Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
14.03 MB
2010-05-18 08:29:23
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
486
1840
Rövid leírás | Teljes leírás (142.99 KB)

Kanizsa 2001. 028. szám augusztus

Cím: Kanizsa
Alcím: Dél-Zalai Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

Nagykanizsa
RÉGIÓK KAPUJA
XIII. évfolyam 28. szám • 2001. augusztus 30. Megjelenik 21.000 példányban
TÖRŐCSIK PÁL LEMONDÁSA
Tekintettel az elmúlt időszakban az újságokban megjelent cikkekre, amelyek a laktanyákkal kapcsolatos ultimátumszerű nyilatkozatok voltak, és amelyek nem szolgálják a város érdekeit, úgy döntöttem, hogy egyet nem értésem kifejezésképpen ezt a dolgot felvállalni a továbbiakban nem tudom, és egy
polgári demokrácia szabályai szerint csak egyet tehetek, alpolgármesteri pozíciómról augusztus 14-én lemondok. Úgy gondolom, hogy a város érdekeit így tudom a legjobban szolgálni. A továbbiakban képviselőként e célok érdekében kívánok a város érdekében tevékenykedni.
Kicserélték a homokot a játszótereken
w ......
Birkner Zoltán önkormányzati képviselő sajtótájékoztatón számolt be a játszótér-felújítási program állásáról:
- A legutolsó nyári közgyűlésen a Fidesz-frakció azt indítványozta, hogy Nagykanizsán az összes homokozóban cseréljük ki a homokot első lépésként, és ezzel kezdődjön meg egy játszótér-felújítási program. Az első lépés augusztus közepére lezárult, összesen 230 tonna homokot használtak fel, egészségügyi szempontból mindenütt megfelel a homok minősége. Remélem, jó sokáig, és ezt a kisállattartók is így gondolják. A következő „lépcsőfok" szerint szep-
tember végére elkészül egy hivatalos felmérés a kb. 80 játszótér játékainak állapotáról, kihasználtságáról. Az eredmények alapján kell készíteni egy több évre szóló tudatos játszótér-felújítási programot, ami a következő évi költségvetésben, ha a Fidesz-frakción fog múlni, benne lesz. Felszólítjuk majd a többi képviselőcsoportot is, hogy legyenek partnerek ebben. A játszótéri program harmadik lépéseként a Millenniumi Parkban egy teljesen új, európai szabvány szerinti játszótér felépítése, kiépítése szerepel. A város pályázott rá, a szükséges önrészt hozzátette, elbírálása - remélem - egy-két hóna-
pon belül megtörténik az ISM-nél. Ha megkapjuk a kért támogatási összeget, akkor bruttó 13 millió forintért felépülő, bekerített, EU-szabvány szerinti játékokból álló játszótér lesz, ami egyfajta zászlóshajója lehetne a felújítási programnak. A tervek szerint jövő tavasszal kerülne átadásra. Örülnék, ha megvalósulna, hiszen a VIA Kanizsa Kht-vel sokat dolgoztunk a terv elkészítésénél. Ezt egészítené ki az a felújítási program, ami a következő évi költségvetésből finanszírozva elindulhatna, és remélem két-három év múlva végigérhetnénk a városon.
B. Zs.
VIZSGALAT
Hétfőn délután az Ügyrendi és Jogi Bizottság határozatot hozott, megvizsgálják a Redilcoval kötött szerződést és annak előzményeit. Az ülés elején Tóth László, a bizottság elnöke így indokolta határozati javaslatát: Törőcsik Pál alpolgármester úr lemondása, illetve lemondásának indoklása, az azt megelőző és az azt követő nyilatkozatok késztettek arra, hogy a mai napon, egy komplett tényfeltáró vizsgálatot kezdeményezzek a nagykanizsai ipari park és logisztikai központ ügyében. Teszem ezt azért is, hogy az Ügyrendi és Jogi Bizottság megfelelő időben mindenre kiterjedő anyagot tudjon letenni a közgyűlés elé, hogy a tisztelt testület a város érdekében minden tekintetben megalapozott döntést tudjon hozni a NagyPlus Rt. alaptőkéjének egymilliárd forintra való felemelésének tárgyában. A vizsgálati időszak az ipari park és logisztikai központ tervezésének időpontjától kezdődően a mai napig bezárólag tart. A vizsgálat tárgya elsősorban a polgármesteri hivatalban, valamint az önkormányzat egyszemélyes tulajdonát képező Ipari Park Fejlesztő Kht-nál fellelhető dokumentumok, szerződések feljegyzések, előterjesztések, határozatok, emlékeztetők, különös tekintettel a NagyPlus Rt. alapító okiratára, és a szindikátusi szerződés egyes és kettes számú mellékletében foglaltakra terjed ki A vizsgálat lezárásának határideje 2001. szeptember 30. Napirend előtt az alábbi határozati javaslatot szavazta meg a bizottság: „Az Ügyrendi és Jogi Bizottság a mai napon vizsgálatot indít a nagykanizsai ipari park és logisztikai központ megvalósításának tárgyában." A vizsgálatok lefolytatására Marton István, Röst János és Tóth László kaptak felhatalmazást.
BECSENGETTEK
Nem is kell a naptárra nézni, már akkor is mindenkiben tudatosodik, hogy itt az ősz, hiszen a város utcáin, a távolsági és helyijáratos buszokon mindenhol élményeket mesélő, vagy mobiltelefonáló diáksereggel találkozik az ember. Az újrakezdés mindenkinek nehéz, a szülőknek elsősorban az anyagi, a gyerekeknek a lelki megterhelés miatt. Vége a nyárnak, a szabadságnak és egy sokkal racionálisabb, behatároltabb keretek közötti 10 hónap következik. Milyen is lesz a 2001-2002-es tanév.
Mi, rendőrök is készülünk az új tanévre, s már több fórumon is megfogalmaztuk azokat az ajánlásainkat s elvárásainkat, melyet főleg az iskoláknak, de ezzel együtt a diákoknak, s rajtuk keresztül szüleiknek biztosítunk.
Az iskolába történő biztonságos megérkezés érdekében a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatójának intézkedése alapján a cél: a fokozottan veszélyt jelentő közlekedési helyzetek csökkentése, a közlekedők megváltozott forgalomba történő alkalmazkodásának elősegítése,
- valamint a gyermekbalesetek megelőzése érdekében 2001. augusztus 28-tól 2001. szeptember 30-ig a megyében - így Nagykanizsa Rendőrkapitányság működési területén lévő kijelölt általános iskolák környékén is -reggel 07.00-08.00-ig és délután 16.00-17.00-ig a közrendvédelmi és közlekedési rendőrök teljesítenek szolgálatot. (Nagykanizsa területén a Bolyai, a Rozgonyi, a Zrínyi és a Miklósfai Altalános Iskolák környékén, vidéken a Becsehelyi, a Letenyei a Garabonci, a Szepetneki és a Zalaszentbalázsi általános iskoláknál.) Az egyenruhában szolgálatot teljesítő rendőrök nem csak közlekedési tevékenységet, hanem egyéb rendőri megelőzési feladatokat is ellátnak.
Bűnmegelőzési területen az ifjúságvédelmi tevékenységünket e tanévben is tovább folytatjuk. A már nagy népszerűségnek örvendő Rendőrség Biztonságra Nevelő Programját, a D.A.D.A.-t tovább folytatjuk. Igaz, ez évtől már egy megváltozott formában, melyről későbbiek folyamán tájékoztatjuk az iskolákat. Szintén a D.A.D.A.-oktatáshoz kapcsolódó helyes életmód, egészséges, sportos életvitel kialakítása érdekében sportnapot és ügyességi kerékpáros versenyeket rendezünk.
Felkérés alapján a már népszerű általános és középiskolai bűnmegelőzési osztályfőnöki órák megtartását vállaljuk az alábbi témakörökben: ismerős és idegen, méreg vagy gyógyszer, szabályok az életben, önismeret, gyermek és fiatalkorú jogai és kötelességei, drogprevenció, veszélyhelyzetek a közterületeken és a közlekedésben témakörökben. Szintén felkérés alapján „Drogtan szülőknek" című előadásainkat is folytatni kívánjuk, vagy szülői értekezletek előtt, vagy külön egy előadássorozat keretében. Részt veszünk az ifjúságvédelmi őrjáratokban, illetve saját ifjúságvédelmi razziákat tartunk.
Lehetőséget kívánunk adni a bűnmegelőzési csoport tanácsainak eléréséhez, ezért szeptember 1-től minden hétfőn 14-16 óráig állandó fogadóórát tartunk Nagykanizsán a Király u. 49. alatt. Minden előzetes bejelentés és kötöttség nélkül várjuk az érdeklődőket. Szintén folytatódik az áldozatvédelmi referens fogadónapja minden hét kedd 15-16-ig. Kapitányságunk áldozatvédelmi referense Bükiné Papp Zsuzsanna rendőr hadnagy.
Természetesen tovább gondolkodunk azon, hogy a városban hogyan és mi módon lehetne még hatékonyabbá és eredményesebbé tenni az ifjúságvédelmet. Kapitányságvezető úr már több alkalommal is javasolta, hogy minden anyagi ellenszolgáltatás nélkül részt vennénk, egy a közgyűlés mellett felállításra kerülő bizottság vagy albizottság munkájában, melyben az önkormányzati képviselőkön kívül mindazok a szervezetek képviseltetve lennének, akiket a XXXI/1997. Tv. felsorol. Ennek előmozdítása érdekében kapitányságunkon 2001. szeptember 6-án illetve szeptember 10-én 14 órakor koordinációs értekezletre kerül sor. Az előbbit a hivatásos pártfogók javaslatára, míg utóbbit saját kezdeményezésre a Határőrség, a Vám- és Pénzügyőrség és a Tűzoltóság bevonásával a megyei jogú város jegyzőjének jelenlétében tartunk meg.
Természetesen e rovat nem tudja azokat a feladatokat és terveket maradéktalanul átfogni, melyben gondolkodunk, de azt hiszem, hogy e pár sorból is kitűnik, hogy fő feladatunk e tanévben is a biztonságos, nyugodt körülmények megteremtése.
Horváth István
rendőr őrnagy
111111U11II1111II11IIIIIIII11III
tanfolyamok
indulnak Nagykanizsán szeptemberben
Országos Képzési Jegyzék (OKJ) szerinti
Alap- és középfokú szakképesítés
Kiscsoportos képzésben
Cégek, intézmények számára a tanfolyami dij a szakképzési alap terhére elszámolható!
Számítástechnikai alapismeretek Operációs rendszer és fájlkezelés Szövegszerkesztés Táblázatkezelés Adatbázis-kezelés Grafika- és prezentáció készítés Információs hálózatok használata Internet és elektronikus levelezés
Tel: (70) 2153-279, (93) 322-357 (este) www.centernet.hu
Oktatási segédanyagok \\Gyakorlási lehetőség\\Részletfizetés\\ECDL bizonyítvány \\
¦ 22-én a délelőtti órákban igazoltatta a rendőrjárőr azt a budapesti lakost, aki ellen szabadságvesztés letöltése végett adtak ki országos körözést.
¦ 11.20-kor jelentették Petőfi utcából, hogy ismeretlen tettesek több tízezer forint kárt okoztak, mivel egy udvarból - ott tárolt - alumínium táblákat tulajdonítottak el.
¦ Az URH-járőr az éjszakai órákban igazoltatott a 7-esen egy gépkocsit, melynek utasát több budapesti kerületi rendőrkapitányság keresett elfogatóparanccsal csődbűntett elkövetése miatt.
¦ 23-án 03.28-kor tettek a Nagycserfői hegyről bejelentést, hogy a szomszédba két sísapkát viselő ember be akar hatolni. A szomszédok megzavarták őket, így a két egyén a helyszínről elmenekült Lada személygépkocsival. A kiérkező járőrök megtalálták az árokba fordult autót, és az annak közelében lévő elkövetőket.
¦ A délelőtti órákban igazoltatta, majd elfogta a járőr azt a Liszt Ferenc utcai lakost, akit a Zala Megyei Bíróság elfogatóparanccsal keresett 300 nap fogházbüntetés letöltése miatt.
¦ 14.22-kor koccanásos baleset történt a Zrínyi és Csengery utca kereszteződésében. Két személygépkocsi ütközött, de személyi sérülés nem történt.
¦ Az esti órákban igazoltattak a járőrök egy személygépkocsit, melynek vezetője erősen ittas állapotban volt. Ellene büntetőeljárást kezdeményeztek.
¦ 24-én egy kanizsai kft. képviselője jelentette be, hogy telephelyükön ismeretlen tettes 16 db kerítésvas-oszlopot és 45 m kerítésdrótot tulajdonított el több tízezer forint értékben. A hétvégén két halálos közúti baleset is történt. Kilimánban a Vágóhíd előtt egy kanyarban Trabant szgk. sodródott ki, és az árokba hajtott. Vezetője a kórházba szállítás közben meghalt. 25-én reggel a mentők tettek bejelentést, hogy két kanizsai fiatalember halálával végződött az a baleset, mely a 7-es úton Becsehelynél, a borsfai elágazó kereszteződésében történt.
¦ A közlekedési osztály felhívja a közlekedésben résztvevők figyelmét arra, hogy fokozott figyelemmel vezessenek, tartsák be a KRESZ szabályait, ne fogyasszanak alkoholt és készüljenek fel a megváltozott forgalmi körülményekre.
¦ 25-én 21.08-kor az URH igazoltatta, majd előállította azt a beleznai férfit, aki vezetői engedély nélkül vezette azt a Lada személygépkocsit, melynek forgalmi rendszámát egy Wartburg szgk-ra adták ki. Az ügyben az elkövető ellen büntetőeljárást kezdeményeztünk.
¦ Kora reggel a 7-es számú főúton egy szgk. vaddal ütközött, személyi sérülés nem történt, az anyagi kár viszont jelentős.
2001. augusztus 30.
KANIZSA FELSŐOKTATÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY ÜNIVERSITAS NYELVISKOLA
NYELVTANFOLYAM
Kezdő, újrakezdő, haladó, vizsgára felkészítő nyelvtanfolyamok indulnak 40 órás egymásra épülő egységekben
ANGOL, NÉMET, FRANCIA, HORVÁT
nyelvből, 6-10 fős csoportokban, illetve egyéni képzés formájában.
Cégeknél igény szerinti csoportösszeállításban.
Speciális tanfolyamok:
• Nyelvvizsgára előkészítő.
• Felvételi vizsgára előkészítő (középiskolásoknak, érettségizetteknek).
Órák: délután, este.
Óradíj: 380 Ft/fő, speciális kurzusra 430 Ft/fő, részletfizetési lehetőség. Törzshallgatóknak 10% kedvezmény.
Jelentkezési határidő: szeptember 14.
Beiratkozás:
Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvány Universitas Nyelviskola Nagykanizsa, Zrínyi M. u. 33. Tel./Fax: (93) 312 052
A minőséget diplomás oktatóink garantálják.
HAZAVÁRUNK
„Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata a nagykanizsai állandó lakos felsőoktatásban tanuló fiatalok továbbtanulásával járó költségeit többféle módon igyekszik enyhíteni. A tanulmányi, szociális ösztöndíj és a Pécsre járó hallgatók kollégiumi férőhellyel történő támogatása mellett szükségessé vált egy kifejezett a városhoz való kötődést elősegítő támogatási forma bevezetése" - írják a közgyűlés elé kerülő előterjesztésben.
„Az ország más részein felsőfokú tanulmányokat folytató nagykanizsai állandó lakos fiatalok hazautazásának támogatása - más települések hasonló ösztöndíjával megegyezően - a lakóhelyhez kötődést segíti elő, összhangban a nyugat-dunántúli régió „Hazatérés"-programjával, mely a kvalifikált munkaerő régióból való elvándorlásának megakadályozását, az értelmiségi fiatalok itthon tartását tűzi ki célul."
Tóth Zsuzsa képviselőnek a „Hazavárunk"-ösztöndíj alapítására vonatkozó önálló képviselői indítványát a bizottságok megtárgyalták, támogatták, az illetékes osztály kidolgozta a rendelettervezetet.
A „Hazavárunk"-ösztöndíj a más településeken felsőfokú tanulmányokat folytató nagykanizsai fiatalok havi egyszeri hazautazását támogatja oly módon, hogy a látogatott felsőfokú oktatási intézmény székhelye és Nagykanizsa közötti diákkedvezménnyel igénybe vehető vasúti - vagy vasúti összeköttetés hiányában busz - menettérti jegy árát havi egyszeri alkalomra téríti. Az önkormányzat a támogatást félévente egyszer visszamenőleg a befejezett tanulmányi félév öt hónapjára téríti. A nappali tagozatos felsőfokú tanulmányok folytatását igazoló fiatal igénybe veheti. A támogatás körülbelül 800 fiatalt érintene. Ez egy tanévre (10 hónap) körülbelül 8 millió Ft forrást igényel, melyet az ágazat költségvetésében kell elkülöníteni. Az összes évfolyamon tanulók támogatása helyett alternatív megoldást jelent a csak első vagy a csak utolsó évesek támogatása. Tóth Zsuzsa javaslatát támogatva az OKSB azt javasolta, hogy ne csak az első vagy utolsó évesek, hanem minden évfolyam tanulói kaphassák meg az ösztöndíjat. A közgyűlés dönt - valószínűleg szeptember 4-én - a kérdésben.
HIRDETMÉNY
A Kiskanizsai Településrészi Önkormányzat tájékoztatja a városrész lakosságát, hogy 2001. szeptember 3-án, hétfőn 18.30 Órakor a Polgármesteri Hivatal Szent Flórián tér 30. alatti kirendeltségén tartja következő ülését.
Kiskanizsai Településrészi Önkormányzata
KÖZLEMÉNY
Megalakul a Dráva-Mura Eurorégió
A Dráva-Mura Eurorégió megalakításában Csáktornya-Lend-va-Varasd-Csurgó-Marcali-Nagyatád-Nagykanizsa-Lenti-Le-tenye-Zalakaros városok vesznek részt. A Nagykanizsán 2001. augusztus 27-én lezajlott előkészítő ülésen a résztvevők egységesen kifejezték akaratukat a tervezett Eurorégió létrehozására. 2001. szeptember 7-ig véglegesen pontosításra kerülnek az alapításhoz szükséges dokumentumok, többek között a keretszerződés, a tanács, az elnökség és az iroda ügyrendje. A tárgyalások eredményeképpen 2001. szeptember 14-én sor kerülhet a Dráva-Mura Eurorégiót létrehozó keretszerződés első körben történő aláírására. Az alapító városok reménye szerint az aláírás a résztvevő országok magas szintű képviselőinek jelenlétében történik.
ELKÉSZÜLT A JÁRDA
Tóth Zsuzsa önkormányzati képviselő két éves munkája sikerrel járt. Elkészült a Batthyány utca, Zrínyi és Kisfaludy utcák közötti szakaszának járdája. A Csengery utca kátyúzása még hátra van, amire a közgyűlés megszavazta a felújítás költségét.
VÁLASZOL A POLGÁRMESTER
Kedden délután Tüttő István polgármester megbeszélésre hívta össze a közgyűlés tagjait. Mint a polgármestertől megtudhattuk, a közgyűlés nem fideszes képviselői nem látják szükségét annak, hogy Kanizsának Törőcsik Pál lemondását követően is két alpolgármestere legyen. A fideszes képviselők e kérdésben nem nyilvánítottak véleményt. Az egyeztetésen szó esett arról is, hogy a jövő évi költségvetés előkészítésére - az előző évek gyakorlatához hasonlóan -álljon fel egy bizottság. A team szakértőkből, frakcióvezetőkből, szakemberekből áll majd, és a cél az, hogy a jövő évi költségvetés előkészítése gördülékenyebb legyen. A. testület költségvetés-készítő munkáját nem befolyásolja központi időpont, hiszen az Országgyűlés tavaly két évre fogadta el az ország költségvetését, így a munkálatoknak akár a legrövidebb időn belül nekiláthatnak a bizottság tagjai és a polgármesteri hivatal, és a költségvetés elfogadására hamarosan sor kerülhet.
