Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
3.59 MB
2010-07-08 14:55:30
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
505
1485
Kanizsa 2002. 028. szám augusztus

Cím: Kanizsa
Alcím: Dél-Zalai Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

Nasykanizsa
RÉGIÓK KAPUJA
XIV. évfolyam 28. szám • 2002. augusztus 29. Megjelenik 21.000 példányban
FÓRUM KANIZSÁÉRT. TETTEK A VÁLLALKOZÓKÉRT
MINISZTERI TERVEK A TÉRSÉGRE
A Nagykanizsai Kereskedői mi és Iparkamara, a „Kamarai Napok" rendezvénysorozat keretében gazdasági fórumot rendezett a Hotel Central ét termében. A fórumra neves előadókat hívtak és a témaválasztás is rendkívül szerencsésnek bizonyult. Parragh László, a Magyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a tanácskozást megelőzően találkozott a helyi kamara vezetőivel, és megbeszélést folytatott az aktuális kérdésekről. Ezt követően a polgármesteri hivatalban folytatódott a program. Tüttő István polgármester, Csillag István gazdasági és közlekedési minisztert, Teleki László államtitkárt és Parragh Lászlót kamarai elnököl tájékoztatta Nagykanizsa helyzetéről és a város előtt álló fejlesztési tervekről. A vendégek szót váltottak az M7-es, az ipari park. a laktanyák átadása, az elkerülő utak és a gazdaságfejlesztés Kanizsát és térségét érintő kérdéseiről.
A fórum helyszínén megjelent szervezetek és intézmények vezetőit, valamint térség vállalkozóit Kovács Antal a kanizsai kamara elnöke köszöntötte. Ezt követően Parragh László a kamarák gazdaság-fejlesztésben betöltendő szerepéről és az EU csatlakozással összefüggő kérdésekről tartott előadást. Rövid történeti áttekintés után. a vállalkozások uniós felkészülésével kapcsolatos teendőkről szólt, szűkebb és tágabb gazdasági környezetbe helyezve a helyi vállalkozásokat. Legsürgetőbb feladatnak, a kis- és középvállalkozások felkészítését tartotta. A kamarák gazdaságfejlesztésben betöltött szerepéről elmondta, hogy a kormánynak javaslatokat tettek a gazdasági stratégia kidolgozásához. A kamarát politikamentes, a vállalkozók
érdekeit képviselő, a döntéselőkészítésben aktív szerepet vállaló szervezetként jellemezte. Elgondolkodtató az a visszatérő probléma, amely a szakmunkásképzés szintjét, a nyelvtudás hiányát a gazdasági növekedés egyik gátjának tartja. Parragh a gazdasági önkormányzat és az érdekérvényesítő szerepkör jelentőségét hangsúlyozva, a közeljövő terveiről is beszélt. A Széchenyi-kártya bevezetésétől a kamara erősödését és a vállalkozások kedvezőbb vállalkozási feltételeinek javulását várja a kamara vezetése.
Hazánk, és ezen belül Nagykanizsa valamint térségének esélyeiről tartott előadást Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter. A nagy érdeklődés övezte előadás során a miniszter összefoglalta a tárcája elképzeléseit. Alapelvként a hozzáférés, az átláthatóság és a tisztességes verseny szellemében kívánják a gazdasági elképzeléseket megvalósítani. A hozzáférés jelenti egyben a forrásokhoz, az információkhoz és az intézményrendszerekhez való jutás lehetőségét is. Az átláthatóságot a szabályozás és a működés terén kívánják bevezetni. A miniszter elmondta, hogy új befektetés-ösztönzési stratégiát dolgoznak ki. amely Nagykanizsát is érinti. A kormány „utazó nagykövete" kiemelt szerepet tölt be a befektetők hazánkba csábításának folyamatában, és a gazdaság fejlesz-
tésében. Ennek kapcsán új munkahelyekjöhetnek létre. A miniszter által mondottaknak az egyik olvasata, hogy a délibábos álmok kergetése helyett, a reálisan elérhető célok megvalósításának érdekében, szülessenek helyi kezdeményezések és szerepvállalások. Ebben az esetben, az állam is segítséget nyújt a fejlesztések megvalósításához. A gazdasági minisztérium kiemelt szerepet szán a közútfejlesztésnek, a befektetés-ösztönzésnek és a decentralizációnak. A befektetés-ösztönzés területén többek között, támogatják a telephely kialakítási és a szakképzési gondok megoldását. A decentralizáció során pedig, az önkormányzatok juthatnak több forráshoz. Az M7-es és az M70-es közbeszerzési felhívása nyomán, már novemberben szerződéskötésre kerülhet sor a Letenye-Becsehely szakasz kivitelezését végzőkkel. Ennek nyomán indulhat el a hazai autópálya-építés történetében először, a határtól a főváros irányába történő autópálya építése. A Becsehely (Nagykanizsa szakaszon legkésőbb ez év december 31 -ig kell befejezni a régészeti feltárásokat. A tervek szerint az országhatár-főváros közötti teljes szakasz 2005 tavaszára készül majd el. A kanizsai ipari park fejlesztéséhez szükséges laktanyákat, a kormány apportként kívánja bevinni. A vasúti fuvarozás területén is várhalók újabb fejlesztések. A pályaudvarokra alapozott városrehabilitációs tervek a kereskedelmi, a beszállítói és a kulturális funkció erősödését célozzák meg. Ehhez társul majd. a munkaerő-állomány fejlesztését célzó program. A jól sikerült program végén, kérdésekre és felvetésekre válaszoltak a meghívott előadók.
Halász Gyula
TISZTELT VÁLASZTÓPOLGÁROK!
SZAVAZZANAK AZ MSZP JELÖLTJEIRE!
m
LITTER NÁNDOR polgármesterjelölt
BICSAK MIKLÓS 1. választási kerület
DR. HORVÁTH GYÖRGY
2. választási kerület
- Fizetett politikai hirdetés -
27-én éjféltájban a Nagykanizsai Rendőrkapitányság járőre helybeli hajléktalanoktól kapott információ alapján a Sugár úti régi könyvtárépületnél egy lemeztelenített női holttestet talált. A halottszemle során megállapítást nyert, hogy az elhunyt egy 44 esztendős hajléktalan hölgy, akit az akkor még ismeretlen elkövető brutálisan agyonvert, illetve megerőszakolt.
A rendőrségi adatgyűjtést, meghallgatásokat követően a rendőrség 28-án hajnalban elfogta a bűncselekmény elkövetésével alaposan gyanúsítható B. J. nagykanizsai, állandó lakcím nélküli férfit. A gyanúsított kihallgatása során tettét részben beismerte, tőle az áldozat vérével szennyezett ruházatot foglalt le a rendőrség.
Ellene a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntett elkövetésének alapos gyanúja miatt őrizetbe vétele mellett eljárást indított.
Csizmazia Péter
sajtóreferens
Az elmúlt hetek nagy hőségében úgy tűnik szabadságolta magát több betörésből, lopásból élő ember is a város területén. Ezzel egyáltalán nem állítjuk, hogy nem történtek ilyen jellegű bűncselekmények, de számuk lényegesen lecsökkent a tavalyi évhez viszonyítva. A nyár jellegzetessége rendőri szempontból a közlekedési balesetek egyre növekvő száma, rongálások, illetve az engedély nélkül ismeretlen helyre távozó fiatalok elcsavargása, szökése.
Közlekedési balesetek röviden, szárazon az utóbbi nem egészen egy hónapból:
Augusztus 1-én egy motorkerékpáros a szőlőhegyen esett el, kulcscsonttörést szenvedett. Még aznap este 9 órakor érkezett a bejelentés, mely szerint egy gyalogost gázolt el ismeretlen elkövető, aki a helyszínről segítségnyújtás nélkül távozott. Hamarosan azonban fény derült kilétére, gyanúsítottként kihallgatták még az éjszaka folyamán. 3 óra sem telt el. amikor szarvassal ütközött egy személygépkocsi. Az autóban ülő utas megsérült, a vad elpusztult.
3-án ismét vaddal ütközött egy személyautó, szerencsére személyi sérülés itt nem keletkezett. 5-én személygépkocsi motorkerékpárral ütközött, a motor vezetője súlyosan megsérült. 7-én egy kerékpáros kamionnak hajtott, szintén 8 napon túl gyógyuló sérülése keletkezett. Éjszaka egy személygépkocsi árokba csúszott, majd a szalagkorlátnak ütközött. A gépkocsiban ülő utas súlyos sérülést szenvedett, míg a vezető könnyebb karcolásokkal megúszta. Másnap egy állatokat szállító kamion borult az árokban, vezetője súlyosan megsérült. 9-én reggel ütközött vaddal egy személygépkocsi (személyi sérülés nem történt), délután egy parkoló autóba hajtott bele egy román rendszámú személykocsi. 11-én két személygépkocsi koccant, majd kerékpáros személyautóval ütközött, este egy motoros csúszott meg a vizes úton. s csak az árokban sikerült megállnia. 12-én egy férfi olyan szerencsétlenül esett el kerékpárjával, hogy eltörött az arccsontja. Kora este ismét két személyautó ütközött, az utas sérült könnyebben. Másnap reggel ismét koccanásos balesettel kezdődött a nap, 14-e és 15-e pedig vadbalesettel. 16-án kerékpárral esett el egy férfi, bordái törtek, egy másik férfinak - szintén kerékpáros baleset -pedig az orra tört el. 17-én délelőtt motoros ütközött személygépkocsival, 8 napon túl gyógyuló sérülései keletkeztek a védtelenebb jármű vezetőjének. Egy óra múlva egy személygépkocsi kerékpárral ütközött. Délután ismét kerékpáros sérüléséről kaptunk hírt a kórházból. 19 óra 50 perckor egy vadbalesetről érkezett bejelentés, majd egy óra múlva egy személygépkocsi borult az árokba, melynek következtében az egyik utas súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. 19-én délelőtt a mentők ügyelete jelentette, hogy két személygépkocsi ütközött, 3 fő sérült meg a balesetben. 10 óra 45-kor motorkerékpáros és személyautó ütközött, 1 súlyos és 1 könnyű sérült az eredmény. A déli órákban 3 személyautó ütközött, I fő sérült. Este 19 óra után egy kerékpáros haladt túl gyorsan, elesett, s 8 napon
¦ Lakások, üzletek, garázsok, irodák, üzemek RIASZTÓRENDSZERÉNEK szerelése.
¦ A RIASZTÓJELZÉS 24 órás figyelése, gyors beavatkozással.
¦ Meglévő rendszerek FIGYELŐKÖZPONTRA történő díjtalan csatlakoztatása.
Nagykanizsa, Rozgonyi u. 20. Telefon: 93/312-706
túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett. 20-án egy motorkerékpáros esett, 8 napon túl gyógyulnak sebei. Másnap kerékpárral esett egy férfi, eltörött a keze. 22-én este szintén kerékpáros szerzett 8 napon túl gyógyuló sérüléseket biciklizés közben, majd egy gépkocsi csúszott árokba. 23-án egy motoros landolt az árokban. 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. 24-e sem múlt el közlekedési baleset nélkül, egy autó karambolozott, egy fő könnyű sérülést szenvedett. 25-én egy bemutatón történt baleset, a kaszkadőr autójával az egyik néző lábára hajtott, szerencsére csak könnyű sérülések keletkeztek.
Hasonló az intelem azokhoz is, akik kábító hatású anyagokat fogyasztanak. Kis városunkba is „betört" a kábítószer, s csak az elmúlt három hétben 3 főt állítottak elő a járőrök tiltott szerek fogyasztásának alapos gyanújával.
Augusztus hónapban a reggeli és délutáni csúcsforgalom idején még kevés a gyerek az utcákon, ám ez egy hét múlva már nem így lesz. A gyermekbalesetek elkerülésének érdekében a közlekedési osztály járőrei fokozott szolgálatot látnak el az iskolák környékén, ám kérünk minden egyes járművezetőt, hogy Önök is a szokásosnál is jobban figyeljenek a tanintézmények közelében.
Az elmúlt közel egy hónapban azért a bűnügyi osztály munkatársai sem pihenhettek. Talán a nagy meleg miatti ajtó- és ablaknyitások miatt nőtt meg az alkalmi lopások száma. Éles szemű emberek gyorsan észreveszik a nyitott nyílászárón át, ha az asztalon, hűtőn, jól látható helyen hagyjuk értékeinket. Készpénz, ékszerek, mobiltelefonok váltak így köddé.
Augusztus 4-én délelőtt 5 fiatalkorú és két gyermekkorú személy lett előállítva a rendőrkapitányságra, akik alaposan gyanúsíthatok horvát állampolgáros sérelmére elkövetett lopással. Az eltulajdonított tárgyak nagy része lefoglalásra került, s menet közben derült fény arra is, hogy a fiatalok közül 3 személyt diákotthonból való engedély
nélküli távozás miatt körözött a rendőrség. A kis csavargók nagyon gyakran sajnos így tartják fenn önmagukat, a szabadságuk ára, hogy kisebb lopásokból kell megélniük. A hónap folyamán 10 eltűntként körözött személyt sikerült megtalálni, ezek nagy része fiatalkorú még.
Augusztus 5-én egy kft. építkezését törték fel a szerszámtárolót, s abból mintegy 900.000 Ft értékben vittek el különféle kisgépeket.
Egy az utcán parkoló 2.800.000 Ft értéket képviselő személyautót loptak el ismeretlen tettesek ismeretlen módon 8-án délelőtt. Még ezen a napon érkezett a másik bejelentés is, mely szerint egy majd 10 millió forintot érő gépkocsit is eltulajdonítottak.
Augusztus 11-én hajnali három órakor a tűzoltóságról érkezett a bejelentés, mely szerint valaki felgyújtott egy szelektív hulladékgyűjtő edényt, ami teljesen leégett. A rongálással 300.000 forint okozott az ismeretlen elkövető a városnak! S ugyanez megismétlődött 22-re virradóra.
21-én reggel fél kilenckor érkezett a bejelentés, mely szerint egy gépkocsi négy kerekét szerelték le az éjszaka folyamán, mellyel a sértettnek 120 ezer forintos kára keletkezett. Az ellopott kerekek még a nap folyamán meglettek egy nagykanizsai lakosnál, akik állítása szerint egy ismeretlen férfitól vásárolta azokat.
Másnap hajnali öt órakor egy újságos pavilon feltöréséről érkezett bejelentés. A pavilon ablakát kitörve újságokat és telefonkártyákat vitt el az ismeretlen tettes mintegy 20.000 Ft értékben.
Egy környező majorban lévő épület tetejét bontották le ismeretlen tettesek 23-ára virradóra. Az ellopott faanyag értéke kb. 500.000 forint, míg az elkövetők a rongálással újabb 500.000 forintos kárt is okoztak. Az elkövetéssel alaposan gyanúsítható személyek még a nap folyamán előállításra kerültek, tőlük a hiányzó faanyagot lefoglalták.
UGYFELABLAK
TÁMOGATÁSOK, SEGÉLYEK
A szociális osztályon az idén nyáron nagy volt a forgalom, és az ügyfelek száma az iskolakezdés közeledtével sem csökken. Arról, hogy milyen ellátási fonnák léteznek a beiskolázás terheinek csökkentésére Dömötör László, a szociális osztály osztályvezető-helyettese tájékoztatta lapunkat. Az idén augusztusban a családi pótlékban részesülők 13. havi családi pótlékot kaptak a kormány száz napos programja alapján, ezt a családok jelentős része már meg is kapta. A települési önkormányzat kiegészítő családi pótlékot folyósít, ez már nem alanyi jogon, szociális rászorultság alapján jár. Az összege 4.200 Ft havonta gyermekenként. Ezt a támogatást azok a családok kaphatják, ahol az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum összegét. Kicsit magasabb jövedelemhatárt állapítanak meg a jogszabályok azoknál a családoknál, amelyben tartósan beteg gyermeket nevelnek, vagy a szülő egyedül neveli gyermekét. Ebben a havonta rendszeres támogatásban kb. 1500 család közel 3000 gyermeke részesül. A kiegészítő családi pótlékot, mint rendszeres ellátást, kérelmezni kell. Azok a családok, akik ebben az ellátási formában részesülnek, és iskolás korú gyermeket nevelnek, az idén szeptemberben az önkormányzattól is kapnak egyhavi plusz ellátást. A szociális rászorultság elvén kiegészítő családi pótlékra jogosult családok 6-16 éves korú gyermekeik után a szociális osztály jóvoltából automatikusan megkapják a kiegészítő támogatást szeptemberben, ezt nem kell külön kérni. Akinek 16. évét betöltött, nappali tagozaton tanuló gyermeke van, neki is jár a kiegészítés, de a tanulói jogviszony fennállását szeptember 13-ig a szülőnek igazolni kell. Amennyiben szeptember 13-ig nem történik meg a beiratkozás, a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy az intézmény helyett a szülő igazolja írásban, hogy gyermeke tanul. Egy iskolás korú gyermek után a család, amennyiben szociálisan rászoruló, négyhavi családi pótléknak megfelelő összeget kaphat. További két támogatási formában részesülhetnek még a rászoruló családok, ám ezek a formák csak és kizárólag kérelemre vehetők igénybe. A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás iskoláztatási hozzájárulás címén is kifizethető, vagyis beiskolázási segélyként is funkcionálhat. Ezzel a kérelemre adható támogatással azokat segítik, akik a kiegészítő családi pótlékot nem kapják. A jövedelmük a nyugdíjminimum felett van, ám anyagi helyzetük indokolja, hogy támogatásban részesüljenek. A kérelmek egyéni elbírálásra kerülnek, határozatot hozunk erről. A támogatás legmagasabb összege a nyugdíjminimum 25%-a, 5025 forint gyermekenként. A jogszabály azokat a gyermekeket sem zárja ki ebből a segélyezési formából, akik már az előbb említett jogcímeken támogatásban részesülnek, ők is igényelhetik ezt, ám az egyéni elbírálás során születhet olyan döntés, amikor a támogatást nem javasolja a hatáskör gyakorlója, illetve a jogszabály számukra egy alacsonyabb összeget állapít meg, a nyugdíjminimum 10%-át. Az adható támogatási formák közé tartozik még a térítési díj kedvezmény. A három és több gyermeket nevelő családok az állam által nyújtott 50%-os normatív térítési díjkedvezményt kapnak, ezt automatikusan kapják. Az egy és kétgyermekes családok szociális rászorultság elvén kérelmezhetik ezt a támogatási formát a települési önkormányzattól. A kérelmeket szeptember 30-ig kell benyújtani, ellenkező esetben már csak a következő félévre adható a támogatás. Egyetlen kivételes eset van, amikor a térítésidíj-támogatás összege meghaladhatja az 50%-ot. akkor, amikor a jegyző védelembe vételi eljárás során a gyermeket védelembe veszi, és ennek részekéntjavaslatot tesz térítésidíj-kedvezményre.
MÉLTÁNYOSSÁGI NYUGDÍJEMELÉS
A száznapos kormányprogram részeként ismét van lehetőség a méltányossági nyugdíjemelésre. Erre azoknak van lehetősége, akiknek a nyugdíja nem haladja meg a nyugdíjminimum összegének a kétszeresét, vagyis a 40.200 forintot. Azoknak, akik valamiért eddig nem kaptak nyugdíjat, lehetőségük van méltányossági nyugdíj megállapításának kérelmezésére. A méltányossági nyugdíjemelésre tömeges méretekben érkeztek kérelmek a Nyugdíjfolyósító Intézethez. A települési önkormányzatok köztes feladatot kaptak ebben az ügyben. A nyomtatványok személyi adatokra vonatkozó részét, illetve azt a tényt, hogy a kérelmező az önkormányzattól rendszeres ellátásban nem részesül, a szociális osztályon igazolták. Sokan félreértették, a kérelmek beadása nincs határidőhöz kötve, folyamatosan beadhatók, amíg a rendelet életben van. A kérelmek egyedi elbírálásra kerülnek, és rászorultság alapján döntik el. ki részesülhet ebben a méltányossági emelésben, illetve folyósításban.
D. É
indulnak Nagykanizsán
Országos Képzési Jegyzék (OKJ) szexinti
Alap- és középfokú szakképesítés
Kiscsoportos képzésben
Cégek, Intézmények számára a tanfolyami díj a szakképzési alap terhére elszámolható!
Számítástechnikai alapismeretek Operációs rendszer és fájlkezelés
Szövegszerkesztés Táblázatkezelés
Adatbázis-kezelés Grafika- és prezentáció készítés Információs hálózatok használata Internet és elektronikus levelezés
Tel: (70) 2153-279, (93) 322-357 (este) www.centemet.hu
Oktatási segédanyagok "Gyakorlási lehetőség Részletfizetés - ECDL bizonyítvány \\
Bölcsőde a jövő generációjának
Augusztus 20-án Nagykanizsa város vezetői és az egyházak képviselőinek jelenlétében avatták fel a Kisfaludy utcában az új Belvárosi Bölcsődét. Az Egyesített Bölcsőde vezetője, Torma Lászlóné büszkén mutatta be a vendégeknek az új 70 férőhelyes, 145 millió forintból megvalósuló intézményt. A legújabb követelményeknek is megfelelő korszerű bölcsőde irányitója Turzó Györgyné az ünnepélyes átadást követően adott interjút.
- Az avatás során elhangzott, hogy a legújabb építészeti előírásoknak, szabványoknak is megfelel ez a bölcsőde. Hogyan történt ennek megfelelően a kialakítás?
- A bölcsőde három egységből és kiszolgálóhelyiségekből áll. Minden egység magában foglal két csoportszobát, egy fürdőszobát, valamint gyermekátvételi helyet és egy kocsitárolót. Saját konyhánk van, mely már megfelel a HACCP-rend-szernek. Ehhez tartoznak még a személyzet részére kialakított helyiségek.
- Hány fős személyzettel kezdik meg a munkát?
- Huszonegy fő dolgozik az intézményben. Ebből 12 fő gondozó/szakgondozó és 9 fő technikai személyzet.
- Hány gyermekkel és mikor népesül be a bölcsőde?
- A régi intézménybe járókat augusztus 26-ától, míg az újonnan jelentkezőket szeptember l-jétől várjuk. Az eddigiek alapján 60 gyermekkel kezdjük meg a munkát.
- A város mely részeiből jöhetnek ide?
- A város egész területéről jöhetnek hozzánk, amíg be nem telik a létszám. Könnyebbséget jelent az is, hogy jól megközelíthető a bölcsőde.
