapat: Budavölgyi Veronika, Gozdán Ágota, Végh Dóra
Női egyéni: Gozdán Ágota
Vegyes páros: Budavölgyi Veronika, Barócsi Andor Férfi páros: Takács Endre
ATLÉTIKA
HAT VIDEK-BAJNOKI CÍM
A szárnyait bontogató kanizsai atlétika az elmúlt hét végén visszavonhatatlanul letette névjegyét. A N. Olajbányász Atlétika Club Parti Tibor edző által felkészített fiatal versenyzői olyan sikereket értek el. amelyekkel egyértelműen bekerültek a magyar atlétikai élet jegyzett versenyzői !11. klubjai közé.
Június 30-án került megrendezésre Zalaegerszegen a HAM ( HAM Kupa Országos Egyéni Serdülő Vidékbajnokság. amelyen részt vettek az N. Olajbányász AC versenyzői is. A kiválóan felkészített ifjú atléták nagyszerű versenyzéssel 6 vidékbajnoki címet és 3 ezüstérmet szereztek, amellyel a klubok pontversenyében a 3. helyre kerültek a
zalaegerszegi RS ZAC és a székesfehérvári ARAK mögött. Egyéni eredményeik a következők:
/3 éves korosztály:
80 m gátfutás: 1. Biliege Dávid
13,8 mp
Távolugrás: 1. Biliege Dávid 508 cm 300 m síkfutás: 1. Biliege Dávid 43,8 mp
Leány 80 m síkfutás: 1. Takó Helga 10.8 mp
Leány távolugrás: 1. Takó Helga 481 cm
/4 éves korosztály: Távolugrás: 1. Gulyás Gorán 549 cm 100 m gátfutás: 2. Gulyás Gorán 16.5 mp
300 m síkfutás: 2. Gulyás Gorán 42,8 mp
Leány 800 m síkfutás: 2. Gregor Anita 2:44.0 p
Ezek az eredmények azt mutatják, hogy jó munka folyik az Atlétika Clubnál, de ezek az eredmények már köteleznek is. mert az elvárások ezeknek megfelelően alakulnak a további versenyeken.
A képen balról jobbra: Gulyás Gorán, Biliege Dávid. Gregor Anita, Parti Tibor felkészítő edző és Takó Helga
22
2000. július 6.
ce
g AKCIÓ
J&r___w ^
Nagykanizsa, Szent I. u. 9. Tel.: 93/314-948, 315-074. Fax: 93/333-977.
ETESEK
HIRDETÉSEKET Kanizsa Újság Kft. szerkesztőségében (Nagykanizsa, Király u. 47.1. emelet) VESZÜNK FEL!
INGATLAN
Sugár úton 100 nm-es, 3,5 szobás, (irodának, orvosi rendelőnek is alkalmas) parkettás, egyedi fűtéses, magasföldszinti lakás eladó. Érd.: 311-393,
314-767 (31089 K)_
Nk-án Szabadhegyen 1500 nm-es közművesített, építési engedéllyel, tervrajzzal renelkező telek eladó. Irányár: 3 MFt. Érd.: 30/9130-259 (31100 K) Nk-án a Teleki u. 3. szám alatt 2 szobás. 55 nm-es, II. emeleti, központi fűtéses lakás eladó. Érd.: 18-20 óra között az alábbi címen: Horváth Csaba, Nk. Teleki u. 7/D. II. emelet. (31101 K) Zalaszentbalázson 2 szobás, fürdőszobás családi ház eladó. Érd.: Zalaszentbalázs, Kossuth u. 289. (31105 K)_
Nagykanizsán a Péterfai utcában 1+2 félszobás lakás azonnali beköltözéssel eladó. Érd.: 30/9818-867 (31106 K) Antalhegyen, Kanizsától 9 km-re. közel a buszmegállóhoz (2300 nm gyümölcsös, bő termő gesztenye fák) eladó. Érd.: 17 óra után a 325-357-es telefonszámon. (31107 K) Antalhegyen, Nk-tól 9 km-re, közel a buszmegállóhoz (lugas szőlő, pince teljes felszereléssel) eladó. Érd.: 17 óra után a 325-357-es telefonszámon. (31 108 K) Nk-án a Berzsenyi utcában 2 szobás, 56 nm-es, parkettás, egyedi fűtéses, III. emeleti erkélyes lakás eladó. Irányár: 5,7 M Ft. Érd.: 30/9792-588 (31112 K)
BÉRLET
Nk-án albérletbe kiadó családi házat vagy udvari lakást keresek. Minden megoldás érdekel. Ajánlatokat a 30/2933-703-ra kérek. (31109 K)
ügyfélkörünk bővítésére HIRDETÉSSZERVEZŐKET Kanizsa és Kanizsa környékére FELVESZÜNK. Fizetés jutalékos rendszerben.
TRICÍ>
00/36/06/30/2399-555, 06/60/399-399, 06/93/318-289 NONSTOP
AUTÓMENTÉS
Lakatos István autómentő kisiparos. Nagykanizsa, Krúdy Gyula út 4.
Autóklubok, autókereskedők szerződéses partnere.
- CÉLPONTBAN AZ ÖN EGÉSZSÉGE, SZÉPSÉGE!
A SZOLÁRIUMBA ISMÉT ÚJ PHIL1PS-CSÖVEK ÉRKEZTEK!
Bejelentkezés nélkül, folyamatos csőcserével, 5 nagy teljesítményű géppel, tavalyi órakon - már 25 Ft/perc-től várja Önt Nagykanizsa legnagyobb szolárium stúdiója.
CÍM: Célpont Üzletház, Zrínyi u. 15. Tel.: 93/310-329 NYITVA TARTÁS: H-P.: 8-22 óra, Sz.: 8-20 óra, V.: 10-18 óra.
JARMU
Lada Kombi 1200-es I981-es, piros, 2000. július 24-ig műszakival, eladó. Irányár: 100.000 Ft. Érd.: 30/9932-534 (31027 K)
VEGYES
Félpáncél tőkés versenyzongora felhango-latlan állapotban.
100.000 Ft irányáron eladó. Ugyanitt gyermek akkumulátoros rendőrmotor, új akkumulátorral eladó. Irányár: 25.000 Ft. Érdeklődni: 30/9932-534(31028 K) 220 literes, élelmezésügyi célra felhasználható műanyag hordó. 1300 Ft/db áron eladó. Érd.: 32I-X7I(31099 K) Kolóniái íróasztal karszékkel, kitűnő állapotban, helyhiány miatt, áron alul eladó. Érdeklődni: 18 óra után a 314-698-as tele-
fonszámon. (31102 K)_
3 db zsalus ablak dupla üvegezéssel, újszerű állapotban eladó. Érd.: 313-330 (.31103 K)_
SZOLGÁLTATÁS
PARKETTÁS MUNKÁK! Erd.: 321-01 l-es telefonszámon. (31039 K)
Muller Sándor
háztartási- és vegyiáru kereskedő
Üzlet: 8800 Nagykanizsa, Hunyadi u. 41. Tel/fax: 93/320-982, Tel.: 60/399-022, Lakástel.: 323-754
Modakril homlokzati festék, Héra belső festék, Lignodekor (Sziládékor) Finn festékrendszer és URKI autófesték
SZÍNRE KEVERVE
• Háztartási vegyiáruk
• Autófestékek
• Hazai festékek és tapéták
• Festőszerszámok
HITELKÁRTYÁT IS ELFOGADUNK!
Matek-kémia-biológia tantárgyakból pótvizsgára felkészítést vállalok, általános és középiskolásoknak. Érd.: a 310-674-es telefonszámon az esti órákban. (31104 K) Dyslexia (olvasási nehézség) felismerését és dyslexiás gyermekek oltatását vállalom. Érd.: 313-638 (31110 K) Német nyelvből nyelvvizsgára felkészítést, és korrepetálást vállalok. Érd.: a 316-977-es telefonszámon 18 óra után. (31111 K)_
KANIZSA Dél-Ztitai Hetilap - Főszerkesztő: Lukács Ibolya. Újságírók: Büki Erzsébet. Duk;ít Éva. Lukácsa Zsuzsa. Munkatársak: Hársfalvi Tímea. Tóth Tihamémé. Külső munkatársak: Bacskay Zoltán. Bakonyi Erzsébet. Benedek Miklós. Halász Gyula. Horváth István. Varga György (fotóriporter). Szerkesztőség: Nagykanizsa. Király u. 47. 1. emelet. Levélcím: 8801 Nagykanizsa. Pf.: 154. Hirdetésfelvétel: Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa. Király u. 47. I. emelet. Kiadja a Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa. Király u. 47. I. emelet Tel.: 93/312-305. Felelős vezető: Lukács Ibolya. Nyomja a Zalai Nyomda Rt. Zalaegerszeg. Gorkij u. I. Tel.: 92/313-550. F\'elelős vezető: Czirkl György. Terjeszti a Magyar Posta és a Kanizsa Újság Kft. Az árus példányok ára 65 Ft. E-mail címünk: kanizsahetilap@sienet.hu. ISSN 0865-3879
ÉRDEKLŐDNI: 93/312-305-ÖS TELEFONSZÁMON
megbízható tars az utakon astra classic
1.4-es árában vásárolhat 1.6-os Classic Start modellt készletünkből.
¦0- KISS-GERENCSÉR AUTÓHÁZ• Nagykanizsa, Récsei út 1. Tel.: 93-518-940
Szoboravatás a kórházban
Két korábbi kórházi vezető mellszobrát avatták és koszorúzták a múlt héten pénteken délután a Semmelweis-napi ünnepségek nyitóprogramjaként. A dr. Szekeres Józsefről, a városi kórház első igazgatójáról, és utódjáról dr. Takách Zoltánról Babos Pálma készítette az igazgatási épület bejáratánál elhelyezett alkotásokat. A leleplezést követően Tüttő István, városunk polgármestere mondott beszédet, megemlékezett a két egykori kórházi vezetőről, mint mondta együtt hatvanegy éven át vezették az intézményt, illetve annak elődjét. Dr. Szekeres József párizsi és bécsi tanulmányai után 1883-ban került Nagykanizsára. Sokat fáradozott az új kórház létrehozásáért, amely 1885-től működik a jelenlegi helyén. Szekeres József igazgatósága alatt már szakmaspecifikus osztályokat létesített, és egy jól szervezett és szabályozott kórházüzemet hagyott maga után. Egészen haláláig vezette az intézményt. Az intézmény következő vezetője. Takách Zoltán elhivatott orvos volt, igazgatósága alatt sokat fejlődött a kórház, ekkor épült a fertőző osztály, a konyha és a mosoda is. Igazgatói munkája mellett folyamatosan kivette részét a gyógyításból is. rengeteget operált. D. E.
P E T R O
¦
GALÉRIA
Prágai fiatalok a Zsinagógában
Kórusmuzsika Palestrinától Rachmaninovig
Magyarországi tartózkodásuk alkalmából két koncertet ad a prágai Labyrint énekkar. Az 1989-ben alakult, huszonöt tagú vegyeskart főiskolások és egyetemisták alkotják. Rendszeresen fellépnek Prágában. Csehország több városában és nemzetközi fesztiválokon. Repertoárjuk világhírű zeneszerzők műveiből áll és a régi korok zenéjétől a XX. század muzsikájáig terjed. Minden évben húsvétkor és karácsonykor koncerteznek Prága egyik legszebb templomában. Az énekkar vezetője Charvátová Lenka. míg a karmesteri teendőket Jaroslav Jezek látja el. A július 9-én (vasárnap) 19 órakor tartandó ingyenes koncertre minden érdeklődőt szívesen látnak a rendezők a nagykanizsai Zsinagógában.
Halász Gyula
Milyen nászajándékot vegyek?
Szeretne Ön igazán értékes ajándékot adni esküvőre, házassági évfordulóra diplomaosztásra, születésnapra vagy más jeles napra?
Festmények, szobrok, grafikák Munkácsy-díjas alkotóktól, kerámiák már 650 Ft-tól, Gross Arnold poszterek, rézkarcok már 1600 Ft-tól, ezüstgyűrűk, üvegtálak, vázák, étkészletek, terítők, réz íróasztalkészlet.
Petró Galéria Fő út 19. Tel.: 93/333-744 Nyitva: hétfő-péntek: 10-17.30, szombat: 10-12,30.
Vertei Andrea: Falikép
24
2000. július 6.
XII. évfolyam 27. szám • 2000. július 13.
Nasykanizsa
RÉGIÓK KAPUJA
Megjelenik 21.000 példányban
• t
tájékoztatta a közgyűlést, hogy a könyvtár, a palini iskola, a csapatrendelő, és a miklósfai csatornázási munkálatok is a tervezett ütemben, a pénzügyi keretek betartása mellett folynak. A közgyűlés a beszámolót, és a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló rendelet-tervezetet is elfogadta. Ezt követően a Kanizsa TV Kft. eszközbeszerzéséhez szükséges kezességvállalásról szóló javaslatol támogatta a testület. A Kanizsa TV Kft. Felügyelő Bizottságának tagjai Lovrek Katalin. Cseresnyés Péter és Mészáros József lettek. Ezt követően szabályozási ter-
ÜLÉSEZETT AZ ÖNKORMÁNYZAT
A nyári szünet előtti utolsó - maratoni, három naposra tervezett -ülését tartotta a kanizsai közgyűlés. Az előzetesen kiküldött ötvennyolc napirendi pont újabbakkal bővült, ezért a testület mintegy egyórás vita után állította tel a napirendek fontossága szerinti tárgyalási sorrendet.
Elsőként az intézmények 2(X)0. évi költségvetésének zárolására és pótigényére tett javaslatot fogadta el a testület, majd intézményi alapító okiratok módosítására került sor..A közoktatási-fejlesztési terv felülvizsgálatáról szóló napirend után az Ügyrendi és Jogi Bizottság vizsgálatáról vitázott a közgyűlés. A bizottság azért indított vizsgálatot, mert felmerült a kérdés, hogy Törőcsik Pál olaszországi üzleti útjának elszámolása nem volt szabályszerű. Tóth László ismertette a vizsgálat eredményét, mely szerint az alpolgármesternek szóló hivatalos meghívólevél nem található a polgármesteri hivatalban fellelhető dokumentumok között, nem megfelelő az elszámolás, az nem történt meg határidőre, a kiküldetés útvonala nem felel meg mindenben a legrövidebb útiránynak, nem egyedül és nem is csak a tolmáccsal, hanem összesen négyen vettek részt az úton. A saját gépkocsi-használat költségeit is túlzottnak tartolta a bizottság, valamint érthetetlennek, miért kellett taxiszámlát is hozni az alpolgármesternek, ha saját kocsival közlekedett. Mint a vizsgálat után ismét elhangzott. Törőcsik Pál visszafizette a polgármesteri hivatal pénztárába a felhasznált pénznek azon részét, amely nem volt elszámolható hivatalos kiadásként. Budai István, a Pénzügyi Bizottságot képviselve vett részt a vizsgálatban. Elmondta, hogy huszonhat napos jogtalan pénzhasználat és a nem igazolt hivatalos üzleti út esetén fegyelmi vizsgálatnak kell tisztáznia az alpolgármester kiküldetési kiadásainak és az elszámolásnak a jogosságát. Megállapította, hogy az alpolgármesteren és a tolmácson kívül két feleség is velük utazott. Szakmai véleménye az, ha nem bizonyosodik be. hogy egy utazás hivatalos kiküldetés, akkor azt nem lehet hivatalosan elszámolni sem. Rost János szerint
Törőcsik Pál elvesztette a bizalmat. Feltette a kérdést: hogyan lehet rábízni valakire a város vagyonát, ha úgy számolt el, hogy megsértette a pénzkezelési szabályzatot. Kérte, hogy vizsgálják meg az alpolgármester belföldi útjait is. Törőcsik Pál elmondta, hogy minden kiküldetésének célja az. hogy befektetőket, munkahelyteremtő beruházásokat telepíthessenek le Kanizsán. Ezen tevékenységének eredményei már látszanak, hiszen a közelmúltban új cégek telepedtek meg a városban enyhítve a foglalkoztatási gondokon és a közeljövőben a nagyberuházások révén többszáz ember juthat majd munkához. Az olaszországi útra visszatérve elmondta, hogy sofőr nélkül utazva százharmincezer forinttal került kevesebbe a kiküldetés, a taxi használatának jogosságát pedig csak az kérdőjelezi meg. aki még nem próbált autót vezetni Nápolyban. Véleménye szerint a kiküldetési költség sokszorosát hozta már és fogja hozni az a kapcsolat a város számára, amely az üzleti találkozások révén látszik kibontakozni. Birkner Zoltán, a Fidesz-frakció vezetője rámutatott, hogy egyesek, főként Röst János szítják a tüzet, politikai vitákat provokálnak, amikor a testület előtt fontos gazdasági kérdések várnak megtárgyalásra. Hangsúlyozta, hogy Törőcsik Pál nem okozott semmiféle kárt az önkormányzatnak, inkább köszönettel tartoznak neki, mert elsődleges feladatának tartja a munkahelyteremtést, olaszországi útja is ebből a célból szerveződött. A közgyűlésnek abban a kérdésben kellett döntenie, hogy indítson-e hivatalosan fegyelmi vizsgálatot az alpolgármester ellen. Törőcsik Pál elmondta, maga kérte volna a fegyelmi vizsgálatot, ha bármiféle vizsgálódás olyan dokumentumokat tárt volna fel. amelyek megkérdőjelezik az úttal kapcsolatos tevékenységét, de mert ilyen nincs, eltekint a kéréstől. A testület úgy döntött, nem indít fegyelmi vizsgálatot az alpolgármester ellen.
Ezt követően a közgyűlés a megyei rendőrfőkapitány kinevezésével kapcsolatosan alakította ki álláspontját, támogatva a belügyminiszter sze-
mélyi döntését. A város vezető testülete támogatta azon elképzelést is. amelynek révén együttműködés alakul ki oktatási intézmények és alapítványi művészeti iskola között.
A közgyűlés megtárgyalta azokat a napirendeket is, amelyekről bizottsági szakaszban már többször hírt adott lapunk is. Ennek eredményeképpen szociális bérlakások épülnek Kanizsán, amelyek olyan igényeket elégítenek ki. amilyenekre hosszú évek óta nem volt lehetőség városunkban. Fiatal házasok juthatnak bérlakásokhoz, új építkezés, önkormányzati beruházás révén és a volt Nagyrác utcai iskolaépület átalakítása után egyaránt.
Zárt ülésen tárgyalt a közgyűlés az ÁPV Rt. elleni és a Gázközmű va-gyonígérvényesítés megbízási szerződése tárgyában illetve az Alfától az Omegáig Kft. vizsgáló bizottságának megállapításairól. Ezekről a nyilvánosság nem kapott tájékoztatást.
A nyílt ülést folytatva a közgyűlés határozata értelmében támogatja a Nagy-Magyarország emlékmű feltárását, annak szakmai körüljárása után. milyen munkálatok elvégzése szükséges, milyen konkrét beruházásra, költségekre van szükség az emlékmű felállításához.
Az első ülésnap utolsó napirendjeként a már egyszer megtárgyalt, de a határozati javaslat megszavazását elnapolt témakör, a városi főkincstár létrehozásának végére tett pontot a közgyűlés. Tizennégy szavazattal létrehozta az intézményt, amely a kórház és a polgármesteri hivatal kivételével a város önkormányzati intézményeinek gazdálkodásának koordinálására, könyvelési munkáinak elvégzésére, illetve az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok könyvelési feladataira jött létre. Marton István kérte, hogy a Vikárius Kft-t bízzák meg azzal, hogy megvizsgálja a hivatal és a kórház integrálásának lehetőségét is.
A közgyűlés szerdán délelőtt is folytatta munkáját. A folytatólagos ülés első napirendje a nagy beruházások évközi helyzetéről szóló tájékoztató volt. Tüttő István polgármester
vek tárgyalására került sor. A testület elfogadta a Nagykanizsa Városközpont (K)l/A jelű tömb. a Hevesi úttól keletre fekvő terület és a Téglagyári utcától keletre lévő terület szabályozási tervét, és helyi építési szabályzatát. A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács működéséről készült írásos beszámolót is elfogadták. A testület támogatta\'a Szent Cecília Zeneiskolával kötendő közoktatási megállapodást, amelynek következtében 36 miklósfai kisdiák zeneoktatására nyílik lehetőség a miklósfai általános iskolában.
Az ifjúsági ügyek integrált képviseletére irányuló javaslatol nem támogatta a testület, a képviselők többsége nem értett egyet azzal, hogy az Oktatási Kulturális és Sportbizottság kettéosztódjon, és ebből egy oktatási és kulturális bizottság, valamit egy ifjúsági és sportbizottság jöjjön létre. Bár a döntésnek nem lett volna anyagi vonzata, a javaslatot, amely Röst János képviselő véleménye szerint SZMSZ-t érintő kérdés, elvetették. A Szociális Alapra benyújtott kérelmet támogatták, és elfogadták azt a javaslatot is. amely a Közterület-felügyeleti Iroda kerékbilincs használatához közreműködő alkalmazására vonatkozott. Zárt ülésen tárgyalta a testület dr. Kremzner István, dr. Tolnai Sándor és Tatár Csaba kérelmét. A kérelmek lakástámogatásról, lakásvásárlási - és letelepedési támogatásról szóltak, a testület nem támogatta ezeket. Elutasításra került a Híd Dunántúli Vizuális Műhely Kanizsa Egyesület egyszeri támogatásáról szóló kérelem is. Az egyesület 1.3 millió forintot kért a Homokkomáromban kialakítandó alkotóházához, amelyben a jövő évtől kanizsai gyerekek is táborozhattak volna. (A testület délután ismét napirendre vette a témát, és Stamler Lajos meghallgatását követően, támogatásáról biztosította a kezdeményezést.) Intézményként kívánja működtetni a város a későbbiekben is a Szociális Foglalkoztatót és az Ingatlankezelési Intézményt is, vagyis e szervezeti tonnában való működtetés lehetőségeinek kidolgozására kap megbízást a Vikárius Kit.
(Folytatás a 4. olilahm.i
78
KÉPVISELŐI FOGADÓÓRÁK
BUDAI ISTVÁN önkormányzati képviselő a 7. számú választókerület polgárait várja 2000. július 28-án pénteken 17 és 19 óra között a Kazanlak körút 7. számú épület „A" lépcsőházában lévő irodahelyiségben. TÓTH LÁSZLÓ önkormányzati képviselő 2000. augusztus 2-án szerdán 17 órakor várja fogadóóráján a 4. számú választókerület lakosait a Dr. Mező Ferenc Gimnáziumban. Tóth László képviselő e-mail címe: ltoth@sienet.hu.
DR. HORVÁTH GYÖRGY önkormányzati képviselő a 2. számú választókerület polgárait várja fogadóóráján 2000. augusztus 16-án szerdán 18 és 20 óra között a Pálma étteremben (Magyar u. 80.).