A VAROS LOBBIZOTT
A szeptember elejétől módosuló MÁV-menetrend sok szempontból hátrányosan érinti Nagykanizsát. A módosítás kapcsán Tüttő István polgármester elmondta, meglepte a városvezetést, hogy a MÁV ismételten menet-
rendet módosít, hiszen a korábbi álláspont az volt, hogy a legutóbb életbe lépett menetrend másfél évig marad majd érvényben. A városvezetés azt az ígéretet kapta, hogy a változtatások nem érintik majd hátrányosan a kanizsai utazóközönséget. A tárgyalások során szó esett arról, hogy olyan vonatpárok induljanak Kanizsáról és Budapestről, amelyek érkezési időpontja az állampolgárok ügyeinek intézését lehetővé teszi, hiszen a dél körül felérő, és kora délután visszainduló vonatpárok mellett ez megoldhatatlan. A tárgyalások során a MÁV vezetése döntéseit mindig azzal indokolta, hogy kevés kanizsai utas veszi igénybe a MÁV szolgáltatásait. A Pécsi Üzemigazgatóság területén a rendelkezésre álló adatok szerint a bevételt tekintve a harmadik legforgalmasabb állomás a Kanizsai. Az az érv, hogy azért nem indul vonat, mert kevés az utas, nem szerencsés, hiszen önmagát gerjeszti, minél kevesebb a vonat, annál kevesebben választják ezt a tömegközlekedési eszközt. A MÁV ezzel az üzletpolitikával is hozzájárul a folyamatos utasszám-csökkenéshez. Tüttő István a későbbiek során azt az ígértet kapta a MÁV vezetőségétől, hogy a tavaszi menetrend készítésekor korrigálják majd a várost ért hátrányokat. A polgármester a MÁV vezetése felé arra is javasla-
tot tett, hogy a nemzetközi vonatok útvonalának változtatása helyett egy olyan vonatpár kerüljön beállításra, amely lehetővé teszi az állampolgárok számára a fővárosi ügyintézést, és a fővárosból érkezők számára is kedvezőbb lehetőségeket biztosít. A tárgyalások során a felek megegyeztek abban, hogy vagonokat nem visznek el a városból, ami a munkahelyek megmaradását segíti.
MI LESZ AZ ÓVODÁVAL?
Legalább 50-60 millió forint lenne szükséges ahhoz, hogy a Szent Flórián Téri Óvodát rendbe hozza a város. A költségvetésben eredetileg az épület eladása szerepel, ám a településrészi önkormányzat képviselői más célú hasznosításra tettek javaslatot. Időközben levél érkezett az OMH-hoz, hogy a város lebontaná az ingatlant, holott erről a közgyűlés nem így döntött, így a levél nem kis meglepetést okozott a Városházán. Tüttő István polgármester úgy véli, e kérdésben nem tisztázottak az álláspontok, nehéz eldönteni, mit szeretne a településrészi önkormányzat, és mi lenne a legoptimálisabb megoldás a városnak. Lehetséges, hogy az ingatlan mégsem kerül értékesítésre, helyette egy ésszerű hasznosítás előkészítése van folyamatban - tudhattuk meg Tüttő Istvántól.
SIKERÜL MEGEGYEZNI?
A tavasz vége óta semmilyen előrelépés nem történt a Zsinagóga ügyében. Mint ismeretes az Izraelita Hitközség szeretné visszakapni az egykori imaház tulajdonjogát, a város pedig szeretné, ha érvényt tudna szerezni a korábbi ajándékozási szerződésnek, amely a Szent Imre utcai ingatlanról született. Megbeszélésekre az utóbbi időben, hitközségi időpont-módosítási kérelme miatt nem került sor, tudhattuk meg a Városházán. Nemrégiben két újabb tárgyalási időpontra is javaslatot tett a városvezetés, ám a levélre még semmilyen válasz nem érkezett a nagykanizsai Izraelita Hitközségtől. A közgyűlés elhatározta, ha nem tudnak a felek megállapodni a korábban, a MAZSIHISZ vezetőinek jelenlétében hozott döntésekben, ha azoknak továbbra sem sikerül érvényt szerezni, akkor a város kénytelen lesz bírósághoz fordulni. A városvezetés szeretné elkerülni a pert, egyelőre várakozó álláspontra helyezkednek e kérdést illetően. Tüttő István elmondta, a város egy hitelfelvétel kapcsán jelzálogjogot jegyeztetett be a Zsinagógára. Más, elidegenítési tervekben nem szereplő, ingatlanok esetén is volt már erre példa, tudhattuk meg a polgármestertől.
D. É.
Sajtótájékoztató az SZDSZ-nél
Kovács Kálmán, országgyűlési képviselő, az SZDSZ helyi elnöke az alábbiakról tájékoztatta a helyi média képviselőit:
„Véleményünk szerint az Orbán-Torgyán-kormány tudatosan ártott Kanizsának és térségének. Az autópálya nyomvonala több mint tíz kilométerrel elkerüli Nagykanizsát, a távoli jövő pedig a Budapest-Nagykanizsa-Gyékényes vasútvonal elértéktelenítése. A négy
IC-ből már csak kettő közlekedik, abból is az egyik pár már nem igazi InterCity-járat. Azzal, hogy az állami részvétel elmaradt az ipari park megvalósítására alakult gazdasági társaság megalakításakor, és a megyei jogú városok közül a legrosszabb helyzetbe Kanizsa került a megkapott laktanyák kérdésében -szintén a kormány hátráltató szándéka fedezhető fel. A következő parlamenti ülésen interpellálni kívá-
nok a miniszterelnökhöz a Fidesz-kormány politikai szándéka Nagykanizsa tönkretétele tárgyában. Törőcsik Pál lemondása csak az első lépés lehet annak beismerésében, hogy tönkretették Kanizsát. A lemondás legalább két évet késett, de most a következő lépés Orbán Viktor lemondása lenne."
Röst János szerint a kanizsai Fidesznek nincs lobbiképessége. Emlékeztetett, hogy Törőcsik Pált
számos etikai ügye miatt többször felszólította lemondásra. Aggasztónak vélte, hogy mi lesz a lemondás következménye, ismételten politikai egyeztető fórumot javasolt összehívni. Elmondta, hogy az ÜJB egy vizsgálattal tisztázhatja a kérdőjeleket az ipari parkkal kapcsolatban.
Kovács Kálmán hozzátette, hogy a helyi vállalkozók szerepét is tisztázni kell. Az elnök szerint az alpolgármester indokaként megjelölt egyet nem értést inkább hozzá nem értésként tudja értelmezni az SZDSZ.
4
2001. augusztus 30.
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének 31./2001. (VI. 27.) számú rendelete a felsőoktatási intézményekben nappali tagozaton tanuló nagykanizsai fiataloknak adható ösztöndíj szabályairól
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése alapján a felsőoktatási intézményekben tanuló nagykanizsai fiataloknak adható ösztöndíj el-nyerési szabályairól az alábbi rendeletet alkotja.
A rendelet célja l.§
E rendelet célja, hogy Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata a nappali felsőoktatásban tanuló nagykanizsai fiatalok számára a továbbtanulással Összefüggő költségek enyhítésére meghatározza a helyi Önkormányzat által biztosított ösztöndíj formáit, az igénybevétel feltételeit és módozatait, valamint a jogosultsági és eljárási szabályokat.
A rendelet hatálya
2.5
(1) A rendelet személyi hatálya az önkormányzat közigazgatási területén élő, legalább két éve bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra terjed ki.
(2) A pályázók köre:
Az ösztöndíjban kizárólag olyan nappali tagozaton tanulmányokat folytató felsőoktatási hallgatók részesülhetnek, akik állami felsőoktatási intézményben, illetve az Oktatási Minisztérium és az intézmények közötti megállapodás alapján nem állami felsőoktatási intézményben folyó nappali tagozatos, államilag finanszírozott első alapképzésben, első kiegészítő alapképzésben, első szakirányú továbbképzésben, valamint első akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésben vesznek részt, valamint a legutolsó tanévben elért, mindkét félév végén szerzett érdemjegyek számtani átlaga félévenként minimum 4,00 volt.
Értelmező rendelkezések 3.§
E rendelet alkalmazásában
(1) Szociális rászorultság: az a szociális és egészségügyi életkörülmény, melyben a pályázó és a vele együtt lakó családtagjainak egy főre jutó nettó átlagjövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 150%-át, valamint ingó és ingatlan vagyoni értékük nem haladja meg a többszörösen módosított 1993. évi III. tv. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott értékhatárt.
(2) Környezettanulmány: a kérelmező és családja vagyoni, szociális, egészségügyi, lakás vagy egyéb körülményeiről a tényállás tisztázása, ellenőrzése érdekében a helyszínen készített irat, amely az ügyre vonatkozó lényeges nyilatkozatokat és megállapításokat is rögzíti.
(3) Jövedelem: a többszörösen módosított 1993. évi III. tv. 4. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározottak szerint.
(4) Vagyon: a többszörösen módosított
1993. évi III. tv. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározottak szerint.
(5) Tanulmányi átlageredmény: az adott tanulmányi félév jegyeiből számított számtani középérték.
(6) Önhiba: az a felróható magatartás (hiányosság, mulasztás vagy körülmény), melynek következtében a pályázó hallgatói jogviszonya megszakad, így különösen ha
a pályázó tanulmányi kötelezettségeinek nem tesz eleget, óráit nem látogatja,
vizsgakötelezettségeinek nem tesz eleget,
fegyelmi vagy más vétség miatt eltanácsolják, illetve kizárják.
Hatásköri szabályok 4.§
(1) Az e rendeletben szabályozott ösztöndíjjal kapcsolatos feladat- és hatáskört a Közgyűlés, és az általa átruházott hatáskörben: az Oktatási, Kulturális és Sportbizottság (a továbbiakban OKSB), a Szociális és Egészségügyi Bizottság (a továbbiakban SZEB) gyakorolja. \\
(2) A közgyűlés feladata: az ösztöndíjak fedezetét évente az ágazati költségvetésben külön rovaton állapítja meg, melynek összege minimum 2 millió Ft.
(3) Az OKSB feladata: dönt a támogatás megállapításáról, illetve megszüntetéséről, a rendeletben szabályozottak szerint ellenőrzi a jogosultság fennállását, szükség esetén felkéri a Szociális és Egészségügyi Osztályt környezettanulmány elvégzésére.
(4) A SZEB faladata: véleményezi az OKSB döntését, szükség esetén felkéri a Szociális és Egészségügyi Osztályt környezettanulmány elvégzésére.
Eljárási szabályok
5.,§
(1) Az ösztöndíj pályázati kiírást Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzatának Oktatási, Kulturális és Sportbizottsága minden év augusztus 31-ig közzéteszi.
(2) A pályázatot a polgármesteri hivatalnál írásban, a polgármesteri hivatalban igényelhető Pályázati űrlapon, a pályázó által aláírva, egy példányban kell benyújtani. A pályázat benyújtási határideje a kiírást követő szeptember 20.
(3) A benyújtandó pályázat kötelező melléklete a felsőoktatási intézmény által kiállítandó Igazolás arról, hogy a pályázó az 1. § (1) pontban megjelölt képzéstípusok valamelyikében vesz részt. Az Igazolás formanyomtatványa a Pályázati űrlap mellékleteként a polgármesteri hivatalban hozzáférhető.
(4) A tanulmányi átlageredmény igazolására mellékelni kell az utolsó tanév mindkét félévének eredményes befejezését és a tanulmányi eredményt kimutató és a tanulmányi osztály által hitelesített index-másolatot. A tanul-
mányi eredmény igazolására az index eredeti-ben történő bemutatása is alkalmas.
(5) A pályázó szociális rászorultsága igazolására köteles a maga, valamint családjában, háztartásában élők személyi adatairól, jövedelmi és vagyoni viszonyairól nyilatkozni, valamint a jövedelmi, vagyoni viszonyokra vonatkozó adatokat, bizonyítékokat a rendelet 3. számú mellékletében szereplő formanyomtatványokon becsatolni.
(6) A jövedelem számításához felhasználható bizonyítékok:
a) a havonta rendszeresen mérhető jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző 12 hónap nettó atlagáról kiállított munkáltatói igazolás,
b) a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében a pályázat benyújtásának hónapjában, vagy az azt megelőző hónapban kifizetett ellátás igazoló szelvénye,
c) munkanélküli járadék esetén a Munkaügyi Központ igazolása, vagy a jövedelemszámításnál figyelembe vett időszakra vonatkozó igazoló szelvények,
d) vállalkozó esetében az illetékes APEH igazolása a kérelem benyújtását megelőző gazdasági év személyi jövedelemadó-alapjáról,
. e) egyéb esetben a pályázó büntetőjogi felelősség mellett tett nyilatkozata.
(7) Az OKSB döntéséhez figyelembe veheti a felkérésére a Szociális és Egészségügyi Osztály által végzett környezettanulmány adatait.
(8) Az Ösztöndíj elbírálása a megelőző két félév tanulmányi átlageredménye, illetve szociális rászorultság alapján történik, a rendelet 4. sz. mellékletében meghatározott módon.
(9) Támogatásban azok a felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytató hallgatók részesülnek, akik megfelelnek az e rendelet 2. § (1) bekezdésében szabályozott feltételeknek.
(10) A pályázatok elbírálása során előnyt élvez az a pályázó aki:
¦ árva vagy félárva,
¦ családjában levő eltartottak száma három, vagy annál több,
¦ gyermeket nevel,
¦ egyedül neveli gyermekét,
¦ valamilyen betegségben szenved, rokkant, vagy a családban folyamatos ellátást igénylő beteg vagy rokkant van,
¦ eltartója/szülője munkanélküli, vagy öregségi nyugdíjban részesül,
¦ állandó lakhelyén kívüli intézményben tanul,
¦ nem részesül kollégiumi ellátásban.
(11) A pályázatokat az Oktatási, Kulturális és Sportbizottság bírálja el minden év október 15-ig és döntéséről a Közgyűlést tájékoztatja.
(12) Az elbírálás során az Oktatási, Kulturális és Sportbizottság
a) a határidőn túl benyújtott vagy formailag nem megfelelő pályázatokat a bírálatból kizárja és kizárását írásban indokolja,
b) minden határidőn belül benyújtott formailag megfelelő pályázatot érdemben elbírál, és döntését írásban indokolja.
(13) Ösztöndíjban nem részesülhet az a hallgató, aki más önkormányzat hasonló célú ösztöndíját elnyerte, illetve a Bursa Hungarica Önkormányzati Ösztöndíj pályázaton támogatásban részesült.
(14) A helyi önkormányzat a határidőn belül benyújtott, formailag megfelelő pályázat elbírálása alapján a pályázót minimum 4.000,-forint havi támogatásban részesíti, vagy a pályázó támogatási igényét elutasítja.
(15) A pályázat elbírálása ellen fellebbezésnek helye nincs.
(16) Az Önkormányzat az általa támogatásban részesített ösztöndíjasok listáit az elbírálást követő három munkanapon belül az önkormányzat hirdetőtábláján és a helyi sajtó útján nyilvánosságra hozza. A listák a nyertes pályázók nevét, a megítélt havi támogatási összeget és a nyertes pályázatok rangsorát tartalmazzák.
Az ösztöndíj igénybevételének és folyósításának szabályai 6.§
(1) Az ösztöndíj időtartama:
10 hónap, azaz két egymást követő tanulmányi félév.
(2) Az ösztöndíj folyósítása novemberben kezdődik és júniusig tart. A támogatás első két havi összegét októberben folyósítja az Önkormányzat.
(3) Az Ösztöndíj csak abban az esetben kerül folyósításra, ha az ösztöndíj folyósításának időtartama alatt a pályázó beiratkozott hallgatója a felsőoktatási intézménynek, melynek tényét a rendelet 2. számú mellékletében szereplő nyomtatványon kell igazolni.
(4) Az ösztöndíj folyósítása megszűnik a pályázó Nagykanizsáról való elköltözésével.
KÖzÖs rendelkezések 7.§
(1) A tanulmányait megszakító, elhalasztó, illetve be nem iratkozott hallgató e tényt köteles Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában bejelenteni. Az OKSB intézkedik az ösztöndíj folyósításának megszüntetéséről és a jogtalanul felvett ösztöndíj visszafizetéséről.
Az OKSB eltekinthet a jogosulatlanul felvett ösztöndíj visszafizetésétől akkor, ha az igénybevevő bizonyítja, hogy tanulmányainak megszakítása önhibáján kívül történt.
Záró rendelkezések 8.§
(1) A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba és rendelkezéseit a hatályba lépést követően beadott pályázatokra kell alkalmazni.
(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a 27/1999. (VI. 6.) számú tanulmányi ösztöndíjrendelet hatályát veszti.
2001. augusztus 30.
Az Idősek Otthonát és az Idősek Gondozóházát 2000. november 27-én adták át és költöztették be a korábbi intéz-| menyekből a gondozottakat. Az azóta eltelt több mint fél év tapasztalatairól kérdeztük Koller Jutkát, az intézmény igazgatóját.
- Sajnos, az új intézmény megépítése nem járt férőhelybővítéssel. Annak idején reklámoztak bennünket az újságok, a tv, nagyon híresek lettünk. Sokan örültek az új, szép intézmény átadásának. Ma már nemcsak a városból, a megyéből keresnek bennünket, hanem az ország több tá-
\\ járói, pl. Budapestről, Miskolcról, Kaposvárról, sőt, amerikai, francia és német hozzátartozók is érdeklődtek az elhelyezési lehetőségek iránt. Idős hozzátartozóikat szeretnék komfortosabb körülmények között elhelyezni. Sok házaspár szeretne egy emelt szintű elhelyezést biztosító kétágyas részlegbe kerülni jelentősebb pénzösszeg befizetésével, vagy akár a laká-H suk leadásával. Erre sajnos nincs lehetőségünk. Az idősek otthonában csak akkor van hely, ha valaki meghal, és nincs arra mód, hogy megválogassák, melyik szobába kerüljenek. Megérett a helyzet egy emeletráépítésre, nagyon nagy az igény a vizesblokkal ellátott egy- és kétágyas részlegre.
- Tudják az érdeklődők, hogy mi a különbség a gondozóház és az idősek otthona elnevezés között?
- Még mindig van egy kis zavar. Az idősek gondozóhá-
za átmeneti elhelyezést nyújtó intézmény. Öt hónapig lehet igénybe venni annak, aki átmenetileg, akár egészségi állapota, akár szociális helyzete miatt került nehéz helyzetbe, vagy éppen az őt ápoló hozzátartozója lett beteg, esetleg munkája miatt hosz-szabb távollétére lehet számítani. Az idősek otthona a végleges elhelyezést jelenti. Aki ebbe az intézménybe kerül, gyakorlatilag élete végéig itt marad. Mindkét intézménytípus teljes ellátást biztosít, ezenkívül működik mentálhigiénés csoportunk, akiknek feladata a különféle foglalkozások, programok szervezése, ünnepek tartása, idősek érdekeinek védelme, ügyeinek intézése.
- Mi módon lehet bekerülni az intézménybe?
- A nyomtatványokat be lehet szerezni a szociális és egészségügyi osztályon, de az intézményben is lehet kapni. A kérelem három részből áll: van egy személyi adatokat tartalmazó része, egy háziorvosi igazolás és egy jövedelem-igazolás része. Ezek alapján történik az elbírálás. A havi térítési díj az idősek gondozóházában 28.800 forint, az idősek otthonában pedig 25.500 forint. Ezenkívül az idősek otthonában van az
emelt színtű elhelyezést biztosító részlegünk, ami azt jelenti, hogy a kétágyas szobákhoz vizesblokk is tartozik. Ide egy egyszeri bekerülési összeggel lehet bejutni, jelenleg egymillió forintot kell a megállapodás megkötésekor egy összegben befizetni. Ezenkívül a mindenkori havi 25.500 forint térítési díjat ki kell fizetni. A gondozóházba kerüléskor pár váltás ágyneműhuzatot kell behozni, azonkívül az évszaknak megfelelő három-négy váltás ruhaneműt, ami leltárba kerül, és hazamenetelkor mindenki visszakapja. Az idősek otthonába nem kell behozni ágyneműt. Az idősek ragaszkodnak a saját ruháikhoz, ezért bejövetelkor mindenki hozza magával a ruhaneműjét. Akinek nincs, azoknak a váltás ruhaneműt az intézmény biztosítja.