- A bölcsődei rendszer működtetése éppen a szigorú előírások miatt eléggé költséges. Mennyi az egy gyermekre számított normatív támogatás?
- A normatív támogatást a naptári évnek megfelelően megállapított bölcsődei napok szerint kapjuk, a létszám figyelembevételével. Az elmúlt évekhez képest most könnyebbséget jelent az, hogy az év közbeni változásokat is rugalmasan kezelik. Így ha év közben emelkedik a létszámunk, akkor megkapjuk a plusz forrást. Ez egy gyermekre lebontva 208.800 forint. Az állami támogatást, természetesen önkormányzati forrásokkal is ki kell egészíteni.
- Szép és tágas az udvar. Mikor lesznek játékok telepítve ide?
- Én nem akartam, hogy lerögzített játékok legyenek, ezért a már meglévő mobil játékokat fogjuk használni. Csúszdák, mászókák és hengerek is rendelkezésünkre állnak, csak a füvesítés miatt még várnunk kell ezek kihelyezésével.
- Lesz-e kialakítva a nyári időszakra valamilyen medence a gyermekeknek?
- Az idén biztos, hogy már nem. Ha ez valamikor megvalósul, akkor is csak az új előírások figyelembevételével lehet kialakítani.
- A berendezések és a bútorok is újak. Mi hiányzik még?
- A közeljövőben szándékunkban áll lecserélni az edények, az ágyneműk és a játékok egy részét. A dekorációval pedig szeretnénk még otthonosabbá tenni a bölcsődét. A várhatóan növekvő adminisztrációs munkák miatt szeretnénk számítógéphezjutni. Ebben számítunk önkormányzaton kívüli segítségre is.
H.GY
Zárvatartási tapasztalatok
Az idei nyáron első alkalommal került sor arra, hogy a nagykanizsai könyvtár leállási céllal zárta be kapuit. A háromhetes zár-vatartás semmilyen negatív tapasztalattal nem járt, tudhattuk meg Czupi Gyulától, a Halis István Városi Könyvtár igazgatójától. Panasz, kifogás nem érkezett, ellenben voltak pozitív tapasztalatok, hiszen a nagy könyvtár zárva tartásával egyidejűleg előtérbe kerültek a fiókkönyvtárak, szolgáltatásaik iránt érezhetően nőtt meg az érdeklődés. Más könyvtárakhoz hasonlóan a jövő évben is számítani kell majd a Város Könyvtár leállására. A takarékosság mellett a dolgozók az utóbbi években megszaporodott szabadságát nevezte meg okként az igazgató.
Szeptember ize-sete-
Az élet folyamában szeptemberek jönnek s mennek, úsznak az időben tova. viszik s hozzák az emléket, az új, félig tudott, félig váratlan munkát, gondot, megvalósítandó feladatot. Az évek. így a szeptemberek sem múlnak el nyomtalanul. Az apró kövek, emlékhomokszemek, mint kagylóban a gyöngy, megmaradnak. 42 szeptember úszott el, szállt tova. Mit hagyott, mit adott? Sokat! Mindent! Választani közülük nem tudok - nem is lehet -, így hát összerakom mindet halomba, egy nagy szeptemberi egésszé, és mintha csak szeptember lett volna, semmi más. Szóló szőlő, kéklő szilva, és csengőszó. A csengőszók is most összekapaszkodnak, nagy harang-zúgássá hangolódnak, felverik a csendes emlékezést, rabul ejtenek, és zúgnak míg élek, a szeptemberi harangok. És jönnek egymásra rakva az osztályok. Egymásra rakva az a világ, ami ott épül. az a jövő. Az osztálynak varázsa van, illata, mintha valami elmét javító tömjénfüst szállna, és adna eligazodást. Olvastam valahol egy legendáról, amely arról szólt, hogy számon kérik a túlvilágon a szép pillanatokat, amelyekből minden érkezőnek tizet kell felmutatni, hogy átengedjék a kapun. Ez a belépő ára. Az osztály egy ilyen kapu. ki itt belépsz, vidd magaddal a hitet, hogy érdemes, mert az életnek a tanítás gyönyörű pillanata, s kísérőnek megmarad egy életen át.
És jönnek a kolléganők, kollégák sorban. Hányan is lehettek? 150-200-an? Nem tudom! Nem is kutatom. Szívük most egy óriás szív lesz, és együtt dobban bennem valamennyiüké. Ezen együtt dobbanás erősítse mindenkiben a hitet, hogy érdemes, hogy a szep-
tember üzenete a jövőnek szól, és a jövő pedig a mai diákoké. A tudás érték, amit a nevelők közvetítenek, ami a jövőt alapozza meg.
.....az ember abban erőlködik.
amiben a leggyengébb, s akik az értéket nem látják, az erőlködésre szegzik csodálatukat." (Németh László) így gyűjtöm össze mind a múltam, s a jövőnek adom át, hogy bizonyság legyen, hogy érezzük a szeptember illatát, hitét, melyben együtt van munka, terv, cél, jövő, tudás, és benne van a győzelem. Bízni magunkban és a jövőben. E szeptemberi áhítatban legyen áldás minden munkás hétköznapon, így köszönt ránk szeptember csodálata, hiszen minden szeptemberben kezdődik és indul kis csermelyből nagy folyammá dagadó, napi munkából táplált ismeretszerzés, ami tudássá válik. Ha törnek közben hitek, csorbulnak is pillanatok, mindig új erőt kell hogy adjon a holnap. Nem törhet el darabokra a jövő, ha a jelen tiszta, igaz munkára épül. Acélozza az idő és szabadság tudata az iskolák valamennyi dolgozóját, tanító tanárt, vezetőket egyaránt. Az iskola is a hogyanra koncentráljon, mint ahogy Németh László írja: „Egy lélek nem abban nő, hogy mit él meg. hanem hogy hogyan." A felszabadult gondolat visz tovább a szabadságig. Kívánom, hogy a szeptember varázsa júniusig tartson, s ott feszengjen valamennyiükben a szellemiség örök ösztöne. Legyen a szellem: rendező, akaró, igénylő nyugtalanság. Egészséget, kitartást az új tanévhez! Most megszólal a csengő, ami harangszóvá magasztosul, s idáig hallik és valamennyi nyugdíjas egy percre, a múltra gondol.
Dezső Ferenc
Irodalmi alkotótábor
Murakeresztúr önkormányzata, közalapítványa és faluháza támogatásával augusztus 23-án nyitotta meg kapuit az első Szertics László Irodalmi Alkotótábor. Pávlicz Lajos polgármester megnyitó szavai után a helyi asszonykórus műsora következett, majd kanizsai versmondók tolmácsolásában hangzottak el a kanizsai alkotók versei. A táborozás második napján a Kanizsa Műhely tagjai kellemes időutazáson vehettek részt, megismerkedtek a község történetével, keresztúri emberekkel, a Murával, a muraháti táj szépségével. Az élményeikből születő alkotásokkal még az idén találkozhatnak a község lakói.
PÓTBEÍRATÁS A FARKAS FERENC VÁROSI ZENEISKOLÁBAN:
2002. szeptember 2-án (hétfőn) 14.00-18.00 óráig A beiratkozott növendékek szolfézsóra-elosztása: 2002. szeptember 5-én (csütörtökön) 14.00-18.00 óráig Hangszeres óraelosztás: 2002. szeptember 6-án (pénteken) 14.00-18.00 óráig
ÁLLÁS • ÁLLÁS • ÁLLÁS
A Zala Megyei Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltsége az alábbi szakmákban, illetve munkakörökben kínál elhelyezkedési lehetőséget:
Munkakör végzettség Bérezés (bruttó)
Asztalos szakirányú 50.000-70.000 Ft
Vas- és fémszerkezet lakatos szakirányú 70.000-80.000 Ft
Hegesztő (AWI vizsga) szakirányú 70.000-80.000 Ft
Üvegfúvó szakirányú 65.000 Ft
Gondozónő szakirányú 76.000-90.000 Ft
Pék szakirányú 70.000 Ft
Dukkozó szakirányú 65.000-85.000 Ft
Betanított munkás 8 általános 50.000-65.000 Ft
Operátor 8 általános 60.000-70.000 Ft
Csomagoló 8 általános 50.000-60.000 Ft
Építésztechnikus technikum 100.000 Ft
Környezetvédelmi technikus technikum 80.000 Ft
Titkárnő (kf. német nyelvism.) érettségi 50.000 Ft
Programozó főiskola 100.000-120.000 Ft
Magyar-történelem sz. tanár főiskola 100.000-120.000 Ft
Matematika-földrajz sz. tanár főiskola 100.000-120.000 Ft
Faipari gépészmérnök egyetem 86.000 Ft
Bővebb felvilágosítást a munkahelyi ajánlatokról ZMMK kirendeltségén
Nagykanizsa, Fő út 24. szám alatt adunk. Telefon: 93/311-032
Ügyfélfogadási idő: hétfő-kedd-szerda: 8-12 és 13-16 között, péntek: 8-13-ig.
4
2002. augusztus 29.
KÉPVISELŐI FOGADÓÓRÁK %
3 GYÖREK LASZLO a 8. vk. (Kazanlak krt.-Zemplén Gy. u.) önkormányzati képviselője minden csütörtökön 17 és 18 óra között fogadóórát tart a Hevesi utcai Fiókkönyvtárban. (Szolgáltatóház) Telefon: 20/921-1741, e-mail: gyorek_laszlo@nagykanizsa.hu
3 KISS LASZLO önkormányzati képviselő várja Ligetváros lakóit 2002. augusztus 24-én, valamint 2002. augusztus 31-én, szombaton 10 órakor a Vízmű ligetvárosi telepének ebédlőjében. 3 BICSAK MIKLÓS az I. számú választókerület (Garai. Űrhajós. Hársfa, Ifjúság utca lakói) önkormányzati képviselője 2002. szeptember 4-én, szerdán 16 órától 17.30 óráig fogadóórát tart a Kinizsi utca 97. szám alatti bélyegzőgyártó irodában. Aznap 18 órától 20 óráig BICSAK MIKLÓS Palin és Korpavár lakossága számára tart fogadóórát a palini Új Altalános Iskolában.
3 BUDAI ISTVÁN önkormányzati képviselő a 7. számú választókerület polgárait várja 2002. augusztus 30-án pénteken 17 és 19 óra között a Kazanlak körút 7. számú épület A lépcsőházában lévő irodahelyiségben. 3 DR. HORVÁTH GYÖRGY a 2. számú választókerület önkormányzati képviselője 2002. szeptember 4-én szerdán 18 órától 20 óráig fogadóórát tart a Pálma étteremben (Magyar u. 80.).
3 TÓTH LÁSZLÓ önkormányzati képviselő 2002. szeptember 4-én szerdán 17 órakor várja fogadóóráján a 4. számú választókerület lakosait a Dr. Mező Ferenc Gimnáziumban.
OKMÁNYIRODA ÜGYFÉLFOGADÁSI RENDJE
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Okmányirodáján a járműügyintézés ügyfélfogadási rendje 2002. augusztus 1-től annyiban módosul, hogy pénteki napokon járműügyintézés nincs. A MÓDOSÍTOTT ÜGYFÉLFOGADÁSI REND AZ ALÁBBI: Hétfő: 8-12 13-16
Kedd: 8-12
Szerda: 8-12 13-17
Csütörtök: 8-12
Péntek: 8-12 járműügyintézés kivételével
Polgármesteri Hivatal Közigazgatási Osztály
FELSŐOKTATÁSI OSZTONDIJPALYAZATOK
FELHÍVÁS
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata a nagykanizsai állandó lakos, felsőoktatásban nappali tagozaton tanulmányokat folytató vagy megkezdő, megkezdeni kívánó fiatalok támogatására a következő ösztöndíjpályázatokat hirdeti meg:
1. Önkormányzati ösztöndíjpályázat
A 2002-2003-as tanév első félévére (5 hónap).
Feltétel: szociális rászorultság, legalább 4.00 tanulmányi átlag az előző két szemeszterben.
Benyújtás: a Polgármesteri Hivatal Művelődési és Sportosztályán, 2002. szeptember 20-ig, az itt igényelhető adatlapon a szociális helyzetet és a tanulmányi eredményt igazoló mellékletekkel.
2. „Hazavárunk"-ösztöndíj
A 2002-2003-as tanév mindkét félévére (2x5 hónap). Feltétel: hallgatói jogviszony.
Benyújtás: a Polgármesteri Hivatal Művelődési és Sportosztályán. 2002. szeptember 30-ig, az itt igényelhető adatlapon. Az előző tanévben támogatásban részesülteknek csak az igazolásokat kell benyújtaniuk.
3. „Bursa Hungarica" felsőoktatási ösztöndíj
„A" kategória: már felsőoktatásban tanulók számára, a 2003-as naptári évre.
„B" kategória: 2003-ban felvételizni szándékozók számára. 2003. szeptemberétől 3 évre.
Feltétel: szociális rászorultság.
Benyújtás: a Polgármesteri Hivatal Szociális Osztályán (Eötvös tér 16.). 2002. október H)-ig, az itt igényelhető adatlapon és meghatározott mellékletekkel.
KÖZMEGHALLGATÁS
A Polgármesteri Hivatal tájékoztatja az érdeklődőket, hogy Nagykanizsa Megyei Jogú Város képviselőtestülete az önkormányzati törvény előírásainak megfelelően 2002. szeptember 5-én, csütörtökön 17 órától a palini Általános Iskolában közmeghallgatást tart. A közmeghallgatáson az állampolgárok és a helyben érdekelt szervezetek képviselői számára közérdekű ügyekben kérdésfeltevésre és javaslattételre van lehetőség.
Felsőoktatási önkormányzati ösztöndíj
Az ösztöndíjban olyan nagykanizsai állandó lakos, nappali tagozaton tanulmányokat folytató felsőoktatási hallgatók részesülhetnek, akik állami felsőoktatási intézményben, illetve az Oktatási Minisztérium és az intézmények közötti megállapodás alapján nem állami felsőoktatási intézményben folyó nappali tagozatos, államilag finanszírozott első alapképzésben, első kiegészítő alapképzésben, első szakirányú továbbképzésben, valamint első akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésben vesznek részt, valamint a legutolsó tanévben elért, mindkét félév végén szerzett érdemjegyek számtani átlaga félévenként minimum 4.00 volt.
A pályázatot a polgármesteri hivatalnál írásban, a polgármesteri hivatal művelődési és sportosztályán igényelhető pályázati űrlapon, a pályázó által aláírva, egy példányban kell benyújtani. A pályázat benyújtási határideje szeptember 20.
A tanulmányi átlageredmény igazolására mellékelni kell az utolsó tanév mindkét félévének eredményes befejezését és a tanulmányi eredményt kimutató és a tanulmányi osztály által hitelesített indexmásolatot. A tanulmányi eredmény igazolására az index eredetiben történő bemutatása is alkalmas.
A pályázó szociális rászorultsága igazolására köteles a maga, valamint családjában, háztartásában élők személyi adatairól, jövedelmi és vagyoni viszonyairól nyilatkozni, valamint a jövedelmi, vagyoni viszonyokra vonatkozó adatokat, bizonyítékokat a pályázati űrlap mellékletében szereplő formanyomtatványokon becsatolni.
Az ösztöndíj időtartama átmeneti időszakra 5 hónap, azaz egy tanulmányi félév. Folyósítása szeptembertől januárig tart. Az első két havi összeg októberben kerül kiutalásra.
Az ösztöndíjra december 15-ig újra lehet pályázni, mely pályázat a módosított rendelet szerint naptári évre, a 2003-as év 10 tanulmányi hónapjára szól.
NAGYKANIZSA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSE AZ ALÁBBI ÖSZTÖNDÍJRENDELETEKET HIRDETI MEG:
„HAZAVÁRUNK"-ÖSZTÖNDÍJ
A „Hazavárunk" ösztöndíj iránti kérelmet az a nagykanizsai állandó lakóhellyel rendelkező, magyar állampolgárságú hallgató nyújthat be, aki lakóhelyén kívül, államilag elismert magyarországi felsőoktatási intézmény nappali tagozatán, első diploma megszerzése érdekében folytat tanulmányokat.
Az ösztöndíj megállapítása mindenkor az adott pályázati félév elején érvényes másodosztályú vasúti, illetve vasúti összeköttetés hiányában autóbuszjegy diákigazolvánnyal igénybe vehető kedvezményes ára alapján történik.
Az ösztöndíj összegének megállapításakor a lakóhelytől az iskolalátogatási bizonyítványt kiállító intézmény székhelyéig, havi egy alkalommal történő oda-vissza utazás diákigazolvánnyal igénybe vehető kedvezményes költségét kell figyelembe venni.
A kérelmeket a hallgatók szeptember 30-ig nyújthatják be Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Művelődési és Sportosztályán az ott igényelhető adatlapon. A kérelemhez csatolni kell az iskolalátogatási igazolást és a diákigazolvány másolatát.
Az ösztöndíj összegét tanulmányi félévenként öt hónapra az Oktatási Kulturális és Sportbizottság állapítja meg minden év október 15-ig, illetve április 15-ig. Az ösztöndíj két egymást követő tanulmányi félévre, azaz 10 hónapra szól. A Polgármesteri Hivatal félévente, utólag utalja a támogatást elnyert hallgató részére a (megelőző és igazolt félévre) megállapított összeget minden év április 10-ig és október 10-ig. Az ösztöndíjat elnyert hallgató a hallgatói jogviszony fennállását félévente igazolja.
Azon hallgatók, akik a megelőző tanulmányi évben is részesültek a „Hazavárunk" pályázat keretében támogatásban, új adatlapot nem töltenek ki, azonban a hallgatói jogviszonyukról szóló igazolást, valamint a diákigazolványuk másolatát benyújtják.
2002. augusztus 29.
5
VAROSGOND(n)OK
KONTÉNERBE VAGY AZ ERDŐSZÉLRE?
Az utóbbi időszakban érezhetően megnövekedett a városban a lakásépítések, átalakítások száma. A többnyire nem kismennyiségű hulladéktermeléssel járó beruházások okán nő a bagolai hulladéklerakón elhelyezett építési törmelék mennyisége, és szaporodnak az illegális lerakók is. Sajnos, a jogszabályoknak, a kiszabható bírságoknak nincs igazán visszatartó ereje, az illegális elszállítás és deponálás árával pedig a legmérsékeltebb haszonnal dolgozó legális vállalkozás, szolgáltató sem versenyezhet. A probléma egyetlen hathatós megoldása a pqlgárok gyökeres szemléletváltása volna, ám erre - úgy tűnik -, egy ideig még várni kell. A polgárok egy része bizonyára nem számol azzal, hogy kisméretű utánfutóval többszöri forduló során az erdőszélekre kiszállított hulladék szállítási költsége még a tettenérés során kiszabható büntetés nélkül is jelentősebb, mint egyszeri konténerbérlés. Helyi szabályozó már van, hiszen a 65/2001 rendelet 18. §-a alapján az állampolgárok számonkérhetők lennének, hogy hová tették az építkezés, átalakítás során keletkezett törmeléket, építési hulladékot, de nincs, aki ezt számonkérje. Erre vonatkozóan senki nem rendelkezik jogosítvánnyal, legalábbis így vélekednek a szakemberek az Építés-hatóságnál. Egyetlen engedélytípus kiadásának nem feltétele a hulladék szabályszerű elhelyezéséről szóló számla, vagy egyéb bizonyíték, és ennek vizsgálatára megfelelő kapacitással nem is bír senki. Ha valaki az illetékeseknél - környezetvédőknél, városgondnokságnál - érdeklődik, mit is tegyen, hová is forduljon, nincs egyszerű dolga. A legtöbb helyen nem kap használható információt, legfeljebb azt ajánlják, próbálkozzon másutt, másik szervezetnél.
TÖLTÉS ÉS ÚT
Az építési törmelék elhelyezésének egyik legegyszerűbb, és legális módja a hulladékgyűjtő vállalattól bérelt konténerbe történő elhelyezés, amelynek szállításáról, ürítéséről a vállalkozás gondoskodik, mondta el lapunknak Makrai Márton, a hulladékgyűjtő társaság vezetője. Ott is akadnak azért gondok, hiszen a dinnye nagyságúnál nagyobb méretű hulladéktömböket nem lehet a hulladéklerakóra bevinni, mert az veszélyezteti a kompaktoros művelést. Nehezíti a többi anyag kezelését is. Örömmel fogadják viszont a kisebb kiterjedésű összetevőkből álló bontási, építési hulladékot, hiszen ebből épül az út a lerakón, és a szorító töltés egy része. Ha az új lerakó elkészül, mindenképpen meg kell oldani, hogy az építési hulladék, amely önmagában nem környezetkárosító ne a szigetelt lerakóra kerüljön. A lerakó közelében alakítják majd ki az úgynevezett inert lerakót, ahová azok a hulladékanyagok kerülnek, amelyek nem bomlanak le esővíz hatására, nem szennyezik a környezetüket. A Saubermacher-Pannonia Hulladékgyűjtő Kft. felkészült a megnövekedett lakossági igényre, az igényektől függően többféle méretű konténerrel szolgálhatnak. Hétvégenként érezhetően megnő az érdeklődés a konténerek iránt, többnyire alig marad bérbe adható eszközük. Ma még előfordul, hogy az úgynevezett építési törmelékbe veszélyes anyagok is belekerülnek, ennek elkerülésére felhívják a lakosság figyelmét. A hulladékelszállítás árára vonatkozóan általánosságban az igaz, hogy minél nagyobb az elszállítandó mennyiség annál kedvezőbb az ár. Érdemes tehát összegyűjteni az építési törmeléket, és egyben el-szállítatni. A leggyakrabban használt konténerfajta a négy köbméteres, amelynek bérleti díja, szállítási költsége áfával kilencezer forint körül van. A szolgáltatás munkaidőben 7 órától 15 óráig bármikor megrendelhető. A hétvégi igényeket, a megnövekedett érdeklődésre tekintettel célszerű előre jelezni. A szolgáltató kéri, ne rakják púposra a konténert, mert előfordulhat, hogy szállítás közben lehullik a tartalma. Ha valami könnyű hulladékanyag kerül a konténerbe, amit a szél elvihet, akkor hálózva szállítják el, így nem lehet probléma.
D.É.
HIRDETMÉNY
Tájékoztatjuk Nagykanizsa Megyei Jogú Város választópolgárait, hogy a Magyar Köztársaság elnöke 2002. október 20-ára (vasárnap) tűzte ki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának időpontját.