NAGYKANIZSA M. J. V. KÖZGYŰLÉSE
PÁLYÁZATOT HIRDET
a Hevesi Sándor Művelődési Központ igazgatói munkahelyére. Az állás betöltésének ideje: 2000. október 1.
A kinevezés öt évre szól. A pályázatot július 16-ig a Polgármesteri Hivatal Művelődési és .Sportosztályára (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.) kell megküldeni. A pályázatokat meghirdető szerv: Nagykanizsa M. J. V. Közgyűlése Meghirdetett munkahely: Hevesi Sándor Művelődési Központ - igazgató, 8800 Nagykanizsa. Széchenyi tér 5-9.
Képesítési és egyéb feltételek: A törvényi feltételeken túl előnyben részesül a szakirányú egyetemi végzettséggel rendelkező pályázó. Juttatások (Ft) illetmény, pótlék, egyéb: Bér, pótlék a KJT alapján. ÁEI: 2000. 10. 01.
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése
PÁLYÁZATOT HIRDET
VÁROSI KINCSTÁRVEZETŐ MUNKAKÖR BETÖLTÉSÉRE
Feladata:
Nagykanizsa M. J. V. Önkormányzata költségvetési intézményei gazdálkodási ellátásra létrehozott intézmény megszervezése és irányítása. A vezetői megbízás határozatlan időre szól 2(XK). szeptember 1. napjától. A munkakör cs beosztás feladatai:
- A normatív feladatfinanszírozás és a nulla-bázisú költségvetés-tervezés eljárásainak, módszerének megszervezése és koordinálása a teljes költségvetési intézményrendszerre, monitoring-kontrolling feladatkörben és teljesítésfigyelés, normakövetés figyelés, és az erőforrás-felhasználás célszerűségi ellenőrzése.
- A költségvetési tervezési és gazdálkodási feladatok kiegészítése pályázati figyelőrendszer működtetésével.
- Egységes forgalmi rendszeren, számviteli politikán és számviteli szabályozó rendszeren és analitikán alapuló integrált kincstári könyvvezetési rendszer bevezetésének előkészítése, megszervezése, működtetése a költségvetési intézményrendszerre.
- Kincstári típusú beszerzési terv alapján az intézményrendszerre beszerzési-logisztikai feladatok megszervezése.
- Az intézmény gazdái kodási körben az eszköz- és készletnyilvántartási rendszer működtetése.
- A helyi önkormányzat finanszírozási, gazdálkodási információs rendszer működtetése az önkormányzati feladat-ellátási rendszer tekintetében.
Pályázati feltételek:
- Közgazdász egyetemi, pénzügyi és számviteli főiskolai végzettség, vagy egyéb felsőfokú állami iskolai végzettség és szakközgazdász végzettség
- Legalább ötéves szakmai gyakorlat, a pályázati kiírás megjelenését megelőző Öt éven belül
- Legalább hároméves vezetői gyakorlat
- Magyar állampolgárság
- Büntetlen előélet
- Felhasználói szintű számítástechnikai ismeret (Word. Excel) Javadalmazás:
A közalkalmazotti besorolás szerinti illetmény Vezetői pótlék a közalkalmazotti pótlékalap 300%-a
Keresetkiegészítés a közalkalmazotti pótlékalap minimum ötszöröse, amely legalább költségvetési évenként kerül meghatározásra.
A pályázat benyújtásának határideje 2000. július 31.. elbírálásának határideje 2000. augusztus 22.
A pályázatokat Tüttő István polgármester címére kell benyújtani (8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.). melyhez csatolni kell:
- iskolai végzettség, szakmai képesítés és gyakorlat, vezetői gyakorlatot igazoló okmányok másolatát.
- részletes szakmai önéletrajzot.
- 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt.
- szakmai elképzeléseket tartalmazó pályázati anyagot.
A pályázati dokumentáció a polgármesteri hivatalban Beznicza Miklós osztályvezetőnél {Nagykanizsa. Erzsébet tér 7. fsz. 9.) vehető át, mely tartalmazza:
- a munkaköri elvárások részletes leírását,
- az intézményhez integrált költségvetési szervek listáját. 2000. évi költségvetésüket.
¦ Június 29-én ismeretlen tettesek ajtóbefeszítés módszerével betörtek a Zrínyi utcában lévő egyik presszóba és onnan dohányárut, valamint műszaki berendezést tulajdonítottak el 25 ezer Ft értékben.
¦ Ugyancsak ezen a napon tért be ismeretlen tettes egy Sugár úti presszóba ajtóbefeszítés módszerével. Dohányárut és váltópénzt tulajdonítottak el 15 ezer Ft értékben. Mindkét ügyben nyomozást rendeltünk el.
¦ A MÁV Nagykanizsai állomásáról jelentették, hogy napközben ismeretlen tettes a MÁV állomás területén egy alumínium bódét szétbontott és eltulajdonított, valamint az abban tárolt kézikocsit is elvitte. A lopási kár 56.000 Ft. A gyors rendőri intézkedést követően két Csengery úti lakost igazoltatott és előállított, mivel alapos gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy a bűncselekményt ők követték el. A gyanúsítottak kihallgatásuk során elismerték tettüket.
¦ 22.58-kor jelentették, hogy a kórházban megjelent ellátásra egy Teleki utcai lakos, akit egy általa ismeretlen hajléktalan a Thury téren, szóváltást követően késsel megszúrt. Orvosi vélemény szerint 8 napon belül gyógyuló, szúrt sérüléseket szenvedett. Az ügyben büntetőeljárást kezdeményeztünk.
¦ Július l-jén az esti órákban jelentette be egy platánsori lakos, hogy a tulajdonát képező Nagyfakos-Virághegyi borospincébe lakatle-feszítés módszerével, ismeretlen tettes betört. A pincéből vaskályhát, kétajtós szekrényt, éjjeliszekrényt tulajdonított el 100.000 Ft értékben.
¦ 19.58-kor a csendes riasztó rendszer betörést jelzett az Ady utca egyik raktáráruházában, a kiérkező rendőröket a betörő észlelte, és egy személygépkocsival próbált elmenekülni. A járőr rövid üldözés után igazoltatta, majd elfogta azt a fiatalkorú személyt, aki bűncselek-
mény elkövetésével alaposan gyanúsítható. A gépkocsi csomagtartójából 56 üveg, 2 literes üdítő is előkerült, melyet a raktáráruházból tulajdonított el.
¦ 20.20-kor a Csengery utcából jelentette be egy lakástulajdonos a sérelmére elkövetett bűncselekményt, melyet ismeretlen tettes követett el lakásának nyitva felejtett szobaablakán keresztül. Az elkövető kihasználva a nyitott ablakot bemászott, kutatást végzett, és eltulajdonított 1 db 37 cm átmérőjű színes televíziót. A kár 40.000 Ft.
¦ 3-án az esti órákban kértek segítséget a Dózsa György 75. szám alatti ház udvarához, mivel verekedés robbant ki. Többen ütötték egymást, és a kiérkező rendőrök fékezték meg a dulakodókat. Egy személy 8 napon belül gyógyuló zúzódásos sérüléseket szenvedett. Az ügyben eljárást kezdeményeztünk.
¦ 4-én 7.45-kor az autójavító műhely tulajdonosa jelentette be, hogy az éjszaka folyamán ismeretlen tettes eltulajdonított Sikátor utcában lévő műhelyéből egy személygépkocsit, mely javításra volt nála elhelyezve. A lopási kár 250.000 Ft. Ezt követően szemlebizottság vonult ki a helyszínre, és a bejelentő eközben megtalálta a személygépkocsit. A gyors rendőri intézkedést követően a bűncselekmény elkövetésével alaposan gyanúsítható személy is horogra került. A kihallgatás során elismerte a bűncselekmény elkövetését.
¦ Szintén reggeli órákban tettek bejelentést arról a betörésről, melyet a Munkás úti garázssoron lévő presszóban történt. Ismeretlen tettes ajtóbefeszítéssel tört be, és 150.000 Ft értékben tulajdonítottak el.
¦ Könnyű sérüléssel végződő baleset történt az Erzsébet téren. Személygépkocsi kerékpárost ütött el. A kerékpáros 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.
¦ Lakások, üzletek, garázsok, irodák, üzemek RIASZTÓRENDSZERÉNEK szerelese.
¦ A RIASZTÓJELZÉS 24 órás figyelése, gyors beavatkozással.
¦ Meglévő rendszerek FIGYELŐKÖZPONTRA történő díjtalan csatlakoztatása.
Nagykanizsa, Rozgonyi u. 20. Telefon: 93/312-706
2000. július 13.
BORBAJOK TOVÁBBRA IS LESZNEK
Augusztus 1-én lép hatályba a módosított jövedéki törvény, ami elsősorban a bortermelőket érinti. Visszautalva egy ezzel kapcsolatos előzetes beszélgetésre, felkerestük Békési Lászlót, és megkérdeztük, elégedettek-e a szőlősgazdák a törvénymódosítással.
- A legfontosabb probléma megoldódott - válaszolta Békési úr -, vagyis nem esik jövedéki szabályozás alá, ha 1500 nm-nél kisebb a termőterület, illetve, ha évente és háztartásonként 1000 liternél kevesebb bora van a családnak. A törvénymódosításban oroszlánrésze volt a Kisgazdapártnak.\' nemcsak azért, mert tagjaitól indult el a kezdeményezés, hanem azért is. mert a párt képviselője. Zsiklai Győző vállalta fel a módosító indítvány előkészítését és benyújtását is. Ha a vámszervek valóban -, mint ahogy állítják - a bor mozgására fordítják a legnagyobb figyelmet, akkor talán elkezdődhez az üzérkedés felszámolása.
- A módosítás a terhek csökkentését is jelenti? - kérdeztük Horváth Nagy Gézát, akinek Becehegyen van szőlője.
Utazás személyivel
Füredi Gábor határőr őrnagy tájékoztatása szerint június 29-től személyigazolvánnyal is utazhatnak Horvátországba. Erre azonban csak az új típusú, kártya formátumú személyik alkalmasak, a 18 éven aluliak pedig továbbra is csak útlevéllel ruccanhatnak át a szomszédos országba.
- Gyakrabban utaznak útlevéllel, keveseknek van még új személyigazolványa, de aki Horvátországból tovább akar utazni Olaszországba az mindenképpen útlevelet vigyen magával.
Hivatalos tájékoztatást az utazás feltételeiről mi sem kaptunk - mondta Mátyás József, az Okmányiroda munkatársa, akitől ennek ellenére további részleteket tudtunk meg a külföldre utazás feltételeiről:
- Svájcba szintén beutazhatunk a kártya formátumú személyigazolvánnyal. Szlovéniába utazáshoz pedig jó a régi személyigazolvány is. A közeljövőben pedig várhatóan Olaszország fogadja majd el a személyigazolványunkat.
L.Zs.
- Szerintem marad probléma bőven. Azonnal itt van az augusztus elseje, de se a vámhatóság, se a szőlészek-borászok nem tudtak felkészülni. Kíváncsi vagyok például arra, hogy országosan hány százalékuk regisztráltatta magát a határidőig. Tudomáson van róla, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa újabb módosítást készít elő: vagyis legyen elég, ha a termesztő a hegyközségnél bejelentkezik, s ezt a nyilvántartást használják fel a vámszervek. A földhivatalokat és a termelőket úgy lehetne még tehermentesíteni, hogy a vámszervek egyenesen a földhivataloktól szereznék be az adatokat. A pincekönyvek vezetéséhez vajon elkészültek-e a nyomtatványok, vagy jó lesz a kockás füzet is? Aztán felvetődött az a kérdés is körünkben, hogy a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága miben és hogyan egyeztetett a hegyközségekkel, készült-e bizonyos belső utasítás. Ellenkező esetben, ahány megye, annyi vámjoggyakorlat lesz.
Még egy probléma aggasztja az érdekelteket. Határidőre nehezen
tudják elkülöníteni a kistermelők a közösen használt feldolgozót, pincészeteket, raktárakat. Nagy költségbe kell verniük magukat, hogy mindenki külön - például a családi gazdaságokban a családtagok - egyszerűsített adóraktárt működtessenek, készleteiket jól elkülönítve tárolják.
- Mi önnek a legnagyobb borbaja? - késztettük vallomásra N. J.-t (aki nem kívánta kilétét teljesen felfedni).
- Borbajom volt, meg lesz is. Minősített borom van, az OBI az Ottonel muskotályomat minőségi kategóriába sorolta. Ebből ugye az következne, hogy jó pénzért el tudtam adni. Eddig erről szó sem volt, ezután meg véleményem szerint még rosszabbak lesznek a lehetőségeim. Hát nem fonák helyzet az, hogy a tárolómat egyszerűsített adóraktárnak minősítették, aztán ha jönnek a vevők, akkor bemegyek a raktárba, ott kimérek 2-3 liter bort palackba, ráteszem a zárjegyet és úgy adom el? Ez ésszerűtlen egy helyzet. Sokan az adófizetéssel hozakodnak elő. Szerintem az kisebb gond, azt mindenki ki tudja fizetni,
de kevesebb szó esik arról, hogy az 1000 liternél többet termelő egyszerű szőlőgazda azért sem tudja megoldani a palackozást, a kannásbor töltögetést. mert például nem felel meg az ÁNTSZ előírásainak. Kérdem én. mit csinál akkor? Eladja a szőlőjét a borfeldolgozónak, ha tudja. A törvény szerint még csak kóstolókat sem lehet rendezni. Ez az egész úgy, ahogy van ellentétes az európa uniós országok joggyakorlatával és a borturizmus ellen hat.
- A határidőre hányan igényeltek nyilvántartási számot? - fordultunk végül Hohl János nagykanizsai vámparancsnokhoz.
- A törvény értelmében ezt a szőlőteremtők június 30-ig tehették meg az illetékes vámhivatalnál. Eddig (július 3-án 10 óráig) 83 fő keresett meg bennünket. Ez körzetünkben biztosan kevesebb, mint a törvény szerint erre kötelezettek száma. Július elsejét követően már csak igazgatási illeték ellenében vehetjük nyilvántartásba a jelentkezőket.
Büki Erzsébet
SZEGÉNYEBBEK EGY ILLÚZIÓVAL
Ezen a nyáron szegényebb lett a város. Szegényebb egy kulturális rendezvénnyel, de főként egy illúzióval. Tizenegy év után először 2000. év nyarán üresen marad a Bazárudvar, nem csendülnek fel kedvelt melódiák, örökzöld, de mostanság is „ülő" poénok. Szegényedünk egy illúzióval, hogy a városnak van egy olyan belső, viszonylag zárt tere, ami különleges, s ahogy szokták volt mondani, még az isten is nyáresti színházra, muzsikálásra teremtette. Korda György és Balázs Klári - akikről köztudott, hogy nemcsak műfajuk igényes előadói, hanem kiváló üzletemberek is - egy alkalommal elmondták, hogy azért is szívesen jönnek nyáron ide, erre a pici pódiumra, mert a helynek varázsa van. Fellépésükre várva olyasmiről is beszélgettünk, hogy hogyan lehet-
ne az itteni lehetőségeket továbbfejleszteni. Például a nézőteret bővíteni konzolokkal, és zenés nyári színházat szervezni egymás után következő sok napra.
Hát igen! Két ilyen -nyugodtan mondható -világlátott művész meglátta a fantáziát, a lehetőséget, észrevette a hely varázsát. Kevesen voltak a fellépő művészek közül, akik ezt a nyílt színen két szám előadása közben ne tették volna szóvá.
Amikor - az azóta már nyugdíjba vonult HSMK igazgatóhelyettes - Ho-rányi Iván kitalálta, s évről évre meg is valósította a Bazárudvari Zenei Esteket, sokan fanyalogtak, mondták, hogy minek, de főként azt. hogy a nyár derekán ki fog ide eljönni. A nyári produkció azonban fejlődött, terebélyesedett, s soha nem volt nézőhiánya. Sőt! A
90-es évek elején, amikor rendre négy előadás volt - kettő júliusban és kettő augusztusban -. aki nem igyekezett bérletet szerezni vagy jegyét jó előre lekötni, az bizony kapun kívül maradt. Nagy volt a kanizsaiak érdeklődése. Az igaz, hogy ez a produkció sem tudta önmagát eltartani - ennek már eleve gátat szabott a nézőtér csekély befogadó képessége -, anyagi nyereségről meg egyáltalán szó sem lehetett. Jó két éve - de lehet talán három is - hallottuk először, hogy a város anyagi nehézségei miatt kevés, majd semmi támogatást sem tud a nyári zenésszínházhoz nyújtani. Erre az időre az előadások száma először háromra, majd kettőre csökkent le.
Nem régen egy társaságban beszélgetve többen is megfogalmazták, hogy például a kulturális alap széffarigcsálása ap-
ró, jelentéktelennek tűnő produkciók, kérések támogatására vajon a legcélravezetőbb módszer-e. Persze, így kívülről nézve nehéz még csak véleményt is mondani arról, hogy a döntnökök helyesen jártak-e el. melyik módszer a célravezető.
Szóval, a Bazárudvari Zenei Estek nem érte meg a tizenkettedik esztendejét. Nem csendül fel többé (vagy csak időlegesen?!), hogy „Ma önről álmodtam de az se, hogy „Kicsike vigyázzon A Korda házaspár nyári műsorrendjéből is kikerül a Nagykanizsa szó, s nem kell lótni-futni senkinek, ha Bencze Ilona Budapesten felejti a zenei aláfestés kazettáját. Mi pedig szegényebbek lettünk egy nyári programmal, de főként egy illúzióval, hogy van egy olyan udvarunk, ami netán az országban sehol sincs.
Büki Erzsébet
2000. július, 13.
3
Ülésezett az önkormányzat
(Folytatás az I. oldalról.) Bár a szervezeti forma a régi marad, átszervezésekre sor kerül, hangzott el a testületi ülésen. Az ASZ jelentésébe foglalt javaslatokra tett intézkedésekről a későbbiekben tájékoztatja a polgármester a közgyűlést. Elfogadta a testület a volt VGV irodaház értékesítéséről szóló javaslatot, és a Teleki-Kórház utca által határolt terület hasznosításáról szóló előterjesztést is. A szerda délelőtti ülés utolsó napirendje a Magyar utca és a 7-es út körforgalmi csomópont kialakítására vonatkozó javaslat volt. A téma kapcsán felvetődött, hogy javaslatot kellene tenni az út kezelője felé, hogy zajvédő fal kialakításával a Garay utcai lakások zajterhelését csökkentsék. Pro és kontra is el-
Előkerültek a meghívólevelek!
Július 11-én Törőcsik Pál alpolgármester tájékoztatta lapunkat, hogy az olaszországi utazása kapcsán felmerült kérdések egyike dokumentumokkal bizonyítottan megoldódott. A vizsgálóbizottság tagjai által hiányzó bizonylatként említett hivatalos meghívó- és válaszlevelek iktatva megtalálhatók a polgármesteri hivatalban. A meghívólevelek dátuma szerint a kiutazásig Nagykanizsa M. J. V Közgyűlése nem tartott ülést, így a kiutazást - mondta Törőcsik Pál - a polgármester is engedélyezhette. Az alpolgármester elmondta, hogy a dokumentumokat bárki megtalálhatta volna, aki keresi, így a vizsgálóbizottság is. Törőcsik Pál hozzáfűzte, hogy az ominózus dokumentumokat minden képviselőhöz eljuttatja.
hangzottak a vélemények, kell-e körforgalom a csomópontban, egyesek úgy vélekedtek, hogy a lassítás következtében csak tovább nő a zaj és a légszennyezés, mások úgy gondolták, a csomópont jelentette balesetveszély ezzel a megoldással is csökkenthető. A testület a körforgalmi csomópont kialakításának támogatását javasolta.
* * *
A Kinizsi utca 3. szám alatt található orvosi szolgálati lakások elidegenítésével (eladásával) kapcsolato-
san úgy döntött az önkormányzat, hogy a kérelmezők által lakott lakások forgalmi értékét értékbecslővel meg kell állapítani, s eközben a hivatal illetékes osztálya folytasson tárgyalásokat a kérelmezőkkel az ár tekintetében. Mivel egy lakás esetében nem alkalmazható az önkormányzat elidegenítéséről szóló rendelete, ezért ez esetben az Ingatlankezelő Intézmény bevonásával a polgármester a lakóval folyatasson személyes tárgyalásokat. Ezen előkészítés után a közgyűlés bizottsági szakaszba utalja vissza a szolgálati lakások leadásának ügyét.
A GIB Hungary Kft. benyújtotta igényét - vásárlási szándékkal - a Thury Laktanya Csapatművelődési Otthonát. Az erőteljesen leromlott épületet feltétlenül értékesíteni kell, vagy felújítását megkezdeni, mert előbb-utóbb problémákat okoz. Az önkormányzat ezért támogatta a cég vásárlási igényét azzal a módosítással, hogy az épületet csak nyílt versenytárgyaláson lehet értékesíteni, kikötéssel, hogy zenés szórakozóhely (pl.: diszkó) ott nem létesíthető.
A közgyűlés az Ügyrendi és Jogi Bizottság előterjesztésében megtárgyalta a polgármester és az alpolgármesterek illetményének, valamint a képviselői tiszteletdíjak törvény szerinti rendezését. A közgyűlés az előterjesztés szerint a helyi illetményalapot figyelembe véve a polgármesteri illetményt ennek tizenegyszeres szorzójával állapította meg, s ehhez mérte az alpolgármesterek illetményét is. A három vezető költségtérítése egyaránt illetményük 20%-át nem haladhatja meg. A határozat értelmében a közgyűlés felkérte a polgármestert, hogy a jegyző illetményét állapítsa meg. A törvény értelmében a képviselői tiszteletdíjakat a helyi SZMSZ szabályozza. Eszerint ez a mindenkori polgármesteri illetmény 25%-a.
POLITIKAI
Röst János önkormányzati képviselő a három naposra tervezett -később kétnapossá váló - közgyűlést követően sajtótájékoztatón mondta el álláspontját a testület döntéseiről.
- Az elmúlt heti közgyűlésen a nagykincstár kierőszakolt megszavazásával a FIDESZ politikai buldózerként dönti romba a jelenleg jól működő kanizsai intézményrendszert - mondta a képviselő.