- Van-e lehetőség arra, hogy az ápolásra szoruló idős embert, pl. két hétre beadja a család, amíg elmennek nyaralni?
- A gondozóház feladata lenne többek között ez is, sajnos ritkán tudjuk teljesíteni, mert 15 fő számára van férőhely. Egyre többen jelentkeznek hozzátartozók ilyen igénynyel, hogy konferenciára kell menniük, vagy végre külföldre utazhatnak!
- Hogyan kell igényelni a házi segítségnyújtás szolgálatot?
- A Házi Segítségnyújtás Szolgáltatási Központunk a Zrínyi utca 40. szám alatt
működik, ahol egy nyomtatványt adnak az ellátást kérőnek. A háziorvosnak javasolnia kell az ellátásformát, a jövedelemigazolást pedig csatolni kell a térítési díj megállapításához- A vezető gondozónő a kérelmeket elbírálja, és a megállapodást megköti az ellátást kérővel. A négy gondozási körzetben 15 gondozónő látja el a feladatokat. Ide tartozik a mindennapi fürdetés, mosdatás, pelenkázás, ebédhordás, a szűkebb környezet rendbetétele, ügyes-bajos dolgaik intézése, kapcsolattartás a hozzátartozókkal. Szolgálatuk reggel 8-16 óráig [tart, de a gondozottak esti ellátása jelenleg még megoldatlan. Gondolkodunk egy rugalmasabb nyitvatartási rendszeren, mert azt tapasztaljuk, hogy az esti teendők is problémát jelentenek. Ez az ellátási forma az idősek szempontjából jó, mert a saját környezetükben, a megszokott tárgyaik között maradhatnak.
- Beépült már a köztudatba az idősekről való gondoskodás intézményes formája?
- Elszomorító, hogy a napokban is volt olyan érdeklődő, aki úgy fogalmazott, hogy szegényház. Főleg a kiskani-zsai városrészen még a mai napig is szégyenként élik meg, ha a család helyett az önkormányzat gondoskodik hozzátartozójukról, még akkor is, ha elmondjuk, hogy ezért ők térítési díjat fizetnek.
Bakonyi Zsóka
2001. augusztus 30.
KÉPVISELŐI FOGADÓÓRÁK «N
TÓTH LÁSZLÓ önkormányzati képviselő 2001. szeptember 5-én szerdán 17 órakor várja fogadóóráján a 4. számú választókerület lakosait a Dr. Mező Ferenc Gimnáziumban. Tóth László képviselő e-mail címe: toth_laszlo@nagykanizsa.hu
BICSAK MIKLÓS az I. számú választókerület (Garai, Űrhajós, Hársfa, Ifjúság utca lakói) önkormányzati képviselője 2001. szeptember S-én szerdán 16 órától 17.30 óráig fogadóórát tart a GE Tungsram I. számú bélyegzőgyártó irodájában.
2001. szeptember 5-én 18 órától 20 óráig BICSAK MIKLÓS képviselő Palin és Korpavár lakossága számára tart fogadóórát a palini Új Általános Iskolában.
DR. HORVÁTH GYÖRGY a 2. számú választókerület önkormányzati képviselője 2001. szeptember 5-én szerdán 18 órától 20 óráig fogadóórát tart a Pálma étteremben (Magyar u. 80.).
KÖZMEGHALLGATÁS
A Polgármesteri Hivatal tájékoztatja az érdeklődőket, hogy Nagykanizsa Megyei Jogú Város Képviselő-testülete az önkormányzati törvény előírásainak megfelelően 2001. szeptember 11-én kedden 14 órától a Hevesi Sándor Művelődési Központ kamaratermében KÖZMEGHALLGATÁST tart.
A közmeghallgatáson az állampolgárok és a helyben érdekelt szervezetek képviselői számára közérdekű ügyekben kérdésfeltevésre^ javaslattételre van lehetőség.

ZALA VOLÁN

ZALA VOLÁN KÖZLEKEDÉSI RÉSZVÉNYTÁRSASÁG
Tájékoztatjuk a T. Utazóközönséget, hogy 2001. augusztus 29-től a „24" jelzésű helyi autóbuszvonalon az alábbi változások lépnek életbe:
Miklósfáról indul (hétfőtől péntekig):
5.00 helyett Y 4.55; 5.25 helyett 5.20; új járat 6.55; YT 7.00 helyett AT 7.05; T 8,30 helyett YT 8.30; 9.30 helyett Y 9.30; 15.10 helyett Y 15.10; 16.10 helyett Y 16.10; törölve 20.00; 22.00 helyett Y 22.05; A 22.45 helyett A 22.50
Miklósfáról indul (szabad- és munkaszüneti napokon):
6.20 helyett Y 6.20; 7.30 helyett Y 7.30; Y 10.00 helyett Y 9.50;
14.10 helyett Y 14.10; új járat A 19.40
Napraforgó térről indul (hétfőtől péntekig): A 4.40 helyett A 4.35; Y 5.30 helyett Y 5.25; Y 6.30 helyett Y 6.25; 18.30 helyett Y 18.30; törölve Y 19.30; 21.30 helyett Y 21.25; 22.15 helyett Y 22.20
Napraforgó térről indul (szabad- és munkaszüneti napokon):
9.30 helyett Y 9.20; YT 10.30 helyett AT 10.10; 16.30 helyett Y 16.30; új járat A 19.15
Keresse menetrendi módosításainkat!
Változik a fogadónap időpontja
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala értesíti a város lakosságát, hogy Tüttő István polgármester 2001. szeptember 5-e helyett 2001. szeptember 12-én tart fogadónapot.
FELHÍVÁS
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 446/2000. (X. 19)/2. számú határozatával döntött arról, hogy a Nagykanizsa, Kiskanizsától északra lévő területre új rendezési tervet kell készíttetni. A dokumentáció első ütemeként a tervező a településszerkezeti tervet kell készíttetni. A dokumentáció első ütemeként a tervező a településszerkezeti tervet leszállította.
A hatályos jogszabályok előírásai szerint lehetőség van a terv véleményezésére, ezért azt a Polgármesteri Hivatal előcsarnokában kifüggesztjük.
Észrevételeiket, javaslataikat írásban adhatják meg a városi főépítésznek címezve (8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. Fax: 93/500-735), melye(ke)t a véleményes ládában is elhelyezhetnek.
Észrevételeiket, javaslataikat előre is köszönjük.
Városi főépítész
FELHÍVÁS
A kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény értelmében 2001. január l-jét követően veszélyes anyagokkal és veszélyes készítményekkel foglalkozásszerűen végzett tevékenységet a tevékenység helyszíne szerint illetékes ÁNTSZ Városi Intézetének be kell jelenteni.
A bejelentést a veszélyes anyagokkal és veszélyes készítményekkel kapcsolatos egyes eljárások, illetve tevékenységek részletes szabályairól szóló 44/2000. (XII. 24.) Eü. M. rendelet 13. számú melléklet 1. pontja szerinti adatlapon kell megtenni.
A veszélyes anyagokkal illetve veszélyes készítményekkel végzett tevékenységben bekövetkezett változást az előbbi rendelet 13. számú melléklet 2. pontja szerinti adatlapon kell megtenni.
A bejelentést a veszélyes anyagok és veszélyes készítmények biztonsági adatlapjának adatai alapján töltendők ki, melyet a forgalmazótól kell megkérni és annak kötelessége kiadni. Aki adatlapot ad ki, annak nyilvántartást kell vezetnie róla.
A rendelet végrehajtása folyamatos.
ANTSZ Városi Intézete Nagykanizsa
ÉRETTSÉGIZETTEK ÉS DIPLOMÁSOK FIGYELMÉBE!
SZEREZZENEK FELSŐFOKÚ KÉPESÍTÉST ÉS MÁSODDIPLOMÁT FŐISKOLÁNKON!
A BGF PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR ZALAEGERSZEGI INTÉZETE A 2001/2022. tanévben az ÉRETTSÉGIVEL rendelkezőknek:
- MÉRLEGKÉPES KÖNYVELŐI; DIPLOMÁSOKNAK:
- ADÓTANÁCSADÓI tanfolyamot és
-posztgraduális képzést indít a 7/1999. OM rendelet szerint szakértő és közgazdász szakmérnök szakirányon. RENDKÍVÜLI KEDVEZMÉNYEK:
Érettségizetteknek: - az első szakvizsgája díját átvállaljuk Diplomásoknak: - az első félév díja 2000. évi árakon
Jelentkezés, felvilágosítás; részletes írásos tájékoztató és jelentkezési lap beszerezhető: BGF PSZF Zalaegerszegi Intézete Továbbképzési Osztály Zalaegerszeg, Gasparich út 18/A • Tel.: 06/92/509-922, Fax: 509-923
EGYSÉGES SZERKEZET
Egész nyáron folyamatosan dolgoztak a Polgármesteri Hivatal osztályain, hogy a város rendeleteit egységes szerkezetbe rendezzék. Ezek a munkálatok mostanra elkészültek, tudhattuk msg Szabóné dr. Csányi Mariann jegyzőtől. A rendeletek teljes egészében, korábbi híradásunkkal ellentétben, azonban még nem lesznek hozzáférhetők az interneten, ugyanis először kiválogatásra kerülnek azok a rendeletek, amelynek módosítása a közeljövőben várható.
PARLAGFUGYUJTES
Törvények jogszabályok vannak, amelyek egészségünk védelmében születtek, ám valamiért folyton figyelmen kívül hagyjuk őket, semmit nem teszünk meg annak érdekében, hogy ne csak üres, tartalom nélküli szavak legyenek, így van ez a nemdohányzók védelmében hozott törvénnyel, és sok településen a parlagfű-mentesítésre vonatkozó kötelezettséggel is. Nagykanizsán talán ez utóbbi esetben más a helyzet, évről évre megrendezésre kerül a parlagfűgyűjtési akció, és vannak - szerencsére - olyan családok, aki saját érdekükben, és mások védelmében is megteszik a tőlük telhetőt. Vannak ilyen családok, közösségek, de mindig ugyanazok, és mindig csak maguk között vannak. Az akció a korábbi évekhez képest növekvő sikerrel járt, de a szakembe-
rek mégsem elégedettek, többet szeretnének elérni, több embert bevonni a gyűjtésbe, szélesebb körben informálni az embereket, miért is fontos a parlagfűgyűjtés. Nem került sor bírságra, büntetésre, a figyelmeztetés elérte célját szinte minden esetben. A környezetvédelmi szakembereknek elég volt egy-egy alkalommal felhívni a telektulajdonosok figyelmét az irtási kötelezettségre. Rugalmasan kezelték a VIA szakemberei, ha bejelentés érkezett valahonnan, hogy parlagfüvet találtak, a lehető legrövidebb időn belül megkezdődött a mentesítés. Jövőre a hegyközségeket is bevonják majd az akcióba, hiszen nagyon fontos, hogy a hétvégi házak táján, a művelésbe nem vont, elhanyagolt területeken is irtsák a káros gyomot.
D.É.
HOGYAN INTÉZZÜK HIVATALOS ÜGYEINKET?
: !
JÁRMÜVEK FORGALOMBÓL TÖRTÉNŐ VÉGLEGES KIVONÁSA
A jármű tulajdonosa a jármű üzemeltetésének végleges megszűnését 15 napon belül köteles bejelenteni a forgalomból kivonásra jogosult hatóságnak. Forgalomból történő végleges kivonás kezdeményezésére kizárólag a tulajdonos, illetőleg a meghatalmazottja jogosult. Üzemben tartó végleges forgalomból kivonásra nem jogosult, viszont meghatalmazottként az ügyben eljárhat.
A végleges kivonást az okmányirodában kapható „ Kérelem járműigazgatási ügy elintézésére" nyomtatvány kitöltésével kell kezdeményezni, melyhez be kell mutatni:
• a jármű törzskönyvét,
• a járműhöz kiadott új, vagy régi típusú forgalmi engedélyt.
a jármű hátsó rendszámtábláját, az ügyfél, illetve meghatalmazott személyazonosságát igazoló okmányt,
Cég esetén be kell mutatni:
• három hónapnál nem régebbi cégbírósági bejegyzést, illetve a Cégbíróság által kiadott másolatot,
• három hónapnál nem régebbi aláírási címpéldányt, illetve a Cégbíróság által kiadott másolatot,
• cég ügyintézőjének eljárási jogosultságát igazoló megbízást.
• ha az ügyfelet meghatalmazott képviseli, úgy a meghatalmazást,
• amennyiben a kivonás külföldre történő értékesítés miatt történik, az előzetes eredetiség ellenőrzési igazoló járműkísérő lapot.
Az ügy elintézéséért 1200 Ft+25% ÁFA igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni az ügyintéző által átadott postautalványon. Az ügyintézés folyamata:
Az eljárás során az ügyintéző
ellenőrzi az ügyfél, vagy meghatalmazottja személyazonosságát, a kérelem, a törzskönyv és a forgalmi engedély adatainak egyezőségét, a hatáskört és illetékességet, a csatolt, illetve bemutatott okmányok eredetiségét. Átadja az igazgatási szolgáltatási díj befizetéséhez szükséges postautalványt. Elvégzi a nyilvántartás adatainak módosítását, passziválja a törzskönyvet, érvényteleníti a forgalmi engedélyt és a rendszámtáblát. Kitölti és bevonja a járműkísérő lapot, amennyiben a kivonás külföldre történő értékesítés miatt történik. Az új típusú forgalmi engedély „üzembentartói lap"-ra, a régi típusú forgalmi engedély „törzslap" hivatalos feljegyzések rovatába bejegyzi a következő szöveget: „Forgalomból véglegesen kivonva.". A bejegyzést bélyegzőlenyomattal, dátummal és aláírással látja el és kiállítja a befizetett igazgatási szolgáltatási
díjról a számlát. Érvényteleníti a forgalmi engedélyt, régi típusú okmány esetében a bal felső sarkának csonkolásával, új típusú okmány esetében lyukasztással. A törzskönyv érvénytelenítése lyukasztással történik. Az ügyfél az ügyintézés végén megkapja, illetve visszakapja:
• érvénytelenített törzskönyvet,
• érvénytelenített forgalmi engedélyt,
• érvénytelenített rendszámtáblát,
• a szolgáltatási díj befizetését igazoló, lepecsételt postai feladóvevényt,
• az ügyfél személyazonosságát igazoló okmányát,
• az eljárási jogosultságát igazoló okiratot,
• a kiállított számlát.
Mátyás József okmányiroda-vezető Nagykanizsa Megyei Jogú Város
8
2001. augusztus 30.
NAGY-MAGYARORSZAG
FELAVATTÁK AZ EMLÉKMŰVET
NAGYPLUSZ
Augusztus 12-én több ezres résztvevő, közöttük határainkon túlról érkezett vendégek jelenlétében felavatták az Eötvös téren álló Nagy-Magyarország-emlékművet.
Július 13-án aláírásra került a NagyPlusz Rt. alapító okirata és szindikátusi szerződése. A dokumentumokat a Redilco képviselői és a Logisztikai Központ és Ipari Park Fejlesztő Kht. tulajdonosai, vezetői látták el kézjegyükkel.
KAROLYI-KERTI NAGYGYŰLÉS
A M1ÉP szervezésében került sor arra a nagygyűlésre, amely a Nagy-Magyarország-emlékmű avatását előzte meg. A rendezők szerint azért, mert kirekesztették őket az ünnepségen való közreműködők sorából. A Károlyi-kerti szónok Zakó László volt, aki többek között az alábbiakat mondta el:
„Nagykanizsa városán kívül nincs az országban még egy hely, ahol köztéren, a miénkhez hasonló emlékmű figyelmeztetné a járókelőket a régi, szép időkre. Fogadjuk meg az Országimázs Központ amúgy egyáltalán nem erre a célra kitalált jelmondatát, nevezetesen: Merjünk nagyot álmodni! Merjünk persze felébredni is, és higgyük el, hogy ezeréves történelmi távlatunkban ez az utolsó nyolcvanvala-hány év csak egy múló pillanat lesz. Kell a feleszméléshez persze egy központi akarat is, bár amikor e sorokat papírra vetem, még mindig nem tudni, hogy lesz-e egyetlen olyan tagja a polgári kormányunknak, akiben megvan a kurázsi, és itt lesz az ünnepségen, hogy legalább jelenlétével kifejezze az emlékezés szabadságát. Eddig két miniszter mondta le szereplését. Legyünk őszinték: kockázatot kell vállalnia bárkinek is e hazában, ha becsületes ember módjára csak ahhoz ragaszkodik, ami ősidők óta az övé volt? Dicső múltunkat ne az idő szépítse meg, mert történelmünk szép volt már akkor is, amikor íródott. Ezekre az időkre viszont mindig emlékezzünk és emlékeztessünk gyermeket, társat, barátot, mert így soha nem felejtünk! Azt se felejtsük: Ha Isten velünk, ki ellenünk?"
Hív a vasút, vár a Szcientológia Egyház
MIÉP megyei sajtótájékoztató, Nagykanizsa 2001-08-21.
A tájékoztatót Papp Gábor megyei elnök és Péntek László megyei alelnök, nagykanizsai szervezet elnöke tartották.
- Miután Nagykanizsán a közreműködésünkkel felszínre kerültek a helyi szcientológusok egyes tevékenységei, érkeztek különböző megkeresések több személytől, melyek a nagykanizsai MÁV-nál lévő állapotokról adtak tájékoztatást. A panaszok több személytől és helyről érkeztek, de fedik egymást a már általunk is ismert információkkal. Az érintettek kérték, hogy személyüket ne fedjük fel - ehhez tartjuk magunkat.
Dr. Veér Andrásnak az ez év tavaszán megjelent legújabb könyvében (A szcientológia mocsarában) található egy levél melyet a MÁV Rt. vezérigazgatójának címeztek, voltaképpen a nagykanizsai MÁV egyik szervezeti egységében történtekről szól. Vezetőjének személye az elmúlt hónapokban a szcien-tológiával kapcsolatban került előtérbe. Az ellenőrzési főosztály vizsgálatot folytatott le, melynek keretében a dolgozóknak egyenként kérdéseket tettek fel a szcientológiával kapcsolatban. Megtudtuk, hogy a vizsgálatot meglepetésszerűen végezték volna, de az érintett még időben értesült róla. így összehívta a kikérdezendő dolgozókat és kioktatta őket a helyes válaszokból. A vizsgálat eredményéről nincsenek nyilvános információk.
- Miután a MIÉP által megnevezett lett a nagykanizsai MAV egyik szervezeti egységének vezetője, akinek megbízására Oxford-tesztet és IQ-tesztet töltöttek ki, melyeken fel kellett tüntetni személyes és különleges adataikat is. Ezek a tesztek 20 ezer Ft/fő összegbe kerültek melyet információink szerint nem az alkalmazottak fizettek, illetve nem az alkalmazottak fizették a méregdrága Hubbard-könyveket sem. Ezt követően az érintett dolgozókat kommunikáció-fejlesztő, méregtelenítő és nyelvtanfolyamokra kötelezték saját költségükön. Volt olyan nagykanizsai fiatal „vasutas" - aki ugyan már nem dolgozik a vasútnál - akit a szülei hoztak vissza a budapesti misszióból, miután családjából kiszakították.