Továbbá tájékoztatjuk arról is, hogy Nagykanizsa Megyei Jogú Város Választási Bizottsága a cigány és horvát helyi kisebbségi önkormányzati választást ugyanarra az időpontra, 2002. október 20-ára tűzte ki. A SZAVAZÁS 6.00 ÓRÁTÓL 19.00 ÓRÁIG TART.
A választáshoz a választók névjegyzéke elkészült, melyet az érdeklődők munkaidőben
2002. AUGUSZTUS 21-2002. AUGUSZTUS 28-IG
a Polgármesteri Hivatal Nagykanizsa, Eötvös tér 16. szám alatt, a Szociális Osztály földszinti ügyfélfogadójában megtekinthetnek. Névjegyzékből való kihagyás vagy felvétel miatt kifogást is ezen időben és helyen nyújthatnak be az érintettek.
Ha a választópolgár bejelentett tartózkodási helyén kíván szavazni, legkésőbb 2002. október 18-án 16.00 óráig személyesen, vagy 2002. október 15-ig a Polgármesteri Hivatalba beérkező ajánlott levélben
kérhet igazolást a lakóhelye szerint illetékes jegyzőtől. Jelölteket ajánlani 2002. szeptember 27-ig ajánlószelvényen lehet. Ezt a jogot csak a lakóhely szerinti választókerületben lehet gyakorolni. Az ajánlószelvényeket a választópolgárok az értesítővel együtt kapják meg 2002. augusztus 15-től augusztus 23-ig.
Az érvényes jelöléshez szükséges ajánlások száma: POLGÁRMESTER-jelöléshez 866
Egyéni választókerületben induló KÉPVISELŐ-jelöléséhez:
1. sz. választókerület 28 9. sz. vk. 31
2. sz. vk. 32 10. sz. vk. 31
3. sz. vk. 31 11. sz. vk. 27
4. sz. vk. 28 12. sz. vk. 28
5. sz. vk. 30 13. sz. vk. 25
6. sz. vk. 29 14. sz. vk. 30
7. sz. vk. 27 15. sz. vk. 28
8. sz. vk. 30
KISEBBSÉGI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-jelöléshez: 5
Azok az állampolgárok, akiknek lakcíme „Nagykanizsa" megnevezését tartalmazza a 36. számú szavazókörben, - Bolyai Általános Iskola -Nagykanizsa, Erzsébet tér 9. sz. alatt szavazhatnak.
HELVI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG
Elnöke: Rózsás János
Elnök-helyettese: dr. Baumgartner Imre Tagja: Simonné dr. Kovács Marianna
Hivatali helyisége: Nagykanizsa. Erzsébet tér 7.1. emelet 11. sz. ajtó Telefon: 93/500-703
VÁLASZTÁSI IRODA
Vezetője: Szabóné dr. Csányi Mariann jegyző
Hivatali helyisége: Nagykanizsa. Erzsébet tér 7.1. emelet 4. sz. ajtó
Telefon: 93/500-706 Részletes tájékoztatásért a Polgármesteri Hivatalban (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.) a Választási Irodához lehet fordulni. Nagykanizsa. 2002. augusztus 14.
HELYI VÁLASZTÁSI IRODA NAGYKANIZSA
A Magyar Igazság és Élet Pártja Nagykanizsán a 2002. évi önkormányzati választáson a következő személyeket indítja: Polgármesterjelölt: Zakó László, Önkormányzati képviselőjelöltek:
1. Zakó László. 2. Dr. Heim Tamás, 3. Tóth Szilárd, 4. Leveli Attila, 5. Palotás György, 6. Fischer László, 7. Szabó Béla, 8. Pőcze Tibor, 9. Péntek László. 10. Czene Csaba. 11. Fülöp Zsolt. 12. Csap Lajos, 13. Ladányi András . 14. Ifj. Barbalics Antal. 15. Horváth György
6
2002. augusztus 29.
MSZP-SZDSZ
Választási megállapodás
Az MSZP és az SZDSZ nagykanizsai szervezetei hosszú tárgyalások után aláírta azt a megállapodást, amely a 2002. októberi önkormányzati választáson a szocialista-liberális választási koalíció együttműködését hivatott szentesíteni. Böröcz Zoltán MSZP-alelnök, Röst János SZDSZ-alelnök és Litter Nándor, a kél pártcsoport közös polgármesterjelöltje ismertette: a megállapodás értelmében a közös polgármcstcrje-lölés mellett a általuk remélt leendő polgármester, Litter Nándor programja kidolgozása folyamatban van, a két fél munkacsoportjai a stratégiai kérdésekben és a program lebontásában rendszeresen egyeztetnek. Abban is megegyezett a két párt. hogy három körzetben az SZDSZ támogatja a szocialista jelöltet, kettőben az MSZP a szabad demokraták jelöltjét. Önkormányzati többség elnyerése esetén a polgármester munkáját a tervezettek szerint két alpolgármester segíti, egy szocialista és egy SZDSZ-es.
Az MSZP sajtótájékoztatóján Göndör István, a nagykanizsai elnök elmondta, hogy a leendő polgármester mögött olyan többségre van szükség, amely felelősséggel tudja vállalni a döntéseit - a negatívakat is - annak érdekében, hogy a város továbbfejlődjön. Kampányukban rá kívánnak mutatni arra, hogy a Fidesz-vezette többség az elmúlt években olyan döntéseket hozott, amely oda vezetett, hogy jelentős a költségvetés hiánya, de van megfelelő módszer a nehéz helyzetből való kilábalásra: ez az MSZP ajánlata a választóknak, amelyet éppúgy végre akarnak és tudnak hajtani, mint a kormány az első száznapos programját. A város ingyenesen birtokába kerül a Thúry-laktanya, és az ÁPV Rt. az eddig ismert szándékok szerint a két másik laktanyával apportként száll be aBba a gazdasági társaságba, amely létrehozhatja az ipari parkot. Litter Nándor polgármesterjelölt ismertette, hogy folyik programja végső egyeztetése a pártok és a város ismert és elismert személyiségei, szakemberei között, melynek kulcseleme a város gazdasági életének megpezsdítése. Kanizsa régióközponti szerepére a korábbinál nagyobb mértékben kívánnak rámutatni és alapozni, hiszen sem gazdasági, sem kulturális, sem egészségügyi slb. szerepünk nem ér véget a közigazgatási határokon. Szólt adópolitikai kérdésekről is, melynek lényege:
az adók csökkentését várják az érintettek, amely feltételei megteremthetők, de nem előbb, csak hosszabb távon. A költségvetés helyzetének javítása érdekében annak mélységi áttekintésére van szükség, éppúgy, mint a hivatal és az intézmények teljesítményelvű átvilágítására. A valódi szolgáltató hivatal kialakításához szükség van marketingeszközökre is - mondta Litter Nándor. Nem négy évre terveznek, több cikluson ível át az a program, amely révén a városban sor kerülhet közműfejlesztésekre, útépítésekre és egyéb beruházásokra, javítandó a város és környéke infrastrukturális ellátottsága. Kiemelten szükségesnek tartja a programkörök köré csoportosulok folyamatos tájékoztatását, azokkal való folyamatos konzultációt, egy egységes, kreatív önkormányzati csapat városérdekek mentén való munkálkodását.
Göndör István elmondta, hogy a képviselőjelölteket több mint hatvan jelölt közül választották ki. Bíznak abban, hogy polgármesterjelöltjük nyer. és olyan testület áll fel. amelyben egyirányba húz a városvezetés. A többség megszerzése esetén polgármestert és két alpolgármestert ad a választási megállapodás szerint az MSZP és az SZDSZ, de ha a többséghez más erő is szükséges, annak bevonására is sor kerülhet - mondta az elnök.
AZ MSZP JELÖLTJEI:
Képviselőjelöltek
1. Bicsak Miklós
2. Dr. Horváth György
3. Dr. Szabó Csaba (MSZP-SZDSZ)
4. Tóth László
5. Dr. Fodor Csaba
6. Kelemen Z. Pál
7. Budai István
8. Gerencsér Gábor
9. Halász Gyula (SZDSZ-MSZP)
10. Papp Péter (MSZP-SZDSZ)
11. Szányiné Kovács Mária
12. Stréber Gábor (MSZP-SZDSZ)
13. Sajni József (SZDSZ-MSZP)
14. Csordásné Láng Éva
15. Némethné Rózner Ildikó
Lista:
1. Litter Nándor
2. Böröcz Zoltán
3. Tóth László
4. Dr. Fodor Csaba
5. Stahl György
6. Őri Sándor
L. I.
SZDSZ-jelszo: együttműködünk, mert együtt működünk
A Szabad Demokraták Szövetsége nagykanizsai szervezete nevében Röst János alelnök és Halász Gyula ügyvivő tájékoztatta a nyilvánosságot az október 20-án esedékes helyhatósági választások előkészületeiről, a programalkotásról és a tizenöt önkormányzati választási körzet SZDSZ-es jelöltjeiről, valamint a liberális pártcsoport kompenzációs listájáról.
Mint Röst János rámutatott, az MSZP-vel folytatott tárgyalások eredményeként a két párt közös polgármesterjelöltet indít Litter Nándor személyében, és öt helyen támogatják egymás képviselőjelöltjeit is. Három szocialista jelölt kap SZDSZ-es támogatást is. és viszont ketten élvezik mindkét párt támogatását.
Az alelnök hangsúlyozta: kiemelt szempont volt a jelöltek kiválasztásában az. hogy jelentős többségük gazdasági végzettségű, a humán területen működők pedig menedzserszemléle-tűek. Sikeres személyeket kerestek és találtak. Ezt azért is tartja fontosnak Röst János, mert csak a munkahelyén, hivatásában sikeres személy lehet sikeres városvezető. Az SZDSZ jelöltjeinek mintegy kétharmada nem tagja a pártnak, a civil szféra jónevű. mind emberileg, mind szakmailag elismert személyiségei, közülük három nő.
Röst János kiemelte, hogy nem szabad, hogy az előző négyéves ciklushoz hasonlóan a pártpolitika felülemelkedjen a várospolitikán, ezért nagy szüksége van a városnak a civil társadalom kiemelkedő személyiségeire. Az SZDSZ továbbra is nyitott a civil szervezetek felé, jelszavuk: együttműködünk, mert együtt működünk. A leendő testület -az alelnök szerint remélhetőleg a balliberális többségű közgyűlés - legfontosabb feladatai között is első, hogy a legnagyobb problémát okozó csődközeli helyzetet kezelő programot alkosson. A stabilizálás alapvető feltétele a kiegyensúlyozott költségvetés, a munkahelyteremtés, az ipartelepítés, a város érdekében kifejtett lobbitevékenység. Ez utóbbiról elhangzott, hogy nem működött a kormány felé, hiába volt többségben a város képviselő-testületében a Fidesz-vezette jobboldal. Rámutatott a nagykanizsai SZDSZ-elnök Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter szerepére, és arra, hogy a városnak leginkább szükséges támogatási területeket lefedi az SZDSZ-es négy minisztérium, az informatikai-hírközlési, a gazdasági, az oktatási és a környezetvédelmi-vízügyi. Mint mondta, a kellő kapcsolatépítés jelentős pénzügyi alapokhoz juttathatja
a várost, ez megfelelő városmarketinggel párosulva a város fejlődését eredményezheti. A polgármesteri hivatal kiegyensúlyozott, eredményes szolgáltató tevékenységéhez szükséges a struktúra, a működési problémák áttekintése. Az SZDSZ programjával a város stabilizálása után annak fejlesztésén munkálkodik, kiemelve azt, hogy megfelelő jövőképet tudjon felmutatni az ifjúság felé. E tekintetben rendkívül fontosnak tartják a fiatalok számára a lakásépítési programot.
Halász Gyula elmondta, fontos az új testület szemléletváltozása, stratégiai célok érdekében együttműködésre van szükség, amelynek eredményeként sikeres lehet az önkormányzat. Az SZDSZ és az MSZP választási megállapodása garancia arra, hogy egy stabilizáció után fejlődési pályára álljon a város. Amennyiben a választás után többséget ér el a két párt, az SZDSZ taggyűlése döntése értelmében - mivel a liberális párt a korábbi megegyezés alapján alpolgármestert jelölhet - Röst János a szabad demokraták alpolgármester-jelöltje, aki nyolc éve képviselő, ismeri a hivatal működését, az önkormányzatot, az intézményrendszert, valamint kapcsolatai és más tisztségei révén lobbiképessége is eredményes lehet a város érdekében.
Az SZDSZ nagykanizsai önkormányzati képviselőjelöltjei:
1. Sabján Imre
2. Szentes László
3. Dr. Szabó Csaba (MSZP-SZDSZ közös jelölt)
4. Béres János
5. Horváth Lászlóné
6. Dr. Henczi Edit 7.\' Kereskai Péter
8. Röst János
9. Halász Gyula (SZDSZ-MSZP közösjelölt)
10. Papp Péter (MSZP-SZDSZ közös jelölt)
11. Márkus István
12. Stréber Gábor (MSZP-SZDSZ közös jelölt)
13. Sajni József (SZDSZ-MSZP közösjelölt)
14. Kápolnás Zoltán
15. Bolfné Dr. Kovács Ibolya Kompenzációs lista:
1. Röst János
2. Kereskai Péter
3. Halász Gyula
4. Sabján Imre
5. Sajni József
6. Ludvig Zoltán
L. I.
Polgármesterjelölt: Scháb György
A Magyar Demokrata Fórum nagykanizsai szervezete helyi irodájában tartotta azt a sajtótájékoztatót a Fidesz-MPP, az MDF, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség, amelyen a három párt és a Fidelitas által támogatott polgármesterjelölet mutatták be. Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, a Fidesz-MPP nagykanizsai csoportjának elnöke elmondta: a négy szervezet közös jelöltjeként Scháb Györgyöt indítják a helyhatósági választásokon polgármesterjelöltként. Azért esett a gazdasági szakemberre a választás, mert személyében olyan városvezető kerülne a polgármesteri székbe, aki képes lenne kivezetni a várost a katasztrofális gazdasági helyzetből.
Scháb György polgármesterjelölt az alábbiakat ismertette:
- Harminchét éves közgazdász vagyok. 1998-ban végeztem a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Közgazdasági Karán. Feleségem a Nagykanizsai Városi Bíróság bírája. Két kislányunkat neveljük. Angol felsőfokú nyelvvizsgám van, emellett szakfordítói végzettséggel is rendelkezem. Köszönetet mondok az engem támogató és jelölő pártoknak és szervezeteknek. Független jelöltként a négy mögöttem álló csapattal szeretném megvalósítani azt. amire már négy évvel ezelőtt is készülhettem volna, hiszen már akkor felvetődött szerepvállalásom, most ilyen módon visszatérek a várospolitikába. Megválasztásom esetén szeretném olyan eredményesen végezni a munkámat, amelynek jellemzője az eredményesség érdekében keresett konszenzus. Mindez szakmai kihívást jelent számomra, hiszen nehéz örökséget kell átvenni, összefogásra van szükség. Kívánatos, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben az egyéni politikai érdekek legyenek alárendelve a szakmaiságnak és a hozzáértésnek.
Schmidt István helyi MDF-elnök szerint közös megállapodás gyümölcse a polgármesterjelölés, ahogyan a később nyilvánosságra kerülő képviselőjelöltek és kompenzációs lista is. Schmidt István szerint az 1990 utáni években olyan emberekre lett volna szükség, akik vezetni tudják a várost, remélik, most Scháb György
személyében megtalálták a megfelelő jelöltet, aki mellett nem álltak össze a jelenlegihez hasonlóan a körülmények az előző választások előtt.
Kovács László az MKDSZ képviseletében közölte, közös és támogatott jelöltekkel járultak hozzá a négyes koalíció jelöltállításához.
Cseresnyés Péter, a Fidesz kanizsai elnöke, augusztus 22-én tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tizenöt egyéni választási körzet jelöltje kiválasztása során a négyes koalíció szándéka az volt, hogy minél szélesebben lefedjék a társadalmi élet területét. A korábbi testületi tagsághoz viszonyítva szerettek volna változásokat a szakmaiság előtérbe helyezésével. A polgármesterjelölt Scháb György pénzügyi szakember, amely tény a város mai helyzetében az egyik legszükségesebb. Nem ért egyet a baloldal által hangoztatottakkal, miszerint a Fidesz-vezette közgyűlési többséget hibáztatják a gazdasági nehézségekért, mert szerinte a polgármester nem volt eléggé kreatív, ellentétben az ő jelöltjükkel. Összeállt a cselekvési programjuk is, melynek hangsúlyos kérdése a munkahelyteremtés. Rámutatott arra is, hogy helyrehozhatatlan hiba volna a mai helyzetben a vagyon további herdálása. A koalíciónak még nincs listája, de az alábbi jelöltek indulnak harcba a megszerezhető egyéni mandátumokért.
Fidesz-MDF-M KDSZ- Fidelitas
Képviselőjelöltek:
1. Papp Nándor
2. Pintér Csilla
3. Balogh László
4. Antalics Dezső
5. Dr. Csákai Iván
6. Birkner Zoltán
7. Szőlősi Márta
8. Magyar József
9. Gyalókai Zoltán
10. Marton István
11. Dr. Kolonics Bálint
12. Magyar József
13. Lengyel Miklós
14. Dr. Bárányi Enikő
15. Polai József
L. I.
Az összefogás erősít
Kisebbségi jelöltek a választáson
A Bogdán János Cigány Közösségi Házban tartott sajtótájékoztató keretében mutatták be az idei önkormányzati választáson a „Zalai A Nostru" Egyesület és a Cigányszervezetek Országos Szövetsége által indított jelölteket. Teleki László a Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekért felelős államtitkára bevezetőjében szólt a Nagykanizsai Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) eddigi eredményeiről, a jövőben megvalósítandó programokról. A hazai és nemzetközi mércével mérve is példaértékű munkáról szólva Teleki László kiemelte a hétvégi kollégium és a foglalkoztatási programban elért eredmények jelentőségét. Az újonnan elkészült romaügyi program két pillérre épül. Az első az oktatás területe. A jól bevált hétvégi kollégium mellett, egy regionális oktatási-átképző központ megvalósítását is célul tűzték ki. Ez utóbbi helyen a szakmunkás-bizonyítvány megszerzésével párhuzamosan érettségihez is jutnának az idejárok. A másik kiemelt terület a foglalkoztatás. Ezen a téren a települési önkormányzattal, a munkaügyi központokkal és az Országos Foglalkoztatási Alappal (OFA) történő együttműködésben látják a megoldás lehetőségét. Cél, hogy a közmunka és a közhasznú munka mellett egyre több roma tartós foglalkoztatása valósuljon meg. Az üzenet kimondatlanul is világos. Hal helyett hálót, azaz segély helyett lehetőséget a megélhetésre. Ez a cél. A program ismertetése után bemutatták a kisebbségi választáson induló jelölteket. Teleki László államtitkár, Váradi Istvánná a CKÖ elnökhelyettese. Molnár Jenőné OFA-koordiná-tor, Nagy József a képzés-átképzés irányítója és ifj. Lendvai Ferenc az ifjúsági ügyekért felelős személyt indítják a választásokon. A jelöltekről szólva Teleki László elmondta, hogy a cigányság körében ismert autentikus személyeket jelöltek, olyanokat, akik eddigi munkájuk során már bizonyítottak.
H. GY.
Nagykanizsai Városvédő Egyesület és a Nagykanizsáért Szövetség koalíciós megállapodása a 2002. évi önkormányzati választásokra
„Józan ésszel Nagykanizsáért!" -hangzott el a két koalíciós szervezet szlogenje a sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a polgármesterjelölteket, Iván Endrét is.
„Nagykanizsa fejlődése fordulóponthoz érkezett - tartalmazza a koalíciós megállapodás szövege.
Egy új közmegegyezésre van szükség, ezért jött létre a Nagykanizsai Városvédő Egyesület és Nagykanizsáért Szövetség koalíciója. Az egyesületek tagjai, polgármesterjelöltje és képviselőjelöltjei kreatívak, tenni akarók, szakemberek.
A laikus és túlpolitizált testület helyett képzett testületet szeretnének, szakembereket a képviselő-testületbe. Hangsúlyozzák, hogy a helyi politikát nem szabad ideológiai alapon működtetni, ezt a lokálpatriotizmusnak kell táplálnia. Száműzték a pártpolitikát és csak a város ügyeiért való munkát fogadják el. Olyan konszenzus hívei, ami megszünteti a csődhelyzetet, ami felszámolja a munkanélküliséget, ami kedvezményeket nyújt a helyi vállalkozóknak, ami egységet teremt a város felvirágoztatásában.
„Az általunk irányított város önkormányzatának azon túl, hogy ellátja hagyományos szolgáltató feladatát (intézményfenntartás, városfenntartás, igazgatási szolgáltatások stb.) aktív gazdaságpolitikai szerepet kell vállalnia a fejlődés megindításának érdekében. Az önkormányzat szerepvállalásának ki kell terjednie a városfejlesztési irány meghatározásában, a súlyos problémák feltárásában és ennek megoldására a fejlesztési és racionalizáló programok megindításában.
A fejlődés megvalósításának élére kell állni, annak felelős és józan vezetőjévé kell válni."
A Nagykanizsai Városvédő Egyesület és a Nagykanizsáért Szövetség koalíciójának jelöltjei:
1. BükiPálné
2. György Pál
3. Dr. Varga Endre Tibor
4. Doucha Ferenc
5. Bogár Ferenc
6. Papp Győző
7. Janzsó Antal
8. Nagy János
9. Szirtes Balázs
10. Cserti Tibor
11. Varga Zoltán
12. Nagy Lajos Gáborné
13. Hajdú Zsigmond
14. -
15. Rodek György
Tarnóczky Attila alpolgármester három ciklusban vett részt a város közéletében. írásunkban rövid összegzésre kértük. ^^mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
AZ EREDMÉNYEKET A LEHETŐSÉGEKHEZ KELL MÉRNI
- J988-ban lettem pártpolitikus az MDF egykori alapítójaként Nagykanizsán, s úgy alakult, hogy a \'90-es választásokon országgyűlési képviselő lehettem. Eletem egy nagyon fontos időszaka volt, máig büszke vagyok rá. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden elképzelését az MDF, vagy akár én meg tudtam valósítani, de az eredményeket mindig a lehetőségekhez kell mérni. Ráadásul az, hogy léteznek az úgynevezett jó megoldások, hogy a kecske jóllakott, a káposzta megmaradt, a bonyolult esetekben nem megoldható, mert egymásnak ellentmondó igényeknek kellene egyszerre megfelelni. Személyes munkámat illetően sikeresnek tarthatom magam, hiszen hat törvényjavaslatomat fogadta el az akkori országgyűlés, és ezzel rekordot tartottam a képviselők között helyi vonatkozásban. A nem megyeszékhely, megyei jogú városok számára törvényileg sikerült megszereznem az itt képződő illetékbevételt, ami Kanizsán minden évben 120 millió forint körül várlxató. Országos jelentőségű indítványom volt, hogy a gyárak alatti belterületi földek értékének az 50 százaléka az önkormányzatokat illeti.- Ez sok-sok milliárd forintos tétel országos szinten, Kanizsán is milliárd fölött van a hozadéka. Az MDF aztán vállalásába gyakorlatilag belebukott, hiszen a \'94-es választáson gyengén szerepeltünk, magam is kikerültem a parlamentből, a megyei illetve a városi közgyűlésben dolgoztam képviselőként mindkét helyen négy évet, kisebbségben. Olyasfajta eredményekről, amit többségben el lehet érni, ebből az időszakból nem tudok beszámolni.