- FIDESZ-csomagként a város egészét érintő kérdésben olyan döntést nem lehet meghozni, amelyet a testület egyik fele teljesen elvet, a szakma egésze nem ért vele egyet, sehol nem bizonyította a működését, (Tokaj nem számít annak) a létrehozás költségeire, a létszám leépítésre, végkielégítések összegeire nincs válasz, valós érdekegyeztetés nem történt meg. Ekkora horderejű kérdésben kizárólag konszenzusos döntés hozható. A közgyűlés munkáját továbbra is terhelik Törőcsik Pál etikai ügyei. A jogi és ügyrendi bizottság megvizsgálta Törőcsik Pál olaszországi útjait, a megállapítások továbbra is a levegőben lógnak, sőt Törőcsik Pálon a megbánás jelei sem mutatkoznak. A fegyelmi eljárás lefolytatását saját magának kellett volna kezdeményezni, ehelyett - példátlan módon - részt vett a fegyelmi eljárás megindításáról szóló szavazásban, és szavazott saját magáról. A bizalomvesztés továbbra is jelen van, mert hogyan lehet rábízni a város vagyonát Törőcsik Pálra, ha a konyhapénz elszámolásával is gond van. A gazdasági bizottságnál előfordult, hogy a bizottság FIDESZ-es tagjai felháborító módon bojkottálták a bizottság munkáját (nem jelentek meg). A közgyűlés munkája és morális állapota gödörben van. 10 év alatt nem volt példa a 60 napirendes maratoni közgyűlésre, melyek zöme gazdasági jellegű, ami azt jelenti, hogy a gazdasági alpolgármester nem áll a helyzet magaslatán. A regisztrált munkanélküliség Kanizsán 9% körüli. A munkahelyteremtő, termelő beruházások segítése továbbra is szlogen szintű (egyeztetések, tárgyalások folynak, de nem hozhatók nyilvánosságra, nem pub-likusak, „nehogy elkiabáljuk" szövegszerkezettel). A gazdasági vezetés szavakban nagy, tettekben kicsi. A testület viszont saját magának jelentős mértékű illetmény, illetve tiszteletdíj-emelést szavazott meg.
1998-ban az induló összegek (Ft-ban):
Képviselői tiszteletdíj: 38.300 + 19.150 bizottsági tagság után
Bizottsági tagok: 19.150
Bizottsági elnökök: (összesen) 76.600
Polgármester: 182.500 + 54.750 költségtérítés
Alpolgármesterek: 159.700 + 47.900 költségtérítés
2000. augusztus 1-től, a most megemelt összegek (forintban):
Képviselői tiszteletdíj: 93.200 + 46.600 bizottsági tagság után
Bizottsági tagok: 46.600
Bizottsági elnökök: (összesen) 186.400
Polgármester illetménye: 372.900 + 74.580 költségtérítés
Alpolgármesterek illetménye: 324.500 + 64.900 költségtérítés
A tiszteletdíjak és illetmények emelkedése meghaladja a 100%-ot. Az emelés mögött nincs teljesítmény-növekedés. Továbbra sem indokolt 2 alpolgármester foglalkoztatása, a város jelenlegi gazdasági helyzetében pedig egyszerűen tisztességtelen ilyen nagy arányú emelés megszavazása. A nyári szünetben mindenkinek el kell döntenie, hogy akarja-e és tudja-e végezni a képviselői munkát. Ha a testület az etikai ügyek szereplőinél nem vonja le a személyi konzekvenciát, ha a munkájában, munkahelyteremtő termelő beruházások segítésében nem tud előre lépni, akkor nem alkalmas arra, hogy a város vezetésében részt vállaljon, akkor testületileg le kell mondania.
2000. július 13.

ÚM m
NINCS RA KERET
Helyi jelentőségű természetvédelmi területek létrehozása
A helyi jelentőségű természetvédelmi területek létrehozásához a szükséges alapadatok beszerzése lenne a soron következő feladat. Ennek költségvetési forrása jelenleg nem biztosított. A Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság úgy döntött, hogy a határozat végrehajtásának határidejét javasolja a közgyűlésnek 2001. június 30-ig meghosszabbítani.
108/1999. (III. 28.) számú határozat
Magyar Rádió Rt.-vei bérleti szerződés kötése
I.) Határidő: 2000. május 31.
Felelős: Kámán László intézményvezető
Az Ingatlankezelési Intézmény a közgyűlési határozatban szereplő feltételekkel a bérleti szerződést 2000. május 23-án a Magyar Rádió Rt. Regionális és Nemzetiségi Adások Igazgatóságával megkötötte.
221/1999. (VII. 9.) számú határozat
Lakások bérleti díjának szabályozása l.2.)Felelős: Tüttő István polgármester, Kámán László IKl-vezető A Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány Kuratóriuma 2000. május 17-én hozott határozata értelmében a Nagykanizsa Jókai u. 52. szám alatti műteremlakás bérlőjének Kornyék István festőművészt jelölte ki határozatlan időre.
Romlott vár műemléki védelem alá vonása
A közgyűlés döntésének megfelelően a Romlottvár állagmegóvási munkáinak szakmai felügyeletére felkérte a közgyűlés dr. Vándor Lászlót, a Zala Megyei Múzeum igazgatóját. Az igazgató a feladatot elvállalta azzal, hogy az állagmegóvási munkákkal kapcsolatosan az OMVH-lal konzultálni fog, ahol az esetlegesen felmerülő költségeinek megtérítését kéri.
Az állagmegóvási munkákkal kapcsolatos egyeztetést a városi főépítész összehívta.
Puclihcimhe mennek
A pünkösdi hosszú hétvégén Zalakaroson és Nagykanizsán járt Puchheim város delegációja.
A puchheimi Német-Magyar Egylet 2000. szeptember 16-án (szombaton) ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. Dr. Herbert Kránlein polgármester úr és az egylet elnöke meghívta városunk küldöttségét és a Kanizsa Táncegyüttest a rendezvényre. A Kanizsa Táncegyüttes részt vehet a müncheni Oktoberfest felvonulásán.
Kanizsa-Puchheim- Zalakaros
2001-ben lesz a tízéves évfordulója annak, hogy aláírták Puchheim városban a testvérvárosi kapcsolatról szóló megállapodást és oklevelet. Dr. Kranzlein polgármester úr javaslatára -Puchheim másik testvérvárosát. Zalakarost is bevonta - elviekben megállapodtak ennek az eseménynek a hivatalos megünnepléséről. Tavasszal a város napjához kapcsolva tervezzük a magyarországi megemlékezést, melyre négy napra nagyobb számú küldöttség érkezik Nagykanizsára, illetve Zalakarosra. A viszontlátogatásra 2001. október közepén kerül sor.
100 éves a díszpolgár
Városunk díszpolgára, Z. Soós István festőművész 2000. augusztus 3-án ünnepli 100. születésnapját. A művész tiszteletére ebből az alkalomból, ezen a napon 15.00 órai kezdettel a Képzőművészetek Házában (Kiskastély) rendezvényt szerveznek.
Az interpellációk intézéséről
A 2000. március 28-i közgyűlésen Kelemen Z. Pál képviselő a Teleki utcában történő éjszakai motoros rendzavarással kapcsolatban tett észrevételt, melyet a városi rendőrkapitányság vezetőjének továbbítottunk. Az interpellációra a választ
Nagykanizsai Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
INTERPELLÁCIÓ
Tisztelt Polgármester Úr!
A keleti városrész, talán legfontosabb csomópontja az autóbusz-pályaudvar környéke. A gyalogosforgalom a buszokhoz igyekvők miatt különösen nagy, s ezáltal a kiemelten balesetveszélyes helyek közé sorolható. Úgy gondolom ezt az amúgy is meglévő veszélyt nem kellene még azáltal is növelni, hogy az autóbuszok az úttest szélén (eltakarva a kilépő gyalogosokat az autósok elől), a lakosságnak fenntartott parkolóhelyeken várakoznak. Arról nem is beszélve, hogy egy nagyméretű autóbusz, hány ilyen helyet foglal el. Kérem a Polgármester Urat, próbálja elérni a helyi közlekedési vállalatnál, hogy várakozó járataik a nekik kiépített helyeken várják az indulás szép pillanatát.
Interpellációmat szóban is ismertetni kívánom.
Nagykanizsa, 2000. június 26-án
Tisztelettel: Györek László
a rendőrkapitányság közlekedési osztálya megküldte:
„2000. április 3-án kelt levelében Tüttő István, Nk. M. J. V. polgármestere arra hívta fel a rendőrség figyelmét, hogy a Teleki úton az éjszakai órákban a lakók nyugalmát zavarva ismeretlen személyek autóversenyt rendeznek.
A hasonló jogsértések elkerülése, illetve az ismeretlen személyek felderítése érdekében az adott útszakaszon, a környező utcákban, illetve Nagykanizsa egész területén a közlekedési osztály beosztottjai megerősített járőrszolgálatot láttak el, visszatérő ellenőrzéseket hajtottak végre a notórius gyorshajtók által frekventált helyeken, a sebességtúllépésre alkalmas útszakaszokon.
A bejelentés óta egyetlen egy esetben sem tapasztaltak kollégáim autóversenyt, illetve más, járművel elkövetett jogsértést, mely a lakók nyugalmát megzavarta volna.
A rendőrhatóság a jövőben is fokozott érzékenységet mutat a közúti közlekedésben deviáns magatartást tanúsító, mások és saját testi épségét veszélyeztető, a lakók nyugalmát megzavaró közlekedők kiszűrésére. Külön örömünkre szolgálna, ha nem csak a képviselő úr. hanem a jogsértést észlelő lakosok is telefonon azonnal bejelentést tennének a Rendőrségre, nevüket adnák a bejelentéshez és vállalnák a tanúskodást, mely nagymértékben segítené a város nyugalmát megzavaró egyének szigorú felelősségre vonását."
Tóth László képviselő az Eötvös téri üzletközpont előtti közterületen a lépcsőből kiálló vasrudak eltávolítása, az utak, utcák takarítása, valamint a játszóterek homokkal való feltöltése ügyében tett fel kérdéseket. A képviselő úrnak a válaszokat írásban megküldték:
„Az Eötvös téri üzletközpont előtti közterületen lépcsőből kiálló betonacélok eltávolítására intézkedtünk. A közlekedési területek fenntartását végző vállalkozást felkértük, hogy a végleges megoldás érdekében szerezzen be árajánlatokat a műkő lépcsőfokok felújítására. Az ajánla-
tok ismeretében kell dönteni abban, hogy milyen technológiával és mikor végezhető el a teljes lépcsőfelület felújítása.
A városi utak seprését végző takarítógép évek óta ugyanazon útvonalon közlekedik a takarítási programban meghatározottak szerint. A sejírő gépkocsi hajnali 3 óra körül indul, annak érdekében, hogy a reggeli forgalom megindulása előtt a nagy forgalmú utakon és a belvárosi utcákban a közlekedők zavarása nélkül végezhesse tevékenységét.
A lakótelepi játszóterek homokozóinak homokkal való feltöltésére, valamint a Teleki u. II. sz. mögötti játszótéren csúszdalap pótlására intézkedtünk."
Via Kanizsa Kht.
Teleki László képviselő a Csónakázó-tónál lévő illemhely nyitva tartásával kajicsolatosan interpellált.
A képviselő úrnak az interpellációra a válasz:
A Csónakázó-tónál lévő illemhely nyitva tartását kifogásoló felvetésére az alábbi tájékoztatást tudjuk adni.
Az illemhely a Csónakázó-tó Gondnokság működése óta munkaidőben nyitva van. A gondnokság a felügyeleti fenntartási, takarítási munkákat is ellátja.
Bejelenlett rendezvények esetén -amennyiben a szervezők azt igénylik -nyitva tartását felügyelettel megoldottuk. Volt kísérletünk a felügyelet nélküli hétvégi nyitva tartásra, aminek következménye rongálás, lopás, indokolatlan vízpo-csékolás volt.
Társaságunknál eddig a WC-komple-xum állandó nyitva tartására igény nem jelentkezett, és ennek költségeivel sem számoltunk. Tapasztalatunk szerint a tó bejáratánál és a parkerdőben lévő vendéglátó egységben az eseti igények megoldhatók.
Felvetése alapján a Csónakázó-tónál dolgozó közhasznú munkások bevonásával kísérleti jelleggel hétvégi ügyeletet tartunk, amelynek tapasztalata az igényszint felmérésre is szolgál.
Kérjük válaszunk szíves elfogadását.
Via Kanizsa Kht.
Nagykanizsai Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
INTERPELLÁCIÓ
Tisztelt Polgármester Úr!
Városunk közlekedési beruházásai közül mindenképpen az. egyik legsikerültebb az északkeleti-keleti városrészek közt nemrég megépült kerékpárút. Jó példája annak, hogyan lehet gazdaságosan, közösségi szükségletet kielégítve, jó minőségben építkezni.
Bizonyára az. istenek haragját akarták azonban elkerülni a tervezők ükkor, amikor nem alkotva tökéleteset, elfelejtettek lejáratokat készíteni a Zemplén u. 1-11. (tízemeletes) épületekhez.. Ennek eredményeképpen eső idején sárt dagaszt a kerékpáros, ha netán az említett épületekben, vagy ezek környékén lakik, egyébként pedig a füvön gázol keresztül, ami előbb-utóbb esztétikai minőségromlást eredményez a területen.
Kérem ezért a Polgármester Urat, hogy vizsgálja meg a lehetőségét az említett lejárók elkészítésének. Anyagi problémát talán nem jelenthet az ügy, hiszen rövid és keskeny szakaszokról volna csak szó.
Interpellációmat szóban is ismertetni kívánom.
Nagykanizsa, 2000. június 26-án
Tisztelettel: Györek László
2000. július 13.
5
quattro mobili
BEMUTATÓTEREM ÉS GALÉRIA
I
ATLANTIS Széles elemválasztékú, igényes, többfunkciós bőr- és szövetgamitúra
Atlantis bőrgarnitúra már 160.000 Ft-tól.
Egyéb akciós bőrgarnitúrák raktárról, amíg a készlet tart!
Nemzetközi ifjúsági és felnőtt programok
Concordia Sulla Secchia (Modena Tartomány, Olaszország) önkormányzata EU-támogatással „Euromeeting 2000 - People for People" címmel nemzetközi nyári tábort szervez 18-26 éves fiataloknak. A táborban való részvétel ingyenes, az útiköltség egy részét várhatóan viszszatérítik. Utazás egyénileg.
A Magyarországi Sonnenberg Kör a Nemzetközi Sonnenberg Kör által meghirdetett következő programokra várja érdeklődők jelentkezését:
1. „Die Authebung von Zeit und Raum" - Europa im Zeichen der Globalisierung (2000. 08. 04-08. 03) német és olasz nyelvű program felnőtteknek. Jelentkezés július 15-ig.
2. „Pias - Tick - Gesellschaft" - Umwelt- und Verbraucherschutz in Europa" (2000. 08. 27-09. 03) német nyelvű program fiatalok számára. Jelentkezés július 20-ig.
3. „Money makes teh world go round" - Wirtschaft und Gesselschaft in Europa (2000. 08. 20-08. 29) német, angol és francia nyelvű program felnőtteknek. Jelentkezés július 20-ig.
4. Deutsch als Fremdsprache im Primärbereich - ein Fachaustausch für Lehrende (2000. 09. 17-09. 23) német nyelvű program szakembereknek. Jelentkezés augusztus 10-ig.
5. Alte Menschen in Europa: Konflikte zwischen den Generationen - Was passiert, wenn die Gesellschaft den Problemen nicht mehr gewachsen ist? (2000. 10. 15-10.21) német és angol nyelvű program felnőtteknek. Jelentkezés augusztus 10-ig.
A programok a Harz-hegységben lévő képző központban kerülnek megrendezésre, ahol a résztvevők szállást és teljes ellátást kapnak. A részvétel ingyenes, az utazást a jelentkezők egyénileg oldják meg.
További információt a Nagykanizsai Polgármesteri Hivatal Művelődési és Sportosztályán (Erzsébet tér 7. II. emelet) kaphatnak az érdeklődők.
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
NAGYKANIZSA M. J. V. ÖNKORMÁNYZATA INGATLANKEZELÉSI INTÉZMÉNYE NAGYKANIZSA, DEÁK TÉR 5.
NYILVÁNOS PÁLYÁZATOT HIRDET
a Nagykanizsa, Fő út 8.-Zrínyi M. u. 35. hsz. alatti épület tetőhéjazat és udvari párkányok helyreállítási munkáira.
Pályázati dokumentáció átvehető 2000. július 17-július 31-ig
munkaidőben 8-12 óra között az intézmény 7-8. sz. irodájában.
Dokumentáció átvételi díja: 20.000 Ft, amely a helyszínen fizetendő.
Tájékoztatás a fenti címen, illetve a 313-375-ös telefonszámon.
6
2000. július 13.
KANIZSA TŐZSDE KLUB, AZ MKB ERTEKPAPÍR ES BEFEKTETÉSI RT. ÜGYNÖKE
SS
KANIZSA TŐZSDE KLUB, A BEFEKTETÉSI CENTRUM
8800 Nagykanizsa, Zrínyi u. 21. Tel.: 93/323-384 Fax: 93/326-455
Fektesse pénzét részvényekbe!
BUDAPESTI TŐZSDE INDEX
1999 JANUÁR - 2000 JÚNIUS
A BUX-index és néhány részvény időszaki teljesítménye
Záróérték 1999.01.07. (Forint) Záróérték 2000. 06. 30. (Forint) Növekedés" Elemzői ajánlás***
BORSODCHEM 5.690 8.415 47,89% Vétel
ÉGIS 5.245 11 400 117,34% Vétel hosszú távra
MATÁV 1.368 1.895 38,52% Vétel
NABI 2.270 5.805 155,73% Vétel
MOL 6300 3.755 -40,39% Tartás
RICHTER 10.100 14.690 45,45% Vétel *
BUX-index* 6.773,02 o.31o,3 22,82%
Az értékek pontban értendők. "A múltbeli eredmények a jövőbeni alakulására nem ad garanciát. *"Az elemzői javaslat az elemzők saját véleményét tükrözi, amely újabb információk megjelenése esetén változhat. Az előrejelzésekért semmilyen felelőséget nem vállalunk.
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének 27/1999. (VI. 16.) számú rendelete a felsőoktatási intézményekben tanuló nagykanizsai fiataloknak adható
tanulmányi ösztöndíj szabályairól
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a felsőoktatási intézményekben tanuló nagykanizsai fiataloknak adható tanulmányi ösztöndíj elnyerési szabályairól az alábbi rendeletet alkotja.
A rendelet hatálya
1.8
Tanulmányi ösztöndíjra az a diák pályázhat, akinél az alábbi feltételek együttesen fennállnak:
a) Jelenleg az első diplomáját szerzi.
b) Legalább négy éve nagykanizsai állandó lakcímmel rendelkezik.
c) Az ország bármely államilag elismert felsőoktatási intézményének nappali tagozatos hallgatója.
d) A benyújtás időpontjában a 30. életévét nem töltötte be.
e) A legutolsó tanévben elért, mindkét félév végén szerzett érdemjegyek számtani átlaga félévenként minimum 4,51 volt.
A pályázat kiírása, benyújtásának határideje és elbírálása 2.§
(1) Az ösztöndíj pályázati kiírást Nagykanizsa Megyei Jogú Város
Önkormányzatának Oktatási, Kulturális és Sportbizottsága minden év július 20-ig közzéteszi.
(2) A pályázatokat - a hozzátartozó adatlappal és kérelemmel együtt -a hallgatók minden év szeptember 15-ig nyújthatják be Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalához, ahol a mellékelt pályázati adatlap igényelhető.
(3) A pályázatokat az oktatási, kulturális és sportbizottság bírálja el minden év szeptember 30-ig és döntéséről a közgyűlést tájékoztatja.
A pályázat elbírálásának szempontjai 3.§
(1) Az ösztöndíj odaítélése tanulmányi eredmény alapján történik.
(2) Azonos tanulmányi eredmény esetén előnyt élvez az a hallgató, aki:
kettő, vagy több diploma megszerzésében vesz jelenleg részt,
- szakterületén kimagasló eredményt ért el,
- kutatómunkában aktívan részt vesz,
- tudományos publikációval rendelkezik,
tevékenysége más módon kiemelkedő.
(3) Ösztöndíjban nem részesülhet
az a hallgató, aki más önkormányzat hasonló célú ösztöndíját elnyerte.
Az ösztöndíj igénybevételének szabályai 4.§
(1) Az ösztöndíjak fedezetét a közgyűlés évente az ágazati költségvetésben külön rovaton állapítja meg, melynek összege minimum 1 millió Ft. 1999. évben a költségvetésről szóló 6/1999. (III. 27.) számú rendeletében 1 millió Ft-ot biztosított erre a célra.
(2) Az ösztöndíj egy tanévre (10 hónapra) szól. folyósítása október hónapban kezdődik. A polgármesteri hivatal havonta utalja a tanulónak minden hónap 15-ig a megállapított összeget. A szeptember hónapra esedékes ösztöndíj összeget az október havi ösztöndíjjal együtt kell utalni.
(3) Az ösztöndíjat elnyert hallgató a vizsgaidőszakok eredményes befejezését a felsőoktatási intézmény tanulmányi osztályának, a tanulmányi eredményt is kimutató hivatalos igazolásával a vizsgaidőszak befejezését követő 30 napon belül köteles igazolni a polgármesteri hivatalnál. Az igazolás elmulasztása az ösztöndíj folyósításának megszüntetésével jár.
(4) Ösztöndíjra jogosulatlanná vá-
lik az a hallgató, aki év közben a tanulmányait megszakítja, vagy a félévét halasztja, a vizsgaidőszakát eredménytelenül fejezi be. A tanulmányait megszakító, elhalasztó, illetve eredménytelenül vizsgázott ösztöndíjban részesülő hallgató e tényt köteles Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala jegyzőjének bejelenteni, aki intézkedik az ösztöndíj folyósításának megszüntetéséről és a jogtalanul felvett osztöndi] visszafizetéséről.
A polgármester eltekinthet a jogosulatlanul felvett ösztöndíj visszafizetésétől akkor, ha az igénybevevő bizonyítja, hogy tanulmányainak megszakítása önhibáján kívül történt.
Záró rendelkezések
S.§
E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. ezzel egyidejűleg a 35/1997. (X. 07.) számú rendelet hatályát veszti:
Nagykanizsa. 1999. május 31.
Dr. Tuboly Marianna
jegyző Tüttő István
polgármester A kihirdetés napja: 1999. június 16.
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének
28/1999. (VI. 16.) számú rendelete Janus Pannonius Tudományegyetem kollégiumi férőhelyei elnyerésének pályázati rendjéről
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi önkormányzatról szóló 1990. évi LVI. tv. 16. g (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a nagykanizsai diákok felsőfokú tanulmányai elősegítése céljából a kollégiumi férőhely biztosításának szabályairól az alábbi rendeletet alkotja.
A rendelet hatálya l.§
A Janus Pannonius Tudományegyetem 9 kollégiumi férőhelyére pályázatot nyújthatnak be azok a valamely pécsi felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanuló, legalább 2 éve állandó nagykanizsai lakhellyel rendelkező tanulók, akiknek kollégiumi férőhely iránti kérelmét helyhiány miatt elutasították.
A pályázat benyújtásának határideje és elbírálása
2,§
(1) A pályázatot a mellékelt adatlapon minden év augusztus 10-ig
kell benyújtani a Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalhoz.