Mindezekből arra következtetünk, hogy nemcsak WISE-tagságról van szó e tekintetben, hanem magának a Szcientológia Egyháznak a terjeszkedéséről, befolyásszerzéséről a legnagyobb állami vállalatnál. A hetekben született kormánydöntés értelmében az állam 63 milliárd forintos hitelkötelezettséget vállalt át a MÁV Rt. adósságából. Mivel állami tulajdonú vállalatról van szó, úgy gondoljuk, hogy a leírtak közérdekű információk, melyek a nyilvánosságra tartoznak.
2001. augusztus 30.
SZENT ISTVÁNKOR ÁTADTAK
10
2001. augusztus 30.
AKálvin téren megrendezett augusztus 20-ai városi ünnepségen adták át az új városi könyvtárat. Ünnepi beszédet Ecsedy István, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára mondott. A könyvtár építésének történetéről
Marton István, a Könyvtár Építését Felügyelő Ad Hoc Bizottság elnöke mondott emlékező szavakat. A Halis Istvánról elnevezett könyvtár névadó beszédet Tüttő István polgármester tartotta, majd Czupí Gyula, a könyvtár vezetője átvette az épületet.
KETKEREKEN VONATON
A nemzetközi illetve az IC-járatok kivételével minden vonatra váltható biciklijegy, amelynek ára a teljes árú menetjegy kb. 25%-a. Az InterCity járatokon a feltételek nem adottak a bicikliszállításra,- ezért nincs mód erre, a nemzetközi vonatokon pedig a felügyelet nem oldható meg, ezért a jegyvizsgálók
JOVORE TÁMOGATJA ATB
Már korábban tanulmányi szerződést kötött a város egy fogorvossal annak érdekében, hogy belátható időn belül városunkban is legyen fogszabályzó-szak-orvosi rendelés. Jelenleg a betanulási idő van folyamatban, ez alatt a doktor már végez a kisebb-nagyobb szabályozási munkákat. Január elsejétől a finanszírozás kérdései is változnak majd - tudhattuk meg dr. Nemesvári Mártától hiszen a város megkérte már a Társadalombiztosítás támogatását, és várhatóan meg is kapja. A privatizációval ugyan változott egy kicsit a helyzet, de az önkormányzat már korábban kinyilvánította azon szándékát, hogy dr. Róka Andrea praxisán beiül kívánja megoldani a fogszabályozási ellátást. A doktornő szakvizsgáját követően már szakrendelésként kell kezelni az ellátást, és 2003-ig kapott a kórház főigazgatója haladékot arra, hogy a fogszabályozási szakrendelés feltételeit megteremtse.
általában figyelmeztetni szokták az utazóközönséget, illetve nem teszik lehetővé a kerékpárral való utazást. A jegy megváltásakor, illetve előtte érdemes tájékozódni, hogy az adott vonaton van-e mód a biciklis utazásra - tanácsolták a MÁV-nál -, hiszen ezzel számos félreértés elkerülhető. A kerékpárok poggyászként is feladhatók, ám erre a rakodással megbízott gazdasági vállalkozás munkabeosztása miatt hétfőtől péntekig 8-16 óra között van lehetőség.
Megszűnő, szünetelő járatok
Szeptember elsejétől jelentős változások várhatók a MÁV menetrendjében. A hétköznapokat illetően mindössze egy Nagykanizsát érintő IC-pár közlekedik majd Budapest felé, a korábbi háromhoz képest. A hétvégi megnövekvő forgalomra tekintettel Budapest és Nagykanizsa között a KANIZSA IC mellett még két IC-pár is közlekedik majd, pénteken, szombaton és vasárnap, a MURA IC és a SIÓ IC. Lényeges változás, hogy szeptember 4-től jövő
március 14-ig szünetel a Nagykanizsáról 6.05-kor induló gyors. Szeptember 8-tól nem az eddigi útvonalán közlekedik majd a KVARNER IC, elkerüli Nagykanizsát, és nem közlekedik majd a ZSELIC IC sem. A menetrendi módosítás hátrányosan érinti Nagykanizsát, hiszen a járatok megszűnése, szüneteltetése nemcsak az utazóközönség számára jelent változást, hanem a későbbiek során munkahelyek megszűnését is eredményezheti.
Gyakori téma volt az utóbbi időben országszerte a fogászati privatizáció, amely nálunk is lezajlott. A privatizációval kapcsolatos kérdésekre dr. Nemesvári Márta egészségügyi referens válaszolt.
- Elég friss ez a dolog, remélem, hogy a betegellátásban nem jelent fennakadást, a betegek nem vesznek észre belőle semmit. Ez most még mindenkinek egy betanulási idő, az orvosok számára is egy idegen feladatot jelentett, de a rendelések folynak. Mi az ügyvezetőn, dr. Polgár Józsefen keresztül tartottuk a kapcsolatot az orvosokkal, e csatornán keresztül bonyolódtak a dolgok. Tudomásul kell vennünk ez egy funkcionális privatizáció, nem teljes körű, a rendelő nem a doktoré, a praxis az önkormányzaté, a működtetői jog az orvosé.
- Nem okoz gondot az elavult géppark?
- Tudomásul kell vennünk,
hogy a gépek egy kivételével harmincévesek. Pályáztunk gépbeszerzésre, de eddig még nem kaptunk választ. A gépek folyamatos cseréjére természetesen szükség van. A fogászati röntgen kérdése egészen speciális, maradt közalkalmazotti működtetésben, de a praxisoknak lehetősége van külön röntgen működtetésére is. A tb a röntgen működtetését finanszírozza.
- Csak alapellátást végző rendelő működik a Szent Imre utcában?
- Olyan megállapodást kötöttünk, hogy az orvosok az alapellátási kötelezettségnek a Szent Imre utcában kötelesek eleget tenni. Ott nem folyik magánren-
delés, de azt nyilván senki nem tudja felügyelni, hogy ott egy folyamatos kezelésben részesülő magánbeteg nem részesül-e valamilyen ellátásban. Am ezt a beavatkozást a társadalombiztosítás nem finanszírozza. Nem akartuk szétszórni az alapellátást a város legkülönbözőbb pontjára, hiszen a betegellátás az adott körzeti orvos távollétében, helyettesítés esetén is sokkal könnyebben koordinálható, ha egy helyen van az összes rendelő.
- A végkielégítés kérdéskörét hogyan rendezték?
- A szakdolgozók kaptak csak végkielégítést, az orvosok nem. Információim szerint egy kivételével mindannyian ott dolgoznak, ahol eddig, az orvos alkalmazta őket. A végkielégítés összegére a város pályázatot nyújtott be.
D. É.
A PIROS MUSKÁTLI A KEDVENC VIRÁGOM
Dr. Bárányi Enikő főorvos 13 éve él Nagykanizsán. Debrecenben született, tanulmányait ott végezte, szakmai életét meghatározta a pályakezdés, a Debreceni Klinika gyermekonkológiai részlegén eltöltött évek, majd a Miskolci Gyermekegészségügyi Központban két szakterület, az onkológia, hematología, illetve ehhez társulóan a gyer-mekintenzív ellátás. Harmincöt éves korától osztályvezető főorvos.
- Ősi debreceni családból származik, miért jelent számára városunk egy gyermekkori nosztalgiát?
- Anyai ági rokonságom szombathelyi volt, és kisgyermek koromban mindig Dunántúlról és Vas megyéről hallottam. A várost nagyon megszerettem, második szülővárosomnak tartom.
- Hogyan kapcsolódott a közéleti tevékenység az orvosi munkájához?
- Ót évvel a nagykanizsai letelepedésem után lakhelyemről, Kiskanizsáról indítottak képviselőnek. Nem tudom elmondani azt a jó érzést, hogy mit jelentett számomra az, hogy a lakosság elfogadott, befogadott, és a lakossági választások alapján, mint MDF-tá-mogatott bekerültem a közgyűlésbe. Talán egy szociális érzékenységgel rendelkező ember számára a képviselői munka egy pluszlehetőséget is ad, hiszen a szociális problémák érzékelése mellett a megoldásra való törekvés is nagyon fontos. Úgy látom a szociális problémák a városban is rendkívül élesen jelennek meg. A szociális és egészségügyi problémák megoldása szervesen kapcsoló-
dik egymáshoz, ezáltal a képvir selői munka kiegészül a szakmai munkával.
- Hallhatnánk erre példát?
- Folyamatban van egy olyan önálló képviselői indítványom, amely a nagykanizsai korfát is áttekintve nagyon fontos szakmai, megelőző preventív feladatot jelenít meg. Idős korban általában, fiatalabb életkorban pedig bizonyos betegségekben szenvedőknél súlyos betegségeket okozhat egy bizonyos kórokozó, a strepto-cocus neumodi okozta fertőzés. Ma már ezzel szemben hatékony védőoltás van, és egy szép szakmai feladatot jelent képviselői indítványt előterjeszteni, miszerint az önkormányzat vállalja fel a 65 év feletti lakosok számára az ingyenes védőoltást. A másik fontos
szakmai feladatnak tartom a cukorbeteg gyerekek mellett, a rizikócsoportba tartozók, a kövér gyermekek táboroztatásának, az asztmás betegek gyógytorna- és úszásoktatásának megszervezését. S ha már a szervezésről beszélünk, említem, hogy mint gyermekdia-betes decentrum ez év szeptember 28-29-én országos gyer-mekdiabetes kongresszust szervezünk. 180 kongresszusi résztvevőt várunk. A szakmai program várhatóan érdeklődést fog kiváltani az alapellátásban dolgozó kollégák körében is.
- Az élet teljességéhez hozzátartozik, hogy az embert né csak a szakmájáról, hanem a magánéletéről is beszéljen.
- Életem eddigi szakaszában majdnem folyamatosan a csa-
ládot édesanyám és én együtt jelentettük. Rövid ideig voltam férjnél, gyermekem nincs, illetve azt gondolom, hogy nagyon sok gyermekem van, mert amikor még ennyi év után is kapok Debrecenből, Borsodból „régi gyerekeimtől" üzeneteket és leveleket, akkor az azt jelenti, hogy egy kicsit családtagjuk lettem. így van ez Nagykanizsán is. Kevés szabadidőmben szeretek kertészkedni otthon a ház körül. Kedvenc virágom a piros muskátli. Azt szokták mondani, ez a kiskanizsaiak-nak is dicséretére válna! Kutyatartó vagyok 15-16 éve. Szeretek velük foglalkozni, ritkán és kevés időm jut utazásra és fotózásra. Tv-t nagyon célzottan, és szűkre szabott időben szoktam nézni.
- Mi a vágya mint képviselőnek?
- Képviselőként mindannyian elmondjuk a munkahelyteremtés fontosságát, csak az a baj, hogy a képviselő önmagában ehhez kevés mozgástérrel rendelkezik, időnként az információk is csak részben jutnak el hozzánk. Most változást jelenthetne a város számára a Redilco cég letelepedése. Szkeptikus nem vagyok, de ahogy telnek a hónapok, fokozódik az aggodalmam! Az előterjesztésekben fokozottan csökken az új munkahelyek tervezett száma. Komoly probléma a város gazdasági helyzete, a város hitelállománya, ami nagymértékben beszűkíti minden területen a város mozgásterét. Vitathatatlanul lokálpatrióta lettem - hisz véleményem: meg kellene tanulnunk a város építészeti és egyéb értékeinek értékelését és nem az értékesítését.
B. Zs.
A VIA HÍREI
Elképesztő méreteket öltött a zárkerti területek megközelítő útjai mentén elhelyezett hulladékgyűjtő-konténerek környezetében a szabálytalan szemételhelyezés. A társaságunk éves költségvetésében e célra elkülönített összeget felemésztette a konténerek környékének egyre gyakoribb takarítása. Megfigyeléseink szerint városunk lakóinak egy része a hegykapuknál kihelyezett konténereket egész éven át tartó limlom-ak-ció lehetőségeként használta ki, illetve ezeken a közterületi gyűjtőhelyeken igyekeztek megszabadulni a háztartások csökkentett edénykapacitása mellett felgyülemlett többlethulladéktól. Terveink szerint a zárkerti konténeres szolgáltatást novemberig biztosítottuk volna, azonban anyagi lehetőségeink hiányában e héten a konténereket bevontuk. Erről a zártkerti ingatlantulajdonosokat tájékoztató táblán is értesítettük.
Megtörtént a helyi járati autóbusz-megállóhelyek felmérése. A szükséges beavatkozások első ütemében 4 db kiskanizsai buszváró felújítását végeztük el. Elbontásra került a bagolai buszvégállomás váróhelyisége, melynek pótlásáról a helyi városszépítő egyesület gondoskodik. A közeljövőben a Kaposvári u. szeszfőzdéi megállójánál lévő, valamint a nagyfakosi buszváró felújítását tervezzük.
A szelektív hulladékgyűjtési rendszer egy ütemben való teljes körű bevezetésének előkészítéseként a Környezetvédelmi Információs Iroda kidolgozta a közös használatú gyűjtőedények elhelyezésének lehetőségét. A kulturált közterületiedény-elhelyezések több fórumon egyeztetendők, mivel a papír, színes üveg, fehér üveg és műanyag szelektív elhelyezésére alkalmas edényegyütteseket a környezetbe megfelelően illeszteni kell, figyelembe véve emellett a lakóközösségek igényeit és érdekeit is.
Tóth Zsuzsanna önkormányzati képviselő önálló indítványa alapján közgyűlés által biztosított keretből felújítást végeztettünk a Batthyány u. mindkét oldali járdáján. A 4,5 millió Ft-os keret fennmaradó részét a Csengery u. első szakaszának út- és járdajavítására fordítjuk.
A bajcsai homokbányát üzemeltető gazdasági társaság felajánlásaként térítésmentesen kapta városunk azt a több mint 200 tonna homokot, amellyel a kutyaürüléktől erősen szennyezett homokozók fertőzésveszélyes tartalmát cseréltük tiszta, játékra alkalmas minőségűre. A keleti városrész\'nagyobb homokozói esetenként 20-25 tonna új homokot igényeltek.
Határidőre eleget tettünk a közgyűlés által jóváhagyott szoborállítási és elhelyezési kötelezettségeknek.
A Városi Könyvtár új épületének környezetében - a Hunyadi utcában és a Kölcsey utcában - az út- és járdaszakaszok javításával igyekeztünk elősegíteni a biztonságos közlekedést.
A Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatán nyert összeg felhasználásával két vízfolyáson párhuzamosan megkezdődtek a kivitelezési munkák. A Bajcsai árok mellékágának tisztítása és isza-polás 90%-ban került elvégzésre, a zöldkárok elkerülése érdekében a fennmaradó árokszakaszon végzendő munkálatokat a betakarítást követően, október hónapban pótolja a kivitelező.
A Péterfai árok mellékágán a növényzeteltávolítást és iszapo-lást követően már csak a műtárgyak beépítése van vissza, melynek elkészülte augusztus végére tehető. A pályázatban szereplő harmadik vízfolyáson - Jakabkúti árok - szeptember hónapba indulhatnak meg a kivitelezési munkálatok.
Gáspár András ügyvezető
Tarnóczky Attila alpolgármester bejelentette, hogy a tanév kezdetére elkészül a Bat-thyány-gimnázium és a Zsig-mondy-Széchenyi szakközépiskola felújítása. A közgyűlés ezen kívül 180 millió forintot különített el intézmény-felújításra, melyek között szerepelt egy integrált bölcsőde létrehozása, a Körösi és Templom téri általános iskolák rekonstrukciója, és a Thury SZKI átalakítása és bővítése. A rendelkezésre álló pénzből valamennyi célt megvalósítani nem lehet, de azzal nem értett egyet a testület, hogy megnevezzék az intézményenkénti felújítási összeget. A Templom téri és a Kőrösi-iskolákban a nyílászárók cseréjét, homlokzat-felújítást, térburkolat-kialakítást, tetőszigetelést végeznek. A Thury SZKI-ban a volt munkásőrségi épület harmadik szintjén tantermeket, illetve egy új lépcsőházat - szintenként tantermekkel - építenek. A beruházások átadási határideje november 30. A Tüdő-
gondozó festésére és a mosdóhelyiségek kialakítására is kértek ajánlatot, de ezt a főorvos kérésére elhalasztották. A fennmaradó 23 millió forintbóls nem valósítható meg. A szeptember eleji közgyűlés dönt arról, hogy a következő évi költségvetés terhére biztosítja-e a hiányzó összeget, hiszen a beérkezett legolcsóbb árajánlat is 127 millió forint. Az alpolgármester bízik abban, hogy kedvező lesz a képviselő-testület döntése, s jóváhagyja a szükséges összeg biztosítását a jövő év terhére.
A kormány támogatta a Vécsey-iskola felújítására az önkormányzat által benyújtott céltámogatási kérelmet. A 130 millió forintos beruházáshoz így 65,5 millió forintot biztosít a központi költségvetés, így a tervek szerint a Vécsey-iskolába járók teljesen felújított körülmények között kezdhetik ¦ meg a 2002/2003. tanévet, s remélhetőleg első osztály indítására is sor kerülhet.
Augusztus 25-én városrésznapi programokat rendeztek Bagolán. Ezek között volt majorette-bemutató, játszótéravatás, gyermek- és sportrendezvények, asztalitenisz-, asztalifoci-, lengőteke-, biliárd-,
szkanderverseny. A rajzversenyen bagolai életképek készültek. Sor került keresztszentelés-re, majd a közös ebéd után néptáncbemutató, táncdalműsor színesítette a napot. Paródia és tánc zárta a napi programot.
Július 15-től július 20-ig 25 országból több, mint kétszázan vettek részt a városunkban megrendezett 74. SAT Eszperantó Világkongresszuson. A világ eszperantistáinak seregszemléjén elfogadott zárónyilatkozat szót emelt az emberi jogok érvényesülése mellett, a világgazdasági szempontból történő szétszakadás ellen, valamint a nők jogainak érvényesítése érdekében. Nagykanizsa örömmel fogadta vendégeit, bemutatta kulturális, építészeti és gazdasági értékeit, amit a vendégek nemcsak befogadóként élvezhettek, hanem hírvivőként is továbbítottak.
A Felsővárosi Templom két közössége a Magvető és az Antiochiai Közösség tavaszra teljesen felújította és színpadképében is felfrissítette Passiójátékát. A hangszerelésben is modernizálódott zenés előadásnak a híre már Nagykanizsán is túljutott, hiszen a nyári, a Felsőrajki Várban bemutatott előadásuk immár a negyedik tájolásuk idén. A vár környezete, a nagyméretű szabadtéri színpad lehetőséget nyújtott arra, hogy a több, mint száz szereplős darab - legkisebb résztvevője tíz-, legidősebb hat-, vanéves - teljes panorámáját is nyújthassa ennek a vallás- és kultúrtörténeti témának a megelevenedésére.
Az idei nyáron a folyamatosan 30 fok fölötti hőmérsékletű napokon az áthevült városból vízbe kívánkozik mindenki. Akinek nem volt másra lehetősége, legalább a városi strand hűs vízében kereshetett enyhülést. Ott jártunkkor mégsem ezt tapasztaltuk, hiszen a kánikula ellenére alig akadt fürdőző. Még a gyermekmedence sem zsibongott. Végigsétálva a hatalmas zöldterülettel is rendelkező fedett és szabadtéri fürdő minden létesítményén, elgondolkodhattunk, hogy vajon mi tartja távol innen a strandotokat?
A nyártól elválaszthatatlan a játék öröme. Vízben, grundon, avagy zárt térben, csak társak és játékszerek legyenek. De jó sok! A volt Fiúkollégiumban működő Mikkamakka játékközpont - az anyagi nehézségek ellenére - nem zárt be nyáron sem, fogadta vendégeit, akik elsősorban kisgyerekes anyukák voltak. Többen is megfogalmazták, hogy azért is örülnek mert kedden, csütörtökön és szombat délelőtt apró gyerekeikkel a felmelegedett panellakásokból, a vibráló parkokról bemenekülve a nagy épület földszinti helyiségeiben felüdülést is találtak. Az itt dolgozó pedagógusok ügyes szervezéssel - szabadságuk élvezése mellett - szakszerűen és örömmel el tudták látni a játékközpont működtetését is.