KEMÉNY FÁBA VÁGTAM A FEJSZÉMET
- A FIDESZ képviselőjeként in-
dított a \'98-as választásokon a 12-es körzetben, ahol sikerült nyernem. Alpolgármesteri megbízatást kaptam egyfajta munkamegosztás keretében. Az oktatási, kulturális és szociális ágazat és az. ehhez tartozó intézményhálózat lett rám bízva. Tudtam, hogy kemény fába vágom a fejszémet, de elhatároztam, hogy visszariadni nem fogok. Az volt a probléma az intézményhálózatunkkal, hogy miközben a gyermekek száma sajnos nagymértékben csökkent, nem követte a működési költségek arányos csökkenése, az állami támogatás pedig gyerekszám-arányos. Az intézmények sora tarthatatlan állapotba került. Két úton kellett elindulnunk, egyik egy ésszerűsítési folyamat, ami nem volt népszerű, sok ellenállást szült. A másik: az így keletkező megtakarításokból kellett nekiállni az intézményhálózat felújításának, így, a ciklus végén visszatekintve örülök, mert komoly eredményeket értünk el. Átadtuk a Belvárosi Bölcsődét, most adjuk át a Vécsey-iskolát teljesen felújítva, illetve folyik a Zsigmondy-Széchényi Szakképző iskolában az emeletráépítés. Még hosszan lehetne sorolni, hogy hány óvoda, konyha, általános iskola, középiskola, szociális intézmény került modern körülmények közé, és újult meg. Újságcikkekben lehet olvasni, magányszemélyektől lehet hallani, hogy több mint tízmilliárd forintos a város önkormányzatának költségvetése, és ebből nem jut egy 20-30 millió forint a különböző célokra. A baj az, hogy ezekből a célokból létezik száz, és ezt a költségvetés valóban nem bírja el. Azt is tudomásul kell venni, hogy ennek a jól hangzó összegnek a nagy része le van terhelve, pl. a közalkalmazottak fizetésével, vagy a városi világítással, stb. Egy-két milliárd forint körül van az a teljes összeg, aminek a felhasználásával a közgyűlés igazán gondolkodhat. De visszatérnék az előző kijelentésemre, ha bármilyen irányt fontosnak kijelölünk,
azt jelenti, hogy másik irányok sérülnek, tehát az a bizonyos „jó döntés" ebben az esetben sem létezik. Az önkormányzati törvény előírja a kötelező feladatokat, ilyen pl. az oktatás, ezeknek kell elsőbbséget élvezni, a szabadon választott feladtok bármilyen fontosak, ehhez képest másodrendű fontosságúak. A munkát egyrészt a pénzhiány nehezítette, másrészt visszatekintve úgy jó másfél éve, közgyűlési üléseken a polgármester úrral ketten üldögéltünk elől az asztalnál, és nem tudtuk megjósolni, hogy mely előterjesztésnek mi lesz várhatóan a sorsa. Ezzel azt akarom mondani, hogy a közgyűlés frakciói elkezdtek ellenzéki frakcióként viselkedni, ami olyan helyzetet teremtett, amelyben a normális működés feltételei már nem egészen voltak meg. Kihatottak az eredményre és a közgyűlés megítélésére is. Az. elmúlt évek kihívást jelentettek számomra, de egyvalaki nem akartam sose lenni: flúgos próféta. Bár voltak ilyen elvárások velem szemben, mégis úgy gondolom, hogy teljesen normális, ha az ország egyik fele jobboldali ember, a másik meg baloldali. Jobboldali érzelmű emberként nem zavar, hogy a szomszédom baloldali érzelmű, a baj abból származik, hogy sokan ezt a felosztást úgy szokták értelmezni, hogy a tisztességes emberek meg a gazemberek szétválasztása. Természetesen vannak, akik a baloldalon jobboldali gazembereket feltételeznek és fordítva. Ez nem helyes. Gazemberrel már nagyon sokfélével találkoztam és különböző párttagkönyv volt a zsebükben. Mindkét oldalon lehet tisztességesen, teljes emberi életet élni, és végezni a munkát. Remélem lesz olyan idő, amikor nem tisztán indulati alapon ítélik meg egymást az emberek, hanem kicsit objektívebben.
AVÁROS IGENIS FEJLŐDÖTT
- Lehet, hogy szentségtörő dolgot mondok, ebben a 12 évben a város igenis fejlődött. Létezik a
magyarországi települések fejlettségi mutatói alapján összeállított sorrend, melyben a város nem lefelé csúszik, hanem felfelé megy. A megyeszékhellyel összehasonlítani Kanizsát nincs értelme. Az állami hivatalok megyei központjai, a cégek központjai, a különböző pártok vezetősége jobbára a megyeszékhelyeken van, és ezt az előnyt igazából nem lehet ellensúlyozni. Ha csinálnánk egy olyan játékot, hogy végigsétálunk a városon, és megpróbálnánk eltüntetni látóterünkből azokat a létesítményeket, amelyek az elmúlt 12 évben, vagy az elmúlt négy évben jöttek létre, akkor látni lehetne azt a hatalmas különbséget, ami az akkori Kanizsa és a mostani között van. Igaz, ugyanakkor az M7-es építésének állandó húzódása miatt nagybefektetőket nem lehetett a városba hozni annak ellenére sem, hogy igen komoly költségeket magunkra vállalva, 650 millió forintért létrehoztuk azt a 45 hektáros területet, amelyen az ipari park működhet. Az is igaz, hogy fontos üzemek megszűntek, vagy működésük karcsúsodott. Az önkormányzat szemére vetik, hogy miért nem akadályozta meg a sörgyár és a többi cég eladását. Hát azért, mert nem volt beleszólása, ráadásul a példák egy része rossz, mert a bútorgyár helyén egy nagyon modern, jól működő cég van, és ha összeszámoljuk a bútorgyárból kivált többi bútoripari cég együttes teljesítményét, a foglalkoztatottak száma alapján megállapítható, hogy a bútoripar tekintetében előrelépés történt, nem pedig visszafejlesztés. A meggyőződésem az, hogy Kanizsára közepes méretű, 200-300 embert foglalkoztató cégek sorozatát kellene csalogatni, ami olyan biztonságot adhat, ami egy multinacionális mamutcég esetben nem áll fenn teljesen.
* * *
És hogy Tarnóczky Attila elképzelése hogyan valósul meg, majd a jövő eldönti. Az elmúlt három ciklusban volt országgyűlési képviselő, ellenzéki képviselő, alpolgármester és most...
B.Zs.
Soha nem látott mértékű a város eladósodása
A város gazdasági-pénzügyi állapotáról Böröcz Zoltán önkormányzati képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke elmondta:
A rendszerváltozástól kezdve, kormányzati ciklusonként eltérő okok miatt, városunkat szinte folyamatosan hátrány érte. A tanácsrendszerből az önkormányzatiság létrejöttekor a város pénzügyi egyensúlya tökéletes volt, nem hozott át felhalmozódott adósságokat. Hitel nélkül élő város voltunk. Az első önkormányzati ciklust, mint minden átalakulást, egyszerre jellemezte a testület tenni akarása és a hozzá nem értés. Az első ciklus végére „sikerült" elég jelentős adóssággal megterhelni a várost, miközben folyamatos vagyonvesztés, értékesítés történt. A második ciklusban az ország állapotából adódóan a stabilizációs program az önkormányzatokat is sújtotta, nem tudta a normatív támogatásokat emelni, folyamatosan csökkentette az SZJA visszaadható részét. Az utolsó ciklust sajnálatos módon egy új jelen-
Gáz Korpaváron
Augusztus végén dől el, hogy a KÖGÁZ Rt. melyik alvállalkozóval végezteti el a korpavári beruházást, tudhattuk meg Bicsak Miklós önkormányzati képviselőtől. A hatósági engedélyek már megvannak, és a cég a határidőt is tartani fogja. Szeptember végéig a kámáncsi keverőüzemtől telekhatárig megtörténik a gázbekötés. Az önkormányzat a szolgáltató felé rendezte a ráháruló költségeket, és a lakosság által vállalt összegek is befizetésre kerültek
ség jellemezte a politikában, mely szerint egy városvezetésnek kormányzati többségűnek kell lenni, és kormányzati színezetű polgármesterrel kell rendelkeznie ahhoz, hogy a kormány támogatását élvezze. A várost szocialista polgármester vezette, ezért a döntésekből hátrányosan került ki. Azt viszont hangsúlyozni kell, hogy a város képviselőtestületének a többsége, akik a döntéseket meghozták, jobboldaliak voltak, fideszesek és szövetségeseik. Kívülről megítélve, a kanizsai jobboldali többségnek komoly befolyása nem volt kormányzati berkekben, hiszen igazából nem tudott hozni a város számára szinte semmit. Sem komolyabb munkahelyteremtő beruházást, sem a laktanyák kérdésének megoldását. Napjainkra a város eladósodása soha nem látott mértékűvé vált. A következő évek a hitelek törlesztésével, és annak kama-
taival terheltek, mindeközben becsap a villám, likviditási probléma is jelentkezik, a folyó bevételek a kiadásokat nem fedezik. Ezek egyszerű hitelfelvétellel nem kezelhetők. A megoldásra a pénzügyi bizottság a nyár elején tett egy javaslatot. Több lakalommal üléseztünk az önkormányzati szünetben annak érdekében, hogy a bevételeinket növelni tudjuk, vagy az értékesíthető és számunkra fölösleges ingatlanokat minél előbb és minél hatékonyabban pénzzé tegyük. Hogy az elmúlt négy évben ebbe a helyzetbe kerültünk, a legkomolyabb felelőssége az önkormányzati többségnek, a jobboldalnak van, hiszen minden évben ők fogadták el azt a költségvetést, ami a frakciónk tiltakozása ellenére, évről évre mind nagyobb hitelfelvétellel számolt. Ez a felelősség azoké, akik olyan bevételekhez is kiadásokat rendeltek, amely bevételek még nem voltak biztosak, sőt mint kiderült, nem is valósíthatóak meg. Az új testületnek a
város működési kiadásait drasztikusan csökkenteni kell. Sajnos, ez vélhetően intézményeket érint elsősorban, hiszen a város a költségvetésének több mint 70 százalékát intézmények finanszírozására fordítja. Az első és a második év válságkezeléssel és stabilizációs porgrammal telik el, csak utána lehet építkezni. A következő ciklusnak az ország gazdasági állapotából kiindulva talán az lehet a szerencséje, hogy kormányzati segítségre számíthat. Ezek között fel lehet sorolni a Thury-laktanyát és a másik két laktanyát, ahol az ipari parkot ki lehet alakítani. Mindegy, hogy az olasz ingatlanfejlesztő céggel vagy másikkal, lényeg az, hogy az ingatlanokhoz hozzájussunk, értékesíthessük a befektetni szándékozók számára, hogy a munkanélküliség jelentős részét ezek a betelepült beruházások megszüntessék. Az új önkormányzatnak be kell vállalni a legkeményebb intézkedéseket...
B. Zs.
Nem halott ügy?
Palin az egyetlen olyan városrésze Kanizsának, ahol a ravatalozó nem felel meg a modern ÁNTSZ-es előírásoknak, sem a kor elvárásainak. Palinban jelenleg is a közel harminc évvel ezelőtt épült ravatalozó működik. Jóllehet évek óta tervezésre kerül a felújítás, a program mindeddig nem valósult meg.
- Mint vállalkozó és képviselő is megértein a város helyzetét - mondta el Bicsak Miklós -, de azt gondolom, ennek a városrésznek, az itt lakó polgároknak, és hozzátartozóiknak is megjár ugyanaz az ellátás, mint a más városrészekben lakóknak. Szeretném, ha ez a hosszú ideje halogatott beruházás végül már elkészülne, lehetőleg még a tél beállta előtt átadásra kerülne. A város gazdasági helyzete nem kedvező, de egy három és félmilliós beruházás talán még kiszorítható az idei költségvetésből - tette hozzá a képviselő.
Palini telkek
- Jó érzéssel tölt el, hogy Palin egyre jobban az érdeklődés homlokterébe kerül. Egyre többen keresnek meg telekvásárlási szándékkal - mondta el Bicsak Miklós. - Gondot jelent azonban, hogy Palinban nincs közművesített telek, az önkormányzat a telekeladásból származó bevételekből semmit sem forgatott vissza közművesítésre. A városból kiköltözni szándékozók, vagy az építkezni vágyók közművesített telket szeretnének vásárolni épp úgy, mint azt megtehetik Újudvaron vagy Fityeházán. Lennének kiparcellázható telkek a városrészben, ám közművesítés nélkül forgalomképtelen ingatlanok ezek. Bízom abban, hogy az új közgyűlés felállását követően már a jövő év elején rendeződnek ezek a dolgok.
10
2002. augusztus 29.
ÖSSZEGEZ AZ ELNÖK
Dr. Fodor Csaba négy éven at vezette a Gazdasági es Varosüzemeltetési Bizottságot. A bizottság által végzett munka értékelésére, az elmúlt négy év áttekintésére kértük.
- Elég izgalmas négy év van mögöttünk. Már a kezdet kezdetén is sejthető volt, hogy ez így lesz, hiszen az erőviszonyok okán, és általam nem díjazott szándékok miatt elég sajátosan alakult a bizottság helyzete. Egy nagy létszámú, jobboldali többségű bizottság alakult, szocialista elnökkel. Ez a helyzet már az induláskor elhelyezett bizonyos, GVB működését meghatározó kódokat.
- A hétköznapokban mennyire okozott nehézséget ennek a bizottságnak a működtetése?
- A nagy létszám tagadhatatlan nehézségeket okozott, hiszen a határozatképességhez legalább nyolc bizottsági tagnak kellett jelen lenni, ami más bizottságok esetében a teljes létszámot jelentette. Gyakran fordult elő, hogy a bizottság határozatképtelen volt. A témák sokasága gyakran indokolta a hetenkénti, késő estébe nyúló ülésezést.
- A pártügyek és a városügyek közötti harmónia megteremtése okozott gondot?
- Sok esetben nagyon gyakran erőszakosan vezettem a bizottsági üléseket, nem engedtem meg, hogy
EMELETRÁÉPÍTÉS
Jelenleg is zajlik a Zsigmondy-Széchenyi Szakképző Iskola emeletráépítése. A műszaki átadás november végére várható. Amikor a két intézményt a város összevonta, elindítottak egy folyamatot a körülmények jobbá tételére, e mellett, a piarista iskola tulajdonában lévő épületrészeket is ki kell üríteni 2007-
ott politikai felhangok, csatározások legyenek. Ezzel mind a két oldalról többen egyet értettek velem. Azt gondolom, a bizottsági munka nem erről szól, ott szakmai munkának kell folyni, szakmai döntéseket kell hozni az előre előkészített anyagok kapcsán. Pártügyekről akkor lehetett volna beszélni, ha a Fidesznek lett volna gazdasági, városüzemeltetési stratégiája. A Fidesznek nem volt ilyen koncepciója, nekünk volt elképzelésünk, amit szerettünk volna megvalósítani, de ehhez meg kevesen voltunk. Azt is mondhatom, hogy abban meg talán mi hibáztunk, hogy nem tudtunk saját szándékainkat kellően lekommunikálni, nem tudtuk magunkat megértetni. Nem sikerült meggyőznünk sem a jobboldalt, sem a hivatalt arról a nagyon szigorú költségvetési gazdálkodásról, mint egyetlen járható útról, a mostanra kialakult helyzetet mégis rajtunk kérik számon.
- Hogyan ítéli meg a hivatal és a bizottság kapcsolatát, a hivatal előkészítő munkáját?
- Nem mondhatom azt, hogy az előterjesztések mindegyike jó, vagy rossz volt. Az előkészített
ig. Az emeletráépítés révén nyolc tanteremmel bővül az intézmény, a földszinti részen pedig egy melegítőkonyhát, valamint < étkezőt alakítanak ki. A központi épület bővítését címzett pályázat keretében tervezte a város megvalósítani, s mivel kétszer nem nyert a pályázat, a munkát elkezdték. Ha az épület tetőtér-beépítésére az újabb címzett pályázat nyerni fog idén, jövőre ezt az építkezést is be lehetne fejezni.
anyagok minőségét befolyásolta, hogy mennyi ideje volt az előkészítőnek, milyen információknak volt, lehetett birtokában. Voltak gyenge, rosszul előkészített anyagok, voltak ad hoc jelleggel, a bizottsági ülés elején átadott előterjesztések, de erről nem minden esetben a hivatal tehetett. A védelmükben el kell mondanom, hogy nem volt mindig könnyű a helyzet. A bizottság csütörtöki ülései sokszor az estébe nyúltak, ezt követően pénteken kellett elkészíteni a jegyzőkönyveket. A hétfői nap, legfeljebb a kedd délelőtt maradt a következő ülés előkészítésére, annak érdekében, hogy a bizottsági tagok kedden és szerdán este készülhessenek a bizottság ülésére. Ezt a menetrendet a hétről hétre folytatott ülések mellett elég nehéz huzamos ideig tartani. Kezdet kezdetén azt az ígértet tettem a hivatalnak, és igyekeztem is tartani, hogy akkor, amikor sürgős ügyek úgy kívánják, én összehívom a GVB-t.
- Nem volt gazdasági szempontból eseménytelen ez a négy év. Indultak beruházások, amelyek befejeződtek, és amelyek megszakadtak, és vannak továbbra is megoldatlan ügyek.
- Számos nagy horderejű ügyben volt javaslattételi feladata a
BÖLCSŐDEKIALAKÍTÁS
Elkészült a központi bölcsőde a Batthyány utcában. A Sugár Utcai illetve a Batthyány Utcai Bölcsődék már fél évszázados intézmények voltak, állapotuk teljesen leromlott, és a mai szigorú bölcsődei előírásoknak nem feleltek meg. Az előírásoknak megfelelően bölcsődét építeni meglehetősen költséges vállalkozás. A 70 férőhelyes bölcsőde 145 millió forintba került, ebben az összegben négymillió forint az állami támogatás.
bizottságnak, a döntéseket nem mi hoztuk, csak javaslatokat adtunk. Nem mondom azt, hogy minden esetben sikerült jó javaslatokat tenni, sokszor előfordult, hogy alternatívákat sem tudtunk ajánlani, és ezzel nem mindig segítettük a döntéshozó, ez esetben a közgyűlés helyzetét.
- Szokásban van-e valamiféle átadás-átvétel a leköszönő bizottsági elnök, és a hivatalba lépő között?
- Nem, a folyamatban lévő ügyek, elvégzendő feladatok, meghozandó döntések esetében a folytonosságot a hivatal képviseli.
- Mi a politikai erők feladata ön szerint a jelen helyzetben?
- A pártoknak most az a dolga, hogy összeállítsák a listáikat, bemutassák, mit szeretnének az elkövetkező négy évben megvalósítani. Nincs joga egyetlen pártnak sem hangosan gondolkodni arról, hogy kiből mit szeretne csinálni, kinek, milyen szerepet szán. Az állampolgárok október 20-án polgármestert és képviselőket választanak, nem bizottsági tagokat vagy elnököket. Azt, hogy milyen bizottságok lesznek a következő testületben, és azokat a bizottságokat kik vezetik, erről a megalakuló közgyűlés dönt majd.
D. É.
TANÉVNYITÓRA ELKÉSZÜLT
Befejeződött a \'30-as években épült Vécsey Zsigmond Általános Iskola teljes rekonstrukciója. A műszaki átadás ezen a héten megtörténik, a tanévnyitó az előírt időpontban megtartható. Az utolsó pillanatban sikerült a városnak az életveszélyessé vált tetőszerkezetű iskola felújítására 50 százalék állami támogatást szerezni. Összességében 130 millió forintba került az egész épület felújítása és az új berendezési tárgyak vásárlása.
FELÚJÍTÁSOK
2002. augusztus 29.
11
Az idei nyarat kétségtelenül a rangos nemzetközi sportesemények uralták Nagykanizsán. A repülés, a kerékpározás és a baseball révén - hosszú idő után -városunknak ismét sikerült pozitív hírrel megjelenni az országos sajtóban. A nyári kulturális programok közül, a legrangosabb esemény a Cserfőn megrendezett jazzfesztivál volt. Az évek óta zajló fesztivál presztízsét jól mutatja, hogy olyan nagy európai cég, mint a Kanizsa Trend Kft., az Előadóművészi Jogvédő Irodával együtt kiemelt támogatóként segítette a Jazz-land idei programsorozatát. A 40-nél több szpon-
Egy fesztivál négy napja
zor mellett az országos médiumok is figyelemmel kísérték az itt zajló jazz jamboree-t. A hetedik alkalommal megtartott Jazz-land, és az erről szóló tudósítás között csaknem egy hónap telt el, mégis érdemes (már csak a tanulságok levonása miatt is) visszaidézni a fesztivál négy napját.
Baljós előjelekkel vette kezdetét a cserfői szőlőhegyen az idei jazzfesztivál. Hiába a rangos előadók, hiába a szervezés egyre magasabb szintje, az égiek még mindig meghatározó szere-
pet játszanak a fesztivál sikerességét illetően. Már az első nap
formációkban váltották egymást. A hangulat tetőpontján Baló István és Oláh Kálmán is beszállt a „csakazértis jazz" programjába, majd sor került az eredetileg
tanújelét adták ennek, hiszen óriási eső közepette vette kezdetét a négy napos programsorozat. A 70-80 fős „kemény mag" és a zenészek kissé kedvetlenül húzódtak be a kialakítás alatt álló jazzklubba, dacolva az időjárás viszontagságaival. A vakolatlan falak között, hála Tiborcz Ivánnak és a kiváló zenészeknek csoda született. A jazz hajótöröttéi is egyre inkább feloldódtak az est folyamán. A háromkirályok (Dresch Mihály, Egri János, Borbély Mihály) különböző
meghirdetett koncertekre. A bensőséges, családias jellegű jazz-est felejthetetlen élményt nyújtva, másnap reggelig tartott. A fesztivál másnapján már az eredeti helyszínen tartották meg a koncerteket. A Jazz-land állandó zenekarai jelentősen átalakultak az előző évekhez képest. Előnyére változott a Zana Zol-tán-Tóth Viktor szaxofonos páros és a Juhász Gábor gitárossal kiegészült Equinox együttes. Hangulatos koncertjüket követően, a vérfrissítésen átesett
12
2002. augusztus 29.