(2) A pályázatokat a Szociális és Egészségügyi Bizottság véleményezése ismeretében az Oktatási, Kulturális és Sportbizottság bírálja el, melyről a pályázókat minden év augusztus 30-ig értesíti. Döntéséről a közgyűlést tájékoztatja.
A pályázat elbírálásának szempontjai 3.§"
A kollégiumi férőhelyek betöltésének elbírálása az alábbi szempontok szerint történik: - a hallgató szociális körülményei, amelyet környezettanulmány útján ellenőrizni kell,
a hallgatónak az elbírálást megelőző félévben, illetve a felvételi vizsgán elért tanulmányi eredménye,
a hallgató kiemelkedő tevékenysége a felsőoktatási intézményben.
A kollégiumi férőhely igénybevételének szabályai 4.§
(1) A pályázat útján elnyert férőhely egy tanítási évre (két szemeszter) vonatkozik, a pályázat megüre-sedés esetén év közben is elbírálható.
(2) A pályázat útján elnyert férőhely a mindenkori kollégiumi térítési díj ellenében vehető igénybe.
(3) Amennyiben a férőhely odaítélése a második szemeszterben törté-
nik, úgy a férőhely biztosítása a következő tanévre is szól.
(4) Félévismétlés esetén a pályázat útján elnyert férőhely használatára való jogosultság megszűnik.
Záró rendelkezések S.§
Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg a 18/1995. (VI. 27.) számú rendelet hatályát veszti.
Nagykanizsa. 1999. május 31.
Dr. Tuboly Marianna jegyző Tüttő István
polgármester
A kihirdetés napja: 1999. június 16.
8
2000. július 13.
SZENNYVÍZ A TEMETŐN KERESZTÜL
A nagykanizsai zsidó temetőn keresztül valószínűleg 4-5 évvel ezelőtt keresztülvezettek egy szennyvízcsatornát - tudtuk meg Dr. fejér Lászlótól, a Nagykanizsai Zsidó Hitközség elnökétől.
Az átvezetett szennyvízcsatorna egy csodálatosan szép, értékes fasor fáinak gyökereit vágta keresztül, ennek következtében ezek a fák sorra dőlnek ki, a közelben lévő sírok pedig megrongálódtak.
- Áprilistól új vezetősége van a Zsidó Hitközösségnek és új lett a temető gondnoka is. Tulajdonképpen ekkor derült fény a csatorna meglétére és levélben azonnal értesítettük Tüttő István polgármestert és kértük a tarthatatlan állapot megszüntetését. Azt, hogy kinek a megrendelésére, kinek az engedélyével és pontosan mikor vezették keresztül a temetőn nem tudjuk,
- Nemcsak a hivatalban, és a város közvéleményében, hanem a testületben is voltak annak idején olyan vélemények, hogy nem kell létrehozni a KanizsaNet Kht.-t. Ezek a vélemények maradtak kisebbségben, az idő nem őket igazolta, így létrejöhetett a kht. Ma már azok sincsenek egyébként ellene, akik ezt korábban ellenezték. A szervezet létjogosultságéit az is bizonyítja, hogy két hónappal ezelőtt szerveztünk egy konferenciát.
csupán a korábbi gondnok szóbeli nyilatkozata jelent számunkra támpontot, aki állította, hogy körülbelül öt éve végeztek munkálatokat és akkor vágták keresztül a fák gyökerét. A hitközség teljes elöljárósága május 31-én személyesen is találkozott a polgármesterrel egy megbeszélésen, ahol kérésünket megismételtük és júniusban levélben fordultunk a nagykanizsai önkormányzathoz, amelyben a temetőnkön vezető szennyvízcsatorna sürgős megszüntetését kértük. Szóbeli ígéretet kaptunk arra, hogy az önkormányzat hamarosan megtárgyalja az ügyet. Tüttő István felkérésére a Dél-zalai Víz- és Csatornamű Vállalat kivizsgálta az esetet. Ok tudomásom szerint, csak egy húsz évvel ezelőtt lefektetett esővíz-elvezető csatornáról tudnak, de ez termé-
amelyre a megyei jogú városok informatikusait hívtuk meg. Büszkén mondhatom, hogy országos hírnévre tettünk szert, ugyanis ez a rendszer, amit a KanizsaNet képvisel, még egyetlen más városban sincs. Részleges megoldások már vannak Szegeden és Debrecenben is, de ilyen átfogó feladatkörrel még sehol nem működik.
- Mikor alakult meg a társaság?
- Március elsejével alakult meg
szetesen nem azonos a felfedezett szennyvízcsatornával mondta dr. Fejér László. - Már eddig is komoly a kár, sírok rongálódtak meg, 100 éves fák dőlnek ki. De emellett elsősorban kegyeleti okból is tűrhetetlennek tartjuk, hogy a temetőn keresztül zubogjon a szennyvíz.
A Földmérő Kft. munkatársától, Papp Kálmántól kapott információ szerint a közműtérképen egy egyesített csatorna, tehát szennyvíz és vízelvezető-csatorna van feltüntetve, amely keresztülvezet a zsidó temetőn, de nyomvonala bizonytalan, nincs pontosan felmérve.
A Dél-zalai Víz- és Csatornamű Vállalat igazgatójától, Kovács Antaltól megtudtuk, hogy a zsidó temetőn átmenő csatorna 1927 óta létezik, azóta, amióta csatorna van Nagykanizsán.
a kht., akkor egy főt ügyvezetőnek kinevez. Azóta a létszám pályázat útján három fővel bővült, olyan szakemberekkel, akiket a közalkalmazotti szférából vettünk át.
- Hol működik a KanizsaNet?
- Jelenleg meglehetősen sanyarú körülmények között működik a kht., a polgármesteri hivatal egy körülbelül 16 négyzetméteres helyiségében. Ott működnek a szerverek, ott mennek a fejlesztések, és ott fogadják az ügyfeleket, a különböző cégek képviselőit is.
- Hol kapnak majd végleges elhelyezést?
- Van a közgyűlésnek olyan érvényes döntése, hogy megkapjuk a Zrínyi utca 35-ös számú, volt szőnyegbolt helyét. A jövő héten várhatóan megkezdődnek az átalakítások, és talán szeptemberre beköl-tözhetővé válik az ingatlan, és ezzel emberhez méltó, normális körülmények közé kerül a KanizsaNet Kht.
- Milyen terveik vannak a jövőre nézve?
- Ki fogunk írni egy pályázatot az önkormányzat hivatalos WEB-lapjának megszerkesztésére és természetesen a társaságnak is lesz saját WEB-lapja. A város polgárai-
- Az tény, hogy nem a legszerencsésebb helyen van ez az egyesített csatorna. Az biztos, hogy nem új keletű, a vállalatunk és a város sem folytatott ott munkákat, mi csak kezeljük, működtetjük a több mint hetven éve ott lévő csatornát - mondta Kovács Antal. -Kollégánk volt kint a helyszínen és a vizsgálat eredményéről, valamint az általunk ismert adatokról tájékoztattuk Tüttő István polgármestert is.
- Utólag lehet valamit tenni ezzel a csatornával?
- Abban az esetben, ha annyira leromlott állapotba kerülne, akkor a rekonstrukció alkalmával nem a temetőn, hanem kívül vezetnénk el a csatornát. De ez jelenleg nem lehetséges, hiszen több mint 10 millió forintos beruházás lenne.
L.Zs.
nak ingyenesen hozzáférhető, alanyi jogon járó e-mail-eket szeretnénk biztosítani.
- Az társaság tervei között szerepelt a képviselő-testület tagjainak számítógépekkel történő ellátása. Hol tart a program?
- A képviselő-testület néhány tagja már valóban kapott gépeket, és rendelkezik internet-eléréssel, ám a program még korántsem fejeződött be. A folytatásban természetesen azokat a képviselőket is ellátják gépekkel, akik eddig nem kaptak. Még folynak tárgyalások az. internet-előfizetésről a szolgáltatóval, ám ezek hamarosan lezárulnak.
- Állami támogatás pályázati vagy egyéb formában nem vehető igénybe a KanizsaNet célkitűzéseinek megvalósításához?
- De igen, és élt is ezzel a társaság. Pályázatot nyújtott be annak érdekében, hogy a kht. működtetésének költségeit részben le tudja venni a város válláról. Húszmillió forintra pályáztak, és van esély arra, hogy nyer a KanizsaNet. Információink szerint az előzetes szűréseket követően, három kör után is, még mindig bent van a pályázat.
- Mire pályáztak?
- A térinformatikára és a vezető információs rendszerekre adott be pályázatot a KanizsaNet egy céggel közösen.
D. É.
Sikeres közös elfogás
A Nagykanizsai Határőr Igazgatóság állampolgári bejelentés alapján, a túloldali szlovén szervek együttműködésének gyümölcseként sikeres akciót hajtott végre, melynek különlegessége, hogy a két ország határőrizeti szervei együttműködésük során először hajtottak végre közös elfogást.
A szentgyörgyvölgyi határőrizeti kirendeltségre június 27-én érkezett állampolgári bejelentést követően egy mikrobuszt tartóztattak fel. Három magyar, majd a kirakodás helyszínén két bangladesi és egy iráni állampolgárt fogtak el, a csoport nagyobb része azonban sikeresen átlépett Szlovéniába, ahol másnap a szlovén rendőri szervek 25 bangladesi állampolgárt fogtak el és küldtek vissza Magyarországra.
L.Zs.
KanizsaNet Kht.
Március elsején alakult meg a KanizsaNet Közhasznú Társaság. Az eddigi történésekről, és a jövő terveiről Tóth Lászlóval, a kht. felügyelő bizottságának egyik tagjával beszélgettünk.
SS
Pályázati felhívás
A nagykanizsai Hevesi Sándor Művelődési Központ a Magyar Millennium alkalmából meghirdeti a XXVII. „Életünk" Országos Fotópályázatot.
Pályázati naptár
Beküldési határidő: 2000. szeptember 30.. zsűrizés: 2000. október 6-10. Értesítés: 2000. október 20. Kiállítás: 2000. november 10-30. Képek visszaküldése: 2000. december 20.
FELTÉTELEK:
1. A kiállítás célja, hazánk eletének a fotóművészet eszközeivel történő bemutatása.
2. Beküldhető 5 db fekete-fehér v. színes fénykép, mely három évnél nem idősebb.
3. A képek mérete 30x40-es. kasírozatlan papírkép.
4. A képek hátoldalán feltüntetendő:
- a nevezési lappal megegyező sorszám, képcím
- a szerző adatai
5. A képeket a következő címre kell beküldeni: Hevesi Sándor Művelődési Központ. 8800 Nagykanizsa. Széchenyi tér 5-9.
6. A képek elfogadásáról és díjazásáról a Magyar Fotóművészek Szövetsége és a HSMK képviselőiből álló zsűri dönt.
7. A szerzők megkapják a kiállítás katalógusát.
8. A képeket a legnagyobb gondossággal kezeljük, azonban esetleges sérülésekén vagy hiányokért felelősséget nem vállalunk.
Díjazás: I db 25.000 Ft-os pályázati díj. I db 20.000 Ft-os pályázati díj, Zala Megye Közgyűlése különdíja. Nagykanizsa M. J. V Önkormányzata különdíja (Nagykanizsa témájú képért). Vastagh Fotó Nagykanizsa különdíja.
Bízom abban, hogy az Ön képeivel is találkozhatunk a XXVII. ..Életünk" Országos Fotókiállításon.
Nagykanizsa. 2000. július 4.
Papp Ferenc
igazgató
SEGELYSZERZOK?
Tisztelt Szerkesztőség!
Levelemmel azért bátorkodom zavarni, mert úgy érzem, az általam felvetett téma sokakat bánt. Amiről írni akarok kicsit kényes, mert más emberek legbelsőbb magánügyeiben való vájkálásnak tűnhet, holott az. én véleményem az, hogy a közpénzekkel mindenkinek kötelessége tisztességesen bánni, annak is, aki kéri, annak is, akinek adják, és annak is, aki adja. Akkor, amikor egyre kevesebb pénz jut ebben az országban a szegény emberek megsegítésére, bizony nagyon rossz, látni, hogy egyesek az állam pénzén miképpen dőzsölnek. Bánt a dolog, mert tudom, sokan vannak, akik rászorulnak, de nem kapnak, mert nem jut, mások meg kérni sem mernek. Nos, akiről én írni akarok nem ez a kategória. O valamiért minden lehetőséggel tud élni, és minden segélyezési formát képes megszerezni, azt is. ami jár, és azt is, ami nem. Mi. a körülötte élők már arcpirulva figyeljük, hogy mindenütt sikerrel jár a kérelmező, és erről még el is dicsekszik, és furának találjuk.
hogy egyetlen szerv sem vizsgálja, hogy mi jár neki és mi nem. illetve, hogy mit kapott másutt. Ez az én ismerősöm állítólag egyedül neveli a gyermekét, és közben vagy tíz éve vele egy háztartásban él egy férfi. Kap valamilyen segélyt a szegény kis félárva gyermek után, és mivel nincs kedve dolgozni, hát kap valami jövedelempótló támogatást is. Szerintem, ha megvizsgálná valaki, hogy a vele együtt élő jé ifi menny il keres, hamar kiderülne, hogy neki kéne fizetni az államnak, és nem fordítva. De úgy tűnik, ezzel senki nem foglalkozik. Amikor én kértem támogatást, hozzám azonnal kijöttek tanulmányozni, hol, milyen körülmények közölt lakom, az én ismerősömnél még azt sem vizsgálta meg senki, él-e még egyáltalán, akiért ápolási díjat kap, és hogy az ápolt hol lakik. Lehet, hogy vannak, akiket felháborít a levelem, de úgy gondolom, a közpénzek eloszlását jobban kellene ellenőrizni, és vissza kellene szorítani az ügyeskedéseket. A segélyek megszerzése helyeit inkább a munkában kamatoz-
tassák képességeiket a segélyszerzők, és ha majd tőlük is súlyos adókat vonnak le annak érdekében, hogy másokat jogtalanul támogatásokhoz juttassanak, talán megértik, miért ragadtam tollat.
(Tisztelettel egy olvasó)
Tisztelt Olvasó!
Tóth László önkormányzati képviselő körülbelül egy évvel ezelőtt interpellált szóban az egyik közgyűlésen. A képviselő interpellációjában azt kérte, hogy a hivatal illetékesei derítsenek fényt a szociális segélyekkel való esetleges visszaélésekre, és tájékoztatást kért a tanulmányi ösztöndíjak, kollégiumi férőhelyek szétosztásáról. Válasz a felvetésre a képviselőtől kapott információk szerint, azóta sem született. Lapunk is több alkalommal hírt adott arról, hogy milyen próbálkozások vannak a polgármesteri hivatalban a jogtalan próbálkozások visszaszorítására, ám a hivatalnak nincs lehetősége arra, hogy minden kérelmező mellé vizsgálót állítson.
- Hova hova Klárikám, ebben a trópusi hőségben? - köszönt rá a kerékpárjára görnyedő ismerősére Eszter.
- Még a madár sem röpül ki ilyenkor a fák hűvöséből az utcára. Az Olajbányász-emlékmű elfáradt bányászlegénye is behúzódott a kukoricás árnyékába.
- Depressziós vagyok! - válaszolta Klári. - Úgy remeg a mellkasom napok óta, mintha vírusos tüdőgyulladás kerülgetne egyhuzamban. A lányomnak 2 év múlva lesz meg a technikusi vizsgája, utána meg készülhetünk a lakodalomra. Mondtam a férjemnek, kell még valami munkát vállalnom a mostani bizonytalan mellé. Fel-
adtam egy hirdetést azzal a szöveggel, hogy megbízható hölgy takarítást vállal.
- És jöttek válaszok?
- Idős. egyedülálló férfiak jelentkeztek. S mintha csak összebeszéltek volna, mindegyik megkérdezte, hogy még mit vállal? Mire tetszik gondolni? Főzésre, mosásra? - kérdeztem vissza.
- Szexre! - válaszolták rafinált kimértséggél.
- Mit szólt mindehhez a Tiborod?
- Megrántotta a vállát, és csak annyit dünnyögött, hogy mit gondoltál, miért van szüksége egy férfinak takarítónőre! Hát meg kell vallanom, nem értem a férfiak logikáját.
- Nagyon le vagy törve. Ezzel fel is adtad az állásvadászatot?
- A, nem tehetem meg. Ismét hirdetek, de most szigorúan azzal a szöveggel, hogy középkorú hölgy, takarítást vállal. Gyűjtenünk kell bútorra a fiataloknak, a lakodalmat meg bankhitelből oldjuk meg.
- Hol laknak majd a fiatalok?
- A leendő nászom jó nevű vállalkozó. Neve van, de pénze nincs! Vesznek fel néhány milliós hitelt, a gyerekek abból majd befizetnek lakásra, és közben ők fizetik vissza a részleteket. A nászomék úgy látom, be akarják biztosítani magukat, mert azt akarják, hogy a gyerekek kössenek házassági szerződést, hogy válás esetén könnyebb legyen az osztozkodás.
- Hát akkor imádkozz sokat, nehogy elváljanak a gyerekek, mert csak akkor leszel igazán depressziós.
10
2000. július 13.
Kial quste Nagykanizsa?
Hatodik alkalommal jelent meg, ezúttal eszperantó nyelven. Régiók kapuja feleimmel, „Miért éppen Nagykanizsa?" című, városunkat bemutató színes prospektus. Az eszperantó világkongresszus lógójával ellátott kiadványban, a jövő évben, városunkban megrendezésre kerülő eszperantó világkongresszus helyszínei, mai városképek, és a régi Kanizsát ábrázoló fotók láthatók. A világ különböző pontjairól érkező idegenek képet alkothatnak városunk infrastruktúrájáról, munkaerő-piacáról, a kedvezményes befektetésekről, az oktatásról, a képzési lehetőségekről és a környék turizmusáról. Végezetül a városfejlesztési elképzelésekről és a 755 éves város jövőképéről. Bízunk benne, hogy vendégeink számára hasznos segítséget, jó útikalauzt nyújt, itt-tartózkodásuk idején.
A kiadvány 1000 példányban jelent meg. ebből visz ki a személyes meghívó mellé Szabadi Tibor Moszkvába is az Eszperantó Világkongresszusra. 2001 júliusában pedig városunkban az itt összesereglő eszperantisták is kaphatnak a kiadványból.
100 kg
Két helyszínen, két-két alkalommal került sor eddig a városban parlagfű gyűjtésére. Mint Makrai Mártonnétól, a Park kft. vezetőjétől megtudhattuk, az akció során eddig egy alkalommal vettek át egy állampolgártól 100 kilogramm parlagfüvet. A szakember úgy véli, a gyűjtési akció eddigi sikertelensége mögött az irtás sikeressége húzódik meg, hiszen a gyakori kaszálásnak köszönhetően jelentősen visszaesett a parlagfű-állomány a városban. Az időjárás viszontagságai ezt a növényt sem kímélték, így nem meglepő, hogy nehezebb jelentős mennyiségű növényt összegyűjteni, és hogy a gyűjtési akció sem járt akkora sikerrel, mint a korábbi években.
Egy hír margójára
Mi tagadás, úgy érzem magam, mint a mesebeli király: az egyik szemem sír. a másik meg nevet, ha a fenti hírt olvasom. A hír örömleli. mert volt egy polgár, aki egyedül 100 kilogramm füvet gyűjtött.
parlagfű
Örömteli, hogy eredménye látszik az évek óta folytatott harcnak, hiszen kevesebb a parlagfű, és ma már talán csak keresve találni. Szomorú vagyok azonban, ha arra gondolok, hogy évek óta egyre többet fordítunk kampányra, és egyre szélesebb körben próbáljuk hirdetni, hogy a parlagfű mennyire ártalmas, mennyire fontos az irtás, ugyanakkor az akciók sikere elmarad a várttól. Vagy lehet, hogy sikeres, és mindenki csendben, minden nyeremény, dicséret reménye nélkül kiirtotta a saját háza táján a retteget gyomot? Ha így lenne..., de nem valószínű, hogy így van. Miéit csak egy embernek fontos a mások és a maga egészsége? Miért maradtak távol az akciótól azok az emberek, akik szakemberként állítólag kiveszik a részüket a kampány munkájából? Hol maradnak a környezetvédők, egészségügyi szakemberek, nevelők, házigazdák, és az átlagpolgárok? Ok mind allergiások, és ezért nem gyűjtenek parlagfüvet, vagy valami egészen más miatt? Nem értem.
Kórházi elismerések
A 2000. évi Semmelweis-na-pon, a korábbi évekhez hasonlóan elismeréseket adtak át. Jutalomban részesültek dr. Lipták József főorvos, dr. Nagy Rozália adjunktus, dr. Flórián Zoltán adjunktus, dr. Mihalecz Károly alorvos. Matyola Péter a műszaki osztály dolgozója, Soós Ferenc minőségbiztosítás. Hamza Lászlóné élelmezés. Németh Lajosné raktár. Mátyási Nándorné bér- és munkaügy. Horváth Józsefné újszülött, Horváth Attiláné anasthezioló-gia. Váriné Andróczi Piroska intenzív. Szíjártóné Gódot Teréz traumatológia, Sziva Lászlóné szemészet. Adjunktussá nevezték ki dr. Németh Anikót és dr. Vizer Gábort a belgyógyászat két orvosát, valamint dr. Vizsy László sebészt.
D. É.
Teleki Szlovákiában,
A magyarországi kisebbségi politika, és annak gyakorlati megvalósulása az utóbbi években messzeföldön híressé vált. Külföldön is szeretnék a nálunk már bevált dolgokat adoptálni, részleteit megismerni. Teleki László, a Nagykanizsai Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke a múlt hónapban néhány napot Szlovéniában, ezt követően pedig Berlinben töltött.
- A magyarországi Partners Hungary felkérésére, a szlovák testvérszerve-zer szervezésében egy kétnapos tanácskozáson vettem részt Hága Antóiűávul. Arra kaptunk felkérést, hogy az ottani magyar és cigány kisebbségnek beszéljünk a magyar kisebbségi politikáról, a kisebbségi önkormányzatok működéséről, eredményeiről - mondja Teleki László.
- Hogyan fogadták az önök beszámolóit?
- Kezdetben nehéz volt beszélni a kisebbség ügyeiről, mert a hallgatóság viszonylag kevés tapasztalattal, ismerettel rendelkezett e témáról, de nagyon fogadókészek voltak. Nem volt könnyű
beszélni a kisebbségi önkormányzat retulszeréről, hiszen az ottani állampolgárok nem ismerik ezt a rendszert, sem a törvényi hátteret, sem a működést. Az első napon csak előadások voltak, másnap került sor a kérdések, felvetések megválaszolására. A jelenlevőkkel közösen összehasonlítottuk a kisebbségi önkormányzatokat és a civil szervezeteket, szó esett arról, miként kapcsolódhatnak a civil szervezetek az. önkormányzatokhoz., miként segíthetik egymás munkáját. A második napon értékeltük is az elvégzett munkát. Az értékeléseket követően a szervezők és a résztvevők közösen úgy döntöttek, hogy a két nap kevés volt arra, hogy minden kérdést feltegyünk, és nuiulen kérdésre válasz szülessen. Ezért szeptemberben, vélhetően az Európa-nap idején ismét találkozunk itt Kanizsán. A későbbiekben pedig úrra is szeretnénk lehetőséget teremteni, hogy egy csereprogram keretében Kanizsán ismerkedhessenek az érdeklődők a települési önkormányzat.
a cigány kisebbségi önkormányzat munkájával, és u civil szervezetek működésével. Szeretnénk, ha az. elméleti tudás megszerzése mellett a résztvevőknek lehetősége nyílna a gyakorlati tapasztalatok megszerzésére is.