14
2001. augusztus 30.
Az Inkey-kápolna melletti területen folyamatosan és jó ütemben folyik az ipari-park közműberuházásának l/a üteme. A 112 millió forintos költségvetéssel épülő beruházás jelenlegi állása szerint megépült egy kilométer hosszú új út, 563 méter vízvezeték, 644 méter szennyvízcsatorna és 353 méter csapadékcsatorna is. Az eddig elkészült közműberuházás műszaki átadása feltehetően augusztus végén megtörténik, de a munkálatok folyamatosak, hiszen az ipari park újabb területeit is feltárják. A város vezetői és az Ipari Park Fejlesztő Kht. ügyvezetősége is elégedett a határidőre és jó színvonalon elvégzett munkálatokkal.
Az esztendő hónapjainak mind-mind megvannak a mellékzöngéi, jelzői, aláhúzott jellegzetességei. Az augusztus óhatatlanul a tanszervásárlás ideje is. Még a legnyugodtabb, leghiggadtabb szülő is tudja, hogy ilyenkor el kell indulni az írószerboltok felé. Idén is tömött erszénnyel indultak útnak a szülők, mert vagy a filctoll-készletet, netán a táskát, tolltartót kell ismételten beszerezni. Képünkön Kálovics Lacika új füzeteivel, amelyekbe ősztől majd a Rozgonyi-iskola harmadik osztályában írja feladatait.
A Városi Könyvtár dolgozói örömmel vállalták a költözködéssel járó herce-hurcát, hiszen leendő otthonuk nemcsak a könyveknek, a zenei anyagnak nyújt méltó környezetet, hanem maguk a dolgozók is esztétikusabb, megfelelő klímával és higiéniával rendelkező munkahelyhez jutnak. Az állomány átköltöztetése nem egyszerű dolog, a munkának több olyan fázisa is van, ami csak „kézből kézbe" módszerrel oldható meg. Segítség ugyan akadt a közmunkások személyében, de mivel ez a munka nem egyszerűen polcról le, polcra felrakodás, hanem a szakrend leellenőrzése is, ezért aztán a könyvtárosok egész nyáron rendületlenül dolgoztak.
Aki szereti a nyüzsgő piac hangulatán túl a színek kavalkádját, az menjen el a Vásárcsarnokba. A zöldségek és gyümölcsök harsogó sárgája, pirosa és zöldje mellett a természet által produkált ezernyi szín pompázik az asztalokon. A nyári piac bőségét áruban, ízben és színben nem múlja felül egyik évszak sem. Paprikát, paradicsomot, almát, retket, hagymát szinte egész évben lehet kapni, van azonban egy gyümölcs, amelyiknek augusztus a szezonja. Ez pedig nem más mint a dinnye. Az idei nyári időjárás a másodvetések révén töméntelen mennyiségű dinnyetermést produkált. Ennek ellenére az árak magasabbak, mint tavaly. Panaszkodnak a kereskedők, hogy a paprika, paradicsom, dinnye stb. esetében az áruházak jelentik a konkurenciát.
Büki Erzsébet
2001. augusztus 30.
15
HEVESI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT
A Pécsi tudományegyetem BTK Gyakorló Intézménye Széchenyi tér 5-9. TeL/fax: 310-465 E-mail: nk.hsmk@broadband.hu Jegyárusítás 14-18 óráig. Tel.: 311-468
Szeptember 1.: A HSMK NÉPI SZÖVŐMŰHELYE, PINTÉR ANETT ÉS KOVÁCS EMESE VIRÁG FAZEKASOK KIÁLLÍTÁSA. Megtekinthető: szeptember 12-éig.
Szeptember 10. 14.30 óra: KIÁLLÍTÁS A ROZGONYI ÚTI ÁLTALÁNOS ISKOLA TANULÓINAK MUNKÁIBÓL AZ IFJÚSÁGI GALÉRIÁBAN. Megtekinthető: október 8-áig.
Szeptember 18.: ALMÁSI ANIKÓ GRAFIKUS KIÁLLÍTÁSA. Megtekinthető: október 5-éig.
Szeptember 21. 19.00 óra: DROGMENTES DISCO. Belépődíj: 300 Ft.
Szeptember 26. 18.30 óra: ÉSZAKAFRIKA CSÚCSÁN, A BERBEREK FÖLDJÉN - videofilmes és vetítettképes előadás Marokkóról. Előadó: Böröcz Zsolt.
Szeptember 28. 18.00 óra: PÉNTEK ESTI RANDEVÚ. A POP-ROCKZENE KLASSZIKUSAI - zenei rendezvénysorozat. A BEATLES-STORY. Zene, tánc, videofilm-vetítések, előadások stb. Szeretettel várunk minden érdeklődőt - korra és nemre való tekintet nélkül. Házigazda: Szakács Gábor.
Szeptember 29.14.30 óra: TARKABARKA MŰHELY - játék a színekkel. Különleges festési technikák.
Október 1. 19.00 óra: A ZENE VILÁGNAPJA. A VILÁGHÍRŰ AMADINDA ÜTŐEGYÜTTES KONCERTJE. Belépődíj: 800 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak: 500 Ft.
INFORMÁCIÓ:
KANIZSA PLAZA-MKB NEMZETKÖZI JAZZFESZTIVÁL október 19-20.
SZÍNHÁZI BÉRLETHIRDETÉS 2001-2002 (Lásd 24. oldal!)
A HSMK FELVÉTELT HIRDET INDULÓ TANFOLYAMAIRA:
- Kezdő szabó-varró, 30 órás (heti
1x3 óra): 4200 Ft, vezeti: Pulai Lászlóné.
- Kezdő szövő, 30 órás (heti 1x2 óra): 3400 Ft, vezeti: Zsovár Anita.
- Haladó szövő, 20 órás (kéthetente 2 óra): 1800 Ft, vezeti: Zsovár Anita.
- Virágkötő, 25 órás (heti 1x3 óra):8.500 Ft + anyagköltség, vezeti: Kunics Éva.
- Foltvarró, 20 órás (heti 1x3 óra): 2800 Ft, vezeti: Békési Józsefné.
- Népibaba-készítő, 20 órás (heti 1x3 óra): 3200 Ft, vezeti: Pulai Lászlóné, népi iparművész.
- Csuhébaba-készítő, 15 órás (heti 1x3 óra): 2500 Ft, vezeti: Pulai Lászlóné, népi iparművész.
- Kosárfonó - kezdőknek, 40 órás (heti 1x4 óra): 12.000 Ft + anyagköltség, vezeti: Hadiné Szálai Gabriella.
- Selyemfestő, 20 órás (heti 1 x2 óra): 3000 Ft + anyagköltség, vezeti: Kassainé Szarjas Gertrúd.
- Gerinciskola, 10 órás, (heti 2x1 óra): 2.200 Ft, vezeti: Illés Brigitta gyógytornász.
- Alakformáló női torna, heti 2x1 óra: 2.000 Ft/hó, vezeti: Góber Csabáné
- Jóga - tökéletes újjászületés a WELLNESS-program keretében, 26 óra (heti 1x2 óra): 6000 Ft, vezeti: dr. Pőcze Tiborné, a Természetgyógyász Magazin főmunkatársa.
- Step-aerobic, heti 3x1 óra: 2.600 Ft, vezeti: Lenk Enikő, okleveles stepaerobic-oktató.
¦ - Társastánc 14 éven felülieknek, 24 órás (heti 1x3 óra): 3000 Ft, vezeti: Füstös Gábor. Jelentkezni lehet a részvételi díj 50%-ának befizetésével szeptember 30-áig az információs szolgálatnál.
Allergiás légúti beteg gyermekek számára torna- és tánctanfolyamot szervezünk a Városi Kórház Gyermekosztályával közösen. Érdeklődni lehet szeptember 15-étől a HSMK információs szolgálatánál.
VÁRJUK JELENTKEZÉSÜKET SZAKKÖREINKBE, KLUBJAINKBA!
Nagykanizsa Város Vegyeskara:
hétfő és csütörtök, 18.00-20.00 óráig.
Kanizsa Fotóklub: hétfő, 18.00-20.00 óráig.
Kamera \'67 AF Stúdió: vasárnap, 10.00-12.00 óráig.
Népi Díszítőművészeti Műhely: hétfő, 14.00-17.00 óráig.
Kertbarát klub: kéthetente hétfő, 16.30-18.00 óráig.
Belvárosi Nyugdíjasklub: szerda, 14.30-17.00 óráig.
Éremgyűjtők klubja: kéthetente szombat, 14.30-16.30 óráig.
Bélyeggyűjtők klubja: minden hónap első keddje, 17.00-19.00 óráig.
Eraklin Gyermek Táncklub: hétfő, 16.00-18.00 óráig, szerda 17.00-19.00 óráig.
Premier Táncklub: péntek, 15.00-17.00 óráig, szombat, 14.00-17.00 óráig.
Rock and Roll klub: szerda, 15.30-17.00 óráig.
Tarka-barka műhely: havonta 1 alkalommal, szombaton 15.00-17.00 óráig.
FELHÍVÁS!
A Hevesi Sándor Művelődési Központ 2001 novemberében ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Erre az alkalomra dokumentum-kiállítást tervezünk, amihez kérjük a kanizsai polgárok segítségét is. Akinek birtokában van az intézmény építésével, működésével, programjaival és szolgáltatásaival kapcsolatos korabeli dokumentum (pl.: fotó, makett, plakát, szórólap, régi műsorfüzet, meghívó stb.), azt kérjük szíveskedjen kölcsönadni tervezett kiállításra.
Kérjük, hogy lehetőleg november 1-jéig az információs szolgálathoz juttassák el.
Együttműködésüket előre is megköszönöm
Papp Ferenc igazgató
KÉPZŐMŰVÉSZETEK HÁZA (Kiskastély)
Erzsébet tér 14-15. Tel.: 313-920
SASS BRUNNER ERZSÉBET ÉS BRUNNER ERZSÉBET festőművészek kiállítása.
Z. SOÓS ISTVÁN festőművész állandó kiállítása.
A Képzőművészetek Háza nyitva: 10—17 őráig. hétfőn szünnap. A belépés díjtalan.
THURY GYÖRGY
MÚZEUM
Fő út 5. Telefon: 314-596
EMLÉKEK A MÚLTBÓL - 50 ÉVES A THURY GYÖRGY MÚZEUM. Megtekinthető: szerdától vasárnapig 10-17 óráig, hétfő, kedd szünnap. Belépődíj: felnőtt 200 Ft/fő. diák. nyugdíjas: 100 Ft/fő. csoportos (8 fő): 130 Ft/fő. családi jegy (minimum 4 fő): 330 Ft. Tárlatvezetés 2000 Ft.
MÓRICZ ZSIGMOND MŰVELŐDÉSI HÁZ Hajgató S. u. 1.
Szeptember 17-21.: A ZALAI NEMZETKÖZI FESTŐTELEP NAGYKANIZSAI ALKOTÁSAIBÓL KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR .
Szeptember 21.19.00 óra: TÁNCHÁZ. Közreműködik a PATKÓ BANDA.
Szeptember 29. 21.00 óra: SZIKLA EGYÜTTES ROCKKONCERTJE.
HONVÉD KASZINÓ Ady E. u. 7. Telefon: 311-036
Szeptember 1.: „TERMÉSZET-KÖZELBEN" - VARGA KLÁRA ÉS MEZEI LÁSZLÓ FESTŐMŰVÉSZEK KIÁLLÍTÁSA. Megtekinthető: szeptember 16-áig.
Szeptember 18. 14.00 óra: NYUGDÍJASOK ORSZÁGOS ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETÉNEK 10 ÉVES JUBILEUMI ÉVFORDULÓJÁNAK RENDEZVÉNYE.
Szeptember 20. 18.00 óra: CIVIL FÓRUM.
Szeptember 22. 11.00 óra: EURÓPAI NYITOTT KAPUK NAPJA.
Szeptember 27. 16.00 óra: A
SZÍNJÁTSZÓ SZAKKÖR „ÉVADNYITÓ" FOGLALKOZÁSA.
Szeptember 29.: A FEGYVERES ERŐK NAPJA. A HONVÉD MŰVÉSZEGYÜTTES MŰSORA.
KODÁLY ZOLTÁN
VASUTAS MŰVELŐDÉSI HÁZ
Csengery út. 67. Tel.: 311-195
VASÚTÁLLOMÁS: 140 ÉVES A DÉLI VASÚT NAGYKANIZSÁN. Állandó helytörténeti kiállítás a MÁV Rt., a Thury György Múzeum és a Kodály Művelődési Ház rendezésében.
A NAGYKANIZSAI FAFARAGÓ EGYESÜLET ALKOTÓTÁBORA A CSÓNAKÁZÓ TÓNÁL szeptember 17-étől 22-éig.
ERKEL FERENC OLAJIPARI MŰVELŐDÉSI HÁZ
Ady E. u. 8. Telefon: 312-325
Szeptember 1.: ROTARY RT. BÁNYÁSZNAP.
Szeptember 2-3. 9.00 óra: FESTMÉNYKIÁLLÍTÁS.
Szeptember 7. 18.00 óra: KANIZSA MŰHELY ÉVNYITÓ MŰSORA.
Szeptember 15. 20.00 óra: ROCK AND ROLL DISCO.
Szeptember 20. 17.00 óra: ULTI-VERSENY. Olajipari dolgozók és nyugdíjasok részére.
Szeptember 25. 9.00 óra: KÖNYVBEMUTATÓ.
Szeptember 28. 18.00 óra: IRODALMI KÁVÉHÁZ.
16
2001. augusztus 30.
A KÉPVISELŐ NYÁRON IS KÉPVISELŐ
A képviselő nem tűnik el két hónapra, hiába érkezett el a nyári pihenés ideje, nem igen kapcsolhatja ki telefonjait - mondja Göndör István országgyűlési képviselő, amikor a nyaralásáról kérdezem. A parlament rendkívüli ülésére - augusztus 13-ra -mint pártja frakciótitkára és helyettes vezetője beadványt szerkesztett, aláírásokat gyűjtött, s a Honvédelmi Bizottsági tagsága, ha nem is éppen operatív munkát, de a hivatásos katonai állomány toborzásával kapcsolatosan tapasztalatok gyűjtését igényelte. Még megtudjuk, hogy se szeri, se száma azoknak a falunapoknak, millenniumi eseményeknek, ahova nyáron a megyében meghívták, s természetesen egyet sem utasított vissza.
- De azért maradt ideje a szó szerint értelmezett nyaralásra?
- Abból a két hétből - amit egyébként a család is mindig kikövetel - nem engedek... Legalább ennyire szükség van a feltöltődésre, az év közben elmulasztott családi együttlétek valamiféle kompenzálása. A mi családunk az utóbbi években szépen átalakult, kibővült, hiszen három gyermekünk közül a két nagy már párt is választott magának. Idén Réka lányom férjestől üdült velünk, csak Gábor fiam töltötte menyasszonyával másutt a nyarat. Van egy olyan támpontunk a horvát tengerparton, ahová a családdal együtt évek óta visszajárunk, ez az\' üdülőhely pedig Biográd. Ez a Zadartól délre eső - mondhatni Horvátország derekán lévő - település igen alkalmas a pihenésre, könnyen elérhetők a nagy szigetek, több szép tó, vízesések - egyszóval nem véletlenül lett kedvelt családi üdülőhelyünk. Az már csak külön szerencse, hogy évről évre sikerül azt a házat kibérelnünk, amelyikben kényelmesen elférünk, s
szinte közvetlenül a tengerparton van.
- Ki tud-e igazán kapcsolódni?
- A válaszom erre az, hogy legalábbis megpróbálok. Az úszás, a napfürdőzés, a tengervíz jótékony hatását még most is csontjaimban érzem. Persze, nemcsak vízparti ejtőzésben volt részünk, hanem kirándulásokat is tettünk. 13 éves István fiam ebben a fő indítványozó. Talán azért is, mert vele kiskorában többször voltam nyári táborban, sokat kószáltunk a természetben. Idén is Biográdból nagy kirándulásokat tettünk: voltunk Zadarban, Sibenikben, Splitben és a csodálatos Krk vízesésnél. Viszont a bőrömből kibújni nem tudok, ezért aztán a bőröndben ott lapult néhány törvényjavaslat, amit át-át olvastam, készültem az őszi időszakra.
- És a többi szabadnak tekinthető nyári nap?
- A választók gyakori telefonálásai mellett azért adódik egy-egy nap, amit nyári prog-
rammal tölthettem el. Lakásfelújítás mindig van, idén sem maradt el: egy szobát tapétáztunk, parkettáztunk. Feleségemmel elfáradva a „kétkezi" munkában, szívesen ki-kiruccantunk a Gyékényest tóhoz néhány hossz leúszására. Édesanyám meglátogatása Türjén el nem maradhat, ennek bele kell férnie az időmbe. Puchheimi barátainkat - akik Zhlakaroson építettek házat - is többször meglátogattuk. Fridrich Keiserrel a testvérvárosi kapcsolat keretén belül ismerkedtem össze, aztán családjaink szoros barátságot kötöttek. Amit azonban a legjobban sajnálok, az pedig nem más, mint az, hogy ezen a nyáron hosszabb időt nem tudtam eltölteni a Lengyák István által rendszeresen szervezett „nomád táborban ". Idén Lendvadedesre mentek, s sajnos csak kétszer egy napra ruccantam ki hozzájuk. Liszón van egy kis tanyánk -gyümölcsössel, kerttel, réttel -oda is szeretünk kijárni. A füvet ugye rendszeresen kaszálni kell,
ezért is - meg persze ez együttlét miatt is - kerekedünk fel szabadtűzön főzünk, nagyfiammal, vejemmel együtt felváltva ber-regtetjük a fűnyírót, s mellette jókat beszélgetünk.
- Azt látom, hogy megint útra készen áll.
- Augusztus 20. után valóban jnegkezdődik a képviselői munka. 27-én már parlamenti bizottsági ülések vannak, két napot felölel a frakcióülés előkészítése, aztán a törvényjavaslatok előzetes megvitatása. Ezután, nagyon be kell már osztani az időmet, hogy a családommal is tudjak bizonyos időt együtt tölteni. Annál inkább mondom ezt, mert tudom, hogy az őszi ülésszak igen heves lesz két okból is: felerősödik \'a szocialista párt választási felkészülése, valamint olyan törvények kerülnek a ház elé, amelyeket már nem lehet megkerülni. A parlament munkájában pedig a tőlem megszokott intenzitással szeretnék részt venni.