Ungarn Connection új repertoárral debütált Cserfőn. A német kvartettben üde színfoltot jelentett Martin Scholz expresszív orgonajátéka és Don Dániel de Sanleandro i Fernandez spanyol dobos produkciója. Mire Tiborcz Iván együttese pódiumra lépett már igazi fesztiválhangulat alakult ki. A körülményeket figyelembe véve, a harmadik
etap ígérkezett a Jazz-land legegységesebb, legszínvonalasabb napjának. A profi muzsikusokat felvonultató László Attila Band után Balázs Elemér új formációja lépett fel. Műsoruk gerincét az idén megjelent Arround the world című album adta. A műsorukban előadott népdalfeldolgozások közül, egy svéd népdal dobogtatta meg igazán a közön-
ség szívét. A könnyűzenei pályáról a jazz műfajába átrándult Czerovszky Henriett énekesnő kellemes perceket szerzett a Dresch Mihállyal előadott duójával. A Balázs Elemér Group méltán vitte el a pálmát a pénteki napon. Már-már elképzelhetetlen a Jazz-land a Hollandiában élő Laki Ákos nélkül. Sokan kifejezetten az ő kedvéért rándulnak ki Cserfőre. A koncert-kőrútról érkezett Laki Áki Quartet új tagokkal mutatkozott be. A kiválóan képzett muzsikusok között egyenrangú félként szerepelt a tehetséges, fiatal kanizsai bőgős, Kém Sándor. Színvonalas műsorukat a legendás szaxofonos, Sonny Rollins kompozícióinak előadására építették. Koncertjük végén pedig ízelítőt adtak a Stefan Brodte (konga) és Maxim Zettel (tim-bales) német ütősökkel kiegészült latin formáció másnapi programjából. A fergeteges hangulatú produkció után tartott
workshop tagjaként az Ausztriában élő dobos, Demeter László is bemutatkozott. Könnyed kikapcsolódás ígéretével kecsegtetett a Laki Latino műsora. A jazzben sokadik virágkorát élő latinzene mindig tuti siker. A zenekarvezető Laki Áki felvezető szövege azonban már másról is szólt, mint a latin zene. Két jazz-örökzöld eljátszása után következett az igazi meglepetés: latin ritmusok, dél-szláv városi zene, lakodalmas rock és az édes-bús régi magyar slágerek ( Homokóra, Gondolsz-e majd rám stb.) egyvelege. Ez aztán totálisan megosztotta a közönséget. A „bulira" jövők táncoltak, míg a jazz-zenére kíváncsiak a büfében, és a csillagfényes cserfői éjszakában tett sétával szórakoztatták magukat. Ez minden volt csak nem jazz. Fájó dolog leírni ezt, mert Laki Ákos és társainak szakmai tudása többre érdemes. Ezt az előző napi fellépésükön is bizonyították. A ve-
örömzene során, ismert session zenészekkel folyatódott a jazz-kavalkád. A fesztivált záró napon, elsőként Babos Gyula és tanítványai szórakoztatták a szép számban megjelent közönséget. A gitártrióban Babos Gyula mellett, Szalay Gábor és Riegel Attila lépett fel. Az egyre nagyobb számban érkező nézők ezután egy alkalmi formáció, a Jazzpact műsorát élvezhették. A profi hazai zenészek mellett a
gyes érzelmeket kiváltó koncert sokkja után, csak nehezen indult be a szokásos jam session, lezárva az idei nemzetközi fesztivál programját. Az utolsó kis inter-mezzót leszámítva, reménytelién tekinthetünk a következő évre, hiszen a tervek szerint, lesz alternatív helyszín az esős napokra, és az ideinél is színvonalasabb programokat ígérnek a szervezők.
Halász Gyula
NYELVVIZSGA-TÁJÉKOZTATÓ
A közelmúltban a nyelvvizsgákra vonatkozóan néhány új rendelet lépett életbe. Ennek kapcsán érdeklődtünk városunk vezető nyelviskolájában, a DIALÓG Nyelvstúdióban, hogy pontosan melyek is ezek az új szabályok.
- Az egyik fontos és lényeges változás a Kormány 78/2002. (IV. 13.) rendelete 28. § (10), mely a Magyar Közlöny 2002/47. számában olvasható: teljesítette a nyelvi érettségi vizsgát az, aki
- egynyelvű vagy kétnyelvű -legalább középfokú „C" típusú államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvánnyal, vagy azzal egyenértékű okirattal rendelkezik. Sajnos ezt a rendeletet a kollégák jelentős része nem ismeri, pedig már ez év tavaszán megjelent. Nagyon fontos a diákok korrekt informálása e tekintetben is, hiszen a rendelet elsősorban őket érinti.
Mit jelent ez a gyakorlatban?
- Ez az új rendelet azt mondja ki, hogy már nem csak a régi „Rigó utcai" nyelvvizsgával lehet mentesülni a nyelvi érettségi alól, hanem a könnyebben letehető - egynyelvű - PITMAN és GOETHE, angol és német nyelvű vizsgákkal is. Tehát, az előbb említett időponttól kezdődően, az egynyelvű és a kétnyelvű, államilag elismert középfokú „C" típusú nyelvvizsga-bizonyítványok tulajdonosai is egyazon jogokat élveznek:
- mentesülnek a nyelvi érettségi vizsga alól
- egyetemi, főiskolai felvételinél + 3 pontot jelent
- diploma megszerzése
- munkahelyi előrelépés
- magasabb fizetés (nyelvpótlék)
Mit jelent az, hogy egynyelvű vagy kétnyelvű a vizsga?
- Egynyelvű a vizsga akkor, ha a nyelvtudás mérése kizárólag az
adott idegen nyelven történik, és a nyelvhasználati készség megállapítására törekszik (nem tartalmaz fordítási elemet), kétnyelvű a vizsga akkor, ha a nyelvhasználati készség mérésén túl, a fordítási készség vizsgálatára is irányul, tehát, idegenről magyar nyelvre történő fordítási elemet is tartalmaz. Megjegyzem, ezen a feladaton nagyon-nagyon sok „Rigó utcai" vizsgázó elbukik, mert itt nem csak a magyar nyelvre történő fordítás szöveghűségét vizsgálják, hanem azt is, hogy a fordítás a magyar nyelv szabályainak mennyire felel meg.
Miben különböznek az egynyelvű vizsgák a kétnyelvűtől?
- Elsősorban abban, hogy a feladatok teljesen életszerűek és egyértelműek. A vizsgán arra kíváncsiak vizsgáztatóink, hogy a vizsgázó mit tud, és a vizsgaszabályzatban leírtaknak megfelelően, barátságos, oldott légkörben, a valódi, mindennapi életben használható nyelvtudást mérik, ellentétben a hagyományos állami vizsgával, ahol a nyelvtani ismereteket és a kivételeket kérik számon. Fontos tudni, hogy az egynyelvű vizsgákon például nincs külön nyelvtani feleletválasztós teszt. Az EU-ban már régóta használatos, és hazánkban is egyre inkább terjedő nyelvoktatási és vizsgáztatási szemlélet a kommunikációt helyezi előtérbe. Sokkal fontosabb ugyanis, hogy a valódi élethelyzetekben megértessük magunkat, mint, hogy „tökéletesen" ismerjük a nyelv szerkezetét, minden egyes szabályát, kivételét.
Milyen egyéb változások léptek életbe a közelmúltban?
- A 300/2001. (XII. 27.) kormányrendelet, mely 2002. február 25-től hatályos, a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központnak (NYAK) az „A" (szóbeli) és „B" (írásbeli)
nyelvvizsga-bizonyítványok „C"-vel való egyenértékűségéről nem szükséges igazolást kiadnia. Ez azt jelenti, hogy aki a 2002. február 25-i időpontot követően, nem egy vizsgaidőpontban tesz szóbeli és írásbeli nyelvvizsgát, hanem külön-külön, ebben az esetben minden egyes sikeres vizsgájáról külön bizonyítványt kap, és az így megszerzett szóbeli és írásbeli vizsgabizonyítvány egyenértékű a „régi" „C" típusú bizonyítvánnyal. A vizsgabizonyítványok egyenértékűségét az oktatási miniszter 20/2002. (V. 11.) OM rendelete, 8. és 14/A §-a szabályozza. Miért volt szükség ezekre a változtatásokra?
- Köztudott dolog, hogy országunk rövid idő múlva az Európai Unió teljes jogú tagja lesz, és ezért a magyarországi jogszabályokat EU konformmá kell tenni. Ismerve az uniós tagországok közoktatásra és nyelvvizsgáztatásra vonatkozó szabályait, szükséges volt, hogy a nemzetközi érvényességű, államilag elismert egynyelvű nyelvvizsgák (pl. PITMAN, GOETHE stb.) ugyanolyan elismerést kapjanak, mint a hagyományos „állami" vizsgák. A közeljövőben egyébként még néhány, jelenleg érvényben levő - a közoktatást érintő - jogszabályt módosítania kell a kormánynak ahhoz, hogy ezen a területen is megfeleljünk az EU előírásainak.
Úgy tudom, Önök nem csak oktatással, hanem angol és német nyelvből vizsgáztatási joggal is rendelkeznek.
- Igen. A DIALÓG Nyelvstúdió -
városunkban_cs_régiónkban
egyedüliként - a múlt évtől angol és német nyelvből akkreditált vizsgaközpont. Ez azt jelenti, hogy helyben, - iskolánk vizsgáztatói jogosultsággal rendelkező tanáraival - biztosítjuk a nálunk tanulók és a „külső" je-
lentkezők számára, a nemzetközi érvényességű, államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzésének lehetőségét a már említett nyelvekből.
Az Önöknél megszerzett nyelvvizsga-bizonyítvány ugyanolyan értékű, mint a hagyományos „állami" vizsgabizonyítvány ? - Természetesen, sőt! Tudni kell, hogy a hagyományos „állami nyelvvizsga" jogilag már nem is létezik. Szerepét a 166/2000. (IX. 29.) számú Kormányrendelettel módosított, 71/1998. (IV. 8.) Kormányrendelet szerint, az „ÁLLAMILAG ELISMERT NYELVVIZSGÁK" vették át. A nálunk vizsgázók egy sikeres vizsgával két vizsgabizonyítványt kapnak. Egy nemzetközi érvényességűt, és egy Államilag Elismert Nyelvvizsga-bizonyítványt. Az Államilag Elismert Nyelvvizsga-bizonyítvány - mely továbbra is „csak" országunk határain belül érvényes -mentesít a nyelvi érettségi alól, egyetemi, főiskolai felvételinél nyelvenként plusz 3 pontot biztosít, a diploma megszerzését lehetővé teszi, valamint nyelvpótlékra jogosít, a nemzetközi érvényességűt pedig a világ bármely országában ismerik és elismerik, nem mint a „Rigó" utcai vizsgát. Gondoljunk csak bele, 1-2 év múlva az Európai Unió tagországa leszünk, és nyilvánvalóan - mint már jó néhány esetben most is lehet tapasztalni - a nemzetközi nagyvállalatok vezetői -szívesebben alkalmaznak nemzetközi érvényességű vizsgabizonyítvánnyal rendelkező munkavállalót, mert nyelvtudásukat nemzetközileg elfogadott standardok szerint mérjük. Lényeges és fontos az is, hogy a fejlődés, a jövő, egyértelműen ebben az irányba mutat.
Úgy gondolom, hogy a nemzetközi érvényességű vizsgákat nehezebb letenni. Igaz ez?
14
2002. augusztus 29.
- Ez nem igaz! Az elmúlt évi statisztikai adatok is jól mutatják ezt. A hagyományos vizsgán a sikeres vizsgák aránya 42,3%, addig a nálunk eredményes vizsgát tevők aránya 83,6%. Ez a lényegesen magasabb sikerességi százalék abból is adódik, hogy a nálunk tett vizsgákon teljesen életszerűek a feladatok. Még egy nagyon lényeges különbség az, hogy vizsgáztatóink arra kíváncsiak, hogy a vizsgázó mit tud. Lényeges és fontos tudni, hogy - a vizsgaszabályzatban foglaltaknak megfelelően - a vizsgázóknak minden lehetséges és szabályszerű segítséget meg kell adnunk a sikeres vizsga érdekében.
Hogy és hol lehet felkészülni leggyorsabban a vizsgákra?
- Elvileg bárhol. Azonban a minél gyorsabb és hatékonyabb felkészülés érdekében szakítani kell a hagyományos „poroszos" nyelvoktatási szemlélettel. A nemzetközi érvényességű vizsgák tematikájukban lényegesen eltérnek a „Rigó utcai" hagyományos vizsgáktól, ezért a célirányos és hatékony felkészítéshez átfogóan ismerni kell a vizsgarendszert. E speciális szakismeretekkel nem csak iskolánk vizsgáztató tanárai, hanem minden dolgozója rendelkezik, és már kezdő szinten is úgy foglalkoznak a hallgatókkal, hogy a majdani vizsgán könnyen megfeleljenek a követelményeknek. Jól mutatja e tényt az is, hogy az iskolánkban tanult és vizsgára felkészült hallgatók lényegesen magasabb arányban tesznek sikeres nyelvvizsgát, mint a nem nálunk tanultak és felkészültek. Fontos tudni azt is, hogy az iskolánk tanulói a vizsga díjából is kedvezményt kapnak. A „külsős" felkészülők számára, a csakis iskolánkban, kedvezményes áron megvásárolható speciális felkészítő könyveket, munkafüzeteket tudom ajánlani, illetve azt, hogy minden személyesen érdeklődőt naprakészen és korrekt módon tájékoztatnak kollégáim. A telefonon érdeklődők számára rendelkezésére áll iskolánk ingyenesen hívható ..zöld száma" a
80/203-541, illetve internetes információs vonalunk, melynek címe: info@dialognk.hu.
Évente hány alkalommal lehet vizsgázni a Dialógban, és ez évben hányan vizsgáztak?
- Évente legalább 4-5 alkalommal szervezünk nyelvvizsgákat angol és német nyelvből. Ez évben eddig összesen 479 fő tett sikeres vizsgát iskolánkban. Az érdeklődőknek ajánlom figyelmébe internetes honlapunkat, melynek címe: www.dialognk.hu. ahol a vizsgaidőpontokról és a vizsgákról minden fontos információ megtudható. Ugyancsak ajánlom minden kedves érdeklődő figyelmébe, rendszeresen (kb. 2 hetente) megjelenő internetes hírlevelünket, melyre honlapunk címoldalán, a hírlevél menüpontban, a saját E-mail cím beírásával lehet feliratkozni. Az ide feliratkozók automatikusan megkapnak minden aktuális információt a vizsgákról, és a vonatkozó jogszabályi változásokról.
Mikor szerveznek legközelebb nyelvtanfolyamokat?
- Legközelebbi tanfolyamaink szeptemberben folyamatosan indulnak, melyekre szeptember 6-ig kedvezményes tandíjjal lehet beiratkozni. Normál (heti 2 x 2 óra) és intenzív (heti 6-9 óra) ütemű tanfolyamokat szervezünk ANGOL, NÉMET és OLASZ nyelvből, minden tudásszinten, kis létszámú csoportokban. Az órák kezdési időpontjai: délelőtt, délután, este illetve csak pénteki vagy szombati napon. Szeretettel várunk mindenkit, aki az iskolánkban eltöltött hasznos és kellemes órák után, biztos nyelvtudás birtokában, PITMAN vagy GOETHE nyelvvizsgát szeretne tenni, vagy ismereteit bővíteni, frissíteni kívánja. Akik eddig nem mertek belevágni egy idegen nyelv elsajátításába,- azokat csak biztatni tudom. Jöjjenek bátran, iskolánkban magas színvonalú oktatás keretében európai szintű tudást, nemzetközi és állami nyelvvizsga bizonyítványt szerezhetnek.
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
A hulladékkezelési közszolgáltató kiválasztásáról és a közszolgáltatási szerződésről szóló 241/2000. (XII. 23.) Kormányrendelet 1. § (1) bekezdése alapján Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. Tel: 93/500-700)
NYÍLT PÁLYÁZATOT ÍR KI
a város közigazgatási területén keletkező települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatási feladatainak ellátására 2003. január 1-től 2012. december 31-ig szóló időtartamra.
Ajánlattételi határidő: 2002. szeptember 12.10.00 órá a kiíró címén Az ajánlat elkészítéséhez a pályázati kiírás dokumentációja beszerezhető a pályázati hirdetmény megjelenésének napjától 2002. szeptember 12-én 10.00 óráig személyesen, munkaidőben, 20.000 Ft + 25 % ÁFA térítési díj ellenében a Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Jegyzői Kabinetjében (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. I. emelet 4.).
Benyújtás módja: A pályázó nevével és címével ellátott, zárt borítékban, „Folyékony hulladék" felirattal, 4 példányban, az eredeti példány megjelölésével.
A közszolgáltatási feladat ellátására mindazon - e tevékenységre jogosító - érvényes cégbejegyzéssel vagy vállalkozói igazolvánnyal rendelkező szolgáltató jelentkezhet, aki a jogszabályokban foglalt feltételeknek megfelel.
Ajánlatok felbontási időpontja: 2002. szeptember 12-én 10.00 óra
Eredményhirdetés az önkormányzati képviselőtestület októberi, novemberi ülésén, amelyre a pályázatot benyújtók meghívást kapnak, majd a kiíró a pályázat eredményéről írásban küld értesítést 2002. november 28-ig.
Nagykanizsa, 2002. július 9.
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata
Tájékoztatás kiegészítő családi pótlékban részesülőknek
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény alapján a települési önkormányzat által szociális rászorultság alapján folyósított kiegészítő családi pótlékban részesülő családok tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező gyermekeik után egyszeri, külön juttatásban részesülnek az iskolakezdés költségeinek enyhítésére. Az egyszeri támogatás kifizetése 2002. szeptember hónapban történik, összege gyermekenként 4.200 Ft lesz.
Tájékoztatjuk a szülőket, hogy az egyszeri támogatás kiutalása érdekében a 16. életévét betöltött, nem tanköteles korú gyermeke(i) tanulói vagy hallgatóijogviszonyának fennállásáról
2002. szeptember 13. napjáig
iskolalátogatási igazolást kell benyújtani a 2002/2003-as tanévre vonatkozóan. Amennyiben az igazolás beszerzése eddig az időpontig nem lehetséges, a tanulóviszony fennállását a szülő írásos nyilatkozattal igazolja. Az igazolásokat Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Szociális Osztályának személyesen, vagy postai úton lehet benyújtani.
Felhívjuk figyelmét, hogy amennyiben a szeptember 13-i határidőt elmulasztja, az egyszeri támogatást nem áll módunkban folyósítani. A 16. életévet betöltött gyermekek után az egyszeri támogatást 2002. október hónapban folyósítjuk.
További felvilágosítást a Szociális Osztály ügyfélfogadó irodájában, vagy az 500-809-es telefonszámon kaphat.
Nagykanizsa MJV Polgármesteri Hivatala Szociális Osztály
2002. augusztus 29.
15
EUROREGIOS TANÁCSKOZÁS LETENYEN
TANULJON A BGF PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KARÁN!
A BGF Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Zalaegerszegi Intézete várja a tanulni vágyók jelentkezését a 2002/2003 tanévben induló
MÁSODDIPLOMÁS KÉPZÉSEKRE ÉS SZAKMAI TANFOLYAMOKRA.
AJÁNLATUNK:
- DIPLOMÁSOKNAK:
• SZAKÉRTŐ (gazdasági informatikai menedzsment, pénzügyvállalkozási és pénzügy-, adó-, illeték-, vámszakon) és KÖZGAZDÁSZ SZAKMÉRNÖK képzést,
• ADÓTANÁCSADÓ, OKLEVELES PÉNZÜGYI REVIZOR, OKLEVELES ADÓSZAKÉRTŐ és LOGISZTIKAI SZAKÉRTŐ (OKJ-s) tanfolyamot,
I - ÉRETTSÉGIZETTEKNEK:
• közép- és felsőfokú, valamint emelt szintű szakmai tanfolyamokat
(pl.: pénzügyi-számviteli ügyintéző, biztosítási ügyintéző, vállalkozási ügyintéző, pénzügyi tanácsadó, mérlegképes könyvelő, költségszakértő) ajánlunk.
I - SZAKKÉPESÍTÉST NEM ADÓ KURZUSOK:
• EU-ismeretek (több témakörben). | • befektetési ismeretek,
I • pénzügyi-, számviteli ismeretek stb.
? RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÁS, JELENTKEZÉS, REGISZTRÁCIÓ: TOVÁBBKÉPZÉSI OSZTÁLY
8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/A Telefon: 92/509-922, 509-943 • Fax: 92/509-923 E-mail: horvath.laszlo@pszfz.bgf.hu
Stratégiák a közös erdekek menten
-ffff^ INGATLANÜGYNÖKSÉG
I-M. MUM. I 8800 Nagykanizsa, Rozgonyiu, 3. TeL: 93/312-4 70 20/9531-591
SZELLEMZAJOK,
LEGHANGOK
A lap nyári szabadságának végén ismét jelentkezik rovatunk. Célunk továbbra is eladó illetve megvásárolandó ingatlanok közvetítése, és néhány jó tanács, amely a választást, a döntés segíti. Ingatlan vásárlása során érdemes megbizonyosodni az adott épület hangvédelméről. Az ingatlanban léghangokat és testhangokat különböztetünk meg. A léghangok például az utcai zajok, a kürtőkben, a szellőzőkben fellépő hangok. Akár szellemzajoknak is nevezhetjük őket. A léghangok ellen az építőipar nehéz, merev, rezgésbe nem jövő szerkezetekkel, jól megtervezett és elkészített nyílászárókkal védekezik.