- Mi motiválja a szlovákok kíváncsiságát?
— Ott még nincs olyan rendszer, amely strukturálná a kisebbségeket. Ok egyelőre ismereteket gyűjtenek, és vélhetően ezt követően dolgozzák ki azt a stratégiát, amit a legjobbnak vélnek annak érdekében, hogy a kisebbségek megőrizhessék nyelvi autonómiájukat, ugyanakkor a többségi társadalom számáru se szigetelődjenek el. A szlovákok nem önkormányzatokban, hanem szövetségek létrehozásában gondolkodnak, és ehhez a politikai akarat is meg van.
— Mi történt Berlinben ?
- Evek óla élő kapcsolatunk van egy antidiszkrimmáctos tevékenységet kifej tő francia alapítvánnyal. Ok szervezték az.t a konferenciát, amelyre bárom or-
Berlinben
szag, Magyarország, Franciaország és Németország hét-hét fős delegációját hívták meg, és a kisebbségek helyzetével foglalkozott Minden résztvevő a maga tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Engem természetesen arra kértek fel. hogy a magyar cigányság helyzetéről, és a nagypolitikai rendszer és a kisebbségi önkormányzatok viszonyáról szóljak. Minden kisebbség másfél napot kapott a bemutatkozásra. A cigányságról tartott előadást különös érdeklődés követte, hiszen a meghívott országok mindegyikében van kisebb-nagyobb cigány kisebbség.
- Milyen új tapasztalatokat szerzett?
- Nagyon tanulságos volt számomra a franciák előadása, nagyon sok érdekességet tudhattam meg a Franciaországban élő arab kisebbség problémájáról. Különösen tanulsággal és információval szolgált a Németországba áttelepült, a határrevíziók idején a Szovjetunióhoz csatolt német kisebbségről szóló előadás. Nagyon sok gondjuk közös a cigányokéval, gondolok itt a nyelvi problémákra, vagy a származásra. A Szovjetunióhoz csatolást követően ezek az. emberek nem használhatták az anyunyelvüket, így azt lassan elfelejtenék. Németországba visszatelepülve a nyelvet nem tudták már, a származásuk pedig komoly bélyeget jelentett. A legtöbb fiatal azt kéri, hogy ne kerüljön be a személyi okmányaiba, hogy hol született, mert ez egyfajta bélyeg, ok a kiközösítésükre, és megnehezíti a beilleszkedést.
D. É.
KÖZTISZTVISELŐK ÜNNEPE
Harmadik alkalommal rendezték meg június 29-én a köztisztviselők napját, melynek idén a Honvéd Kaszinó tükörterme adott helyet. A megjelent köztisztviselőket Tüttő István polgármester köszöntötte, majd dr. Tuboly Marianna jegyző értékelte az elmúlt egy év munkáját. Többek között szólt a polgármesteri hivatal átszervezéséről, amelynek során tíz, többdiplomás fiatal került vezető pozícióba. Kiemelte, hogy a hivatal működésével kapcsolatban teljes mértékben megvalósult a törvényes-
ség követelménye. Végezetül beszélt a köztisztviselők béréről - felsőfokú végzettségű köztisztviselők átlag bruttó keresete 95 ezer 900 forint, míg a középfokú végzettségűeké 64 ezer 400 forint -. amellyel véleménye szerint nem lehetnek elégedetlek.
Az értékelés után került sor a hivatal új dolgozóinak bemutatására, a jubileumi jutalmak átadására, valamint jutalmazták a kiemelkedően dolgozó munkatársakat.
L. Zs.
2000, július 13,
11
XIII. ORSZÁGOS KULTURÁLIi FESZTIVÁL
Július 4-én delelőn 9 órakor. Tüttő István polgármester köszöntő szavai után menettánccal indultak a HSMK-ba. a fesztivál helyszínére az ország különböző intézményeiből, valamint Dániából és Ausztriából érkezett iskolás és felnőtt korú értelmi fogyatékos személyek. A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület, a Magyarországon élő iskolás- és felnőttkorú, értelmi fogyatékos személyek művészeti tevékenységének megszervezésén, lebonyolításán, bemutatásán munkálkodó országos szervezet szervezésében 1120-an érkeztek városunkba. Szeretve várt vendégeink 4 napon keresztül. 8 művészeti ágban mutatkoztak be. 184 színpadi produkcióban. 613-an léptek színpadra.
Herzog Tamás, az egyesület elnöke, köszöntőjében kiemelte: „Tudjuk, hogy humanisztikus értékeket leginkább a művészet képvisel. Egyebek mellett ezért is kell nagy fontosságot tulajdonítanunk a művészeti nevelésnek, mert az értékek erősítését jelenti az egyénben és a társadalomban. Nem feledhetjük, hogy munkánk során nemcsak a művészetre kell nevelni, hanem a művészet által is".
Göncz Árpádné. a Magyar Köztársaság elnökének felesége, a fesztivál fővédnöke üdvözlő beszédében elmondta: ötödik alkalommal vesz rész az egyesület előadásain. Örömmel jött ide. mert azt tapasztalta, sehol annyi ragyogó arcot, őszinte mosolyt a szemekben nem lehet látni, mint ezeken a rendezvényeken. Megköszönte a város, a megye a támogatók önzetlen segítségét.
Varga László, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke a résztvevőket üdvözölve elmondta: ..különleges öröm számomra, hogy azon embertársaink, akik valamilyen szempontból hátrányos helyzetben vannak az élet nagy ver-
senyfutásában, bemutatkozhassanak, összemérjék tudásukat, és barátkozzanak egymással. Azért fontos ez. mert a
sérült emberek, a sors kegyetlen akaratából egy zártabb világban élnek. Kevesebb élmény, természetes örömforrás adódik számukra, mint egészséges társaiknak. Nemegyszer sajnos buta. és éretlen előítélet éri egész életüket. Tudjuk mindannyian, hogy nekik mindezért többet kell tenni. Remélem, ezek a találkozások bennünket is közelebb visznek a fogyatékosok világához. Önvizsgálatra késztetnek. Jók-e a törvényeink, hol tartunk a lejlett országokhoz való felzárkózásban".
Az Országos Ipar-, és Képzőművészeti Kiállítás megnyitóján Dobos Sándorné, az MSMME alelnöke köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, a művészet személyiségformáló hatása nemcsak az ép, hanem az értelmileg fogyatékos személyekre is igaz. Hagyománnyá vált. hogy a fesztiválokhoz kapcsolódva kiállítást szerveznek.
BEFEJEZŐDÖTT AZ ORSZÁGOS KULTURÁLIS FESZTIVÁL
„A szeretet a legfontosabb nevelő erő. és a művészet is egyfajta szerelet, amelyet meg kell becsülni" - mondta beszédében Szálai Annamária országgyűlési képviselő a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület által iskolás- és felnőtt korú értelmileg sérült fiatalok XIII. Országos Kulturális Fesztiváljának záróünnepélyén. Utolsó számként a Kanizsa Táncegyüttes záróképe. mintegy egységbe fogta a négy nap színpompás műsorait, az értelmileg sérült fiatalok nagyszerű fellépéseit, akik ezen a helyen is bizonyították, hogy a társadalomba történő beilleszkedésük útja a művészetek által nyitott. A képviselőnő a látottakra reagált zárószavaiban, majd megköszönte Nagykanizsa városnak, hogy ilyen nagyszerű otthont nyújtott a négynapos fesztiválnak.
Herzog Tamás alapítványi elnök már a következő évi veszprémi fesztiválra utalva úgy búcsúzott a nyolc művészeti ág 184 előadásán bemutatkozó sok száz fiataltól, hogy fesztiváljaik sorában bizonyára emlékezetes marad a nagykanizsai, minden eddiginél nagyobb létszámú résztvevőjével és sokszínűségével. „A többségi társadalom csak úgy fogad be bennünket, ha megmutatkozunk. Ez itt nagyszerűen sikerült" - búcsúzott a szervezők nevében az alapítvány elnöke.
B. E.
Megtapasztalhatják, hogy bennük is vannak értékek, a társadalom bármely polgárához hasonlóan. Nem születtünk egyformának. Különbségeink ellenére is emberek vagyunk, érző. létező emberek. A helyét és biztonságát mindenkinek meg kell lelnie ezen a földön. Ezt a helyet és biztonságot szeretnénk megmutatni a számukra. Alkotótáborokban művészek segítségével elméleti és gyakorlati tapasztalatokat szerezhettek, aminek pozitív hatása látható a kiállításon.
A kiállítást Járási Ildikó iparművész ajánlotta a megjelentek figyelmébe. A sok szép színes textília, hímzés, szőttes, faragás, használati-és dísztárgyak, bábuk, babák, üvegre festett képek sok ötlettel és leleménnyel készültek alkotóik és a nézők ölömére.
A fesztivál résztvevői az egész napos bemutatójuk után esténként sem pihentek tétlenül, kulturális gálaműsor, diszkóest szórakoztatta őket.
Bakonyi Erzsébet
12
2000. július 13.
ÜZENET ÍGY MÁS ONMEGERTESROL
Az iskolás és felnőtt korú értelmi fogyatékosok Nagykanizsán rendezett Xlll. Országos Kulturális Fesztiváljának a keretén belül került megrendezésre
Főiskolai karáról, valamint Fogaras Csabáné gyógypedagógus, a Pécsi Értelmi Fogyatékosok Egyesített Szociális Intézményétől képviselte.
egy nemzetközi szakmai konferencia, amelynek a fogyatékos ember és a művészet kapcsolata volt a témája.
Balogh Lászlónak az Oktatási Kulturális és Sportbizottság vezetőjének megnyitója után a téma kiváló külföldi és hazai szakértői léptek mikrofon elé. így dr. Maria Bruckmüller Bécsből, Dorte Eiersbo Dániából, J. Schenker Németországból, Brian Laurie szintén Dániából. A hazai színeket Hatos Gyula főiskolai docens, az ELTE Bár-czi Gusztáv Gyógypedagógiai
Az előadások után megkerestük ennek a több napos fesztiválnak egyik rendezőjét, Herzog Tamást, a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület elnökét, aki elmondta, hogy az előző, gyöngyösi kulturális fesztiválon kérték a csoportok kísérői - sőt, „kikövetelte a szakma" - egy szakmai konferencia megrendezését. Indoklásul azt hozták fel az értelmileg sérült emberekkel foglalkozó szakemberek, hogy „szellemi táplálék is legyen egy-egy fesztiválon"! Herzog Tamás leszögezte, hogy azok az embe-
rek, akikről szó van, akik olyan nagyszerű produkciókat mutattak be, nem betegek, csak értelmileg korlátozottak, tehát mások. Nem hiányosságaik alapján kell őket definiálni, hanem egészében, fizikai adottságaik, érzékelésük, érzelmeik, kommunikációs lehetőségeik és megnyilvánulásaik együttesében fogadjuk el ezt a másságot.
A neves szakemberektől még megtudtuk, hogy az utóbbi évtizedekben erőteljesen felgyorsult elsősorban Európában, de az USA-ban is, hogy szellemi fogyatékossággal élő emberek mindennapi életébe különféle művészeti tevékenységeket iktattak be, s teljesítményükkel bizonyították az élethez való na-
arra, hogy ezt megértsék, megtanulják és közvetítsék számunkra. Sőt, itt Nagykanizsán is meglepődve tapasztalhattuk, hogy a fesztivál egyik-másik résztvevője szinte „művészi" szinten élte át szerepét, alkotása művészi érettségről tanúskodott.
A kreativitásról úgy vélekedett Herzog Tamás, hogy a szellemi fogyatékosság semmiképpen nem gátja az alkotásnak, ezeket az embereket is - mint a többségi társadalom tagjait hajtja egy őserő, egy egyéni életkifejezés kényszere. Mindez üzenet egy más önmegértésről, esetleg egy más világlátásról. Viszont az is igaz, hogy közülük sokak számára maga a folyamat fontosabb, mint az eredmény.
gyobb jogosultságukat. Ennek ellenére meg ma is előfordul, hogy alkotásaikat, produkcióikat „naiv gyerekes, jó szándékú" jelzőkkel illetik, elnézően mosolyognak az ép értelműnek tartott emberek, s a gondozottak egyéni életminőségének kérdése elő sem kerül. Ezen a fesztiválon is a művészi kifejezésnek számtalan olyan formáját láttuk, amelyek évszázadokon át hagyományozódtak ránk vagy a jelen korfelfogásából származnak. Láthattuk, hogy az értelmi fogyatékosok teljes mértékben képesek
ugyanúgy az önálló alakítás, a jelenlévő alkotó siker miatt érzett öröm és megelégedettség.
A kulturális fesztivál és a szakmai konferencia nagyszerűen kiegészítette egymást, ráfeleltek egymásra a felvetődött kérdések: az ember, aki olyan amilyen; az ok, amiért művészi tevékenységbe fog; a folyamat kreativitása, milyen a kész alkotás, produktum, és végül a nagy kérdés: hogyan fogadja mindezt a környezete - fejezte be Herzog Tamás kis összefoglalóját.
Büki Erzsébet
2000. július 13.
13
ANYATEJ MÁS CSECSEMŐJÉNEK
Az Anyatejes Világnapon a közvélemény egy percre felemeli a fejét, aztán felejtődik a szoptatás, az anyatej ügye. Azon kevés számú kismamán kívül - aki szülés előtt áll, avagy aggódik csecsemője helyes táplálása miatt - nem igen van napirenden ez a kérdés.
- Pedig az anyatejellátás az egészségügynek ugyanolyan szen\'c-zett egysége, mint például az. ügyelet, avagy a védőnői szolgálat - mondja Kercsinaricsné Kövendi Ibolya, alapellátási intézményvezető, amikor elkísér a Csokonai utca 5-be, az Anyatejgyűjtő Állomásra. - Persze kisebb volumenű a rendszer, s sokan azt hiszik, ha kevés a szülés, talán anyatejet adni más asszony csecsemőjének már teljesen kikopott az egészségügyből. Pedig erőseklik a szoptatás-szemlélet, nő az. igény az élet indulását jelentősen befolyásoló tápanyag iránt.
- Milyen rendszerben történik a begyűjtés és a kiszállítás? - kérdeztük Szita Károlynét, az állomás vezetőjét.
- Reggel 7 órakor elindulunk az orvosi ügyelet kocsijával begyűjteni a tejet. Hogy hány anya segíti így más csecsemőjét, az. elégé változó. Jelenleg csak egy van, de például 1998-ban II helyen szedtük össze a kis csereüvegeket. A mennyiség is változó, előfordult már, hogy két anya egy bizonyos esztendőben 464.780 gramm tejet fejt le. A kis üvegek hűtőtáskába kerülnek, aztán az. állomáson azonnal kezelésbe veszem őket: kívülről fertőtlenítem, majd irány a pasztörizáló. A higiénia szabályait szigorúan betartva itt nincs átöntözés, méricskélés, ugyanaz, az üveg megy tovább a felhasználókhoz. Viszik a kórházba, az újszülött osztályra, bejönnek érte apukák, nagyszülők, de már az. is előfordult, hogy bejáró rendőr, meg autóbusz-sofőrök segítségével juttattuk el a kö-
zeli falvakba. Természetesen hűtve és szigorúan fertőződésmentesen.
- Kik adják és kik kaphatják az anyatejet?
- A kötelező egészségbiztosítás keretén belül jogszabályok írják elő mindkettőt. Csak egészséges anya adhat tejet, ezért kell havonta tejmintát küldeni a Zala Megyei ÁNTSZ-hez. Mivel én vagyok személyes kapcsolatban az. anyákkal, ezért nem csak automatikusan begyűjtöm az üvegeket, hanem észrevételezem, ha netán elégedetlen vagyok a személyes, avagy környezeti tisztasággal, s lázas anyától sem fogadható el az anyatej. Megnyugtathatom mindazokat, akik az Anyatejgyűjtő Állomáson kérésziül kapják a tejel, hogy a biztonsági intézkedéseken túl az anyák felelősséggel viseltetnek más csecsemője iráni is. Az igaz. hogy ezért pénzt kapnak. 900 forintot literenként, de több éves tapasztalatom nyomán mondhatom, hogy nem ez vezérli a szoptatós anyákat.
A másik kérdésre pedig, hogy kik kapnak ebből az anyalejből, szintén elmondhatom, hogy szigorúan szabályozott. Habár az. lenne a jó - ha az édesanya nem tud szoptatni -, hogy minden kisgyerek részesülhetne az anyalej áldásaiból, mégiscsak 3 hónapos korig és 5 kg súlyig írják fel a gyermekorvosok. Szerencsére a legtöbb újszülött hamar átáll a tápszerre, de vannak koraszülöttek, időben, de kis súllyal, betegesen születettek, számukra ez a táplálás mindennél fontosabb. A védőnők is mindent elkövetnek, hogy szoptatós anyától a rászoruló csecsemőig gyors és szervezett legyen az út.
Anyatejen nem múlhat egyetlen újszülött sorsa sem. Ha kevés is a felesleges tejét lefejni tudó anyuka, azért még soha nem álltunk úgy, hogy az. alapvetően szükséges mennyiség ne állt volna a rászoruló picinyek rendelkezésére - fejezte be Szita Károlyné a tájékoztatást.
Büki Erzsébet
ÖNGYILKOSSÁG ÉS AMI A HÁTTÉRBEN VAN
Magyarországon a keleti, délkeleti megyék öngyilkossági halálozása két és fél-háromszorosa a nyugati és északnyugati régióknak és ezen belül Zala megye nagyon jó helyen van. Megdöbbentő, és adatokkal alátámasztott, hogy Magyarországon a legmagasabb az öngyilkosságok száma Európában - tudtuk meg dr. Redő Ildikó, városi tisztiorvostól, psychiáter szakorvostól.
- Elkülönítjük a szándékos önbüntető halált a szándékos önsér-téstől, amely tulajdonképpen az. öngyilkossági kísérlet. Pontos adatok a befejezett öngyilkosság esetében állnak rendelkezésünkre. Drogok és gyógyszerek túladagolásával II2-en kerültek kórházba 1999-ben Nagykanizsáin, míg 2000 júniusáig 49-en, ők feltehetően szándékos ön-sértést köveitek el. A befejezett öngyilkosság előfordulása az. összhalálozás tekintetében I százalék. Döbbenetes és kiugró, hogy a legtöbben az agresszív halálokol választják Nagykanizsán és környékén, például 21 férfi követett el sikeresen önakasztást 1998-ban, \'99-ben pedig 17-en, míg például vegyszerrel, gyógyszerrel \'99-ben „csak" hárman.
- Mi az oka annak, hogy az ön-akasztás fordul elő leggyakrabban?
- Ez. meglehetősen agresszív cse-
lekmény, de nem annyira, mint a szúrással elkövetelt öngyilkosság. Főleg a falvakban gyakoribb az akasztás, a városi ember inkább gyógyszert vesz be. Volt példa arra, hogy egy falból kiálló vaskampóra egyszer valaki felkötötte magát és addig, amíg ki nem vetlek a falból 5-6 ember akasztotta fel magát rá.
- Mik a jellemzői a sikeres öngyilkosságnak?
- A férfiaknál jóval gyakoribb, míg a kísérlet inkább a nőkre jellemző és általában a 40 év jeleni életkorúnk követik el, habár a fiatalok körében elkövetett öngyilkosságok száma emelkedik. Az. öngyilkosok előre eltervezik tettüket, többnyire egyedül kövelik cl, tehát nem tömegben, mások jelenlétében, ez. utóbbi a kísérletnél fordul elő. Emelkedettebb az. öngyilkosságok száma a legalacsonyabb és a legmagasabb szociális rétegekben, az. egyedül élők, a munkanélküliek körében, valamint azoknál, ahol veszteségek lelhetők fel az életútban, például halál, elköltözés, anyagi nehézségek. A pszichiátriai betegségek nagy része is társulhat öngyilkossággal, a depresszió 50 százaléka így végződik. De ott is gyakoribb az öngyilkosság, ahol már fordult elő a családban. Ma az. öngyilkosságokkal elhunytakat boncolva, vizsgálva vették észre, hogy
a központi idegrendszerben bizonyos ingerületátvivő anyagok szintjében eltolódás van, ezzel a genetikai hajlamosílottsógot is bizonyítónak.
- Hogyan lehet megelőzni azt, hogy valaki öngyilkosságot kövessen el?
- A társadalmi okokat nem nagyon lehet befolyásolni, de a válófélben lévőkre, az. egyedül élőkre, a krízisben lévőkre, bajba jutottakra jobban oda kell figyelni. Szükség van a társadalom összefogására, de egyre inkább a közöny kerül előtérbe. Az öngyilkos ember nem akar meghalni, hanem az adott körülmények közölt nem tud tovább élni, nem tudja az. adott fellételekkel megoldani a problémáit. Minden öngyilkossági kísérletei komolyan kell venni, hiszen az önsértők 20 százaléka egy éven belül megismétli leltét. Az öngyilkossági kísérletet minden esetben megelőzi az
„utolsó segélykiáltás", amikor valamilyen szinten segítséget próbálnak kérni környezetüktől, jelzést adnak arra. hogy baj van. Ezeket az. adásokat nehéz venni, illetve helyenként nem is lehet, mert sokszor az. adott szituációban nem tulajdonítunk ezeknek a jelzéseknek jelentőséget. Az öngyilkosság előtt közvetlenül tudatborult állapot jelentkezik, a talaj kicsúszik a lábuk alól, a beszűkült tudati állapotban már nem számít nekik semmi, se gyerek, se család. Az utolsó lépés már nem tudatos, az indulatok, az érzések vezetik és nem az észérvek. Sokan felróják az. öngyilkosoknak, hogy milyen egyszerű így kilépni a problémából és mindent maga mögött hagyni. Nem felmenteni akarom őket, de akkor ők csak ezt az. utat látják ez. egy tudatszűkült állapot, felerősödött autóagresszióval és erős halálvágg val.
L.Zs.