Büki Erzsébet
(szeptember l-jétől szeptember 7-ig)
Szeptember 1., szombat
DUNA TV
05.35 Indul a nap 07.05 Papírsárkány 07.35 Ez bámulatos 08.15 Harisnyás Pippi 08.55 Nyelvőrző 09.10 Aula 09.45 Heuréka 10.50 A tenger legendái 11.15 Macskák 11.50 Híradó
12.10 Millenniumi Dankó-
gálakoncert 12.50 Isten kezében 13.50klub.dunatv.hu 14.20 Vidéki kertek Angliában
14.50 A civilizáció
15.40 Etűdök építészetre
16.05 Agatha Chrlstie:
Poirot 17.00 Kalendárium 18.00 Híradó, sport 18.30 MESE 18.55 Republic-koncert 20.00 Dunasport 21.00 Híradó 22.25 Csak egy tánc volt 24.00 Híradó 00.15 Maszk nélkül
MTV1
05.45 Agrárvilág 06.00 Ma reggel 07.35 Gyerekeknek 08.15 Cimbora tábor 2001.
08.45 Jó reggelt adj, Istenem! 08.55 Csere Rudi 10.00 Hol-mi? 10.25 Aranyfüst 12.00 Hírek 12.05 Bravó TV 12.55 TS
14.10 A tizenegyedik 15.00 Delta 15.30 Századunk 16.00 Az Árpád-kor templomai
16.30 Jani házhoz megy 17.00 Vulcanus nyomában 17.25 Műsoroló 17.45 TS
20.00 Híradó este 20.35 Lottóshow 21.00 Megtorlás 22.45 Lolita
RTL KLUB
06.30 Ünnepnaptár 07.00 Kölyökklub 09.45 Disney rajzfilmek 10.30 Ausztrál expressz 11.30 Joker 11.35 Helene és a fiúk 12.00 Jesse
12.25 AutóMánla 12.55 Joker 13.10 Föld 2 14.00 Jégkalózok 15.45 Vészhelyzet 16.35 Rablóból pandúr 17.35 Melrose Place 18.30 Híradó 18.50 Fókusz plusz 19.20 Pasik
19.50 China O\'Brian, a
kung-fu lady 21.30 Heti hetes 22.35 Híradó 22.50 Éjszakai műszak 00.40 Melrose Place 01.30 Fókusz plusz 02.00 Divatklip
TV2
06.00 Gyökereink
06.30 Repülő ház
07.00 TV2 Matiné
09.00 Cartoon Network
10.40 Az ifjú Herkules kalandjai
11.00 Spinédzserek
11.25 Jó barátok
11.55 Vadvilág
12.45 S Club 7 Los Angelesben
13.15 Charlie - majom a
családban 14.15 Szindbád kalandjai 15.05Tarzan 15.55 Providence 16.45 Sentinel 17.40 Xena 18.30 Tények 19.00 VIP
20.00 A koboldok varázslatos legendája 23.15 Baywatch Nights 00.05 Halálos élvezet 02.05 9 és 1/2 hét 2. 02.10 Vers
Szeptember 2., vasárnap
DUNA TV
05.35 Kalendárium 07.05 Papírsárkány 09.15 Száz perc vakáció 09.50 Magyar történelmi
arcképcsarnok 10.05 Ismeretlen ismerős 11.50 Híradó
12.10 Muzsikus dinasztiák 12.45 Emlékképek 13.10 Sziámi macska 14.40 Magyar gyárak a millennium korában 15.10 A WildfeH-ház lakója 16.05 Nyelvújítás 16.25 A mi XX. századunk 17.25 Pop-sa-rock 18.00 Heti Hírmondó 18.35 Híradó, sport 19.00 MESE 19.30 Talentum
20.05 Édes keserű 21.35 Dunasport 21.45 A mi erdőnk alján 23.15 Verdi-gála
MTV1
05.45 Gazda TV 06.00 Ma reggel 07.00 így szól az Úr! 07.10 Gyerekeknek 08.15 Cimbora-tábor ¦ 08.40 Zenegér 08.55 Kösszép 09.25 Főtér 11.00 Kánon 12.00 Hírek
12.10 Szerencsepercek 12.40 Tévéklinika 13.05 így közlekedünk mi 13.35 Extrém koktél 13.50 TS 16.05 Örömhír 16.40 Kincsem-díj 17.20 Sikkes
17.50 Magyarok az emberevők földjén 18.20 Hatlábú-birodalom 19.00 A Hét 19.45 Híradó 20.05 Slágertévé 21.05 Buster 22.40 Médiamix 23.15 TS
RTL KLUB
06.30 Fejezetek az állatvilág történetéből 07.00 Kölyökklub 10.25 Második csók 10.50 Helene és a fiúk 11.20 Joker
11.25 Az Istenek szekerei 12.20 Receptklub 12.55 Joker 13.00 Híradó
13.10 A kicsi kocsi újabb
kalandjai 14.00 Tarzan és kölyök 15.35 Rendőrakadémia 16.25 Golyóderbi 16.45 A szökevény 17.35 Melrose Place 18.30 Híradó 18.50 Akták 19.15 Csalóka 20.00 Az utolsó cserkész 21.55 Fekete özvegy 23.45 Híradó 00.05 Antenna 00.35 Az istenek szekerei 01.25 Akták 01.50 Divatklip
TV2
06.00 Reggeli gondolatok 06.30 Állatkert 07.00 TV2 Matiné • 09.00 Cartoon Network 10.40 Utazás Gasztronómiában 11.10 Jó barátok
11.40 Sport 2 12.15 Cosby nyomozó rejtélyei 13.05 Fehér apacs 15.00 MacGyver 15.55 Száguldó Vipera 16.45 Pacific Blue 17.40 JAG 18.30 Napló
20.00 Jöttünk, láttunk, visszamennénk
22.15 Cápaember
23.55 Y-akták
00.25 Háló ©világ
01.15 A kard - avagy én vagyok a falu rossza egyedül
02.40 Vers
Szeptember 3., hétfő
DUNA TV
05.30 Indul a nap 08.40 Heti hírmondó 09.15 Egy század ... 09.45 Emlékképek 10.05 Századelő, Torna vára
10.15 Vénusz Péter
11.50 Híradó
12.00 Váltó
12.20 Udvarház
12.50 Talentum
13.20 Trappisták
13.45 Ez bámulatos!
14.10 Egér-úti kalandok
14.35 Zengő ABC
14.45 Mai kézművesek
15.00 Magyar történelmi arcképcsarnok
15.20 Családi album
16.05 Bencédi, a sárkovács
16.15 Darabokra szaggat-tatol
17.00 Kalendárium 18.00 Híradó 18.30 Mesefilmek 19.00 Minoritates Mundi 19.30 Rizikó 20.00 Dunasport 20.30 Majomügyek 21.00 Híradó 21.35 A szellem órája 22.20 Deja vu 00.05 Híradó
MTV1
05.42 Hajnali gondolatok 05.45 Agrárvilág 06.00 Ma reggel 08.30 Topmodell 09.05 Naprakész 11.05 Dempsey és Makepeace 12.00 Híradó 13.00 Roma Magazin 13.30 Domovina 14.05 Trópusi hőség 15.00 Magyar Ház
15.30 Iskola utca 16.30 Tanévkezdés az egyházi iskolákban 16.55 Szószóló 17.20 Maradj velünk! 17.30 Úton 18.00 Híradó 18.15 Esti mese 18.35 Hollywood szafari 19.30 Híradó 20.05 112
20.45 Pesty Fekete Doboz 21.15 Sztárajánló 21.30 Millenniumi mesék 22.00 Híradó 22.05 Aktuális 22.25 Théma 22.40 Fogadóóra 23.10 Gyilkossági csoport 00.10 Kárpáti krónika 00.20 Viiághíradó
RTL KLUB
06.30 Reggeli 08.55 Joker 09.05 Recept Klub 09.20 Tiltott szerelem 09.40 Sportvonal 09.45 Senora 10.35 Top Shop 11.30 Delelő 12.25 Recept klub 12.50 Joker 13.00 Híradó 13.15 Kavalkád 13.25 Helene és a fiúk 13.55 Babylon 5 14.45 Milagros 15.35 Joker 15.40 Terra Nostra 16.30 Joker
16.35 Híresek és gazdagok 17.25 Mónika 18.10 Találkozások 18.30 Híradó 18.55 Fókusz 19.25 Barátok közt 19.55 Legyen ön is milliomos! 22.05 Páros csillag 24.00 Sportvonal 00.05 Híradó 00.25 Autómánia-00.55 Fókusz 01.25 Divatklip
TV2
06.00 Jó reggelt Magyarország! 09.00 Milady 09.25 Az én történelmem 10.10 Napló 11.05 Közvetlen ajánlat 12.05 Reggeli gondolatok 12.10 Mi, magyarok 12.20 Marimar 12.50 Fogjunk tolvajt! 14.50 Egyről a kettőre 15.20 Álmok szigete 16.10 Sebzett szívek 17.10 Fiorella 18.00 Lucecita
18.30 Tények
19.00 Nincs kegyelem!
19.55 Vad angyal
20.20 Az elveszett ereklyék fosztogatói
21.20 Szakíts, ha bírsz!
22.55 Jó estét Magyarország
23.30 Mobil party 23.40 Börtönvilág 00.20 Profiler 01.10 Mediawáwe-turné 02.00 Világjárók 02.30 Jó estét Magyarország! 03.05 Vers
Szeptember 4., kedd
DUNA TV
05.30 Indul a nap 08.40 Szárnyalás 09.15 Halld Izrael! 09.45 Ösvény a világ tetején
10.00 Cirkuszodisszeia
11.00 A szenvedély vihara
11.50 Híradó
12.00 Váltó
12.20 Dunatáj
12.50 Mozgó-Kép
13.20 Szellem órája
14.05 Ami igaz, az...
14.20 Egér úti kalandok
15.40 Magyarok Quedlin-burgban
16.10 Csodálatos utazások
17.00 Kalendárium
18.00 Híradó, sport
18.30 MESE
19.00 Gazdakör
19.30 A virtuális valóság...
19.55 A 20. század száz híres fotója
20.00 A repülőgép-anyaghajó
21.00 Híradó
21.35 A modern dzsessz
22.30 A szárnyas ügynök
23.50 Híradó
MTV1
05.42 Hajnali gondolatok
05.45 Agrárvilág
06.00 Ma reggel
08.30 Topmodell
09.05 Naprakész magazin
11.05 Dempsey és Makepeace
12.00 Híradó
13.00 Srpski Ekran
13.30 Unser Bildschirm
14.05 Trópusi hőség
15.00 Sztárajánló
15.15 Arborétumok, gyűjteményes kertek
15.30 Iskola utca
16.30 Kisokos ,
17.00 Betűvető
17.30 Katolikus krónika
18
2001. augusztus 30.
Szeptember 5., szerda
18.00 Híradó 18.15 Esti mese 18.35 Hollywood szafari 19.30 Híradó 20.05 Kisváros 21.05 Volt egyszer... 22.00 Híradó 22.10 Aktuális 22.30 Théma 22.45 Magyar Szalon 23.15 Akagi doktor 01.20 Kárpáti krónika 01.25 Világhíradó
RTL KLUB
06.30 Reggeli 08.55 Joker 09.05 Recept Klub 09.20 Tiltott szerelem 09.40 Sportvonal 09.45 Senora 10.35 Top Shop 11.30 Delelő 12.25 Recept Klub 12.50 Joker 13.00 Híradó 13.15 Kavalkád 13.25 Helene és afiúk 13.55 Babylon 5 14.45 Milagros 15.35 Joker 15.40 Terra Nostra 16.30 Joker 16.35 Híresek és gazdagok 17.25 Mónika 18.10 Találkozások 18.30 Híradó 18.55 Fókusz
19.25 Legyen Ön is milliomos! 19.55 Barátok közt 20.25 Harmadik műszak 21.15 Rossz lányok 23.05 Sportvonal 23.10 Híradó 23.30 Düh 01.15 Fókusz 01.45 Divatklip
TV2
06.00 Jó reggelt Magyarország!
09.00 Milady
09.25 Az én történetem
10.10 Hurrá, utazunk!
10.40 Közvetlen ajánlat
11.40 Reggeli gondolatok
11.45 Mi, magyarok
11.50 Ablak Európára
12.20 Riviéra
12.45 Marimar
13.05 Egy majdnem tökéletes kaland
14.50 Egyről a kettőre
15.20 Álmok szigete
16.10 Sebzett szívek \' •
17.10 Fiorella
18.00 Lucecita
18.30 Tények
19.00 Nincs kegyelem
19.55 Vad angyal
20.20 Villám Spencer
21.20 Bevetési parancs
23.05 Jó estét Magyarország
23.35 Átlagemberek 01.45 Háló@világ 02.35 Világjárók 03.05 Jó estét Magyarország 03.35 Vers
DUNA TV
08.40 Gazdakör 09.10 Virtus
09.40 Ösvény a világ tetején
09.50 Balogh „Csibe" Jenő: Üdvözlet Oscar-nak
10.00 Két lépésre az égtől
11.50 Híradó
12.00 Váltó
12.20 Ugrásváltás
12.50 Kínában a Válaszút Táncegyüttes
13.10 Egér-úti kalandok
13.35 Hurut király fázik
13.45 Heuréka!
14.15 Heuréka diákkör
15.05 Nyelvújítás
15.25 A család apraja-nagyja
16.35 Csellengők
17.00 Kalendárium
18.00 Híradó, sport
18.30 MESE
19.00 Tér-erő
19.30 A tenger titkai
19.35 Leonardo da Vinci élete
20.40 A 18. századi barokk
zene 21.00 Híradó 21.35 A szellem órája 22.20 klub.dunatv.hu 22.50 Dunasport 00.50 Híradó
MTV1
05.42 Hajnali gondolatok
05.45 Agrárvilág
06.00 Ma reggel
08.30 Topmodell
09.05 Naprakész magazin
11.05 Dempseyés Makepeace
12.00 Híradó
13.00 Hrvatska krónika
13.30 Ecranul nostru
14.05 Trópusi hőség
15.00 Magyarország 2001
15.30 Iskola utca
16.30 Nemzetközi ministránstalálkozó Rómában
17.00 A gazdaság kulcsai
17.30 Gaia
18.00 Híradó
18.15 Esti mese
18.35 Hollywood szafari
19.30 Híradó
20.05 TS
22.35 Híradó
22.40 Aktuális
23.00 Théma
23.20 Fegyverszünet
01.10 Kárpáti krónika
01.20 Világhíradó
RTL KLUB
06.30 Reggeli 08,55 Joker 09.05 Receptklub 09.20 Tiltott szerelem 09.40 Sportvonal 09.45 Senora 10.35 Top Shop 11.30 Delelő 12.25 Recept klub
12.50 Joker 13.00 Híradó 13.15 Kavalkád 13.25 Helen és afiúk 13.55 Babylon 5 14.45 Milagros 15.35 Joker 15.40 Terra Nostra 16.30 Joker
16.35 Híresekés gazdagok 17.25 Mónika 18.10 Találkozások 18.30 Híradó 18.55 Fókusz
19.25 Legyen Ön is milliomos! 19.55 Barátok közt 20.25 Medicopter 117 21.20 Lángoló jég 23.10 Sportvonal 23.15 Híradó 23.35 Az elnök emberei 00.25 Pont hu 00.55 Fókusz 01.25 Divatklip
TV2
06.00 Ma reggel
08.30 Millenniumi mesék
09.00 Parlamenti ülés
13.00 Híradó
13.50 Popzenei válogatás
14.05 Évgyűrűk
14.30 Ablak
15.20 Zenelánc
15.30 Pesty Fekete Doboz
16.00 Naprakész magazin
17.55 Algír
19.35 Esti mese
19.50 Théma
20.05 Híradó
20.40 Századfordító magyarok 21.35 Gyilkossági csoport 22.40 Záróra
Szeptember 6., csütörtök
DUNA TV
05.30 Indul a nap
08.40 Isten kezében
09.40 A 20. század száz híres fotója
09.45 Cirkuszodisszea
10.35 A század apraja-nagyja
11.50 Híradó
12.00 Váltó
12.20 TÉR-ERŐ
12.50 Anziksz
13.05 A szellem órája
13.50 Sziámi macska
15.20 Magyar diákok a Németalföldön
16.10 Csodálatos utazások
17.00 Kalendárium
18.00 Híradó
18.30 Mese
19.00 Természetjárás a múltban
19.30 Egy század emlékezetes pillanatai
20.00 Valaki kopog
20.40 Images
21.00 Híradó
21.35 A világ végéig
00.05 Híradó
MTV1
05.42 Hajnali gondolatok
05.45 Agrárvilág
06.00 Ma reggel
08.30 Topmodell
09.05 Naprakész
11.05 Dempsey és Makepeace
12.00 Hírek
13.00 Rondó
13.30 Roma fórum
14.05 Trópusi hőség
15.00 Kvartett
15.30 Iskola utca
16.30 Józan Miklós
17.00 „Gyáva földön a göröngy"
17.30 Világvallások nyomában 18.00 Híradó 18.15 Esti mese 18.35 Hollywood szafari 19.30 Híradó
20.05 100 éve született
Bilicsi Tivadar 21.35 Panoráma 22.05 Híradó 22.15 Aktuális 22.35 Théma
22.50 Szevasz, Franciaország!
23.45 Kárpáti krónika 23.55 Világhíradó
RTL KLUB
06.30 Reggeli 08.55 Joker 09.05 Recept klub 09.20 Tiltott szerelem 09.40 Sportvonal 09.45 Senora 10.35 Top Shop 11.30 Delelő 12.25 Recept Klub 12.50 Joker 13.00 Híradó 13.15 Kavalkád 13.25 Helene és a fiúk 13.55 Babylon 5 14.45 Milagros 15.35 Joker 15.40 Terra Nostra 16.30 Joker
16.35 Híresek és gazdagok 17.25 Mónika 18.10 Találkozások 18.30 Híradó 18.55 Fókusz
19.25 Legyen ön is milliomos!
19.55 Barátok közt
20.25 Visszatérés a kék la-gúnába
22.15 Zsarucsalád akcióban
23.45 Sportvonal 23.50 Híradó 00.10 Antenna 00.40 Fókusz 01.10 Divatklip
TV2
06.00 Jó reggelt Magyarország 09.00 Milady 09.25 Az én történetem 10.10 Magyar borok 10.40 Közvetlen ajánlat 11.40 Reggeli gondolatok 11.45 Mi, magyarok 11.50 Baba-mama magazin
12.20 Marimar 13.20 Footloose
14.50 Egyről a kettőre 15.20 Álmok szigete 16.10 Sebzett szívek 17.10 Fiorella 18.00 Lucecita 18.30 Tények 19.00 Nincs kegyelem 19.55 Vad angyal 20.20 Motoros zsaruk 21.20 A Twister visszavág 23.05 Jó estét Magyarország!
23.35 Balatoni napló 00.05 Közönséges bűnözők
02.00 Korridor love 02.50 Magyar borok 03.20 Jó estét Magyarország! 03.55 Vers
Szeptember 7., péntek
DUNA TV
05.30 Indul a nap 08.40 Kamera a hátizsákban
09.15 Szép magyar novella 09.45 A népművészet 10.15 Elveszett paradicsom 11.50 Híradó 12.00 Váltó
12.20 Harley-Davidson Fesztivál a Balatonnál
12.50 Breznóbánya
13.20 Petőfi Koltón
13.35 Hintónjáró szerelem
15.00 Ez bámulatos!
15.35 A virtuális valóság és digitális forradalom
16.00 A család apraja-nagyja
17.00 Kalendárium
18.00 Híradó, sport
18.30 MESE
19.00 Udvarház
19.35 Republic-koncert
20.35 A soponyai Zichy-kastély
21.00 Híradó
21.35 Túsztörténet
23.20 Híradó
23.35 Egy hét egy férfi életében
MTV1
05.42 Hajnali gondolatok
05.45 Agrárvilág
06.00 Ma reggel
08.30 Topmodell
09.05 Naprakész
11.05 Dempsey és Makepeace
12.00 Híradó
13.00 Körzeti magazinok
13.50 Néprajzi értékeink
14.05 Trópusi hőség
15.00 Évgyűrűk
15.25 Állítsátok meg a Földet!