Ha a lakásban néhány percig csendben figyelünk, érzékelni fogjuk, milyen külső zajok hatolnak keresztül a falakon, nyílászárókon. Ha a falak megfelelően szigetelnek, ha jók a nyílászárók, a külső zajhatás elenyésző. A betörő utcai zajok ellen megfelelő növényzet telepítésével védekezhetünk. A növények nemcsak a zajt, de az utca porát is megszűrik.
Ingatlaneladással, bérbeadással kapcsolatos kérdésekkel keressenek minket!
Az ón partnere a Fix Ingatlanügynökség.
A letenyei polgármesteri hivatalban nemrég nemzetközi fórumot tartottak. Ezen, a három szomszédos ország, kormányzati és önkormányzati szinten is képviseltette magát. A Zala Megyei Közgyűlés vezetői mellett, országgyűlési képviselők, polgármesterek és a gazdasági élet szereplői is megjelentek a gazdasági és közlekedési koncepciók stratégiai kérdéseinek megvitatására. A házigazda Ros-tonics László, Letenye város polgármestere köszöntőjében kiemelte a hármas csúcs jelentőségét, mely évekkel ezelőtt, Göncz Árpád köztársasági elnök kezdeményezésére jött létre. A dél-zalai térség fejlődését alapvetően meghatározó autópálya-építésről elsőként Csillag István gazdasági (és közlekedési miniszter adott ismertetést. Horvát részről Branko Levacic, Muraköz megye főispánja, majd Mato Jurisic építési miniszterhelyettes számolt be az autópálya-program helyzetéről. A horvát autópályák építése a rendkívül nehéz terepvi-
szonyok ellenére hihetetlen gyorsan folyik. Alagutak, viaduktok és hidak egész sorát építik több szakaszon. A 2005-ös esztendő nyarán már több autópályát is átadnak a forgalomnak. Hasonlóan dinamikus építkezésről számolt be a szlovén közlekedési államtitkár, Tomaz Vidic. Szlovéniában a V.
és a X. európai közlekedési korridor kialakítása van napirenden. A terepviszonyok miatt bonyolulttá váló építkezések jó ütemben haladnak. Prioritást élvez ezen belül a Maribor-Ljubjana-Koper autópálya kiépítése. Teljesen világos, hogy szomszédainknál folyó építési verseny, a rijekai és a koperi ki-
kötők közötti versenyfutás része. Magyarország szempontjából sem lényegtelen a szomszédoknál zajló építkezések üteme, hiszen ha lemaradunk, akkor az észak-déli tengelyen folyó európai áruszállítás Ausztriába helyeződhet át, s ez pedig az egész térség fejlődésére is negatívan hathat. Az előadások után a megyei közutak, a Ré-dics-Lendva vasúti kapcsolat és a sármelléki regionális repülőtér kérdéséről esett szó. Varga László, a megyei közgyűlés elnöke kifejtette: válságövezet alakulhat ki, ha nem történik kormányzati szintű segítségnyújtás. A kanizsai tanácskozásról érkező Karagity Mihály tiszteletbeli horvát konzul, az Országos Horvát Önkormányzat nevében fejtette ki álláspontját a régió ügyeivel kapcsolatban. Csillag István miniszter és a fórum részvevői a programok végén megtekintették a letenyei határátkelőt és a leendő autópálya kiindulási pontját.
Halász Gyula
Szeptember 1.: A HSMK NEPI SZÖVŐ MŰHELYE ÉS NÉMETH FERENC FAFARAGÓ KIÁLLÍTÁSA. Megtekinthető: szeptember 10-éig.
Szeptember 2. 17 óra: KOSSUTH ÉS KORA - KIÁLLÍTÁS SASVÁRI Tl-BORNÉ KÉPES LA PGYŰJTEMÉ-NYÉBŐL.
Szeptember 12. 18 óra: GYÖRGY-BIRÓ ENIKŐ KERAMIKUSMŰVÉSZ ÉS BENKÓCZY PÉTER FESTŐMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA. Megnyitja: Márkus Ferenc, tanár. Megtekinthető: október 3-áig.
Szeptember 17. 20.30 óra: A VAGINA MONOLÓGOK. A Pécsi Harmadik Színház előadása. Szereplők: Nyertes Zsuzsa, Xantus Barbara, Dévényi Ildikó. Belépődíj: 1200 Ft. „A Vagina története az élet története, s mindenki szeret beszélni az életéről." (Eve Ensler). Az előadás nőkről szól, de nem csak nőknek. Jelenleg a világ több mint 20 országában játsszák óriási sikerrel.
Szeptember 28. 15 óra: TARKA-BARKA MŰHELY. Lovacskázzunk - termésből.
Szeptember 28. 18 óra: ROCK-RANDEVÚ. Zene, tánc, ismerkedés, rocktörténet, meglepetések. Belépődíj:
SZÍNHÁZI BERLETHIRDETES 2002-2003
HEVESI-BÉRLET
Shakespeare: LEAR KIRÁLY - dráma -
Zalaegerszeg Peler Shaffer: AMADEUS - dráma -
Kaposvár
Móricz Zsigmond: ÚRI MURI - színmű - Zalaegerszeg
Osztrovszkij: ERDŐ - komédia - Kaposvár
Eisemann Mihály: FIATALSÁG, BOLONDSÁG - operett - Komárom
BRÓDY-BÉRLET
Mikszáth Kálmán: A NOSZTY FIÚ ESETE TÓTH MARIVAL - színmű -Kaposvár
Várkonyi Mátyás: IFIPARK - musical -
Zalaegerszeg Kálmán Imre: MARICA GRÓFNŐ -
operett - Zalaegerszeg
HEVESI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT
A Pécsi Tudományegyetem BTK Gyakorló Intézménye Széchenyi tér 5-9. Tel./fax: 310-465 Honlap: www.nagykanizsa.hu/hsmk E-mail: nk.hsmk@broadband.hu Jegyárusítás 14-18 óráig. Tel.: 311-468
Péter Shaffer: AMADEUS - dráma -Kaposvár
Eisemann Mihály: FIATALSÁG, BOLONDSÁG - operett - Komárom
RÁ TKAI-BÉRLET
Mikszáth Kálmán: A NOSZTY FIÚ ESETE TÓTH MARIVAL - színmű -Kaposvár
Kálmán Imre: MARICA GRÓFNŐ -operett - Zalaegerszeg
Várkonyi Mátyás: IFIPARK - musical -Zalaegerszeg
Shakespeare: LEAR KIRÁLY - dráma -Zalaegerszeg
Osztrovszkij: ERDŐ - komédia - Kaposvár
A régi bérletek megújítása október l-4-éig, új bérletek vásárlása október 7-10-éig 9-17 óráig.
A bérletek ára: Rátkai- és Bródy-bérleí Kedvezményes (diák. nyugdíjas) 4600 Ft 4400 Ft Kedvezményes (diák, nyugdíjas) 4200 Ft 4000 Ft
I. hely: 4900 Ft
II. hely: 4600 Ft Hevesi-bérlet
I. hely: 4400 Ft
II. hely: 4200 Ft
A bérletek két részletben is fizethetők, a második részletet december 10-éig kell kiegyenlíteni.
SZÍNHÁZBÉRLET GYERMEKEKNEK
Nemes Nagy Ágnes - Nóvák János: BORS NÉNI - zenés mesejáték - Zalaegerszeg.
Németh Ervin: SALAMON KIRÁLY VARÁZS GYŰRŰJE - zenés mesejáték - Forrás Színházi Műhely, Győr.
Astrid Lindgren - Tompagábor Kornél: HARISNYÁS PIPPI - zenés mesejáték - Zalaegerszeg.
Thuróczy Katalin - Papp Zoltán: MÁTYÁS MESÉK - zenés mesejáték -Pécsi Harmadik Színház.
A bérlet ára: 1300 Ft, megvásárolható két
részletben is október I—4-éig.
A második részletet december 10-éig kell
kiegyenlíteni.
Kérjük, hogy igényüket előzetesen szíveskedjenek jelezni.
A HSMK FELVÉTELT HIRDET INDULÓ TANFOLYAMAIRA
Kezdő szabó-varró, 30 órás (heti 1x3
óra): 5000 Ft. Vezeti: Pulai Lászlóné. Haladó szabó-varró, 40 óra (heti 1x3
óra): 6500 Ft.Vezeti: Pulai Lászlóné. Kezdő szövő, 30 óra (heti 1 x2 óra): 3600
Ft. Vezeti: Zsovár Anita. Foltvarró, 20 óra (heti I x3 óra): 3200 Ft
+ anyagköltség. Vezeti: Békési Jó-
zsefné.
Selyemfestő, 20 óra (heti I x2 óra): 3500 Ft + anyagköltség. Vezeti: Kassainé Szarjas Gertrúd.
Vert csipkekészítő, 30 óra (heti 1 x3 óra): 5000 Ft. Vezeti: Horváth Lászlóné.
Csuhébaba-készítő, 15 óra (heti 1 x3 óra): 2600 Ft. Vezeti: Pulai Lászlóné.
Hobbi virágkötő, 25 óra (heti 1x3 óra): 8.500 Ft + anyagköltség.
Grafológiai tanfolyam, 40 órás (kéthetente 2x4 óra): 15.000 Ft. Vezeti: Nemes Antónia grafológus.
Terhestoma, heti 2x1 óra: 2800 Ft/hó. Vezeti: Víghné Mátés Tímea gyógytornász.
Gerinctorna, heti 2x1 óra: 2500 Ft/hó.
Vezeti: Illés Brigitta gyógytornász. Jóga, a tökéletes újjászületés Wellness-
program keretében, alakformáló gyakorlatok, relaxáció, teljes ellazulás, 20 óra (heti 1x2 óra): 7000 Ft. Vezeü: dr. Pőcze Tibomé, a Természetgyógyász Magazin főmunkatársa
Fittness-aerobic (zsírégető, alakformáló, kondicionáló) torna (heti 2x1 óra): 1800 Ft/hó. Vezeti: Németh Diána.
TERHESTORNA - felkészülés a szülésre, az apás szülésre és a gyermekágyas időszakra a 12. terhességi héttől. Vezeti: Víghné Mátés Tímea. Heti 2 x 1 óra, részvételi díj: 2.800 Ft/hó.
GRAFOLÓGIAI (kézíráselemzés) tanfolyam indul érdeklődőknek, amelyen a grafológiai alapfogalmaktól a kézíráselemzés rendszeréig, jelképektől a mérhető jellemzőkig szeretnénk megvilágítani az írásképben rejlő dimenziókat, feltárni a személyiséget. Vezeti: Nemes Antónia grafológus (Budapest). 40 óra, részvételi díj: 15.000 Ft.
Jelentkezni lehet a részvételi díj 50%-ának befizetésével szeptember 25-éig az információs szolgálatnál.
VÁRJUK JELENTKEZÉSÜKET SZAKKÖREINKBE, KLUBJAINKBA!
Nagykanizsa Város Vegyeskara: hétfőn
és csütörtökön 18-20 óráig, Kanizsa Fotóklub: hétfőn 18-20 óráig. Kamera \'67 AF Stúdió: vasárnap 10-12
óráig.
Népi díszítőművészeti műhely: hétfőn
14-17 óráig. Kertbarát klub: kéthetente hétfőn
16.30-18 óráig. Belvárosi Nyugdíjasklub: szerdán
14.30-18 óráig. Éremgyűjtők klubja: kéthetente szombaton Í4.30-16.30 óráig. Bélyeggyűjtők klubja: minden hónap első
keddjén 17-19 óráig. Premier Táncklub: pénteken 15-17
óráig, szombaton 14—17 óráig. Rock and Roll klub: szerdán 15.30-7
óráig.
Kanizsa Foltvarró Kör: minden hónap első csütörtökjén 17-19 óráig.
Tarka-barka műhely: havonta egy alkalommal, szombaton 15-17 óráig.
KÉPZŐMŰVÉSZETEK HAZA (Kiskastély)
Erzsébet tér 14-15. Telefon: 313-920
SASS BRUNNER ERZSÉBET ÉS BRUNNER ERZSÉBET festőművészek kiállítása.
Z. SOÓS ISTVÁN festőművész állandó kiállítása.
A Képzőművészetek Háza nyitva:
10-17 óráig, vasárnap, hétfőn szünnap. A belépés díjtalan.
OKTÓBERI ELŐZETES: Október 1.: A ZENE VILÁGNAPJA -A VÁROSI VEGYESKAR HANGVERSENYE.
THÜRY GYÖRGY MÚZEUM
Fő út 5. Telefon: 314-596
EMLÉKEK A MÚLTBÓL - 50 ÉVES A THURY GYÓRGY MÚZEUM. Megtekinthető: keddtől szombat 10-17 óráig, vasárnap, hétfő szünnap. Belépődíj: felnőtt 200 Ft/fő. diák, nyugdíjas: 100 Ft/fő, csoportos (8 fő: 130 Ft/fő családi jegy (minimum 4 fő): 330 Ft. Tárlatvezetés 2000 Ft.
KIEMELKEDŐ SPORTESEMÉNYEK
Szeptember 1.: M1LITARY DÍJUGRATÓ BAJNOKSÁG. Helye: Csónakázó-tó.
Szeptember 1. 15.30 óra: MÁV NTE-FITYEHÁZ. Vk. II. osztályú labdarúgó-mérkőzés. Helye: MÁV-pálya.
Szeptember 7. 15.30 óra: N. LABDARÚGÓ KLUB-BÁZAKERETTYE. Városkörnyéki I. osztályú labdarúgó-mérkőzés. Helye: Volán-pálya.
Szeptember 14.: XVI. KAJAK-KENU KANIZSA KUPA. Helye: Csónakázó-tó.
Szeptember 15. 15.30 óra: MÁV NTE-BÁNOKSZENTGYÖRGY. Vk. II. osztályú labdarúgó-mérkőzés. Helye: MÁV-pálya.
Szeptember 21. 15 óra: N. LABDARÚGÓ KLUB-SORMÁS. Városkörnyéki I. osztályú labdarúgó-mérkőzés. Helye: Volán-pálya.
Szeptember 22. 15.30 óra: BAGOLA-GALAMBOK. Megyei II. osztályú labdarúgó-mérkőzés. Helye: Bagola.
Szeptember 27-29.: BATTHYÁNY KANIZSA KUPA. Sakk utánpótlás-torna. Helye: Batthyány-gimnázium.
Szeptember 29. 15 óra: MÁV NTE-NEMESPÁTRÓ. Vk. II. osztályú labdarúgómérkőzés. Helye: MÁV-pálya.
(Augusztus 31-től szeptember 6-ig)
Augusztus 31., szombat
DUNA TV
07.10 Papírsárkány 09.00 Neptunusz zászlaja alatt
09.25 Ami igaz, az igaz 09.40 Hej, hej, helyes
beszéd! 09.50 Aula 10.20 Heuréka!
Megtaláltam! 10.55 Végállomása
Föld 11.50 Híradó 12.10 Muzsika-Szó 12.40 Isten kezében 13.05 Példabeszédek 13.15 Animare necesse
est...
13.30 A Nap és a Hold elrablása
13.40 A történelem legendái
14.35 A selyemút 15.25 Lousie Brooks 16.25 Dunatáj 17.00 Bűvölet 18.00 Híradó 18.30 Mesefilmek 19.00 Jövőnk forrása 19.05 A virágörökség
kincsei 19.20 Halló, halló 19.45 Hajdanában,
danában... 20.00 A tigris 21.45 Híradó 22.05 Equus 00.15 Hírek
MTV1
05.42 Hajnali gondolatok 05.45 Agrárvilág 06.00 Ma reggel 07.25 Gyerekeknek 08.00 Aranyfüst, avagy mit
üzen a múlt? 09.20 Zöldkalap 09.35 Hol-mi? 10.00 Kölyökidó 10.15 Zanzibár 11.10 Váratlan utazás 12.05 TS 13.35 Hollywood
szafari 14.25 Útravaló 14.40 A kölcsönkapott
Föld
15.10 Századunk
15.40 Kémeri
16.50 A testőrök visszatérnek
18.35 Luxor-show
19.30 Híradó este
20.05 Új Szeszélyes Évszakok
21.00 Francia kapcsolat 22.45 Fiesta
RTL KLUB
06.30 Ünnepnaptár 07.00 Kölyökklub 09.45 Disney-rajzfilmek 10.30 Segítség felnőttünk 11.25 Csak egy szavadba
kerül! 11.30 Nikki
11.55 Csak egy szavadba kerül!
12.00 RTL Klub Híradó 12.10 Autómánia 12.40 Forma-1 14.15 Top of the Pops 14.45 Barátok közt. 17.00 Miami Vice 17.55 Sztár a háznál 18.30 RTL Klub Híradó 18.50 Fókusz Plusz 19.25 Nyári filmkoktél 21.25 Heti hetes 22.40 Híradó 22.55 Forma 3000 23.20 A dzsungel titka 00.55 Fókusz Plussz
TV2
06.00 Gyökereink 06.30 Gyerekszáj 07.00 Tv2 matiné 08.45 Cartoon Network 10.25 Spinédzserek 10.50 Az ifjú Herkules
kalandjai 11.20 Autóshow 11.50 Azok a kedves
fészkes fenevadak 12.45 Az S Club 7
Hollywoodban 13.15 Egyről a kettőre 13.40 Xena 14.40 A szupercsapat 15.40 SMALLVILLE 16.35 Kardok királynője 17.30 JAG 18.30 Tények 19.00 Magellán 19.30 Activity-show 20.15 Kommandósok 22.10 Az igazság ökle 00.15 Meztelen lelkek 02.00 Vágyrajárók 03.10 Vers
Szeptember 1vasárnap
DUNA TV
07.10 Papírsárkány 08.55 Neptunusz zászlaja alatt
09.20 Hej, hej, helyes beszéd!
09.30 Élő egyház
10.00 Veszélyeztetett állatok
10.45 Ablak a természetre
10.55 Poirot
11.50 Híradó
12.10 Millenáris Teátrum
12.45 ítélet Nürnbergben 15.40 Csellengők 16.00 Régi híradók 16.20 Ugrásváltás 16.50 Magyarország kincsei
17.00 Jókívánságok határok nélkül 18.00 Híradó, sport 19.05 Mesefilm 19.30 Jövőnk forrása 19.35 Halló.halló! 20.00 Megbilincseltek 21.35 Dunasport 21.45 Satyricon 23.50 vers
MTV 1
05.42 Hajnali gondolatok 05.45 Gazdatévé 06.00 Ma reggel 07.30 „így szól az Úr" 07.40 Alix
09.25 Millennium Faluház
11.00 Református istentisztelet
12.00 Hírek
12.05 TS
13.30 Delta
14.00 Tanévnyitó
15.00 A koronázatlan király
15.15 Örömhír 15.45 Csendül a nóta 16.15 Őfelsége kapitánya 17.10 Szerelmi láz 18.30 Híradó este 18.50 Sporthírek 19.00 Hét 19.55 Top-show 20.50 Ötcsillagos találkozások 21.20 Tánckoktél 22.15 A birodalom romjai 22.45 Telesport 23.45 Médiawave
RTL KLUB
06.30 Fejezetek az állatvilág történetéből
07.00 Kölyökklub
10.00 Segítség felnőttünk!
10.25 Csak egy szavadba kerül
10.30 A dalai láma
11.30 Receptklub
11.55 Csak egy szavadba kerül!
12.00 Híradó
12.10 Ötletház
12.40 Csomónyereményjáték
13.10 Hatoslottó
13.30 Forma-1
16.10 Cleopatra 2525
16.35 Afrika expressz
18.30 RTL Klub Híradó
18.50 Akták
19.50 Nyári filmkoktél
22.00 Nesztelen ragadozó
23.55 Híradó 00.15 Fókusz 00.45 A dalai láma
TV2
06.00 Reggeli gondolatok 06.30 Állatkert a hátizsákban
07.00 Tv2 matiné 08.15 Cartoon Network 10.00 Spinédzserek 10.30 Az ifjú Herkules
kalandjai 11.05 Utazás
Gaszronómiában 11.35 Providence 12.20 Herkules 13.15 Charlie - Majom a
családban 14.15 Flipper 15.15 Országutak
őrangyala 16.10 Villám Spencer 17.00 J.A.G.-Becsületbeli
ügyek 19.00 Napló
20.00 beköltöznek a lakók 22.00 Az ördög maga 00.10 Friss Uborka 03.15 Napló 04.25 Vers
Szeptember 2., hétfő
DUNA TV
05.30 Indul a nap 08.30 Hungaroreama 08.40 Heti hírmondó 09.25 Amiről a kövek
mesélnek 09.45 Két félidő a pokolban 11.50 Híradó 12.10 Gazdakör 12.25 Emlékképek 12.45 Családi erőpróba 13.50 Logisztika 14.15 Kárpát medencei leletek a British Múzeumban 14.40 Irodalmi barangolás
Párizsban 15.10 Mozgó kép 15.40 Duna rapszódia 16.20 Zénó
16.25 Kicsi a bors, de erős
16.55 Ötórai tea
17.00 Halló, halló!
17.25 Az orosz animáció mesterei
17.45 Jövőnk forrása
17.50 Hej, hej helyes beszéd
18.00 Híradó
18.30 Mesefilmek
18.45 Szívtipró gimi
19.30 Határok fölött
20.00 A hóbortos nagybácsi
21.45 Hiradó 22.10 Psalmus Humánus 22.50 Pócspetri 00.35 Összkép 00.50 Hírek
MTV1
05.42 Hajnali gondolatok
06.00 Ma reggel
09.05 Parasztok
10.00 A bábu
11.00 Van öt perce?
11.10 Forma-1
12.00 Híradó
13.00 Kántor
13.55 Nyitott stúdió
14.00 Roma magazin
14.30 Domovina
15.00 Magyar Ház
15.30 Androméda
16.20 A kereszt a kortárs művészetben
16.40 A legendás Sárdy
17.10 Maradj velünk
17.20 Úton
17.50 Körzeti híradók
18.00 Híradó
18.05 Mézga család
18.35 San Francisco utcáin
19.00 Bonusz
19.30 Híradó
20.05 Kék lény
21.00 Sötét angyal
21.45 Pesty Fekete Doboz
22.15 Híradó
22.20 Aktuális
22.45 Fogadóóra
23.10 Kolozsvári operamesék
00.05 Kárpáti krónika 00.10 Világhíradó
RTL KLUB
06.30 Reggeli
09.00 Recept klub
09.10 Minimax rajzfilmek
09.40 Teleparti
10.05 TopShop
10.40 Teleparti
11.05 TopShop
11.35 Delelő
13.10 Teleparti
14.05 Helene és a fiúk
14.35 Csak egy szavadba kerül!
14.40 Recept Klub
14.50 Hegylakó
15.40 Csak egy szavadba kerül!
15.45 Kell egy csapat!
16.20 Vad szenvedélyek
17.10 Mónika
18.05 Találkozások
18.30 Híradó
18.55 Fókusz
19.30 Legyen Ön is milliomos!
20.10 Barátok közt
20.45 Szupermozi
22.40 Híradó
23.10 Hárem 01.00 Autómánia 01.30 Fókusz
TV2
06.30 Jó reggelt Magyarország!
09.00 Barátok és szerelmek
09.25 Szeretni beindulásig
09.50 Sonadoras
10.40 Közvetlen ajánlat
11.30 Balfácán
12.00 Vad angyal
12.50 Mozidélután
14.25 Kapcsoltam
14.55 Trükkös halál
15.45 Melrose Place
16.45 Yago
17.35 Claudia show
18.30 Tények
19.00 BigBrother
19.10 Aktív
19.45 BigBrother
20.45 James Bond.Dr.No
22.50 Big Brother
23.20 Jó estét,
Magyarország!