1998 1999 2000. júniusig
nő térti nő férfi nő férfi
akasztás -> 21 8 17 i 3
vegyszer, gyógyszer 2 3 3
kútba ugrás -> 1 1 1
magasról leugrás 1 1 1
s/iir,ís 1
gázniérgezés 1
mozgó objektum elé tigrás 3 1
lövés 2
A Kanizsai Nyári Színház rendezvénysorozaton idén a határon túli magyar színházak mutatkoznak be. Elsőként, június 26-án a szabadkai Kosztolányi Színház lépett fel Dimitris Keehaidis: Tavli című abszurd drámájával a Hevesi Sándor Művelődési Központban, melyet Káló Béla és Péter Ferenc rendezett. A Kosztolányi Színház igazgatójával, a darab egyik rendezőjével, főszereplőjével, Péter Ferenccel a bemutató előtt beszélgettünk.
- Mit kell tudni erről a darabról, miért ezt mutatják be?
- Nálunk, Jugoszláviában aktívan politizál a közélet, az emberek, és egy abszolút diktatórikus rezsim uralkodik. Ezért a színház, amellett, hogy költészet, politika is. meg kell szólítani a közönséget, reményt kell adni, vagy felhívni a figyelmet azokra a hibákra, amelyet folyamatosan elkövetünk. Azt mindenki tudja, hogy nálunk 1991-től egészen IW5-ig kötelező mozgósítások voltak és Délvidéken a félmilliós magyarságból 250 ezren maradtunk. Erre a problémára szereltük volna nagyon keményen felhívni a figyelmet, ezért készült ez az előadás. Egy merész dramaturgiai húzással átültettem az eredeti szituációt, így nem kér görög, liánéin két délvidéki magyar fiúról szól az előadás, akik elmenekülnek a kötelező mozgósítás elől. A darabban benne van a kilátástalanság, az otthonhoz és
az anyanyelvhez, való ragaszkodás. Mivel két egyszerű emberről van szá, két végletes dologba menekülnek, az egyik a kábítószer, a másik pedig az alkohol rabja lesz.
- Hogyan fogadta a darabot a közönség?
- Nagyon kedveli a szabadkai kö-
zönség, két éve már repertoáron tartjuk. Nagyváradon a kárpát-medencei stúdiószínházak fesztiválján a legjobb csapatmunkáért járó díjat hoztuk el vele. Szeretik az emberek, amikor kimondják, rámutatnak a problémákra, amikor arról szól egy darab, amely velük és körülöttük történik.
Tavli
A Tavli egy társasjáték, ami Béci és Fecó, a két vajdasági emigráns kedvenc időtöltése. Persze csak az egyik, mert Béci emellett regényt ír, Aphrodité asszonnyal beszélget, sorsjegyet árul, Fecó hasist szippantgat és furcsábbnál furcsább ötleteken fantáziál. Szeretné Béci könyvét kiadatni, és elhajózni Etiópiába, hogy vendégmunkásokat hozzon Görögországba, s a nyereségből vígan éljenek. De van bennük közös is. Mindketten egy görög kisváros lerobbant lakónegyedének egyik kis bérházában élnek, és szerencsétlen helyzetüket megpróbálják áthidalni hol így. hol úgy. Nagyjából erről szól Dimitris Kechiaidis abszurd drámája, amit egy borongós hétfő este láthattak a nézők a HSMK kamaratermében. Persze a mondanivalója ennél jóval több, sőt nagyon is aktuális! Legfőképpen a manapság sem kevés emigrált menekült beilleszkedési problémáit mutatta be. s azt. hogy milyen eszközökkel próbálnak fennmaradni. Korunk átlagemberét is felismerhettük a darabban, hiszen ő is küzd egzisztenciális, sőt beilleszkedési problémákkal, de egyvalami mindig élteti - ha élteti - a remény. A szabadkai Kosztolányi Színház két fiatal színésze Káló Béla és Péter Ferenc remekül illusztrálta a két hasonló sorsú, de különböző jellemű, egyéniségű fiatalember kiútkeresé-si kísérleteit. Az elkeseredett, tehetetlennek tűnő Bécit, aki maga sem hiszi el. hogy több éve készülő könyve egyszer is valaha kiadatásra kerül, és a felesége érzelmeit sem igazán tudja hova tenni. De ami még ennél is élethűbb volt, ahogy Fecó keze, lába a kábítószer okozta izgalomtól mintegy 60 percen át rángott. Az előadás egyébként Nagyváradon a Kárpát-medencei Stúdiószínházak fesztiválján a legjobb csapatmunkáért járó díjat is megkapta.
Kitecz Rita
- Milyen a magyar színjátszás helyzete Délvidéken?
- A Kosztolányi Színházim kívül Szabadkán működik még egy Népszínház, amelynek van egy magyar és egy szerb társulata, valamint Újvidéken is van magyar színház.. Körülbelül 100 hivatásos színész fejezte be a Színművészeti Akadémiát Délvidéken és ebből 20-an maradtunk a pályám. Viszont akik felvállalták a színházat, azok elvállalták, hogy ha a temető mellett temetik is el őket - mint a középkorban -akkor is ezt fogják csinálni. Ezért születnek véleményem szerint egyre érdekesebb előadások, ezért kezdett felfigyelni az anyaországi és a külföldi szakma arra, hogy délvidéken újjászületett a színház. Szinte embertelen körülmények köz.ött. életveszélyes épületben dolgozunk, kevés a technikai lehetőségünk is. Ha eső esik. akkor befolyik a terembe a víz., öt olyan hónap van, amikor tudunk játszani, ugyanis nyáron, a rossz szigetelés miutt iszonyú a hőség, télen pedig mínusz egykét fok van a színházban. Előnyös helyzetben vagyunk abból a szempontból, hogy Szabadka vált a magyarság végvárává, itt még van közönség, el tudunk játszani telt ház előtt 15-21) előadást is. Újvidéken a színház inkább már „kirakatszínházzá" vált, színvonalas, jó előadásokat készítenek ott is, de már nagyon kevés a magyar.
L.Zs.
Múzsák címmel, június 19-tőt, július 30-ig látható Farkas Zsuzsa grafikusművész kiállítása az Erkel Ferenc Olajipari Művelődési Házban. A művésznő grafikáiból, tusrajzaiból és akvarelljei-ből összeállított kiállítás az emeleti Ifjúsági Klubban te-k i n t h e t ő
„Boldog, aki nem próbálta még"
* V (Villon)
A közelmúltban a Csapi Általános Iskola és Diákotthon adott helyet a „Dohányzással kapcsolatos egészségnevelés cigány fiatalok körében" című programnak, mely játékos, barátságos körülmények között célozta meg az egészséggel és kiemelten a dohányzással, valamint daganatos megbetegedéssel kapcsolatos gondolatokat.
A program, amely közel 300 cigány gyermeket mozgatott meg, a nagykanizsai Cigány Kisebbségi Önkormányzat szervezésében a MJV Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Osztály, valamint az ÁNTSZ Nagykanizsa Város Intézete bevonásával történt.
Az iskolanap célja - melyen a Zalakomári Altalános Iskolából is részt vettek az érintett kisgyerekek -, hogy játékos, barátságos körülmények között, általában az egészséggel és különösen a dohányzás káros hatásaival kapcsolatos információkat jutasson el a gyerekekhez, fiatalokhoz. A „szellemi foglalkozások" mellett, melyekbe kortársoktatókat vontak be, alternatívaként jelent meg a program során a sport, az akadályversenyek, mintaként az egészségkárosító magatartások ellen.
Az iskolanapon szórólapokkal, információs füzetekkel látták el az érdeklődő gyermekeket, a megfelelő gyümölcs- és egészséges táplálkozásra buzdító, s mintaként szolgáló\'készítményekkel kedveskedtek a szervezők.
A rendezvény nemcsak a diákokat, de a jelen levő felnőtteket, kortársoktatókat, pedagógusokat is megmozgatta, ezáltal talán a diákok, pedagógusok és az adott programban résztvevő intézmények kapcsolatait is építette.
2000. július 13.
15
Az utóbbi három évben mindig volt nagykanizsai meghívottja is a Soong Ching Ling Kínai-Magyar Gyermekbarátság Alapítvány által szervezett kínai programnak. Ezúttal a Fitness Center Bohócai és két zenészkislány, Rácz Mária és Barna Anita vehetett részt az alapítvány által szervezett úton. A Kínában gyűjtött élményekről a „Bohócokkal", Hárs Gergővel, Répási Rolanddal, Klein Márkkal és kísérőjükkel, Vágó Lászlónéval beszélgettünk.
- Az idei kínai látogatásnak, a sok látnivaló mellett, volt egy külön érdekessége, az hogy látogatást tehettünk a Sinopec olajtársaság
retnénk, ha a város a küldöttség rangjához méltón tudná fogadni a vendégeket, ennek érdekében már meg is kerestük a város vezetését -mondja Vágó Lászlóné, a küldöttség egyik kísérője.
- Hogyan esett a választás rátok?
- A Budapesten megreiulezett válogatón a mi produkciónk kapta a legtöbb pontot, így kerültünk a Kínába utazók közé. Nagyon sok
Olajmező iskola.
olajmezőjén, meglátogattuk azokat az intézményeket, ahol az olajtársaságnál dolgozó szülők gyermekei tanulnak. Láthattunk általános és középiskoláikat, olyan intézményeket, ahol, a művészet minden Kínában művelt ágával ismerkedhetnek a gyerekek. Kínában nagyon komoly múltja van a művész.eti nevelésnek, és a mozgáskultúra fejlesztésének, ennek ellenére úgy érzem, nem vallottunk sz.égyent, hiszen komoly sikereket értek el minden fellépés során a gyerekeink. A Sinopecnél tett látogatás alkalmával az. olajtársaság vezetőjének kifejezett kérésére mutatták be a fiúk a produkciójukat, ő már odaérke-z.ésünk előtt hallott rólunk.
- A kínaiak nem látogatnak Kanizsára?
- Július 19-21. között az alapítvány képviselői és az olajtársaság vezetője Magyarországra látogatnak, és megígérték, hogy Nagykanizsára is eljönnek. Remélhetőleg ez a komoly olajos múlttal rendelkező város megpróbálja kihasználni az. adódó lehetőséget, és a kulturális kapcsolat mellett egy gazdasági kapcsolat is kialakulhat. Sze-
szép helyet volt lehetőségünk látni a 18 nap alatt, jártunk a Kínai Nagy Falon, a Sárga-tenger partján, a Nyári Palotában, az Ég és Föld Templomában, a Tiltott Városban, voltunk a parlamentben, a magyar nagykövetségen, ahol fogadott bennünket Bayer Mihály nagykövet. Láttunk delfin-showt, voltunk az. Óceánia Múzeumban, ahol rengeteg halat láttunk, cápákat és óriási teknősöket. Felléptünk a gyermekek palotájában is. Sokat vásároltunk, fürödtünk, fogadásokra jártunk. A Sinopecnél volt a legnagyobb fogadás, több mint ötvenféle ennivalót tálaltak fel. Jártunk a legnagyobb olajmezőn is, amit úgy hoztak létre, hogy kiszívták a tengervizet, és a feltöltötték a helyét. Találkoztunk kínai gyerekekkel, akik nagyon barátságosak voltak -meséli Hárs Gergő, a küldöttség egyik tagja.
- Nekem nagyon tetszett a delfin-show. Sikerült egy kézmozdulattal kiugrasztanom a delfint a vízből, ezért aztán kimehettem, és kaptam ajándékba egy távcsövet. Meg is simogathattam a delfint. Kicsit meglepődtem, mert olyan gumiszerű
volt a bőre - emlékszik vissza a Kínában történtekre Márk.
- Milyenek a kínai iskolák?
- Hasonlítanak az itteni iskolákhoz. Ott is van tábla, és vannak padok, de a díszítés egészen más. Láttunk például egy biológia-termet, ahol egészen különleges rajzok voltak a táblán - mondja Roland.
- Ajándékokat kaptatok?
- Igen. Kaprunk egy aranyos pandamackót, talán azért, hogy emlékezzünk arra a pandaházra, ahol igyekeznek mindent megtenni azért, hogy ne haljanak ki ezek a kedves kis állatok. Amikor megérkeztünk, a vendéglátóink nyakkendőt kötöttek a nyakunkba - mondja Gergő.
- Voltak olyan dolgok, amit szívesen megtanulnátok a kínai gyerekektől,
- Nagyon tetszett az. akrobata-show, fantasztikus mozgáskultúrával rendelkeznek, szívesen megtanulnék egy-két elemet a gyakorta-
Érzékelős ajtók nyíltak, nem kellett kulcs hozzájuk, de a lámpák csak akkor gyulladlak ki, amikor egy kulcsol raktunk bele - meséli Márk.
- Én vettem egy hatalmas zacskó cukrot - meséli Roland - ami nagy meglepetést okozott, amikor kibontottam és megkóstoltam. A cukorka külseje édes volt, a belseje meg sós. Ott ezen nincs semmi különös, de nekem fura volt. Ahány felé jártunk annyiféle kínai konyhával találkoztunk, volt, ahol minden édes volt. Például Pekingben még a sült krumplit is megcukrozták. A tengerparton meg minden csípős, de azért finom volt. Ettünk pekingi kacsát is, ami szerintem nagyon finom. Úgy készítik, hogy a megsült kacsát hajszálvékony darabokra összevagdossák, majd palacsinta-tésztába belerakják, hagymával és szósszal körítik, és összetekerik -meséli Roland.
- Mi volt a legkülönlegesebb hely, ahová elvittek titeket?
A Kínai Nagy Fal.
iáikból. Láttunk egy fiatal lányt, aki rétegesen felrakott poharak, és stokedlik tetején, vagy tíz. emelel magasan, egy kampón állt tótágast. Egészen különleges látvány volt. Láttunk egy másik lányt is, aki olyan hajlékony volt, mintha nem is lettek volna csontjai - meséli Roland.
- Hol laktatok?
- Nagyon szép, szuper szállodákban laktunk. Volt, ahol háromcsillagos szállodában volt a szobánk, de a Sinopecnél ötcsillagos szállodában szállásollak el bennünket.
- Voltunk egy olyan helyen is, ahol az. igazgyöngyöket tenyésztik. Kaptunk gyöngyöt. Megengedték, hogy mi nyissuk ki a kagylókai, és megmutatták azt is, hogyan kell megkülönböztetni az. igazgyöngyöt a hamistól. Az. igazgyöngy, ha hozzádörzsölik valamihez nyomot hagy. Olyan porféleség jelenik meg a kagyló héján, a hamis nem hagy semmilyen nyomot. A gyöngy értéke az alakjától, a nagyságától és a színétől függ, a legértékesebb a fekete gyöngy.
D.É.
2000. július 13.
BŰNMEGELŐZÉS
Főiskolások Zalakaroson
Már hagyományosnak tekinthető az, hogy az idegenforgalmi időszak beköszöntével Zala-karos és környéke speciálisan idegenforgalmi területnek sziámit, mivel itt nem csak a nyári hónapokban vannak nagy számban külföldiek, hanem már április-május hónapban is - főleg német turisták -, akik még szeptember és október hónapban is nagy létszámban érkeznek. Érezhetően már ettől az időponttól is több bűncselekményt követnek el területünkön, mint a megelőző időszakban. Ezekben a hónapokban csak a Nagykanizsai Rendőrkapitányságtól kapunk 2 fő segítséget, külső szervtől nem. Ezért is nagyon fontosnak tartom a 2 turnusban ideérkező - 10 fő - fiatal rendőrök segítségét. A főiskolások a napi tevékenységbe folynak be, főleg bűnmegelőző járőrszolgálatot látnak el már hosszabb, nagyobb tapasztalattal rendelkező kollégák mellett. Természetesen az idegenforgalmi idényben területünkön több helyi közlekedési és közbiztonsági razziát is tartunk, melyben szerepet kapnak a gyakorló őrs tagjai is.
Összegezve megállapítható, hogy statisztikailag is kimutatható jótékony hatása a létszámnövekedésnek ebben a két hónapban, mivel a bűncselekmények száma jelentősen csökken már azóta is, hogy megjelentek nálunk.
A nagykanizsai Rendőrkapitányság a Zala Megyei TEGYESZ felkérése alapján országos körözést bocsátott ki eltűnés miatt fk. Bogdán Erzsébet Nagykanizsa, Bajza u. 2. sz. alatti lakos ellen, aki 2000. június 28-án engedély nélkül a Zala Megyei TEGYESZ Gyermekotthonából (Nagykanizsa Bajza u. 2. sz. alól) ismeretlen helyre távozott.
Személyleírása:
165 cm magas, 17 éves kerek arcú, barna szemű, normál orrú, barna hosszú hajú, kreol bőrű. Ruházata ismeretlen.
Vélt feltalálási helyei: Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Balaton környéke.
Kérjük a kedves olvasókat, hogy aki bármiféle érdemleges információt tud Bogdán Erzsébet tartózkodási helyére vonatkozóan, tegyen bejelentést a 312-190 telefonon, a 107 segélyhívón vagy személyesen a Király u. 49. szám alatt található kapitányságon. Bejelentésüket előre is köszönjük.
Szintén eltűnés miatt adunk ki országos körözést a Zala Megyei TEGYESZ felkérése alapján fk. Bohár Ilona Nagykanizsa Bajza u. 2 sz. alatti lakos ellen, aki a ZM. TEGYESZ Gyermekotthonából 2000. június 27-én engedély nélkül eltávozott, s azóta
ismeretlen helyen tartózkodik.
Személyleírása:
165-170 cm magas. 17 éves, vékony testalkatú, arca hosszúkás, szeme barna, orra normál, haja festett fekete színű, szája vékony.
Vélt feltalálási helyei: Nagykanizsa, Zalaapáti és Alsópáhok.
Kérjük, hogy aki érdemleges információval rendelkezik az eltűnt személy vonatkozásában, tegyen bejelentést a 312-190 telefonon, a 107 segélyhívón vagy személyesen kapitányságunkon a Király u. 49. szám alatt. Bejelentésüket előre is megkö--szönjük.
A Nagykanizsai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomozást folytat több bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt egy fiatalkorú nagykanizsai fiú ellen, akitől a képen látható bűncselekményből származó MTB-kerékpárt foglaltak le. A kerékpár jelenleg kékeszöld, de szemmel láthatóan átfestett, alapszíne sötét vagy fekete lehetett. Jellegzetessége, hogy a váz lapos, végig ferde irányú.
A Bűnügyi Osztály azzal a kéréssé fordul a tisztelt olvasókhoz, aki bármiféle érdemleges információt tud a képen látható kerékpárral kapcsolatban, tegyen bejelentést a 312-190-es telefonszámon, a 107 segélyhívón, vagy személyesen kapitányságunkon a Király u. 49 sz. alatt.
2000. július 13.
17
... Baráth Zoltán igazgató elmondta, hogy örül annak, hogy felkeltették a szülők érdeklődését - ez már az előadáson is megnyilvánult, s a Művészetoktatás 2000 című koncertjükkel egy valóban színvonalas, sikeres produkcióval járultak hozzá a Város Napja méltó megünnepléséhez. A Zeneiskolának leginkább szólistái és együttesei léptek ezen az estén a HSMK színpadára, és akkor volt az ősbemutatója Dezső Ferenc versére írt kórusművének is. Az igazgató úr véleménye szerint a mű elnyerte a gyerekek szimpátiáját - a város iskoláinak összevont kórusa zenekari kísérettel adta elő -, még azok a gyerekek is élvezték, akiknek az iskolai énekórán és énekkaron kívül nem sok közük van a zenének ehhez a formájához.
Megtudtuk még, hogy utólag értékelve is helyes volt, hogy a koncertek főként magyar szerzőket - Szokolayt, Sugárt, Bartókot. Weinert, Farkast - megszólaltatni, hiszen a millennium évében a Zeneiskola így is tisztelgett munkásságuk előtt.
Tatár Csaba a fúvószenekar karnagya úgy emlékezett vissza, hogy a zenekar tagjainak - és az őket hallgató népes kanizsaiaknak - nem önmagában a térzene, hanem a szombathelyi és zalaegerszegi fúvószenekarral való együttzenélés kínált nagy élményt, s első ízben történt meg - és éppen ilyen jeles napra -, hogy a nagykanizsai fúvósok szerveztek meg egy fúvóstalálkozót.
B.E.
NINCS DONTES
Továbbra sincs alkotmánybírósági döntés a garázsügyekben. Lapunk már több alkalommal is foglalkozott a témával, először több mint két éve. Akkor egy állampolgár fordult hozzánk azzal a kéréssel, hogy az addig bérelt garázsát szeretné megvásárolni, ám a használatbavételi díj visszafizetése, illetve beszámítása a vételárba problémákat okozott. Akkor körüljártuk az ügyet, és azt a felvilágosítást kaptuk az illetékesektől, hogy az
érvényben lévő szabályozók nem teszik lehetővé a használatbavételi díj visszafizetését, beszámítását. Már akkor is hírt adtuk róla, hogy perek vannak folyamatban, amelyek befejeződésétől válik függővé, hogy a későbbiekben mi történik a használatbavételi díjakkal. A perek jelenleg is folyamatban vannak, döntés még nem született, tájékoztatott bennünket Dr. Szolik Enikő, a Vagyongazdálkodási Iroda vezetője.
ules
Hétfőn délelőtt ülésezett a Cigány Kisebbségi Önkormányzat. Az elmúlt időszak eseményeit részletesen taglaló elnöki beszámolót követően a testület a fialatonmárián augusztusban megrendezendő tábor részletes programjáról, a szervezési kérdésekről tárgyalt.
Az ülésen szó esett a június elejétől a városban dolgozó óvónők számára szervezett, azóta már be is fejeződött cigány népismereti oktatás eredményeiről, tapasztalatairól. Július 29-én kerül sor a CKÖ által szervezett holocaust-ünnepségre, amelynek előkészítési munkálatai jelenleg is folyamatban vannak. Az utolsó napirendi pont keretében a Bogdán János Kisebbségi Ház felújítási munkálatairól hallgattak meg beszámolót a képviselő-testület tagjai.
A GREGORIAN INTERPRETÁLÁSÁÉRT!
18 kis tanítványomnak, s velük együtt jómagámnak is hatalmas élményt jelentett az Olomóuci Kórus-fesztivál. Természetesen, az elért eredmény - egy aranyérem és egy különdíj a gregorián interpretálásáért - is örömmel töltötte el a Piarista Iskola és Gimnázium Gregorián Schola nevű vegyeskórusa tagjainak szívét. Az ottani fogadtatás, a Brazíliától Oroszországig, a világ számos pontjáról érkező 28 kórus bemutatkozása, az együttes éneklés, a vendéglátók szívélyessége. a környék - közöttük a csehországi várak megtekintése - méltó befejezése lett a tanévnek, koronaként került föl az alig négy éve. 1996-ban alakult kórus tevékenységére. Sokszor szerepeltünk már iskolai és egyéb rendezvényeken, de a kórus tudása, felkészültsége igazán itt, ezen a nemzetközi fesztiválon érett be.