15.55 Magyar művészet a 20. század második felében
16.35 Marsupilami
17.00 Alexandra-fitnesz
17.30 Sztárfilter
18.00 Híradó
18.15 Esti mese 18.30 Ablak 19.30 Híradó
20.05 Egy bolond százat
csinál 21.30 Nem jogerős 22.00 Híradó 22.05 Aktuális 22.25 Théma 22.45 Hölgyválasz 23.15 Gyermekrablás 00.40 Kárpáti krónika 00.50 Világhíradó
RTL KLUB
06.30 Reggeli 08.55 Joker 09.05 Receptklub 09.20 Tiltott szerelem 09.40 Sportvonal 09.45 Senora 10.35 Top Shop 11.30 Delelő 12.25 Receptklub 12.50 Joker 13.00 Híradó 13.15 Kavalkád 13.25 Helen és a fiúk 13.55 Babylon 5 14.45 Milagros 15.35 Joker 15.40 Terra Nostra 16.30 Joker
16.35 Híresek és gazdagok 17.25 Mónika 18.10 Találkozások 18.30 Híradó 18.55 Fókusz
19.25 Legyen ön is milliomos!
19.55 Barátok közt
20.25 Ókori magánnyomozó
22.05 Zsarucsalád akcióban
23.35 Sportvonal 23.40 Híradó 24.00 Melrose Place 00.50 Fókusz 01.20 Divatklip
TV2
06.00 Jó reggelt Magyarország 09.00 Milady 09.45 Brúnó és Benny 10.10 Titokzatos természet 10.40 Közvetlen ajánlat 11.40 Reggeli gondolatok 11.45 Mi, magyarok 11.50 Kapolcsi, kamarazene
12.20 Riviéra 12.45 Marimar 13.05 A nagy Heródes 14.50 Egyről a kettőre 15.20 Álmok szigete 16.10 Sebzett szívek 17.10 Fiorella 18.00 Lucecita 18.30 Tények 19.00 Gyerekszáj 19,30 Vad angyal 20.00 Piedone Egyiptomban
22.05 Dáridó Top 10
22.30 Jó estét Magyarország!
23.00 Leszámolok
01.05 Jó estét Magyarország!
01.30 Autószalon
02.30 Vers
2001. augusztus 30.
19
TISZTELT OLVASÓ!
A megyei sportági szakszövetségek és a Zalai Sportmúzeum Alapítvány javaslata alapján a Zalai Hírlap megjelenítette azok névsorát, kik közül az olvasók egy szavazólapon megjelölhetik az „általuk" legjobb XX. százai zalai sportoló nőt, férfit és csapatot.
Az olvasónak oly rövid időt hagytak, hogy az egyet nem értésük stoptábláját sem lehetett felemelni.
Jó lett volna, ha a javaslattevők bevetik magukat a könyvtárba, idősebbekkel elbeszélgetnek és a XX. századot nem 1961-gyel indítják, és a sportolók és csapatok bővebb és hihetőbb listáját kínálják fel nekünk olvasóknak választásra.
A kiválasztásnál tisztázzák a fő alapelveket, mert bár tettek rá kísérletet, az kevés és következetlen. Mert nem csak az a jó sportoló, aki megjárta a világversenyeket, hanem az is, akivel és akiről évtizedekig beszélget az „utca embere". Nemcsak az a jó, aki felnőtt bajnokként szerepel az évkönyvekben. Ifjúsági bajnokok sora volt a megyében, akik akár a legjobbak is lehetnének, de eleve kizárták őket. Ha a szavazatszámon dől el ki volt a XX. század legjobb csapata, akkor a nézett sportágak behozhatatlan előnyre tesznek szert, például: a ZTE labdarúgócsapata is nyerhet, holott csak egyszer voltak hatodikak a magyar bajnokságban. Az újságok is sokszor erőszakosan favorizálnak általuk kedvelteket, a megye „szerénységéről" nem is beszélek. Ha a női sportolóknál a kínálat kettővel kevesebb volna, máris a „szánkba rágták" a győztest. A számok bűvölete is félrevezető. Nem biztos, hogy a 28-szoros válogatott labdarúgó több, jobb, kedvesebb emlék, mint a meg sem jelölt egyszeres válogatott. Itt Péter Zoltán és Soós „ Cuki" párosra gondolok. Szerintem nem kétséges Soós jobb teljesítménye, tudása és népszerűsége.
Ezen felül - bár ezt pontosan körülírták - nem tudom ki a zalai sportoló? Az, aki itt született, itt kezdte a pályafutását, de nem zalai színekben érte el sikereit (a legváltozatosabb okok miatt), vagy aki fizetésért itt versenyez, utána hazautazik és az égvilágon semmi köze Zalához. Előbbire példa Siti Beáta olimpiai ezüstérmes csapattag, vagy Maivalits Kálmán ötszörös magyar diszkoszvető bajnok, olimpikon. Utóbbira a sakkozók, labdarúgók és kosarasok nagy száma és újabban az atlétika is példa. Bocsánat, de én egyiket sem tartom zalainak ezen a szavazáson, de legfőképpen példaképnek az itthoniak előtt.
Az egyéni versenyző és a csapatban versenyző nincs különválasztva. Pl: a kosárlabdázó, labdarúgó, vagy a váltóban szereplő társai nélkül nem létezik, társai teljesítményétől nem függetleníthető. De a sakkozó csapateredménye, a futócéllövő csapateredménye, a military csapateredménye sem egyéni teljesítmény. Számukra égy külön kategóriát kéne nyitni. Bodrogi Csaba kosárlabdázó akkor nyerhetne, ha a csapata nyer, s akkor külön ki lehet emelni az Ő teljesítményét. A keveredésre példa, hogy a 4x100-as váltó csapatként szerepel, de Kozáry Ágnesnél egyéni érdemként is fel van tüntetve.
Látszik, a vezérelv a világversenyeken való szereplés többségében. Világversenyre az mehetett, kinek aktív korában világversenyt rendeztek. A résztvevők számát nem mindig minőségük, hanem az anyagi lehetőségek is megszabják. PL: Edmontonba az atlétikai vb-re most edzők is mehettek, sok helyre viszont a versenyzők sem, pl: politikai okokból stb. miatt nem sorolom.
Különbség van a sportágak minősége, nézettsége között és mindkettő az évtizedek alatt erősen megváltozik. Ezenfelül, születnek és eltűnnek, sportágak, amik a XX. századhoz tartoznak. Pl: a labdarúgásnak ná-
lunk már nincs értéke. Kosárlabda légiósok nélkül szégyenletesen gyenge. A legutóbbi atlétikai magyar bajnokságon olyan eredmények születtek, mint a hetvenes évek középiskolai bajnokságain. Csak érdekességként említem, hogy Bodrogi Csaba kosárlabdázó négyszeres bajnokként van beharangozva zalaiként, miközben a ZTE csak három bajnokságot nyert. Közben feledésbe \' merült a népszerű Góczán, Szűcs, Dzunics, a nőkről nem is beszélve.
Berzicza Tamás egyéni sportoló, Keczeli Zoltán szintúgy, aki csapattal is eredményes volt. Kozáry Ágnes eredményei jók, de nem tudom, mit kezdjek az olimpiai II. váltó helyezéssel. Ez eleve nem érték, csak egy válogatottság, egy adott pillanat lehetősége, amivel nem élt a váltó, illetve a többi jobb volt..
Hiányolom a kínálatból Balogh Katalint, aki sokszoros gátfutó válogatott volt, magyar bajnok és országos csúcstartó. Ez az ő egyéni teljesítménye. Ehhez csak Sasvári Gizella tudott többet tenni, olimpiai 7. helyezésével, amúgy váltóaranyai is voltak magyar bajnokságon, amire visszatérek.
Porubszky Mária egyszerűen magyar bajnok volt sakkban, ahol bizony gyakran előfordul, hogy nem indulnak a legjobbak, ami atlétikában is kezd divatba jönni. Magyar
bajnok viszont sok volt a megyében, én a kanizsaiakat sorolnám: Dulgyovai László magasugrás, Parti Tibor távolugrás, Sashalmi Mária teke, Németh Zoltán ökölvívás kétszer stb., csak ismerni kéne a századot, meg a megye sportját. A névsorból ítélve könnyen elfelejtik pl.: Dóczi Ferit, meg egyáltalán egész Nagykanizsát. Szóval után kéne járni a dolgoknak, sok idő, fárasztó. Balogh Antal újságíró már megtette, kérdezték Ot? A Kanizsa Enciklopédia szerkesztője által kivesézett sportterület feldolgozása ezt jól tükrözi, karcsúsított volta ellenére. Csapatok:
Ha 4x400 egerszegi váltó, akkor hol van a Nagykanizsai Bányász SC 3x800 méter kétszeres és mezei csapat egyszeres bajnokcsapata? És 1961-et írtunk. Akkor atlétikai is volt, erőteljes. A mai atlétika egyik nagy hibája, hogy legjobb versenyzőink célja válogatottnak lenni és kijutni a világversenyekre. Többre aztán nem telik, addigra felőrlődnek és derekasan magyarázkodnak. A doppingot nem is feszegetem.
A sakkcsapattal sem értettem egyet, nem sport, nem zalaiak szerepelnek, más baj nincs. Szeptembertől majd mindenkivel sakkoztatok testnevelési órán, meglátjuk mi lesz az „edzett ifjúságból"?
És most jön az igazi zalaegerszegi mentalitás a ZTE labdarúgócsapata a 72/73-as szezonbeli hatodik helyezésével. Illetve elfogadható, ha azon elv szerint működik, amit az elején leírtam, hogy egyiknél az egyik, másiknál a másik elv érvényesül.
A nagykanizsai tekéző nők 1966-ban harmadikok (ebben az időben világbajnokok voltak a magyar mezőnyben) az asztaliteniszezők ötödikek voltak a bajnokságban és Duna Kupát nyertek, hogy az akkori asztalitenisz magyar erejéről ne is beszéljek. Baseballcsapat kétszeres magyar bajnok. Sportakrobaták és lábtoll-bajnok csapataink említésre sem kerültek!
Ennyit fejből, mert nem néztem utána, hiszen nem én találtam ki ezt a szavazást, nem kínáltam fel neveket és csapatokat. A Zalai Sportmúzeum Alapítvány szándéka jó, a szakszövetségek javaslata hiányos, itt-ott érthetetlen és szakszerűtlen.
Ezt a cikket gondolkodásra késztetőnek szántam, ha valamit csinálnak,\' az legyen kerek, egész és pontos. Sajnálom, hogy mire ez megjelenik, Önök hozzászoktak az eszi nem eszi nem kap mást újságíráshoz-olvasáshoz már a sportban isi
Tisztelettel:
Béres Sándor
Nagykanizsa, 2001. augusztus
2001. augusztus 30.
A Nemzeti Sport 2001. augusztus 2-i száma 4 bolha betűs oldalon sorolta a Balaton-átúszáson résztvettek névsorát. Vettem a fáradtságot és a nagyítót, hogy a kb. 10000 indulóból kiírjam a kanizsaiak nevét és teljesítményét.
5200 métert úsztak Révfülöpön és Balatonboglár között. Leggyorsabban közülük Ács László úszott, 122. lett 1 óra 28 perc 38 mp-cel. Legtovább Varga Péter fürdött, Ő903I. lett, 5 óra 30 perc 52 mp-cel.
Nekem I óra 23 percig tartott a névsorolvasás. Jövőre inkább úsznék. Elnézést kérek azoktól, kik fölött átsiklott a szemem és a többi zalaitól, kiket most a vízben hagytam. És azoktól is akik otthon azt mondták, úszni mennek, de nincs itt a nevük.
íme a névsor, megérdemlik:
Ács László, Ács László, Bálint Béla, Balogh Imre, Bánlaki Tibor, Bedi Sándor, Bencze Gyula, Benedek Zoltán, Berky Szabolcs, Bognár Veronika, Burucz László, Csárdi István, Császár Vilmos, Császár Zsolt, Csiszár István, Csőgör János, Csőgör Marcell, Csőgörné Kenése Mária, Csöndes Ákos, Döme Anikó, Farkas József, Feketéné Bükki Annamária, Gál József, Galambos Ildikó, Gáspár Szilárd, Gyarmati Zsolt, Gyimes Magdolna, Hackler János, Hajmást Dianna, Hajmási László, Hartai Mátyás, Hederics Diána, Horváth Edit, Horváth Eszter, Horváth Iván, Horváth Krisztián, Horváth László, Horváth Sándor, Horváth Szilárd, Ificsics Gábor, Janda Albert, Jaskó Veronika, Juhász Imre, Kállai Roland, Kalmár András, Kálovics Tamás, Kánya Tibor, Kápolnás József, Kelemen Gabriella, Kondics Károly, Lamperth István, Lukácsi László, Markó László, Marton Dávid, Mátyás Szilárd, Mocsári László, Németh Attila, Németh Ernő, Dr. Németh Györgyi, Nóvák Andrienn, Novinszky Gergely, Paál Sándor, Páder Sándor, Pálfi Norbert, Pankasz Gábor, Plánder Ildikó, Plúnder József, Popellár Márta, Schey András, Seregély Szilvia, Seres Tamás Márton, Somogyvári Csaba, Somos András, Szabó Farkas Bálint, Szakos Györgyné, Szemerédi András, Szemerédi István, Szili Attila, Szűcs Péter, Szüreti Krisztina, Tamás András, Tóth Csaba, Tóth László, Bajóczki Balázs, Varga László, Varga Péter, Vass Péter, Wittmann Gábor, Zakál Zsolt, Zöldi Tamás, Zömbik Sándor.
Legközelebb könnyebbre vállalkozom, labdarúgó-mérkőzést megtekintők névsorával jelentkezem. Azon a napon 100-at írt az újságíró, megszámoltam, 34-en voltak. r
Tisztelettel:
Béres Sándor
20
LOVASTUSA: immáron hatodik alkalommal került megrendezésre a Csónakázó-tó környékén kiépített pályán rangos lovas militaryverseny. A díjlovaglásból, tereplovaglásból és díjugratásból álló lovastusa három versenynapjának küzdelmei remek időben, népes érdeklődés mellett zajlottak. A viadal az Országos Military Bajnokság 4. fordulója volt, s a II. Viesmann Kupáért is versengett a félszáz lovas 79 ló nyergében. A kanizsai klubok versenyzőinek legtöbbje kategóriájának középmezőnyében végzett, az egyetlen első helyet Wiandt Henrietta (Naila nevű lovával) érte el az amatőr kategóriában, Szokol Attila (Harangozó ni.) 4. lett. A kezdő kategóriában Nagy Tímea (Báron Gyémánt ni.) hatodik helyét vesztette el egy verőhiba miatt díjugratásban, s lecsúszott a kilencedik helyre. A haladó kategóriában ifj. Dobri Lajos Notosz nyergében hetedik, míg Intő nevű lovával a 9. helyen zárta a versenyt. A szervező Kanizsa Lovasklub a nagyobb sikert a rendezésért könyvelhette el, hiszen Lajtár József, a Magyar Lovas Szövetség military szakágának vezetője a dicsérő szavak mellett kihangsúlyozta, hogy jövőre benyújtják városunk nevezését nemzetközi, Eb-minősítő versenyre. A szinte festői környezet, az önkormányzati, ^szponzori segítséggel európai színvonalúra kiépítésre kerülő versenypálya, a kiemelkedő nézői érdeklődés reményt adnak arra, hogy akár már 2003-ban házigazdái legyünk military kontinensviadalnak.
MÓRICZ KUPA: a kiskanizsai utcák-terek idei nyári kispályás labdarúgó-bajnoksága a 28. volt a sorban. Néhány éve a felnőttektől is „kiöregedett", senior korba lépett focibarátok alkotta csapatok versengése is színesíti a palettát. A négy korcsoportban - serdülő, ifjúsági, felnőtt és öregfiúk - 38 együttes mérkőzött a júliusi hétvégeken. A négy senior gárda körmérkőzéses formában
döntötte el a helyezéseket, a kupagyőztes idén a Szepetneki-Rozmaring utcai válogatott lett. A többi korcsoportban először csoportmérkőzéseket vívtak az együttesek, s a legjobbak jutottak körről körre a fináléba. A serdülőknél a Rozmaring utca csapata lett a bajnok, megelőzve a Szent Flórián tér és a Pivári utca srácok együttesét. Az ifistáknál a Nagyrác utca I. sz. csapata lett a kupagyőztes a Cigány és a Szepe\'tneki utca válogatottja előtt. A legkimerítőbb csatározás a felnőttek 20 csapatos mezőnyében zajlott, ahol több kör kemény küzdelme után jutottak a legjobbak a fináléba, a négy közé. A tavalyi győztes Körmös II-nek nem sikerült megvédeni címét, bronzérmesek lettek. A kupagyőzelmet idén a Bajcsy 1. sz. csapata szerezte meg, miután a döntőben 2-0-ra legyőzték a Bajcsai utca gárdáját. A dobogós helyezett csapatoknak és az egyéni legjobbaknak a díjakat ezúttal is ismert labdarúgó, jelesül a Zalahús ZTE FC kiválósága, Molnár Balázs adta át. rögtönzött élménybeszámolóval fűszerezve.
SAKK: a Tungsram SK NB l-es csapata fennállása legjobb évadját produkálta a 2000/200l-es bajnokság harmadik helyével. A bronzérmes gárda tagjai közül többen a nyári szünetben sem tétlenkedtek, különböző korosztályos versenyeken, kupákon vettek részt. A lámpagyáriak ifjú kiválósága, s egyik legjobb pontszerzője, a saját nevelésű Flumbort András - Bagonyai Attila FIDE-mester tanítványa - nemcsak korcsoportjában, hanem a felnőttek között is remekül helytállt. A Balatonlellén rendezett 9 fordulós, svájci rendszerű országos ifjúsági bajnokságon - amely Eb- és vb-válogató is volt egyúttal -, már a 7. fordulóban biztosította aranyérmes helyét, ezzel hazánk képviseletét az októberi, spanyolországi ifjúsági világbajnokságon. Flumbort tagja volt a 18 év alatti sak-
A Nagykanizsai Futball Club szervezésében idén is megrendezésre került a focitábor augusztus 21—25-ig. A település adottságai remek lehetőséget nyújtottak a gyerekeknek a jó edzésmunkához. Ezek a 12-13 éves labdarúgó-palánták napi két edzésen vehettek részt, amelyek célja a bajnokságra való felkészülés volt. Jelentős részük tagja az NFC korosztályos csapatának és részt vesz az NB-s serdülőbajnokságban. Az edzések között élvezhették strandolás örömeit a kerettyei strandon, valamint az utolsó estén a táborzárást, ahol a szokásos avatáson vettek részt a gyerekek.
Váradi Gábor - edző
kozók balatonlellei csapat Európa-bajnokságon szereplő magyar válogatottnak is. A magyar csapat legjobbja volt hat játszmájában szerzett 4,5 pontjával, s jelentősen hozzájárult az ifiválogatott negyedik helyéhez az erős mezőnyben. Kállai Gábor szakmai igazgató is elégedett volt teljesítményével, aminek eredményeként ő képviselhette hazánkat a görögországi Patrasban rendezett, 20 év alatti sakkozók Európa-bajnokságán. A még 17 éves Flumbort András - a 20 év alattiak hazai bajnokságán második volt -, a görögországi erős mezőny 11 fordulós, svájci rendszerű viadalán 6 pontot szerezve a 15. helyen végzett, ami biztató az elkövetkező évekre. Flumbort mellett Kustár Sándor nemzetközi sakkmester szerepelt ismét remekül rangos versenyen, ezúttal a Kaposvár Openen, hazánk -Zalakaros után - második legjobban díjazott viadalán. A két évvel ezelőtti karosi nyílt tornát nyerő, ezzel felnőtt bajnoki címet szerző tungsramos éljátékos a kaposvári FIDE-mesterek-kel megtűzdelt elit-kategória 33 résztvevője között bizonyult a legjobbnak. Klubtársa, a kiváló utánpótlásedző Bagonyai Attila FIDE-mester 6 pontjával az 5. helyet szerezte meg a rangos tornán.