00.35 Profik
01.25 Aktív
02.05 Vers
Szeptember 3., kedd
DUNA TV
05.30 Indul a nap 08.30 Hungarorama 08.40 Határok fölött 09.10 Anziksz 09.25 Szívtipró gimi 10.10 A kalózok háborúja 11.50 Híradó 12.10 Gazdakör 12.25 Ugrásváltás 12.55 Heuréka! 13.30 Családi erőpróba 14.10 Krakkói randevú 14.40 Logisztika 15.05 Osztálylétrán
Magyarországon 15.50 A királyok szigete 16.25 Kicsi a bors, de erős 17.00 Halló, halló! 17.25 Az orosz animáció
mesterei 18.00 Híradó 18.30 Mesefilmek 18.45 Szívtipró gimi 19.30 Égtájak 20.00 Foci a moziban 21.30 Költői percek 21.45 Híradó 22.10 Talentum 22.45 Pócspetri 00.05 Összkép 00.20 Hírek
MTV1
05.42 Hajnali gondolatok
18
2002. augusztus 29.
05.45 Agrárvilág 06.00 Ma reggel 09.05 Parasztok 10.00 A bábu 10.50 Néprajzi értékeink 11.00 Zenelánc 11.10 Akakasdombi zsaru 12.00 Híradó 13.00 Kántor 14.00 Srpski Ekran 14.30 Unser Bildschrim 15.00 Betűvető 15.30 Andrómeda 16.15 Música Histórica 16.25 Gyerekeknek! 16.55 Családfa 17.20 Katolikus krónika 18.00 Híradó 18.05 Mézga család 18.35 San Francisco
utcáin 19.30 Híradó 20.05 „Nem történt
semmi..." 21.00 Don Matteo 21.55 Panoráma 22.30 Aktuális 22.25 Híradó 22.35 Aktuális 23.00 A düh 00.40 Kárpáti krónika 00.45 Világhíradó
RTL KLUB
06.30 Reggeli! 09.00 Receptklub 09.10 Minimax-rajzfilmek 09.40 Teleparti 10.05 TopShop 10.40 Teleparti 11.05 TopShop 11.35 Delelő 13.10 Teleparti 14.05 Helene és a fiúk 14.35 Csak egy szavadba
kerül! 14.40 Receptklub 14.50 Hegylakó 15.40 Csák egy szavadba
kerül!
15.45 Kell egy csapat! 16.20 Vad szenvedélyek 17.10 Mónika 18.05 Találkozások 18.30 Híradó 18.55 Fókusz 19.30 Legyen Ön is milliomos! 20.10. Barátok közt 20.45 Szupermozí 22.30 Híradó 23.00 Művészbejáró 00.55 Fókusz
TV2
05.45 Faluvilág 06.05 Segíts magadon! 06.30 Jó reggelt
Magyarország! 07.00 Laza 09.00 Barátok és
szerelmek 09.25 Szeretni beindulásig 09.50 Sonadoras 10.40 Közvetlen ajánlat 11.30 Vad angyal 12.20 Mozidélután 14.25 Kapcsoltam 14.55 Trükkös halál 15.45 Melrose Place 16.45 Yago 17.35 Claudia show
18.30 Tények
19.00 Big Brother
19.10 Aktív
19.45 Big Brother
20.45 Az elveszett ereklyék fosztogatói
21.45 Különleges kommandó
22.45 Big Brother
23.15 Jó estét,
Magyarország!
00.00 Ablak Európára
00.30 Kínai védelem
02.20 Aktív
03.05 Vers
Szeptember 4., szerda
DUNA TV
05.30 Indul a nap 08.40 Égtájak 09.10 Tájak, fortélyok,
asszonyok 09.25 Szívtipró gimi 10.10 Szépek és bolondok 11.50 Híradó 12.10 Gazdakör 12.25 Élő egyház 12.55 Psalmus humánus 13.35 Dunatáj 14.05 Fabulák 14.10 Ami igaz, az igaz 14.25 Animare necesse est 14.40 Magyar történelmi
arcképcsarnok 15.10 Családi erőpróba 15.55 tetovált paradicsom 16.25 Kicsi a bors, de erős 17.00 Szívzűrök 17.50 Hej, hej, helyes
beszéd! 18.00 Híradó 18.30 Mese 18.40 Jövőnk forrása 18.45 Szívtipró gimi 19.30 Váltó 20.00 Yana barátai 21.30 Megnyugvás...? 21.35 Debussy: Holdfény 21.45 Híradó 22.10 Uniós csodák: A
kelta tigris 22.50 Córesz 00.20 Összkép 00.35 Hírek
MTV1
05.42 Hajnali gondolatok
05.45 Agrárvilág
06.00 Ma reggel
09.05 Kultúrpercek
10.00 A bábu
11.00 Popzenei válogatás
11.10 A kasdombi zsaru
12.00 Híradó
13.00 Kántor
13.50 Jelfák
14.00 Hrvatska krónika
14.25 Ecranul nostru
15.00 Magyarország 2002
15.30 Androméda
16.15 Nekem ne lenne
hazám...? 17.00 Ez történt 17.50 Körzeti híradók 18.00 Híradó 18.05 Mézga család 18.35 San Francisco 19.30 Híradó 19.53 Sporthírek
20.05 Kisfilmek a
nagyvilágból 21.40 Boszorkányok órája 22.35 Híradó 22.40 Aktuális 23.05 Köszönök mindent 00.30 Kárpáti krónika 00.40 Világhíradó
RTL KLUB
06.30 Reggeli
09.00 Receptklub
09.10 Minimax rajzfilmek
09.40 Teleparti
10.05 TopShop
10.40 Teleparti
11.05 TopShop
11.35 Delelő
13.10 Teleparti
14.05 Helene és a fiúk
14.35 Csak egy szavadba kerül!
14.40 Receptklub
14.50 Hegylakó
15.40 Csak egy szavadba kerül!
15.45 Kell egy csapat!
16.20 Vad szenvedélyek
17.10 Mónika
18.05 Találkozások
18.30 Híradó
18.55 Fókusz
19.30 Legyen Ön is milliomos!
20.10 Barátok közt
20.45 Szupermozi
22.30 Híradó
23.00 Michael Hayes
23.50 Maffiózók
00.50 Antenna
01.20 Fókusz
TV2
06.30 Jó reggelt, Magyarország!
09.15 Barátok és szerelmek
09.40 Szeretni beindulásig
10.05 Sonadoras
10.55 Közvetlen ajánlat
11.50 Vad angyal
12.40 Mozidélután
14.25 Kapcsoltam
14.55 Trükkös halál
15.45 Melrose Place
16.45 Yago
17.35 Claudia show
18.30 Tények
19.00 Big Brother
19.10 Aktív
19.45 Big Brother \'
20.45 Az elveszett járat
21.50 JAG
22.50 Big Brother
23.20 Jó estét
Magyarország!!
00.05 Totalcar
00.35 Siska
01.35 Mobilparti
01.45 Aktív
02.15 Vers éjfél után
Szeptember 5., csütörtök
DUNA TV
05.30 Indul a nap 08.40 Talentum 09.10 Szívtipró gimi 09.55 Móricz Zsigmond 10.10 Légy jó mindhalálig
11.50 Híradó
12.10 Gazdakör
12.25 Isten kezében
12.55 Szent Márton
13.00 3:1 a szerelem javára
14.25 Családi erőpróba
15.15 „Hogy itt álltál valaha"
15.45 Tetovált paradicsom 16.15 Madarak ideje 16.25 Kicsi a bors, de erős 17.00 Kalendárium 17.50 Hej, hej, helyes
beszéd! 18.00 Híradó 18.30 Mesefilmek 18.55 Jövőnk forrása 19.00 Kalendárium 20.00 Lord Edgware halála 21.45 Híradó 22.10 Miért? 22.40 Menyország, pokol
és nirvána 23.20 Börtönvilág 00.00 Hírek
MTV1
05.42 Hajnali gondolatok 05.45 Agrárvilág 06.00 Ma reggel 09.05 Parasztok 10.00 A bábu 11.00 Akakasdombi zsaru 12.00 Híradó 13.00 Kántor 14.00 Rondó 14.30 Együtt 15.00 Bartók-Puccini 15.30 Androméda 16.15 Jelképtár 16.25 Pióatya 16.50 Szószóló 17.20 Kapás van! 17.50 Körzeti híradók 18.00 Híradó 18.05 Mézga család 18.35 San Francisco
utcáin 19.30 Híradó 20.05 Sándor Mátyás 21.10 Koós-klub 22.00 Bonusz 22.30 Híradó 22.40 Aktuális 23.00 +1 23.55 Utópia 00.55 Kárpáti krónika 01.05 Világhíradó
RTL KLUB
06.30 Reggeli 09.00 Receptklub 09.10 Minimax rajzfilmek 09.40 Teleparti 10.05 Top Shop 10.40 Teleparti 11.05 TopShop 11.35 Delelő 13.10 Teleparti 13.55 Heléne és a fiúk 14.25 Csak egy szavadba
kerül! 14.30 Receptklub 14.40 Hegylakó 15.25 Csak egy szavadba
kerül! 15.30 Kell egy csapat! 16.45 Vad szenvedélyek 17.10 Mónika 18.05 Találkozások 18.30 Híradó
18.55 Fókusz
19.30 Legyen Ön is milliomos!
20.10 Barátok közt
20.45 Szupermozi
22.30 Híradó
23.00 Stella moziklub
23.35 C-16 szuperügynökök
00.25 Pont hu
00.55 Fókusz
TV2
06.30 Jó reggelt, Magyarország!
09.00 Szeretni beindulásig
09.50 Sonadoras
10.40 Közvetlen ajánlat
11.30 Vad angyal
12.20 Mozidélután
14.25 Kapcsoltam
14.55 Trükkös halál
15.45 Melrose Place
16.45 Yago
17.35 Claudia-show
18.30 Tények
19.00 Big Brother
19.10 Aktív
19.45 Big Brother
20.45 A Brady család 2
22.25 Big Brother
22.55 Jó estét
Magyarország!
23.40 Flóra mama családja
01.20 Aktív
01.55 Vers
Szeptember 6., péntek
DUNA TV
05.30 Indul a nap 08.30 Hungarorama 08.40 Váltó 09.10 Vogulok között 10.15 Bronzbarnák 11.50 Híradó 12.10 Gazdakör 12.25 Parlagfű 12.50 Miért? 13.20 A kelta tigris 14.00 Duna rapszódia 14.45 A történelem legendái 15.35 A selyemút 16.25 Célkeresztben 17.00 Kalendárium 18.00 Híradó 18.30 Mese 18.55 Jövőnk forrása 19.00 Kalendárium
20.00 A bronzbarnák síelni mennek
21.25 Költői percek 21.35 Last Song
22.1 OJoseph Andrews 23.45 Összkép
00.00 Hírek
MTV1
05.42 Hajnali gondolatok 05.45 Agrárvilág. 06.00 Ma reggel 09.05 Parasztok \' 10.00 A bábu 11.00 A kasdombi zsaru 12.00 Híradó 12.55 Néprajzi értékeink 13.00 Kántor 13.45 Nekem ne lenne hazám...?
14.00 Körzeti magazinok 14.50 Világvédett lehetne 15.05 Évgyűrűk 15.30 Androméda 16.20 Autózoo 16.50 Forrás 17.15 Köszönöm, hogy
imádott 17.50 Körzeti híradók 18.00 Híradó 18.05 A Mézga család 18.35 Ablak 19.30 Híradó 20.05 Volt egyszer egy
vadnyugat 22.40 Híradó 22.50 Aktuális 23.15 Telitalálat a szívbe 00.50 Kárpáti krónika 01.00 Világhíradó
RTL KLUB
06.30 Reggeli
09.00 Ismétlések
09.40 Telepartí
10.05 Top-shop
11.35 Delelő
13.10 Teleparti
13.55 Heléne és a fiúk
14.25 Csak egy szavadba kerül!
14.45 Melrose Place
14.30 Recept Klub
15.45 Csak egy szavadba kerül!
14.40 Hegylakó
15.25 Csak egy szavadba kerül!
15.30 Kell egy csapat!
16.45 Vad szenvedélyek
17.10 Mónika
18.05 Találkozások
18.30 Híradó
18.55 Fókusz
19.30 Legyen Ön is milliomos!
20.10 Barátok közt
20.45 Szupermozi
22.25 Híradó
22.55 Igaz történetek
00.45 Fókusz
TV2
05.45 Faluvilág 06.05 Gyökereink 06.30 Jó reggelt
Magyarország! 09.00 Szeretni
beindulásig 09.50 Sonadoras 10.40 Közvetlen ajánlat 11.30 Vad angyal 12.20 Mozidélután 14.25 Kapcsoltam 14.55 Trükkös halál 15.45 Melrose Place 16.45 Yago 17.35 Claudia-show 18.30 Tények 19.00 Big Brother 19.10 Aktív 19.45 Big Brother 20.45 Activity 21.45 Pancserek
paradicsoma 23.10 Big Brother 23.40 Jó estét
Magyarország! 00.25 Devlin - A múlt
árnyai 02.35 Aktív 03.10 Vers
2002. augusztus 29.
19
megfejtés 1. része
kozmetikai marka
NÉVEIÓ
kivolt dobay elek
KARATERUH, -ÖVE
megfejtés 2. rész
néma ion (hal)
az abc elsi betűje
léous déligyümölcs
ágota bec
MOBIL INTER NET
római 5-ös
idegen irén
készítette
h.t.
MOTOROLAJ MARKA
vilajet. tő rök tart.
mas néven
lengyel nöinév
orosz folyó
a legnagyobb VlZESÉS
kiütés
l hubbard keresztneve
T-
csók keverve
bírósági ügy
SZESZ NÉVELŐVEL
tanuló vez
óra része lehet
tölt rend részecske
rövid a !
mecsek a
csúcsa
nélkül
örömlány más szóval
japan ja-ték(ereo
idôjelea fizikában
bank is. fel söruhais
kénvj
török tisz rang
ipszilon
felé(szem I . régiesen f
-MÁVAG
Író keverve
OXIGÉN
Ô G K
az párja -f—
TOROKORSZ FŐVÁROSA
TUNDERLAL/
KECSKÉJE
DUPLÁN
délelőtt órán
amire a pontot te szik fel
dzsenga eredetiben
amerikai szabvány
T
Tavalyi nagysikerű koncertjük után, idén ismét láthatta a kanizsai közönség a Pannónia Klezmer Band-et. A széles repertoárral rendelkező zenekar 1997-ben alakult. A Zsákai Ferenc Gyula vezette hattagú együttes, a tradicionális népzenén túl, zsidó tánc- és népzenét játszik. Hazai és külföldi fellépéseik során, koncerteken és lakodalmakban is játszanak. A Zsidó Nyári Fesztivál alkalmából rendezendő, Nemzetközi Klezmer Fesztivál előtt, itt Nagykanizsán jótékonysági koncertet adtak a helyi Zsinagóga felújításának elősegítésére, A koncert alkalmából, az együttes régi és új albumából összeválogatott szerzeményeket hallhatott a szép számban megjelent közönség. A tradicionális klezmer zene hangszerei (klarinét, hegedű, dob és tuba) mellett a
zongora is létjogosultságot nyert a klezmer zenekarokban. Ennek szép példájával szolgált a Pannónia vezetője is, aki a temperamentumos és a lírai hangzású számokban egyaránt, mesterien szólaltatta
meg hangszerét. A frenetikus sikerrel fellépő zenekart a jövőben is láthatja majd a helyi közönség, hiszen elmondásuk szerint Nagykanizsa az egyik kedvenc városuk.
Halász Gyula
Ezt a nevet viseli az a projekt, melynek keretén belül a nagykanizsai Farkas Ferenc Városi Zeneiskola Ifjúsági Vonószenekar és ORFF Ütőegyüttese egy hetet tölthet el Svájcban augusztus 23-30. között. A Mobilitás pályázatán sikeresen szereplő projekt célja a magyar zenei kultúra népszerűsítése, más nemzetek zenei kultúrájának megismerése.
A kanizsai delegáció 2001. őszén látta vendégül a svájci zenekart. A közös programot egy visszahívás követte, melynek ez év nyarán tesznek eleget a magyar fiatalok. Az egyhetes program a próbákon, koncerteken kívül városnézést, kirándulást és érdekes beszélgetéseket, fórumokat is tartalmaz. A külföldi fellépésre való felkészülést egy nagy koncerttel zárják a kanizsai zenészek 2002. augusztus 21-én (szerdán) este 18 órakor a városi Zeneiskola nagytermében.
AKCIÓK - KEDVEZMÉNYEK
DIÁKAKCIÓ! Egyet fizet, kettőt vihet!
(Az ajándék film a premier és erotikus filmek kivételével!)
NEM KLUB- VIDÉKI KLUB- KLUB-
TAGOKNAK TAGOKNAK TAGOKNAK
Hármat fizet Hétvégi Krltíit flzel
- négyet vihet! kedvezmény! - hármat vihet]
(Rendőrség utcája) Tel.: 93/315-907 Nyitva: minden nap 9-21-ig
FILMAJÁNLÓ! « agyuruk ura
a gyuru szövetsége
(videokazettán, és dupla DVD-n) Rendezte: Péter Jackson. Szereplők: Elijah Wood, lan McKellen, Viggo Mortensen A képzeletünk határain túl lévő világ tárul elénk. A sors különös szeszélye folytán egy Középföldén élő hobbit tulajdonába kerül a hatalmas erejű Egy Gyűrű, mely Szauron, a sötét úr birtokában a jó erőinek teljes pusztulását és gonosz végső győzelmét jelentené. Gandalf, a szürke mágus tanácsára Frodo, a kis hobbit elindul, hogy megsemmisítse a gyűrűt. Útközben borzasztó ellenségekkel kell megküzdenie és csodás barátokat szerez.
Zrínyi Könyvesház, Fő út 8. Deák Könyvesház, Deák tér 2.
KÖNYVAJÁNLÓ!
Nélkülözhetetlen útitárs a turisták számára egy igazán jó útikönyv, biztos tippekkel, hasznos tudnivalókkal, jó ötletekkel, részletes térképpel, miniszótárral, kétnyelvű étlappal, sok színes fotóval. Válassza Ön is „MARCO POLO"-t.
Tel.: 93/321-143 Tel.: 93/311-143
TERMÉSZETJÁRÁS
Szeptember 1.:
KÜRTÖSPUSZTA
Indulás: 7.52 óra autóbusz-állomás.
Érkezés: 17.15 óra autóbusz-állomás.
Gyalogtúra útvonala: Zalaszentbalázs - Börzönce
Kürtöspuszta - Szentbalázsi hegy - Zalaszentbalázs.
Táv: 15 km. Részvételi díj: 400 Ft.
Gólya völgy
HA BAJ VAN...
Felnőtt orvosi ügyelet: hétköznap 16-7 óráig, pénteken 16-tól hétfőn 7 óráig: 313-274._
Gyermekorvosi ügyelet: hétköznap 17-7 óráig, pénteken 7-től hétfőn 7 óráig: 313-380. Címük: Nk. Petőfi S. út 5. (a volt fiúkollégium).
Fogászati ügyelet: vasárnap és ünnepnap: 9-I4 óráig a (Szent Imre u. I.) 313-131-es telefonszámon.
Mentők:
104
Tűzoltók:
105
Rendőrség: 107
A milliomost megkérdezik, hogy mért van az. hogy a kérege-tőknek mindig sok pénzt ad, de a tudósok kutatásaira sohasem adakozik.
- Nézze senki sem látja a jövőt. Belőlem is lehet még koldus, de hogy tudós nem leszek az már biztos.
* * *
Mi a különbség a halász és a horgász között?
- A halász azért megy ki a tóra, hogy halat fogjon, a horgász meg azért, hogy ne legyen otthon.
8800 W<in..jluiiii.}*n. betilt tér II
3cl.: 93/313-057
A KONYHAFONOK AJANLATA
41
TÖLTÖTT PATISSZON
I
Hozzávalók: 2 db patisszon (kb. 1 kg 20 dkg), 15 dkg gomba, 3 tojás, 50 dkg darált sertéshús, egy csomó petrezselyemzöld, 10 dkg vöröshagyma, só, bors, 3 ek. zsír, 1 ek. liszt, 30 dkg paradicsom, 3 cikk fokhagyma.
A patisszont megmossuk, lapjában kettévágjuk, a magházat kiszedjük, az üreget besózzuk.
Töltelék: egy evőkanál zsírban megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és gombát, sózzuk, borsozzuk. Kihűtve összegyúrjuk a darált hússal, egy nyers és két keményre főtt, kockára vágott tojással és vá-
gott petrezselyemmel. A tölteléket a patisszonba töltjük - kizsírozott tepsibe, fóliával letakarva, 50 perc alatt megsütjük közepes hőfokon. (Vizet ne öntsünk alá - így a patisszon héja kemény lesz - a töltelék pedig kikanalazható fokhagymás paradicsommártással tálaljuk.)
Mártás: Egy evőkanál zsírban kevés lisztet pirítunk, kockára vágott vöröshagymát teszünk hozzá, rátesszük a negyedekre vágott paradicsomot és 2 dl hideg vizet. Zúzott fokhagymával, sóval ízesítve 10 perc forralás után leszűrjük, tálalásig melegen tartjuk.