A mezőny minden téren erős volt. a gyermek egyházzene kategóriában mérkőző nyolc kórus - magyar, cseh. jugoszláv, szlovén - nagyszerű hangzást produkált, nehéz volt közülük kiemelkedni. Büszkék vagyunk arra is. hogy rajtunk kívül több magyar kórus - például a pécsi Bartók Béla lánykar vagy a Musica Ludeus vegyeskar - is aranyéremmel tért haza Olomoucből.
Kis tanítványaim még úgyszólván ki sem pihenték a június 7-1 l-ig tartó csehországi utazás és szereplés fáradalmait, máris egy újabb erőpróba elé álltak. 21-22-én a homokkomáromi templom méltó körülményei között készítettük el a kórus első CD-jének felvételeit. Izgatottan várjuk mindnyájan a kis korong megjelenését.
Elmondta:
Ráczné Bella Cecília - tanár, karnagy Lejegyezte: Büki Erzsébet
NYÁRI PIHENŐ ELŐTT
Az Olajosok Nyugdíjas Klubjának tagjai a nyári pihenő előtt még egyszer összegyűltek, hogy budapesti kirándulásuk fényképeit megtekintsék. Plich-ta Lóránt klubvezetőtől megtudtuk, hogy a 2000. év tiszteletére autóbusszal felutaztak Budapestre, megtekintették az Országházban a koronázási jelképeket, jártak a Bazilikában, a Mátyás-templomban és a Várban. Az 50 fős társaságnak különösen nagy élményt jelentett az Országház ülésterme, hiszen Göndör István képviselő kalauzolásával a karzatról figyelhették a parlament munkáját.
MŰVÉSZETI TERÁPIA
A tanév végén érkezett az értesítés, hogy a Zemplén Győző Altalános Iskola - immáron sokadszor - a művészeti nevelés kiszélesítésére pályázatot nyert. A Közoktatási Modernizációs Közalapítványhoz benyújtott „Művészet a tanulásért" című pályamunka nyomán, százezer forint fedezettel, Lukács Judit rajztanár irányításával a következő tanévben az iskolában hatékonyabban tudnak foglalkozni a hátrányos helyzetű tanulók személyiségének fejlesztésével, kreativitásuk elmélyítésével és az érzékelésészlelés asszociációs képességek megerősítésével.
Sorozatunkban az eddig tárgyalt szabadságjogok egy évtizeddel a Római Szerződés hatálybalépése után magvalósultak. A jogalkotásnak, illetve az Európai Unió Bírósága jogfejlesztő tevékenységének csak finomításokat, kiegészítéseket kellett elvégeznie.
A tőkemozgásra vonatkozó szabályozás lényegesen kevesebb szabadságot adott. A Római Szerződés 67. cikkelye szerint az átmeneti időszak alatt fokozatosan feloldják a tőkemozgásra vonatkozó korlátozásokat olyan mértékben, amilyen mértékben az a közös piac működéséhez szükséges. A szövegezésből látható, hogy a szabályozás feltételes, hiszen csak a közös piac működéséhez szükséges mértékű liberalizációt írta elő. A többi szabadságjoggal ellentétben szerény célkitűzést fogalmaz meg, mely szerint a tagállamok törekednek arra (előzőeknél megtiltanak), hogy ne vezessenek be újabb devizajogi korlátozásokat a tőkemozgásokra, és az azzal összefüggő fizetésekre.
Ezen óvatos célkitűzéshez még további lassító eszközök alkalmazását is biztosította azzal, hogy az egyes tagországok számára lehetőséget adott arra, hogy védelmi intézkedéseket tegyenek, amennyiben a tőkemozgások egy tagállam tőkepiacának működésében zavarokat okoznak.
E fontolva haladás oka, hogy az egyes tagországok mérlegének egyensúlyát a határon átnyúló tőkemozgások közvetlenül, érzékenyen befolyásolják. A túlzott óvatosság következménye az lett, hogy a szerény célkitűzés több évtizeden át szerény eredményeket hozott. Tulajdonképpen stagnálás jellemezte e fontos területet.
A tárgyalt tőkemozgás a kifejezetten önálló, befektetési célzatú tőkemozgásokat liberalizálta. A Római Szerződés egy másik részé-
DR. HORVÁTH ISTVÁN & 4 KÜLKERESKEDELMI
ÜGYVÉD ** Jlfí* ÉS EURÓPA JOG
* fl&t * SZAKJOGÁSZ

ben található a fizetések vagy átutalások szabadságáról rendelkező rész.
A további szabályozás a tőkemozgások liberalizálására irányelvekkel történt. A határon átnyúló tőkemozgásokról rendelkeztek, illetve az ezekhez kapcsolódó vagy kapcsolható területről mint: ingatlan-befektetések, biztosítási szerződések, öröklés, kártérítések. Mindemellett a tőkemozgások jelentős területein továbbra is fontos korlátozások maradtak, pl. a készpénzforgalom területén. Ezeknek a jogszerű szigorításoknak kárvallottjai eredménytelenül hivatkoztak a Római Szerződés cikkeire (lásd keretes cikkünket).
Többször is vita volt, hogy a kivinni kívánt dolog fizetőeszköz vagy áru-e. Az Európai Bíróság az ún. Regina-ügyben előremutató döntést hozott három brit állampolgár ellen azért indult büntetőeljárás, mert a hatóságok szerint jogellenesen importáltak dél-afrikai aranyérméket, illetve vittek ki 1947 előtt vert brit ezüstpénzt. Az Európai Bíróság előzetes határozata szerint az aranyérmék és a forgalomban lévő ezüstérmék fizetőeszközök, a már nem használatos ezüstpénz viszont már áru, így csak ez utóbbira nem vonatkoznak a korlátozások.
A teljes körű liberalizáció követelményét az ún. Fehér Könyvben lefektetett program fogalmazta meg 1985-ben. Ebben célul tűztek ki a tőkemozgás teljes felszabadítását. Ennek jegyében több irányelv született, melyből az 1988-ban kiadott, ma is hatályos irányelv előírja a tagállamok számára a tőkemozgás teljes felszabadítását, ami ténylegesen 1993. január , 1-jével valósult meg. Az irányelv melléklete tételesen felsorolja, hogy milyen tőkemozgásokat kell liberalizálni. Ezek közül a legfon-
tosabbak: a befektetések (vállalkozások létesítése, ingatlan-befektetések, értékpapír-ügyletek), hitelügyletek, takarékszámla-műveletek, pénzügyi kölcsönök és hitelek, a készpénz exportja-importja stb.
Ez után az ún. Bordessa-ügyben a vádlott, aki a spanyol-francia határt engedély nélkül 50 millió pesetával lépte át, az ellene indított büntetőeljárásban az Európai Bíróság ítéletére - mely szerint az engedélyezés nincs összhangban az irányelvvel, tehát nem kell - eredménnyel hivatkozott.
Míg az irányelvben foglaltakat a tagországoknak jogalkotással kell megvalósítani, és ez zavarokat okozott, a Maastrichti Szerződés, mely a Római Szerződést módosította, felszabadította a tőkemozgásokat. Kimondja, hogy „tilos minden olyan korlátozás, amely a tagállamok közötti tőkemozgásokra, illetve fizetésekre vonatkozik".
Természetesen ez a szabadság sem korlátozásmentes. A tagállamoknak joguk van arra, hogy különbséget tegyenek adójogukban az adóalanyok lakóhelye vagy tőkebefektetés helye szerint. Megengedett a tőkemozgások figyelemmel kísérése, valamint a közrend, a közbiztonság érdekében hozott előírások is.
A védelem körébe sorolható egy 1991-ben kiadott irányelv a pénz-
mosásról. A pénzmosás lényege az, hogy legális vállalkozás bevételeként tüntessék fel a bűncselekményből származó pénzt. Ez tulajdonképpen a bűncselekményből származó pénz legalizálását célozza úgy, hogy eltitkolja a pénz valós természetét, a helyét vagy a tulajdonos személyét. Az előírások zöme természetesen a bankokat érinti. A bank kötelezettsége az ügyfél személyazonosságának tisztázása. Az ügyletet dokumentálnia kell. Gyanú esetén vizsgálódnia kell, de úgy, hogy ezt a gyanúját az illető előtt ne fedje fel. A bank köteles gyanús esetekben együttműködni a pénzmosás ellen küzdő hatóságokkal.
Szorosan a tőkemozgás liberalizálás témához tartozik az Európai Unión belül megvalósuló gazdasági és pénzügyi unió, illetve a bevezetésre kerülő közös pénz az euro. A pénzügyi vagy monetáris politika összehangolására létrehozott intézmény az Európai Központi Bank az Európai Unió új intézménye. A 2002-ben ténylegesen is forgalomba kerülő - addig 1999 január 1-jétől csak elszámolási pénzként megjelenő fizetőeszköz felváltja -egyenlőre csak 11 tagországban - a nemzeti valutákat. 2000 január 1-jétől fél évig ezen országokban mind a két pénz törvényes fizetőeszköz lesz, de fél év után már csak az euróval lehet fizetni.
A LEBUKOTT MÁRKACSEMPÉSZ
Casati olasz állampolgár Németországban berendezéseket kívánt készpénzért vásárolni. Engedély nélkül próbált 24.000 márkát kivinni az országból. A határon lebukott olasz a büntetó\'eljárásban nem tudott eredménnyel védekezni a tőkemozgás liberalizációjára hivatkozva, hiszen a szabad tőkemozgás akkor még nem valósult meg.
Ez év márciusától az önkormányzat létrehozta az Egészségügyi Alapellátási Intézményét, amelyik koordinálja a hatókörébe tartozó szolgálatok munkáját, szervezi és irányítja azt a szerteágazó szakmai, etikai, gazdasági és műszaki rendszert, amelyik Nagykanizsán funkcionál. A lakosságot legjobban átfogó szakfeladatok közül Kercsmaricsné Kbvendi Ibolya intézményvezető irodájában dr. Hámori Zsolttal és dr. Nagy Mariettával, mint ügyvezető háziorvosokkal beszélgettünk.
- Ismét forrong az egészségügy. Mi kavarta lel az alapellátás amúgy is állandóan bugyogó vizét? - fordultunk Hámori Zsolthoz.
- Képzeljék el a kedves olvasók azt a helyzetei, hogy nem viszik el autójukat a kötelező műszaki vizsgára, s ezért a javító szerviz, kerül hátrányos helyzetbe, őket marasztalják el. Ugye, ilyesmi hihetetlennek tűnik, pedig a háziorvosi ellátásban az. április l-jével életbelépett rendelet erről szól. Kötelezővé vált az orvos-beteg találkozó, s ha az. orvosi vizsgálat elmarad, ha a dokumentációban nincs adat arról, hogy ezt kezdeményezte a háziorvos, akkor az OEP a biztosított után nem fizet, de ha már netán fizetett, kamataival együtt vissza kell ezt az összeget térítenünk. Tehát, ha egy 35-60 év közötti bejelentkezelt biztosított 2 évig nem jelenik meg - korcsoportonként változó az érvényességi idő - nekem kell keresnem őt. Állandóan figyelve számítógépem monitorát, hogy ki mikor járt nálam, postakönyvvel védve magam, hogy felszólítottam, térjen már be a rendelőbe Először is: azt az időt, amíg adminisztrálok, betegeimre kellene fordítanom, másodszor: ha hozzám nincs bizalma, keressen meg egy másik háziorvost, de ne nekem
Színvonalas, a város életével foglalkozó lapjukban többször szólnak az egészségügy helyzetéről, a várható változásokról, előrelépésekről, és a jelenleg szokásos módszerekről. Az utóbbi időben gyakran foglalkoztak a védőnőkkel, az általuk elvégzett munkával. Gyakran szóltak elismeréssel az általuk végzett munkáról, amelyet mi, gyakorló szülők a hétköznapokban nem mindig látunk így. Én. meg kell mondanom, azon a véleményen vagyok, hogy a szolgálat működtetése felesleges. Felesleges akkor, ha van gyermekorvos, aki tulajdonképpen minden kérdésben illetékes, és minden kértlésre választ ad a szülőnek, ha hozzá lordul. A védőnő szerepe az én tapasztalataim szerint a baba megszü-
kelljen erőszakkal rákényszerítenein arra, hogy orvost keressen.
- Ennyire nem fontos nekünk az egészségünk?
- Véleményem szerint a betegeket érdekeltté kellene tenni a saját egészségükkel kapcsolatosan. Lassan ezen a téren is oda jutunk, aminek nincs ára, annak nincs értéke sem. A betegek egy bizonyos része elvesztette értékítéletét a saját egészségével kapcsolatosan. Mindenki úgy rongálja magát, ahogy akarja, és ahogy csak tudja. Sz.edi a drága asztma elleni gyógyszert, s mellette vígan dohányzik. Sebaj! Az orvos ingyen van, a kórház úgyszintén, a gyógyszerre is van állami támogatás. Nyugaton ez úgy működik, ha nem keresi fel a beteg rendszeresen orvosát, ha nyilvánvalóvá vált, hogy a megelőzésben ludas, nagyobb biztosítási összeget fizet. Nem tudom, mit szólna ehhez egy magyar állampolgár.
- A gyermekek ellátásában - veszi át a szót Nagy doktornő - ez a rendelet lehetőséget eredményezett, hiszen az óvodai és iskolai kötelező szűrésben a 0-14 éves bejelenlett biztosítottat megvizsgáljuk. Tehát ha a gyerek egy esztendő során egyszer sem teszi be a lábát a házi gyermekorvosi rendelőbe, mi akkor is tudunk róla mindent. Csatlakoznék kollégám véleményéhez abban, hogy rendeletekkel, az orvos be-szorításával, adminisztráltatásával nem lehet felszámolni azt az egyre erőteljesebbé váló egészségügyi kulturálatlanságot, amit nap mint nap tapasztalunk. Folytathatnám az éjszakai ügyelettel is: az ifjú anyukáknak - legyen akárhány diplomájuk is - fogalmuk nincs sok esetben a kisbaba ellátásának alapvelő követelményeiről. Sokszor riasztanak bennünket éjszaka, amikor a gyereknek nem orvosra, hanem szakszerű szülői ellátásra lenne
letése előtti időszakra, és az azt követő néhány hónapra korlátozódik. Az én véleményem szerint még ez az időszak is kiváltható, hiszen a szüléssel kapcsolatos kérdéseket, testsúlyméréseket a szülész és a mellette dolgozó asszisztencia is meg tudná válaszolni, a születést követően pedig a gyermekorvos, és a mellette dolgozó asszisztens feladata lehetne a felvilágosítás. Én nem tapasztalom, hogy oly intenzív lenne a védőnői szolgálat működése, mint ez az Önök lapjából kiderül. Meg kell mondanom, bár a gyermekem lassan tízéves, nem tudom, ki a védőnője, mert már évek óta nem
szüksége. Újra és újra szeretnénk leszögezni, hogy az ügyeiéiben gyógyító és nem ápolási feladatokat kell végeznünk. Arról már nem is beszélek, hogy 37,2 fokos láz nem életveszélyes állapot - legutóbb például ilyen jelzést kaptam, de még a rohammentőt is kihívták - s a hétfőn sporttáborba induló gyermek egészségügyi igazolásának a kiállítása sem a hétvégi ügyelet feladatú.
- A felnőtt ügyelet ellátása során is ilyen tapasztalatok gyűltek össze?
- Ott még rosszabb a helyzet - vette vissza a szót Hámori doktor. - A lakosság jelentékeny része elsősegélynyújtónak tart bennünket, mert nem tud egy egyszerű sebet ellátni, s megsértődik, ha ezt szóvá tesszük. Egy éjszaka legalább 3-4 indokolatlan hívás, megjelenés van.
- Az alapellátási intézmény ismeri a rendelők állapotát.\'
- Természetesen - mondja Kercsmaricsné -, .v egyáltalán nem dicsekedhetünk akkor, ha a babakocsira hullik a vakolat, ha félő. hogy a Jókai-rendelőnek visszavonják az. akkreditációjái, mert nem méltónk az ottani állapotok arra, hogy a POTE szakképző helye legyen. Készítettünk egy kimutatást arról, hogy ebben az esztendőben - sürgősségi sorrendben - 16.460.090 forintot kellene fordítani karbantartásra és felújításra. Megérdemelnék a nagykanizsai háziorvosok azt. hogy uz önkormányzat jobban odafigyeljen azokra a körülményekre, ahol dolgoznak. Azért is, meri évente mintegy 250 ezer orvos-beteg találkozót regisztrálhatunk. Jelen pillanatban igen jó az. életkori és szakmai összetétel, a háziorvosok zöme több szakvizsgával rendelkezik, szakmáját szerető, felkészült ember.
Büki Erzsébet
találkoztunk. Állítólag az ahhoz a körzethez tartozó védőnő a védőnőnk, ahol lakunk. Lehet, de én az elmúlt 7-8 évben nem emlékszem rá. hogy felkeresett volna bennünket, vagy bármilyen közös dolgunk lett volna egymással. Működtetünk egy rendszert, amelynek lehet, hogy vannak feladatai, lehet, hogy jó szándékkal tartjuk fenn, de senki nem vizsgálja, miként működik a valóságban. A legutóbb például az ügyeleten várakoztunk a kisfiámmal, amikor az ügyeletes orvos az éppen odabent lévő anyukát okította ki a lázcsillapítással kapcsolatos tudnivalókról kissé emelt han-
A
VÉDŐNŐ
A védőnő a szülőintézetből történő távozását követően 24 órán belül meglátogatja a gyermekágyas anyát, újszülöttet otthonában. A családlátogatás keretében folyamatos, egyéni, célzott, igény szerinti gondozást végez. Segítséget nyújt a szoptatással, gondozással kapcsolatos problémák megoldásában. Felkészíti a családot a beteg csecsemő, illetve kisgyermek ápolására, ellátásra. A felkészítés családlátogatások alkalmával tanácsadásokon, kismama-klub keretén belül történik. 1999. februárjától 2 hónapos kortól oltjuk a csecsemőket, így korán megismerhetjük a lázmérés, a lázcsillapítás módjait, fontosságát. Tudatosítjuk, hogy minden esetben először a lázat kell csillapítani, s ha ez megtörtént szükséges az orvosi vizsgálat. Felhívjuk a szülők figyelmét a lázgörcs kialakulásának veszélyére is. Az első oltást követően a védőnő segítségével már a tanácsadóban megkapja a gyermek a lázcsillapító kúpot. így az édesanya nem csak elméletben, hanem a gyakorlatban is látja annak helyes módját. Gyakorlati tapasztalatunk, hogy betegség esetén, oltások után jelentkező láz nagy riadalmat vált ki a családoknál, főleg ott, ahol egy gyermek van. A körültekintő felvilágosítás ellenére is, előfordul, hogy a szülő ijedtében azonnal orvost keres ahelyett, hogy először csillapítaná a lázat, ami a legelső és legfontosabb teendő!
gon. Az anyuka megszeppenve válaszolt, hogy bizony honnan kéne tudnia ezeket a dolgokat, mert neki ugyan senki nem mondta el, és egy pár hónapos kisgyermek csillapíthatatlannak tűnő láza talán a nála tapasztaltabbakat is megijeszti. A doktor válaszában szakkönyveket, háziorvost, és egyéb ötleteket emlegetett, de egy szót sem szólt arról, hogy az anyuka miért nem lordul a védőnőhöz tanácsadáson, vagy azon kívül, hogy tanítsa meg a baba ápolásával kapcsolatos legfontosabb dolgokra. Vajon, ha a doktornak nem jutott eszébe, honnan gondolná a szülő, hogy hozzájuk kellene fordulni?
(név, cím a szerkesztőségben) Nagykanizsa. 2000. június 5.
Tisztelt Szerkesztőség!
20
2000. július 13.
A tünetek szokványosán megfázásra emlékeztetnek. így orrdugulás. könnyezés, tüsszögés, orrviszketés, szem-, szájpadlás- és torokviszketés egyaránt előfordulhat. A beteg úgy érzi, hogy eldugult orrát folyamatosan csavarja valami. A tünetek nemcsak pollenszezonban, hanem egész évben, különösen télen jelentkezhetnek. Az allergiás rinitisznek két válfaja van. a szezonális és a nem-szezonális nátha. Közel egymillió magyar szenved ettől a betegségtől, amelyet a szervezetbe kerülő idegen anyagok váltanak ki, például fa-, fű- illetve virágpollenek. A házipor és a penészgombák is kiválthatnak allergiás tüneteket, ezek jelenléte okozhatja az egész éven át tartó allergiás náthát. A szezonális allergiás rini-tiszben szenvedő emberek legnagyobb részénél a parlagfű a legfőbb allergén. A virágporok legnagyobb része túl súlyos, és túl tapadós ahhoz, hogy
messzire utazhasson a levegőben, és hogy távolabb is belélegezhető legyen. Ezzel szemben a nemvirágos növények pollenjei kicsik, könnyűek, és nagy tömegben komoly távolságokra képesek eljutni. A pollenek kiváltotta allergiás nátha elkerülhető lenne, ha a baj okozóját ki tudnánk zárni a beteg környezetéből, ám senki nem élhet üvegbúra alatt. A legkönnyebben kivitelezhető, hogy az ablakokat zárva tartjuk pollenszezon idején. Súlyos tünetek esetén a szabadban végzett tevékenységet célszerű a késő délutáni, koraesti órákra korlátozni, hiszen ilyenkor a legalacsonyabb a poUenkoncentráció. Száraz, meleg napokon a pollenek könnyebben a levegőben maradnak, míg az eső kimossa őket a levegőből. A fű- és virágpollenek jelenlétét lehet korlátozni a folyamatos kaszálással, a leghatékonyabb még a virágzás előtti kaszálás.
A TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT VESZÉLYEI
Természetgyógyászat vagy orvosi segítség? Sokszor, mint egymást kizáró tényezők jelennek meg. A magukban túlságosan bízó természetgyógyászok jobbnak ítélik módszereiket, mint amit az orvostudomány nyújt.
Az egyoldalúsúg veszélyével kapcsolatban két esetet említek.
Egy fiatalember nagyon szeret kerékpározni. Különös öröme, hogy a hegy legmagasabb pontjáról, erőfeszítés nélkül száguldhat lefelé. A lesiklás örömét élvezve nem jól választotta meg a sebességet, s a kanyarban kisodródott. Az árokban kötött ki. Először úgy érezte, meg sem tud mozdulni. Később összeszedte magát - és kerékpárját - és hazament. Rettenetesen fájt a keze. Eszébe jutott a svédcsepp, mint csodálatos gyógyszer. Ezzel borogatta kezét, de másnap estére fel kellett adnia a gyógymódot, és elment az orvoshoz. Csak a műtét segített. Egy másik beteg a derekára panaszkodott. Egy masszőr jól megmasszírozta, de még rosszabbul érezte magát. Az orvosi ellenőrzés megállapította, hogy rákos. A fájó csomók áttétek voltak, amiket masszíroztak.
Már nagyon sok csodaszert kaptak fel. de egy idő után alábbhagytak vele sok „minden" betegségre alkalmas szerről hallottam már. Néhány ezek
közül: almaecet + méz, propolisz, svédcsepp, arnika-tinktúra, japán kristály stb. Nem vitatom hasznosságukat, de nem csodaszerek.