LABDARÚGÁS: a Nagykanizsa FC NB I/B-s osztályozón, sőt az egyenes ágon kiesett Dorog FC labdarúgócsapata is végül bennmaradt a honi második vonalban a sorozatos visszalépések miatt. A továbbra is Bőzsöny János edző vezérelte kanizsai gárdából több standardnak számító játékos, köztük
Gelencsér, Popovics, Bognár, Lukács Z. ment el, melyek közül csupán Pálti és Zahorecz távozását fájlalta a szakvezetés. A Kaposvárról kölcsönbe érkezett Deme, Novak és Jéger. valamint a Hévízről igazolt Tóth Zoltán jelentette jószerivel az erősítést, valamint a menetközben a Fradiból december 31-ig kölcsönadott egykori védő, Crnmarkovics. Az új szezont 2-2-es döntetlennel kezdték itthon a Verebes vezette Pápa ellen, noha a 10. percben már 2-0-ra vezettek Farkasak. Százhalombattán a 73. percig győzelemre, majd a 90. percig pontszerzésre álltak, végül 2-l-re kikaptak. A most is sereghajtó dorogiak elleni 3-0-as (félidő 0-0) győzelem, s főleg a második játékrész teljesítménye biztató volt az élvonalból kiesett, de visszajutni vágyó Lombard otthonában sorra került találkozóra. Igaz, a „megváltónak" titulált Tóth Z., valamint Cs. Horváth és Somogyi sérülés miatt továbbra sem állhatott csatasorba. Mindezek ellenére a 7-l-es, kiütéses vereségre senki sem számított, pláne azután, hogy félidőben még 2-1-re vezetett csak a Tatabánya. Nem csoda, hogy alig kétszázan voltak kíváncsiak a Celldömölk elleni újabb hazai találkozóra, amely fájó, 2-1-es vereséggel végződött. A szponzorok nemigen tolonganak, az önkormányzat által megszavazott támogatás vajmi kevésre elegendő még ebben a komolytalannak tűnő NB I/B-s bajnokságban is. Ha a nézők tovább fogynak, kiknek fogják idővel bemutatni produkciójukat aranylábú focistáink? Se kenyér, se cirkusz?!
Bacskay Zoltán
2001. augusztus 30.
21
„Mit mond a bimbó, ha nyílni készül és a tavasz, amikor megszületik? Semmit! Az igazi boldogság néma, mind a harmatcsepp közepe, mint titkos vágy, melyet nem kiált el senki."
(Fekete István: Téli berek)
hTudja-e?
A hudica hosszú - főleg a bajcsai ezermesterek által - vesszőből font halászó eszköz. Ezt a nyitott nyílásával a folyás irányába állítva helyezték a vízbe, hogy a beúszó csukák, ha belemennek, visszafordulni már ne legyenek képesek. Az elfogott halakból aztán jó halászlé, vagy más halétel készülhetett.
1®Ö
A rendőr matematikát tanul, s egy napon sugárzó arccal jön haza és a feleségéhez fordul:
- Asszony, a matematika csodálatos! Mit szólsz ahhoz, hogy: 5-7+2=0
- ??!!
- Elmondom még egyszer! 5-7+2=0! Hát nem csodálatos?
- Nem értem - mondja az asszony -, de mondj egy példát!
- Figyelj! Megy egy busz a végállomás felé. 5 utas van rajta. A végállomáson leszállnak heten. Hát persze, hogy fel kell szállnia két embernek, hogy üres legyen az a rohadt busz!
KANIZSA PLAZA
Szeptember 1., szombat
16 óra: Auth Csilla koncertje
17 óra: Latintánc-show + Bűvész-varázs
Ha július, akkor Jazz-land. Ha Jazz-land, akkor benépesül Cserfő és négy napon át a jazzé a főszerep. Idén sem történt ez másként. A meghirdetett programok már előre jelezték érdemes lesz Cserfőre kilátogatni. A 6. Jazz-land, a Tiborcz Dénes vezette Ungarn Connection formáció hangulatos műsorával kezdődött. És ami ezután következett, az sokáig emlékezetes marad. A dixielanddel kapcsolatos több évtizedes, megcsontosodott előítéletek váltak egy csapásra köddé a Hot Jazz Band játékával. Friss, szellemes, a jazz hőskorát, és a magyar szerzők világhírű slágereit felidéző műsoruk az egész jazzfesztivál hangulatát megalapozta. Tiborcz Iván kvintettjében új emberként mutatkozott Pataj György billentyűs, aki szerénységével és tudásával a Jazz-land egyik legszimpatikusabb zenészeként debütált. Az idei fesztivál a produkciók minőségében, szervezettségében és látogatottságában (-3500 fő) is előrelépést hozott, az előző évekhez képest. Az újgenerációs jazzisták közül sokat fejlődött a Kanizsai Dixie együttes, ifj. Kém Sándor bőgős és Simon Balázs szaxofonos, akiket műsoruk révén a közönség a szí-
vébe zárt. A Jazz-land egyik szenzációjának számító -Szakcsi-Babos-Latmann-Kő-falvi-kvartett csütörtök esti produkciója felejthetetlen élmény volt. A jazzfesztiválok elmaradhatatlan kellékei a jam session-ök. A koncerteket követő örömzenék hangulatát mindig egy-két showman határozza meg. Erre a feladatra keresve sem találtak volna alkalmasabb személyt, mint szaxofonos Laki Ákost Hollandiából, aki éjszakáról éjszakára lázba hozta a közönséget. A vajdasági magyar zenészek kedvenc találkozóhelyévé vált Cserfőn mutatkozott be földijeinek és a nemzetközi publikumnak Varga Endre fuvolás együttese, a Keszthelyi Jazz Műhely. Még ezen az estén újabb meglepetésként, ifj. Szakcsi Lakatos Béla triója lépett pódiumra. A fesztivál zárónapján is folytatódott a sztárparádé. Elég, ha csak a névsort nézzük: Snétberger Ferenc, Tony Lakatos, és az Oláh Kálmán, Egri János, Balázs Ele-
mér alkotta Trio Midnight. Belgrádból érkezett „Lady Day" rein-\' karnációja, Boros Júlia énekesnő, aki üstökösként robbant a hazai jazz-életbe. A magas színvonalú koncertek és egy nagy happening, egy nagy házibuli jellegét öltő jam session-ök hajnalig tartó szórakozásai tették emlékezetessé ezt a fesztivált. A szervezőknek, a zenészeknek és az „égieknek" köszönhetően óriási sikerrel zárult a 6. Jazz-land. Végül jogos a kérdés miben áll a cserfői csoda? íme az idei recept Tiborcz Ivántól és Balogh Tündétől. „Jazz Cserfő módra". Végy egy hangulatos helyszínt, szerezz be néhány kuktát, alapként válaszd a Tiborcz kvintettet és az Ungarn Connectiont, paprikázd Hot Jazz-el, tégy hozzá olyan pikáns falatokat, mint Snétber-ger, Tony Lakatos és a Szakcsi generation. Fűszerezd Laki Aki és Varga Endre sóval (show), s végül keverd meg „vörös-Boros Júlia" szerint. Tálald szabadban, gyertyafénynél, Cserfő melegen estétől reggelig! Mindez fogyasztható volt 2001. júliusában Cserfőn négy napig. Azt hiszem sokaknak ízlett!
Halász Gyula
22
2001. augusztus 30.
mm
10-40% ENGEDMÉNY GYŰRŰK: 3500 Ft/db
HASZNALTARAiNY-FEI^VASAJRULAS A LEGMAGASABB NAPI ÁRON!
¦ Lakások, üzletek, garázsok, irodák, üzemek RIASZTÓRENDSZERÉNEK szerelése.
¦ A RIASZTÓJELZÉS 24 órás figyelése, gyors beavatkozással.
¦ Meglévő rendszerek FIGYELŐKÖZPONTRA történő díjtalan csatlakoztatása.
Nagykanizsa, Rozgonyi u. 20. Telefon: 93/312-706
KÖNYVAJÁNLÓ
A NAGYKANIZSAI VÁROSVÉDŐ EGYESÜLET TÖRTÉNETE 1987-2001 KÖZÖTT
Lovrencsics Lajos, a Nagykanizsai Városvédő Egyesület elnöke, új kiadvánnyal kopogtatott be szerkesztőségünkbe. Az 1987-ben megalakult városvédő egyesület az első olyan civil szervezet városunkban, amely feladatának tekintette a lakosság egészséges lokálpatriotizmusának ápolását, fejlesztését. A város szépítésében, értékei megóvásának, kultúrtörténetének, hagyományainak feltárásában, őrzésében való közreműködést. Különösen fontos ez napjainkban, hisz a közös gondolkodással és cselekvéssel lehet gazdag hagyományokra építve saját erőből jövőt formálni - olvashatjuk a kiadvány előszavában, melyet Lovrencsics Lajos írt, szerkesztett, és Zsoldos Ferenc, az
lek-
APRÓHIRDETÉSEK
HIRDETÉSEKET Kanizsa Újság Kft. szerkesztőségében (Nagykanizsa, Király u. 47.1. emelet) VESZÜNK FEL!
INGATLAN
Csapi öreghegyen 473 négyszögöl,, művelt, zártkerti ingatlan terméssel együtt eladó. Irányár: 140.000 Ft. Érd.: 30/374-8903(4178K)
BÉRLET
1,5 szoba összkomfortos, bútorozatlan lakás kiadó a keleti városrészben. Érd.: 313-263(4185 K)
VEGYES
55 db új beton béléstest és 700 db jó mi-
nőségű bontott franciacserép eladó. Érd.:
30/262-7496 (4146 K)_
160 literes fagyasztóláda eladó. Érd.: a 311-991 telefonon 18-20 óráig. (4187 K) Németnyelv-tanítást, nyelvvizsgára felkészítést, korrepetálást vállalok. Érd.: Nk, Dózsa György út 114/8. szám alatt, vagy telefonon a 320-38l-es számon hétköznapokon 14-19 óráig. (4188 K)
TÁRSKERESŐ
Szeretném megtalálni azt a józan életű, jólelkű, vallásos férfit, aki elfogadna társának egy 51 éves özvegy nőt. Jelige: „Ketten az úton" (4186 K)_
egyesület alelnöke torált.
- A kiadványban összefoglaltuk azt a 15 éves munkát, ami az egyesület tevékenységét jellemezte - összegezte az egyesület elnöke. -Feldolgozásra került az összes alkotás története. 1997-ben az egyesület 10 éves története kiadásra került, ennek a teljes anyagát felhasználva a további öt év munkájának kiegészítésével, mint második kiadvány jelenik meg. Nemcsak a nagyközönségnek szántuk, hanem iskoláknak és könyvtáraknak. Az oktatási osztályon keresztül 200 darabot juttatunk el térítésmentesen az iskoláknak. A könyvek mellé dekoratív színes plakát is készült. Ajánlani fogjuk az iskoláknak, hogy minden évben vigyenek el diákokat egy-egy alkotáshoz, ahol egy-egy diák felkészülhet a történetükből. Ezzel nemcsak megszerettetjük a várost, hanem ismereteik is bővülhetnek, ami ma már egy kultúrember számára nélkülözhetetlen. A kiadványok értéke nagy, hiszen az elmúlt években városi vetélkedőket rendeztek fiataloknak, a bennük lévő információk felhasználásával. A 26. kiadvány bemutatóját az egyesület szeptemberre tervezi.\'
B. Zs.
NYELVISKOLA
ANGOL
NYELVTANFOLYAM
Annak aki.,.
•Nehezen osztja be az idejét •Személyre szabott haladási ütemet szeretne •Nincs ictsie házi feladatot iini
Intenzív nyelvvizsga-felkészítés!
más n vci.„ k„i.i
8800 Nagjlamiíi. Zemplén u. 6.
Telefon. (06 9J) ill J3J. (Ot. Xi 210-2801
A Nagykanizsai Cukorbetegek Egyesülete tájékoztatja az érdekelteket, hogy a nyári szünet utáni első klubfoglalkozását szeptember 28-án, pénteken 15.30-kor tartja a kórház tanácstermében, amire minden érdeklődőt szeretettel vár.
Téma: Cardiovascularis kockázat a diabetesban.
Előadó: Dr. Sebestyén Miklós
főorvos
Az Egyesület értesít továbbá minden érdeklődőt, hogy szeptember 6-tól kezdődően, az Egyesület székhelyén a Petőfi u. 5-ben a II. emeleten minden csütörtöki napon, 15-17 óra között ügyeletet tart és lehetőséget nyújt minden érdeklődőnek vérnyomás- és vércukor-
KANIZSA Dél-Zalai Hetilap - Főszerkesztő: Lukács Ibolya. Újságírók: Bakonyi Zsóka, Büki Erzsébet. Dukát Éva. Munkatársak: Hársfalvi Tímea, Tóth Tihamérné. Külső munkatársak: Bacskay Zoltán, Horváth István. Szerkesztőség: Nagykanizsa, Király u. 47. I. emelet. Levélcím: 8801 Nagykanizsa, Pf.: 154. Hirdetésfelvétel: Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa. Király u. 47.1. emelet. Kiadja a Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa. Király u. 47. I. emelet Tel.: 93/312-305. Felelős vezető: Lukács Ibolya. Nyomja a Zalai Nyomda Rt. Zalaegerszeg. Gorkij u. 1. Tel.: 92/549-200. Felelős vezető: Czirkl György. Terjeszti a Magyar Posta és a Kanizsa Újság Kft. Az árus példányok ára 65 Ft. E-mail címünk: kanizsahetilap@broadband.hu. ISSN 0865-3879
2001. augusztus 30.
23
SZÍNHÁZI BERLETHIRDETES 2001-2002
HEVESI-BERLET:
Ken Ludwig: PRIMADONNÁK - bohózat, Kaposvár
G.MacDermot - J. Rado - G. Rágni: HAIR - musical, Veszprém
Bereményi Géza: SHAKESPEARE KIRÁLYNŐJE - történelmi játék, Zalaegerszeg
Moliére: FÖSVÉNY - vígjáték, Zalaegerszeg
Zágon - Nóti - Eisemann: HIPPOLYT, A LAKÁJ - zenés komédia, Zalaegerszeg
BRÓDY-BÉRLET:
Szép Ernő: VŐLEGÉNY -színmű, Kaposvár
Graham Greene: UTAZÁS NÉNIKÉMMEL - vígjáték, budapesti Éjszakai Színház
G. Macdermot - J. Rado - G. Rágni: HAIR - musical, Veszprém
Moliére: FÖSVÉNY - vígjáték, Zalaegerszeg
Zágon - Nóti - Eisemann: HIPPOLYT, A LAKÁJ - zenés komédia
RÁTKAI-BÉRLET:
Szép Ernő: VŐLEGÉNY -színmű, Kaposvár
Ken Ludwig: PRIMADONNÁK - bohózat, Kaposvár
Alan Ayckbourn: MESE HABBAL - vígjáték, Szeged
G.MacDermot - J. Rado - G. Rágni: HAIR - musical, Veszprém
Bereményi Géza: SHAKES-
PEARE KIRÁLYNŐJE - történelmi játék, Zalaegerszeg
Régi bérletek megújítása október 2-től 5-éig, új bérletek vásárlása október 8-ától 11-éig, 10.00 órától 17.00 óráig.
A bérletek ára:
Rátkai- és Kedvezményes
Bródy-bérlet (diák, nyugdíjas)
I. hely: 4.400 Ft 4.200 Ft
II. hely: 4.200 Ft 4.000 Ft
Hevesi-bérlet Kedvezményes (diák, nyugdíjas) I. hely: 4000 Ft 3.800 Ft II. hely: 3.800 Ft 3.600 Ft A bérletek két részletben is fizethetők, a második részletet december 10-éig kell kiegyenlíteni.
SZÍNHÁZBÉRLET GYERMEKEKNEK
Rácz Attila: VITÉZ BÁTOR -zenés - táncos mesejáték, Bartók Kamaraszínház, Dunaújváros
Lázár Ervin: HÉTFEJŰ TÜNDÉR - zenés mesejáték, Art Prog Színitanoda, Sopron
Békés Pál: FÉLŐLÉNY - zenés mesejáték, Hevesi Színház Zalaegerszeg
Keller Zsuzsa - Nóvák János -Fábri Péter: CSILLAGLÁNY -mesemusical, Pécsi Harmadik Színház
Érd.: 311-468
Tanuljon és vizsgázzon egyheiycn, a
DIALÓG NYELVSTÚDIÓ ban
Ajánlatunk: 2001. szeptember-tői folyamatosan
1. Normál ütemű képzés (4 óra/hét)
2. Intenzív ütemű képzés (6-8 óra/hét)
3. Cégek számára kihelyezett egyéni vagy csoportos oktatás kezdő, újrakezdő, középhaladó, haladó, társalgási, vizsgára
felkészítő tudásszinteken
ANGOL, NÉMET, OLASZ
nyelvből, kis létszámú csoportokban.
• Orakezdés: délelőtt, délután, este illetve csak szombat délelőtt
• Kedvező óradíj - havi -és részletfizetési lehetöség
• Jelentős kedvezmények:
- diákoknak, törzstanulóinknak
- délelőtti képzés esetén ?
- a szeptember 5-ig beiratkozok számára
Beiratkozás: a jelentkezés sorrendjében személyesen, szept. 14-ig.
DIALÓG NYELVSTÚDIÓ
Nagykanizsa, Kinizsi út 2/a.
Tel./fax: 93/326-413; 30/927-23-29 v
E-mail: dialog@westel900.net http://www.dialognk.hu
SOS bSpSs, ftOs ítteáanfi @§<Dpirö<D&ll)fiD,
Igazán jó kezdeményezés volt a HSMK részéről, hogy életre hívta a Bazárudvari Toronyzene elnevezésű komolyzenei rendezvénysorozatot. Miután megszűntek a színházi estek, ez a szép belső udvar nyári muzsikaszó nélkül maradt. A hagyományok, a tér zártsága és az épületegyüttes nyitott teraszai kínálkoztak arra, hogy ezen a nyáron ismét felcsendüljön a zene. A támogatók - a Via Kanizsa Kht. és a Zeneiskola - segítségével megvalósult az elképzelés, és mindnyájunk örömére egy igazán szép, háromrészes zenei sorozat részesei lehettünk.
Az első esten a Nagykanizsai Rézfúvós Kvartett adott műsort. Tatár Csaba (1. trombita), Baráth István (2. trombita), Baráth Zoltán (vadászkürt) és Kéthelyi Kornél (tuba) előadásában madrigálok és preklasszikus táncok hangzottak el - Praetorius, Dowland, Scandellus, Hassler, Lully, Lassus és több ismeretlen szerző művei - finoman úszva a nyáresti balzsamos levegőben. A kvartett műsorát Bach: C-dúr fúga című művével és a Verdi Trubadúrja Katonaindulójával koronázta meg.
A Bazárudvari Toronyzene elnevezésű esteknek a sztárhangszere kétségen kívül a tárogató volt. Ez a hangszer bárhol is csendül fel, a magyar népben évszázadok óta nosztalgikus zenei és történelmi érzelmeket ébreszt. A török idők alatt ismertté vált hangszer továbbfejlesztett alakjában a kurucok bátorító és vigasztaló hangszere lett. A nép - főleg Erdélyben -. családi eszménye-
ken, nemzeti ünnepeken mindig megszólaltatta. Nagykanizsán is egyre többször csendült fel emléktáblák avatásán és a Várkapu Emlékmű várfokáról. A hangszemek városunkban kiváló tolmácsolója van Baráth Béla nyugalmazott zeneiskolai tanár személyében, aki a második estére olyan programot állított össze, amelyben a kuruc-daloktól a bukovinai népdalokon át a megzenésített Petőfi- és Arany-versekig a tárogató-irodalom gyöngyszemeit vonultatta fel. Betetőzése volt a muzsikaszónak a csillagos ég alatt felcsendülő „Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország", majd az „II Silencio". Harmadik este tanítványával, Fábián Tündével lépett fel Baráth Béla „Táncok a 16-17. századból" című műsorral. A tárogatóval együtt megszólaló szaxofon különleges hangzásvilága elandalította az ismételten népes hallgatóságot, akik elbűvölve hallgatták többek között Beekum, Rathgeber, Ammersbach és Mozart fúvósmuzsikáját. A sorozat végén Baráth Béla kívánsághangversennyel is kedveskedett hallgatóságának, amit\'a fiatal és idősebb korosztály egyaránt örömmel fogadott.
Az est résztvevői egyöntetűen dicsérték magát az ötletet, a megvalósítás módját, a műsorválasztást, s több oldalról is elhangzott, hogy jövőre tovább kell folytatni a kezdeményezést, bővítve talán úgy, hogy hetente legalább egyszer csendüljön fel erről az erkélyről a zene. Esetleg amatőrök pódiumra állásával is.
Büki Erzsébet

Insert failed. Could not insert session data.