Veszélyes úgy kezelni a betegséget, hogy nem tudjuk, mi a bajunk. Ez félrekezelést, felesleges fájdalmat, behozhatatlan időveszteséget okozhat. Ha a beteg ismeri a betegséget, az orvos segítségével el lehet dönteni, hogy milyen kezelés célszerű. Ami mindenre jó. az gyanús. Sok a szélhámos. Közönséges vizet is árultak már több ezer forintért. Mielőtt bármit kipróbálnánk, érdeklődjünk orvosunknál vagy hitelt érdemlő szakembernél.
A természetgyógyászat - !11. alternatív gyógyászat - lelkileg is veszélyes lehet.
Az alternatív gyógymódokhoz sok esetben hozzátartozik valamilyen ideológia is. Ez legtöbbször pogány vallásokból ered. Ha valaki belemélyed, kiszolgáltatja magát „annak", aki az ideológia mögött van.
A természetgyógyász néha ingával állapítja meg. hogy melyik a beteg rész, s az inga „mondja" meg azt is, hogy hány cseppet kell beadni az adott gyógyszerből. Az inga nem magától mozdul ki. Tudományos magyarázat nincs (legfeljebb áltudományos). Akkor ezt az ingát egy természetfeletti
MI AZ ASZTMA?
A légutak krónikus gyulladása miatt a hürgőrendszer fokozottan in-gerelhetővé válik. A hörgők összeszűkülnek, faluk megduzzad, és nehezen kiköhöghető váladék termelődik. Légúti vírusfertőzés, allergia, fizikai terhelés. időjárás-változás, szennyezett levegő váltja ki leggyakrabban a tünetek rosszabbodását. Sajnálatos módon az asztma világszene egyre gyakoribb betegség, különösen a gyerekek körében. A gyermekkor
előrehaladtával a tünetek többnyire javulnak. A betegek kisebb részénél a tünetek megmaradnak, vagy átmeneti szünet után ismét kiújulnak. Az asztmások számára általában kerülendő a dohányfüst, a por, porfogók, a tollas ágynemű, a szőrös háziállatok és a szobanövények. Ajánlott a nedves portalanítás, a gyakori szellőztetés, a könnyen mosható holmik alkalmazása, a műanyag játékok, és a sportolás, főként az. úszás, és a vízi sportok.
TANÁCSOK ALLERGIÁSOKNAK
Akkor beszélünk légúti allergiáról, ha valaki időszakosan, valamihez köthe-tően, vagy egész éven át folyamatosan náthás, heves tüsszögési rohamai vannak, orrfolyása inkább híg. vizes jellegű, tüneteit nem kíséri láz. szeme gyakran viszket, könnyezik, esetleg beduzzad, köhög, sípolva lélegzik, fullad. A fő légzőszervi allergének közé tartoznak a pollenek és a virágporok, az állati szőr, a penészfélék, és a házipor. Aki allergiás tünetekkel küzd. lehetőleg kerülje az alkoholt, ne dohányozzon, hiszen ezzel is súlyosbíthatja tüneteit. Kerülje az irritáló gázokat, gőzöket, a forró zsír, ammónia, fehérítő szerek belégzését. A házipor előidézte szénanátha és asztma tünetei mérsékelhetők, amennyiben valaki alkalmazza a porcsökkentő programot. A program elsősorban a hálószobára irányul, hiszen életünk közel egyharmadát éljük le ott. Az atkák egyik kedvelt élőhelye az ágy. ahol mind a klímakörülmények, mind a táplálék adott. A szaporodásukhoz szükséges hőmérséklet és páratartalom adott, táplálékul pedig az elhalt bőrdarabkák, szarupikkelyek szolgálnak. Mivel az atkák kedvelik a párás levegőt, lehetőleg kerüljük a párásílást, annál inkább is. mert a párás levegőben tenyésző gombák is az atkákat táplálják. Az ágy. a matrac és az ágynemű poliészterből, latexből. a lepedő műszálas anyagból készüljön. Kerüljük a tollpárnát, a pehelypaplant. Az ágyneműt rendszeres időközönként ki kell mosni, ezzel is lehet csökkenteni az atkák jelenlétét. Távolítsunk el minden felesleges holmit, bútordarabot a szobából, a ruhákat lehetőleg tartsuk egy másik helyiségben. A lehető legnagyobb gyakorisággal porszívózzunk, törölgessünk. A padlóra mosható burkolat kerüljön, és a tálaknak is simának kell lennie. Az ablakot borító függöny legyen mosható és vékony. A házi kedvenceket igyekezzünk távoltartani a hálószobától. Lehetőség szerint válasszunk központi fűtést, vagy elektromos fűtőtestet. Lehetőleg kerülje a légkondicionálást. Az úszás, a séta és a torna tartozik a javasolt testedzési formák közé. de érdemes kerülni a kocogást és a futást is. A legtöbb esetben ezek a dolgok a problémát nem oldják meg teljesen, orvosi kezelés válik szükségessé. A kezelés során alkalmazott szert, és a kezelés időtartamát minden esetben a szakorvos állapítja meg. Ha valamilyen allergiától szenved, mindenképpen konzultáljon az orvosával, hiszen van mód a megelőzésre, a tünetek enyhítésére, az életminőség javítására.
lény mozgatja. S ez a lény nem Isten, hanem az ellensége. Félelmetesen hat. de igaz.
Van magyarázat a gyógyteákra. a svédcseppre, a masszázsra, egyéb hasznos eszközre. Ezeket használhatjuk.
Sok ember arra hivatkozik, hogy Jézus nevében gyógyít. Hivatkozni lehet, de nem biztos, hogy az úgy is van. Ezek az emberek nem ismerik igazán Istent.
Kérem, olvassák el a Bibliát, s lássák meg, mit tanít a betegségről, a gyógyításról!
Vannak, akik „futószalagon" gyógyítanak. A Biblia sehol sem igazolja azt. hogy mindenki meggyógyul. Pál apostol által Isten nagyon sok embert meggyógyított, ugyanakkor neki is volt
egy betegsége: rosszul látott. Többször imádkozott, hogy az Úr szabadítsa meg ettől a tüskétől. A válasz ez volt: „Elég néked az én kegyelmem."
Nem Istentől való kitaszítottság jele a betegség. Jóbról azt írja a Biblia, hogy igaz, istenfélő és bűngyűlölő volt. Ennek ellenére súlyos veszteségek érték és csúnya fekélyek borították testét. 0 így is kitartott.
Kérem, gondolják át, mielőtt ismeretlen kezekbe helyezik önmagukat vagy szeretteiket. A szükség nagy úr. de nem lehet akkora, hogy elveszítsük a józan ítélőképességünket! Ha valahol bizonytalanok vagyunk, kérjük ki azok véleményét, akik tudnak segíteni!
Az óvatosság nem a gyengeség, hanem a józanság jele.
Gyürüs István
2000. július 13.
21
TERMÉSZETJÁRÁS
2000. III. negyedévi túraterv
Július 16.: Gombatúra Medvesen
Indulás: 7.10 autóbusz-állomás.
Érkezés: 17.35 autóbusz-állomás.
Gyalogtúra: Liszn - Zapolca - Medves -
Pogány szentpéter.
Táv: 14 kn\\. Részvételi díj: 264 Ft.
Július 23.: Szent Imre vándorúton 1. - jelvényszerző túra Indulás: 6.30 KÖGÁZ-parkoló. Érkezés: 19.00 KÖGÁZ-parkoló. Gyalogtúra: Szentgotthárd - Rámhegy - Turulhegy - Nemesmedves. Táv: 20 km. Részvételi díj: 500 Ft.
Július 30.: Nagy-Tcnke „Olajos körtúra"
Időpont: 8.30 autóbusz-állomás. Érkezés: 19.00 autóbusz-állomás. Gyalogtúra: Hermánvölgy bejárati út - Kolbászhegy - Lendvadedes - Nagy Tenke -Lovászi.
Részvételi díj: 410 Ft (50%-OS térítéssel). Augusztus 6. Zádorvár - OK túra
Indulás: 7.00 KÖGÁZ-parkoló. Érkezés: 19.00 KÖGÁZ-parkoló. Gyalogtúra: Hidegkút - Recsek-hegyi kilátó - Nagy Gella - Zádorvár - Rókahegy -Nagy Gella - Hajagos völgy - Balaton-szőll ős.
Táv: 15 km. Részvételi díj: 600 Ft.
Augusztus 13-20.: Magashegyi túra
Szállás függvényében később kerül meghatározásra.
Augusztus 27.: Porrogi erdő
Indulás: 7.10 autóbusz-állomás. Érkezés: 17.45 autóbusz-állomás. Gyalogtúra: Somogybúkkösdi elágazó -Zsindelyes - Porrog - Sági erdő - Pogány-s zentpéter.
Táv: 16 km. Részvételi díj: 264 Ft.
Szeptember 3.: Munkatúra: Kanizsa Napok túra terep előkészítése
Indulás: 9.30 autóbusz-állomás.
Érkezés: 18.00 gyalog.
Gyalogtúra: Alsóvárosi erdő területe.
Szeptember 9-10.: Olajmunkás Kupa
Kiírás szerint a Keszthelyi hegységben.
Szeptember 17.: Kanizsa Napok: teljesítménytúra
Kiírás szerint: 10. 15 km-es gyalogos és kerékpáros túra.
Szeptember 24.: Szent Imre vándorúton II. - jelvényszerző túra
Indulás: 6.30 KÖGÁZ-parkoló. Érkezés: 19.00 KÖGÁZ-parkoló. Gyalogtúra: Nemesmedves - Vasalja -Horvátnádalja.
Táv: 16 km. Részvételi díj: 500 Ft. Megjegyzés:
1. Különjáratú autóbuszos túra VII. I.. VIII. 6.. IX. 24. Jelentkezés minden időpontot megelőző 15 nap.
2. A Szent Imre vándorúton jelvényszerző túrára Emlékl\'üzet rendelhető. Ára: 150 Ft. Igénylés: VII. 15-ig.
3 BK túra - Balatoni Kék Túra IVV Túra - Nemzetközi Túra
4. Túravezető: Szűcs Rózsa.
5. A vezetőség fenntartja a jogot a túra megváltoztatására!
Minden kedves túratársunknak kellemes időtöltést, jó túrázást kívánunk és azt kéljük, hogy tervezett túráinkon minél több alkalommal vegyenek részt. Jó szerencsét!
Olajipari Természetbarát Egyesület Vezetősége Nagykanizsa
USZAS
A Ravnei Úszó Klub által rendezett utánpótlás korcsoport számára kiírt versenyt a bolyaisok tették nemzetközivé. Három korosztályban 5 csapat, közel 100 versenyzője részvételével zajlott a verseny az Ivari tó mesterségesen kialakított elektromos időméréses, 50 méteres medencéjében. A csodálatos környezetben, a nyílt víz hőmérséklete és átláthatósága okozott nehézséget a versenyzőknek, amit a verseny végén rendezett parti kárpótolt.
Eredmények:
1988-ban született, Pintér Kitti: 1. 50 m pillangó -33.72
II. BOBERCSEK KUPA
Szlovénia Ivari tó, 2000. július 7. (15 első hely: 11 versenyszám, 3 összetett, 1 kupa)
I. 50 m mell --45.1 1 3. 50 m gyors - 35,40
1. 50 m hát -38.40 1. 50 m mell-40.40 1. 50 m gyors - 31,06
1989-ben született, Tuboly Klaudia:
I. 50 m pillangó -38,39 1. 50 m hát -42,79 I. 50 m mell-43.91 1. 50 m gyors - 35.26
1990-ben született, Bem Gábor: 1. 50 m hát-40,45
1990-ben született, Jakabfi András:
8. 50 m mell-51,82 4. 50 m gyors - 39,44 12
1989-ben született, Tamás Dávid:
I. 50 m pillangó - 39.01 3. 50 m hát -43,63 3. 50 m mell -45,15
6x30 m gyorsváltó - 3. Bolyai DSE (Bem Gábor - Szakáll Brigitta - Jakabfi András - Tuboly Klaudia - Tamás Dávid - Pintér Kitti) - 3:48.72
Összetett egyéni verseny (A négy versenyszám össz. ideje alapján számított eredmény):
"88: 1. Pintér Kitti
\'89: 1. Tuboly Klaudia
\'89: 2. Tamás Dávid
\'90: Í.Bem Gábor
A LEN ponttáblázat alapján számított legeredményesebb leány versenyzőnek járó kupát Pintéi-Kitti hozhatta haza!
Papp Miklós
JUDO
Június 17-én befejeződtek a hivatalos edzések a MÁV-NTE -Ady utcai - judotermében. A kemény edzésmunkát ezen a napon felváltotta a jókedv, a szórakozás. A Bolyai iskola tanfolyamos judokái, a MÁV-NTE judokái és a szülők is részt vettek az évzárón.
Mester József a szakosztály vezetőedzője szakmai beszámolójában méltatta a január óta elért eredményeket, az edzéseken folyó szakmai munkát, versenyeredményeket. Az ifi és serdülő korú judokák - Németh József, Molnár Tamás, Hóbár Péter és Mester Marcell - kiemelkedő munkájuk és versenyeredményeik elismeréseként szerény ajándékot, belépőjegyet kaptak a Pa-dö-dö koncertre. A kisebbeket csokoládéval jutalmazták.
A KSI-hez átiratkozott Hóbár Péter könyvjutalomban részesült. Sajnálatos, hogy Nagykanizsa vá-
ivarié isMM süík©ff(^
rosában nem találtatott olyan szponzor, aki finanszírozni tudta volna a válogatott kerettag nemzetközi versenyeinek, keretedzesei-nek, edzőtáborozásaintik, EK költségeit! Remélhetőleg a fiatal judokának minden sport iránti elképzelése beválik, s azokat az EK-, Eb, vb és olimpiai érmeket is megszerzi ott, ahol igény van a sikerre!
Az évzáró az ifiknek csak jelképes volt, hiszen keményen kellett készülniük a 24-25-én Győrben megrendezésre kerülő Ifjúsági Világkupa Nemzetközi Judo Versenyre!
Lengyel, ukrán, román, szlovák, cseh, osztrák, szlovén, olasz, török, görög, japán, holland, horvát versenyzők közel félezren vettek részt
a rangos eseményen és az azt követő 4 napos edzőtáborozáson.
A versenyen Molnár Tamás a 90 kg-ban az első mérkőzését elveszítette, ellenfele nem tudta tovább vinni, így a 16 közé jutott. Hóbár Péter a 90 kg-ban 3 győzelemmel, 2 vereséggel az 5. helyet tudta megszerezni. Németh József a 60 kg-ban 49 induló közül 2 győzelemmel, 1 vereséggel az első 10 közé jutott be.
A júliusi hónap a kisebb korcsoportoknak pihenő lesz, a serdülő, ifi korcsoportoknak pedig koordináló edzésekkel telik heti 2-3 alkalommal. Az edzések a versenyzőknek július 31-én 17 órakor kezdődnek! Remélhetőleg az augusztus 13-ai, és 26-27-ei paksi nemzetközi versenyen a legkisebbek is teljes harckészültségben lesznek.
22
2000. július 13.
APRÓHIRDETÉSEK
HIRDETÉSEKET Kanizsa Újság Kft. szerkesztőségében (Nagykanizsa, Király u. 47.1. emelet) VESZÜNK FEL!
INGATLAN
Sugár úton 100 nm-es, 3,5 szobás, (irodának, orvosi rendelőnek is alkalmas) parkettás, egyedi fűtéses, magasföldszinti lakás eladó. Érd.: 311-393,
314-767 (31089 K)_
Nk-án Szabadhegyen 1500 nm-es közművesített, építési engedéllyel, tervrajzzal rendelkező telek eladó. Irányár: 3 M Ft. Érd.: 30/9130-259 (31100
K)_
Nk-án a Teleki u. 3. szám alatt 2 szobás, 55 nm-es, II. emeleti, központi fűtéses lakás eladó. Érd.: 18-20 óra között az alábbi címen: Horváth Csaba, Nk., Teleki u. 7/D. II. emelet.
(31101 K)_
Nk-án a Péterfai utcában 1+2 félszobás lakás azonnali beköltözéssel eladó. Érd.: 30/9818-
867 (31106 K)_
Antalhegyen, Kanizsától 9 km-re, közel a buszmegállóhoz (2300 nm gyümölcsös, bőter-mő gesztenyefák) eladó. Érd.: 17 óra után a 325-357-es tele-
fonszámon. (31107 K)_
Antalhegyen, Kanizsától 9 km-re, közel a buszmegállóhoz (lugasszőlő, pince teljes felszereléssel) eladó. Érd.: 17 óra után a 325-357-es telefonszá-
mon. (31108 K)_
Nk-án Berzsenyi utcában 2 szobás, 56 nm-es, parkettás, egyedi fűtéses, III. emeleti erkélyes lakás eladó. Irányár: 5,7 M Ft. Érd.: 30/9792-588
(31112 K)____
1,5 szobás központi fűtéses felújított lakás, Zemplén Győző utcában eladó. Irányár: 3,7 M Ft. Érd.: 324-665 (311 13
K)_
Nk-án a belváros legforgalma-
sabb.helyén I. emeleti, felújításra szoruló, egyedi fűtéses, 45 nm-es galériázható lakás, bármilyen célra alkalmas, eladó. Érd.: a Király u. 3 l/E alatt lévő esküvői ruhakölcsönző-
ben. (31114 K)_
Nk-án a Csengery 75. szám alatt 2 szobás, összkomfortos, kertes udvari lakás melléképülettel eladó. Érd.: 322-335 (31115 K)
JARMU
Lada Kombi 1200-es 198l-es, piros, 2000. július 24-ig műszakival, eladó. Irányár: 100.000 Ft. Érd.: 30/9932-534 (31027 K)
VEGYES
Félpáncéltőkés versenyzongora felhangolatlan állapotban, 100.000 Ft irányáron eladó. Ugyanitt gyermek akkumulátoros rendőrmotor, új akkumulátorral eladó. Irányár: 25.000 Ft. Érd.: 30/9932-534 (31028
K)_
Hőszigetelt, vákuumos ablaküveg áron alul eladó, a következő méretekben (mm-ben): 2 db 980x1270-es, 2 db 550x1600-os, 2 db 1050x1360-as, 5 db 1270x1280-as. Érd.: 30/9932-534 (31116 K)
SZOLGÁLTATÁS
Veszprémi egyetemista, (Nagykanizsán) matematikából előkészítést vállal. Ugyanitt kutyasétáltatás és megőrzés. Érd.: 319-937 (31117 K) PARKETTÁS MUNKÁK! Érd.: 321-01 l-es telefonszá-mon. (31039 K)_
JR| Ó AUTÓMENTÉS
0-24 ÓRÁIG KÜLFÖLDÖN - BELFÖLDÖN Telefon: 06-30-2399-555 • 60/399-399
Autó
NAGYKANIZSA, Mentő
krúdy gy. u. 4 Lakatos
AHOL AZ ÁR ÉS A MINŐSÉG TALÁLKOZIK.
MflflRMRHMMMMMNMNMMBMMMI
NYÁRI SZÜNET
a Kanizsa Dél-Zalai Hetilapnál
Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat,
hogy lapunk következő száma AUGUSZTUS 24-én jelenik meg. Ez idő alatt szerkesztőségünk zárva tart.
Észrevételeiket az alábbi címre küldjék: 8801 Pl.: 154.
Önöknek is jó nyaralást, és pihenést kívánunk!
A Kanizsa Dél-Zalai Hetilap szerkesztősége
Ügyfélkörünk bővítésére HIRDETÉSSZERVEZŐKET Kanizsa és Kanizsa környékére FELVESZÜNK. FIZETÉS: jutalékos rendszerben.
Érdeklődni: 93/312-305-ös telefonszámon.
KANIZSA Dél-Zalai Hetilap - Főszer készt ű: Lukács Ibolya. Újságírók: Büki Erzsébet. Dukát Éva. Lukácsa Zsuzsa. Munkatársak: Hársfalvi Tímea. Tóth Tihamémé. Külső munkatársak: Bacskay Zoltán. Bakonyi Erzsébet. Benedek Miklós. Halász Gyula. Horváth István. Varga György (fotóriporter). Szerkesztőség: Nagykanizsa. Király u. 47. ]. emelet. Levélcím: X80I Nagykanizsa. Pl.: 154. Hirdetésfelvétel: Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa. Király u. 47. I. emelel. Kiadja a Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa. Király u. 47. I. emelet Tel.: 93/312-305. Felelős vezető: Lukács Ibolya. Nyomja a Zalai Nyomda Rt. Zalaegerszeg. Gorkij u. I. Tel.: 92/313-550. Felelős vezető: Czirkl György. Terjeszti a Magyar Posta és a Kanizsa Újság Kft. Az árus példányok ára 65 Ft. E-mail címünk: kanizsahetilap@sienet.hu. ISSN 0865-3879
megbízható tars az utakon astra classic
¦
1.4-es árában vásárolhat 1.6-os Classic Start modellt készletünkből.
KISS-GERENCSÉR AUTÓHÁZ• Nagykanizsa, Récsei út 1. Tel.: 93-518-940
Hevesi Sándor Művelődési Központ
A Janus Pannonius Tudományegyetem Gyakorló Intézménye /¦ \' \' \\
8800 Nagykanizsa, Széchenyi tér 5-9.
Tel.: 93/311-454 TeL/fax: 93/310-465 8801 Nagykanizsa Pf.: 164
_ , ...... . ; -
KANIZSAI NYÁRI SZÍNHÁZ
HATÁRON TÚLI MAGYAR SZÍNHÁZAK ELŐADÁSAI A MAGYAR MILLENNIUM JEGYÉBEN - kerül bemutatásra július 27-én, csütörtökön 21 órakor a HSMK melletti parkban.
Dan Goggin: APÁCÁK - musical, a komáromi Jókai Színház előadásában
Szereplők: Cs. Tóth Erzsébet, Benes Ildikó, Vincze Emőke, Stubendek Katalin, Holocsy Krisztina Rendezte: Mikó István
Belépődíj: 750 Ft, színházbérleteseknek 350 Ft.
P E T R O
GALÉRIA
Milyen nászajándékot vegyek?
Szeretne Ön igazán értékes ajándékot adni esküvőre, házassági évfordulóra diplomaosztásra, születésnapra vagy más jeles napra?
Festmények, szobrok, grafikák Munkácsy-díjas alkotóktól, kerámiák már 650 Ft-tól, Gross Arnold poszterek, rézkarcok már 1600 Ft-tól, ezüstgyűrűk, üvegtálak, vázák, étkészletek, terítők, réz íróasztalkészlet.
Petró Galéria Fő út 19. Tel.: 93/333-744 Nyitva: hétfő-péntek: 10-17.30, szombat: 10-12,30.
Vertei Andrea: Falikép

Insert failed. Could not insert session data.