Bellovics Lászlóné konyhafőnök
ÁLTALÁNOS ES PLASZTIKAI SEBÉSZETI MAGÁNRENDELÉS
DR. KELEMEN OTTÓ adjunktus
Sebész & plasztikai sebész szakorvos
a Magyar Plasztikai, Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság tagja
NAGYKANIZSAI RENDELÉS:
PLATÁN Sor 3-5.1. emelet (Szolgáltató Ház)
PÉNTEK: 16-19 óráig : minden PÁROS héten: a következő rendelés: SZEPT. 6-án lesz!.\'.\'
PÉCSI RENDELÉS: Citrom u.10. Szerda: 16-18 óráig.
BEJELENTKEZÉS TELEFONON: DÉLUTÁN 15 ÓRÁTÓL! 06-30-9935-379
FÜL- és ORRPLASZTIKÁK ARC- és NYAKPLASZTIKÁK, TOKAKORREKCIÓ ALSÓ és FELSŐ SZEMHÉJPLASZTIKA EMLŐPLASZTIKÁK: EMLŐFELVARRÁS, EMLŐNAGYOBBÍTÁS, EMLŐKISEBBÍTÉS EGYÉB EMLŐBETEGSÉGEK ellátása HASPLASZTIKÁK ZSÍRLESZÍVÁS KAR-, COMB-, és FENÉKPLASZTIKÁK EGYÉB MÉRETCSÖKKENTŐ MŰTÉTEK RÁNCTALANITÁS RÁNCFELTÖLTÉSSEL: Restylane és Perlane / Dermalive / Botox ESZTÉTIKAI VISSZÉRMŰTÉT VISSZEREK INJEKCIÓS KEZELÉSE LÁBSZÁRFEKÉLYEK ELLÁTÁSA ANYAJEGYSZÜRÉS BŐRDAGANATOK, BŐRELVÁLTOZÁSOK KEZELÉSE KÓROS HEG KÉPZŐDÉSEK PLASZTIKAI ELLÁTÁSA TETOVÁLÁSOK ELTÁVOLÍTÁSA STB.
TOVÁBBI INFORMÁCIÓKÉRT LÁTOGASSA MEG HONLAPOMAT! WWW.PLASZTIKA.INFO
2002. augusztus 29.
21
Az idei nyár bővelkedett rangos sporteseményekben városunkban. Több sportág országos szintű küzdelmei mellett baseball és ultrakönnyű repülők Európa-bajnokságának is színhelye volt Nagykanizsa. Igaz, a kontinensviadalokon a magyar versenyzők, csapatok nemigen élvezték a „hazai pálya" előnyét. Eredményeik kissé elmaradtak az előzetes várakozástól, viszont rendezésből jelesre vizsgáztak a kanizsai szakvezetők, sportbarátok, amelyről a sportágak nemzetközi szövetségének megjelent vezetői, ellenőrei elismerően szóltak a záró ünnepségeken, illetve jelentéseikben. Ez nem csak remény arra, hogy a jövőben is házigazdái lehetünk európai, sőt világversenyeknek, s talán a magyar versenyzőknek, válogatottaknak is több babér terem.
BASEBALL
Hazánkban az amerikaiak nemzeti sportjának is tartott baseball, s annak szervezett keretek között zajló küzdelemsorozata alig egy évtizedes múltra tekinthet vissza. Rövid idő alatt sikerült azonban klubcsapatainknak, illetve válogatottunknak az európai második vonal élmezőnyébe feltornásznia magát, megelőzve a sportágat jóval korábban művelő nemzeteket. Eme szinte párját ritkító produkciónak aktív részese volt a háromszoros magyar bajnok és kupagyőztes kanizsai Ants Baseball Club csapata, akiknek legjobbjai a magyar válogatott gerincét is alkotják. Nem volt véletlen tehát az a megtiszteltetés, hogy az idei B-csoportos BEK-döntő, majd az Európa-bajnokság egyik ágának - a másik Svédországban volt - rendezési jogát jóvoltuk-ból Magyarország, s házigazdaként Nagykanizsa kapta. A kanizsai Han-
TOVÁBBRA IS A B-CSOPORTBAN
gyáknak végül nem sikerült kvalifikálniuk magukat a klubcsapatok európai élvonalába, s titkon abban bíztak, hogy majd válogatott szinten sikerül. Optimizmusukat alátámasztotta az előző Eb-n elért ezüstérmes helyük is, no meg a hazai pálya nyújtotta előny. Ehhez persze kilenc nemzet válogatottja közül a legjobbnak kellett volna bizonyulni, hiszen csak az első helyezett került a kontinens 12 csapatos A-csoportjába. Az Eb csoportbeosztása viszonylag kedvezően alakult, hiszen csak az Amerikából 22 profi szintű játékost - kivándorolt görög szülők gyermekeit -honosító görögök tűntek riválisnak. Az első összecsapást könnyű ellenfélnek vélt románok ellen vívták, s a vártnál nehezebben nyertek 9-7-re. A szlováktól aztán meglepő 12-5-ös
vereség következett, majd újabb fiaskó a favorit görögöktől 20-l-re. Válogatottunk végül a négy közé sem került be, s csak az ötödik helyért mérkőzhetett a másik csoportban harmadik helyezett szlovénekkel. Nagy becsvággyal küzdő szomszédainkat végül 12-10-re verte válogatottunk, a remek teljesítményt nyújtó kanizsaiak. Barbalics László és Németh Péter vezérletével, s az ötödik helyen zártak. Az első helyért vívott döntőt a görögök 16-3-ra nyerték a szlovákok ellen, ezzel kvalifikálták magukat az európai élvonalba. A hazai baseballéletnek az Európa-bajnokság persze csak egy - utólag tanulságos - állomása volt, a klubcsapatoknak folytatódnak az interligás. illetve a bajnoki és kupaküzdelmek. Utóbbi fináléjára már sor is került, s
ez is a Thury-pályán zajlott. A kupagyőzelem sorsa tulajdonképpen már az elődöntőben eldőlt, ahol a kanizsai hangyák Torony Szőnyegház Thury néven szereplő NB l-es gárdája a sorsolás szeszélye folytán a nagy rivális Szentendre Sleepwalkers együttesével mérkőzött. A Gondi-le-génység parádés játékkal 16-4-re verte a szintén válogatott játékosokkal teli „Alvajárókat", s a döntőbe mérkőzés nélkül bejutó Szombathelyi Asszonyszomorítók ellen amolyan „levezető edzés" jellegű találkozón diadalmaskodtak 12-0 arányban. A kanizsai gárda ezzel megszerezte negyedik Magyar Kupa győzelmét, s a folytatásban jó interligás szereplésben, s negyedik bajnoki címük megszerzésében bíznak.
Bacskay Zoltán
LÁBTOLL-LABDA
A honi lábtoll-labdázás egyik fellegvárának számító Újszász adott otthont a nyáron több rangos lábtoll-labda versenynek. A VII. Magyar Nemzetközi Lábtoll-labda Bajnokságon, az Intercity Kupán a férfiaknál 8 csoportban 30 egység, a nőknél 4 csoportban 16 egység küzdött az érmes helyekért. A férfiaknál a Zemplén DSE Barócsi An-dor-Hartai Attila-Takács Endre összeállítású csapata számos külföldi és hazai gárdát legyőzve került a döntőbe, ahol végül alulmaradt a kisnánaiakkal szemben, s ezüstérmesek lettek. A Gozdán Ágota-Bu-davölgyi Veronika-Végh Dóra alkotta ZDES-s női csapat viszont ezúttal sem adta alább aranyéremnél az erős nemzetközi mezőnyben. Egyéniben Gozdán Ágotának nem sikerült újabb aranyérmet kasszíroznia, harmadik helyen végzett. Klubtársát. Budavölgyi Veronikát az elő-csatározások során elszenvedett térdsérülése fosztotta meg dobogós hely megszerzésétől. A férfi egyéniben a ZDSE színeiben versenyző, a
Körösi Csorna Általános Iskola 8. osztályos tanulója Hartai Attila nyújtott parádés teljesítményt. Serdülő korcsoportú még, de jóformán végigvertc a hazai és nemzetközi élmezőnyt, s végül ezüstérmet szerzett. A nemzeti válogatottak Európa Kupáján szintén remekeltek a kanizsai lábtoll-labdások. akik a tízfős magyar válogatott felét adták. 7 kategóriában - nemenkénti egyéni, páros, csapat és vegyespáros - zajlottak a küzdelmek. Valamennyi női számot és a férfi párost a Zemplén DSE-s versenyzők játszották, s első helyen végeztek. Mivel Nagykani-
zsa delegálta a legtöbb játékost a nemzetek versenyére, a díszes Európa Kupa a ZDSE vitrinjének fő helyére került. Városunkban is sor került egy lábtoll-labda versenyre, jelesül az Ifjúsági Országos Bajnokságra. A viadalnak kezdettől szűkebb pátriánk ad otthont, az idei már a hatodik volt a sorban. A torna egyben az utolsó hazai felkészítő verseny volt a közelgő németországi vb-re készülő magyar csapat számára. A szokottnál kicsit gyérebb volt a mezőny, de a női és férfi válogatott gerincét képező újszászi és kanizsai versenyzők valamennyien
SPORTPROGRAMOK
Labdarúgás: II. YNET Kupa, U-19 korosztályúak nemzetközi labdarúgótornája, szombat 9 óra. Mindenki Sportpályája, megyei 1. o.: Kiskanizsa-Zalalövő, vasárnap 10.45. Kiskanizsai pálya
Motorsport: Endurocross országos bajnoki futam, vasárnap 10 óra, Petőfi úti crosspálya.
itt voltak. A két neves klub mellett a mind figyelemre méltóbb eredményeket elérő szepetnekiek és a keszthelyiek képviseltették magukat. Az OB-n csapat- és egyéni versenyekre került sor. Az aranyérmes helyekért a várakozásoknak megfelelően a Zemplén DSE-s kanizsaiak és az újszásziak küzdöttek meg mind a csapat-, mind az egyéni versenyek során. Csatározásaikból mindkét nemnél a kanizsai lábtoll-labdások kerültek ki győztesen, s szereztek újabb országos bajnoki címeket. A női csapatversenyt a Gozdán Ágota. Végh Dóra és a sérült Budavölgyi Veronika helyett beugró Bognár Kinga összeállítású trió nyerte, egyéniben Gozdán Ágota lett az első. A fiúk csapatversenyében a Barócsi Andor, Hartai Attila. Kiss András alkotta hármas végzett az első helyen, az egyénit Barócsi Andor nyerte, s lett országos ifjúsági bajnok.
B.Z.
22
2002. augusztus 29.
APRÓHIRDETÉSEK
HIRDETÉSEIKET Kanizsa Újság Kft. szerkesztősegében (Nagykanizsa, Király u. 47.1. emelet) VESZÜNK FEL!
A kanizsai minőségi labdarúgás
mentőöve a Miklósfa és a MÁV NTE lehet?!
A nagykanizsai labdarúgás hívei körében közismert, hogy szeretett sportáguk - amely világszerte a legnépszerűbb - az elmúlt hónapokban még soha nem tapasztalt zulianáson esett át: az NB l-es, majd az NB l/B-s szereplés után a „kimúlt" NFC helyett fellépő MAV NTE révén a sportág legalacsonyabb vonalában, a városkörnyéki II. osztályban vághat neki a 2002/2003. évi bajnoki idénynek, mivel az NFC NB ll-es, NB III-as és megyei osztályú nevezését a felhalmozott sokmilliós adósság miatt az egyes labdarúgó szövetségek nem fogadták el. Az már más lapra tartozik, hogy a Zala megyei bajnokság I. osztályában két városszéli együttes (Miklósfa, Kiskanizsai Sáskák) „reprezentálja" a város labdarúgósportját. Ez pedig több mint szégyen egy megyei jogú városra nézve!
A zuhanás felelősei szerteágazóak: országgyűlési képviselők; a polgármester által vezetett önkormányzat, amely nevetségesen alacsony összegért, mindössze százezer forintért adta el (rázta le magáról) a 100%-os tulajdonában lévő klubot annak a személynek aki korábban szélnek eresztett egy NB H-es szintű csapatot (MAV NTE): a város sportjáért felelős alpolgármester: a jegyző által irányított polgármesteri hivatal illetékes osztálya és a mellette működő sportiroda, amelyek elmulasztották felügyelni az NFC-t; a városi labdarúgó szövetség; az NFC új tulajdonosa, klub- és szakosztályi vezetése, beleértve a Kaposvárról ingázó vezetőedzőt; a labdarúgók; no és a bírálatot és útmutatásokat elmulasztó sportújságírás (sajtó, média) helyi képviselői is.
A múltba visszatekintve, az általában második (néha első illetve harmadik) vonalban szereplő kanizsai focinak - beleértve a vonzáskörzetben lévő városkörnyéki települések érdeklődését is - átlagosan háromezres stabil szurkolótábora volt (és van jelenleg is). A legmagasabb osztályban való eseti szerepléskor pedig öt-tízezer között hullámzott. Manapság mit tehet a kanizsai labdarúgó-szurkoló a hétvégeken: váltott vasárnapokon ellátogat a perímre, délelőtt a Kiskanizsai Sáskákhoz, délután pedig Miklósfára, a Zala megyei I. osztály helyi mérkőzéseire. S ezt tehetné hosszú-hosszú éveken át, mert ezen két önálló klub esetében nem tűnik kitörési pont a magasabb, igényes osztály irányába, az ifjúsági és utánpótlás korú labdarúgókkal a városkörnyéki II. osztályban induló MA V NTE csapatának felkapaszkodása pedig évtizedes folyamat lehet. Ha ezen együttes minden évben bajnokságot nyerne, a fokról fokra való felkapaszkodás csak 2009-ben biztosítana minimum NB H-es szereplést! Ezt pedig egy több mint ötvenezer lélekszámú megyei jogú város nem engedheti meg magának!
Vajon miként lehetne lerövidíteni ezt a hosszú időszakot?
Az egyik (más városokban már kipróbált) módszer: egy közeli település hasonló cipőben járó. valamelyik felső osztályban szereplő csapatával való fúzió, nagykanizsai székhellyel. Helyi szponzorok hiánya ezt a lehetőséget azonban kizárja.
Egy másik reális lehetőség: a Zala megyei bajnokság I. osztályában jól rajtoló Miklósfa gárdája lehet(ne) a mentőöv olyképpen, hogy a Miklósfai SE és a közel másfél évszázados múlttal rendelkező MAV NTE - a két egyesület közgyűlésének határozata alapján - sürgősen egyesülne, és (egyelőre) Miklósfa-MAV NTE néven folytatná a küzdelmeket, természetesen a Zala megyei bajnokság I. osztályában, célul tűzve a bajnoki cím elnyerését!
Mindez azonban nem lenne elegendő! Gyors cselekvéssel, mégpedig a súlyos hibáit részben jóvátevő városi vezetés és a MA V anyagi és erkölcsi támogatásával a jelenlegi és az újonnan igazolt labdarúgóknak munkahelyet (megélhetést) biztosító helyi szponzorok (cégek, vállalkozók) bevonásával, hozzáértő helyi szakmai irányítással (edzők, szakosztályvezetés), a leglelkesebb szurkolókat magában tömörítő - tagdíjai fizető - Baráti Kör és B-közép létrehozásával még az idei őszön el kell indítani azt a folyamatot, amely a kanizsai labdarúgás felemelkedésének záloga lehet!
Apropó! Hogy kezdetben melyik sporttelepen - a villanyvilágítással is rendelkező miklósfai pályán, vagy a MA V NTE Ady úti gyepén játssza bajnoki mérkőzéseit a fúzióra lépett együttes, azt döntse el az egyesült két klub új elnöksége...
Tihanyi István
nyugdíjas (sport) újságíró
INGATLAN
Nk-Palin főútvonal mellett régi ház dupla telekkel, megosztva is eladó. Vállalkozásnak kiválóan alkalmas! Irányár: 12 millió Ft. Érd.: 30/272-2458. 30/446-0657 (4474 K) Platánsori. kétszobás, harmadik emeleti lakás eladó. Érd.: 20/3327-
927 (4518 K)_
Erdész u. 3/B. szám alatt háromszobás, étkezős. 84 nm-es családi ház garázzsal eladó. Érd.: az esti órák-
ban a fenti címen. (4562 K)_
Belvárosi egyszobás, földszinti, nagy belmagasságú 64 nm-es lakás (üzletnek, irodának, orvosi rendelőnek is alkalmas) tetőtér-beépítési engedéllyel eladó. Érd.: 318-937 (es-
te). 30/238-0173 (4566 K)_
A TV-torony alatt fekvő, két irányból is megközelíthető, gondozott, kicsi szőlő konyhakertnek alkalmas szántóval, pince nélkül eladó. Érd.:
315-559 (este) (4574 K)_
Városkapu krt-on, I. emeleti. 38 nm-es. központi fűtéses, erkélyes, jó állapotú lakás eladó. Irányár: 4,1 millió Ft. Érd.: 30/315-9467 (4584 K)
BÉRLET
Rózsa út 1. (D 14 I. e 4.) alatt 1 + 1/2 szobás egyedi gázfűtéses lakás kiadó. Érd.: 30/385-8848 (19 óráig) (4580 K)_
JARMU
Lada 2105-ös, 1990-es évjáratú, kék színű, 1200-es gyári motorral, januá-
ri műszakival eladó. Irányár: 340.000 Ft. Érd.: 322-731 (4556 K)
VEGYES
Hatszemélyes, duplaevezős, poliészter csónak eladó. Érd.: 30/227-3294
(4477 K)_
Két darab igényesen kidolgozott vaddisznóbőr, fejjel, fílcalátéttel el-adó. Érd.: 30/227-3294 (4478 K) Két db 4 méter hosszú, 22,5 cm átmérőjű, 11 mm falvastagságú műanyag cső eladó. Érd.: 315-559 (es-
te) (4575 K)_
Morzsolt kukoricát házhoz szállítok! Érd.: 315-559 (este) (4576 K) XVIII. század végi kézi faragású kétajtós szekrény igényesnek eladó. Érd.: 20/328-6234 K) (4582 K) Kétgyermekes nehéz helyzetű, betegségtől és szegénységtől szenvedő család segítséget kér. Elsősorban tartós élelmiszert vagy bármi mást elfogadna. Érd.: 30/458-8256 (4583 K)
SZOLGÁLTATÁS
2002-es tanévben általános iskola felső tagozatos és középiskolás diákok korrepetálását vállalom matematika és számítástechnika tantárgyakból. Ugyanitt betegfelügyeletet és gondozást vállalok. Érd.: 93/314-
323.20/428-4989(4581 K)_
Németnyelv-tanítás! Korrepetálás, nyelvvizsgákra felkészítés! Érd.: Tóth, Nagykanizsa, Dózsa György út 114/8. Tel.: 93/320-381 (4585 K)_
Parkettahulladék-tűzifa 7.500 Ft/m3 és kuglira vágott tűzifa 8.500 Ft/3 megrendelhető.
Nagykanizsán a házhozszállítás díjtalan.
Érdeklődni: 30/856-3666
KANIZSA Dél-Zalai Hetilap - Főszerkesztő: Lukács Ibolya. Újságírók: Bakonyi Zsóka. Dukát Éva. Halász Gyula. Munkatársak: Hársfalvi Tímea. Tóth Tihamémé. Külső munkatársak: Bacskay Zoltán. Dezső Ferenc. Szőlősi Márta. Szerkesztőség: Nagykanizsa. Király u. 47.1. emelet. Levélcím: 8801 Nagykanizsa. Pf.: 154. Hirdetésfelvétel: Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa. Király u. 47. I. emelet. Kiadja a Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa. Király u. 47. I. emelet Tel.: 93/312-305. Felelős vezető: Lukács Ibolya. Nyomja a Zalai Nyomda Rt. Zalaegerszeg. Gorkij u. I. Tel.: 92/313-550. Felelős vezető: Czirkl György. Terjeszti a Magyar Posta és a Kanizsa Újság Kft. Az árus példányok ára 65 Ft. E-mail címünk: kanizsahetilap@broadhand.hu. ISSN 0865-3879
2002. augusztus 29.
23
HEVESI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT
TANSZERBÖRZE
a HSMK-ban augusztus 30-án 14.00 órától.
Feleslegessé vált tankönyvek, taneszközök, tornafelszerelések cseréje
és vására.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk
Tanuljon és vizsgázzon helyben, a DIALÓG NYELVSTÚDIÓBAN!
Ajánlatunk: szeptembertől folyamatosan
1. Normál és intenzív ütemű képzés (4-9 óra/hét)
2. Államilag elismert nyelvvizsgák helyben!
3. Cégek számára kihelyezett oktatás
kezdő, újrakezdő, középhaladó, haladó, társalgási és vizsgára felkészítő szinten,
ANGOL, NÉMET, OLASZ
nyelvből, vizsgáztató tanáraink vezetésével!
• Órakezdés: délelőtt, délután, este illetve szombat délelőtt
• Kedvező óradíj - részletfizetési lehetőség
• Ingyenes próba vizsga!
• Jelentős kedvezmények:
- diákoknak, törzstanulóknak
- a szeptember 6-ig beiratkozok számára
Beiratkozás: személyesen, a jelentkezés sorrendjében
DIALÓG NYELVSTÚDIÓ ÉS NYELVVIZSGA KÖZPONT Nagykanizsa, Kinizsi út 2/a.
Tel./fax: 93/326-413; 80/203-541 E-mail: dialog@dialognk.hu; Web: www.dialognk.hu
Vállalkozását bővítené? Gépbeszerzésen gondolkodik? Energiatakarékossági elképzelései vannak?
Nagykanizsai Gazdaságfejlesztő Kht.
A Nagykanizsai Gazdaságfejlesztő Kht.-t Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata hozta létre azzal a céllal, hogy a helyi vállalkozók fejlesztéseiben aktívan közreműködjön, tevékenységüket segítse.
SZOLGÁLTATÁSAINK: " •*
Pályázatírás
Vállalkozóknak, civil szervezeteknek, lakosságnak kedvezményes áron. Igény esetén célirányos pályázatfigyelés.
Komplett finanszírozási tanácsadás Hitellehetőségek, támogatási formák.
Befektetési célú partnerközvetítés
On-line vállalkozói adatbázis összeállítása, partnerkeresés
Konferenciák, előadások, üzletember-találkozók szervezése
Elérhetőségeink:
Nagykanizsai Gazdaságfejlesztő Kht. 8800 Nagykanizsa, Király u. 47. Tel: 93-516-653 Fax: 93-310-808
Nagyatád és Vidéke Takarékszövetkezet Kirendeltsége Nagykanizsa
H800 Nagykanizsa, Királyit. 31/B. Tel: (93)536-273
BETÉTAKCIÓ
Takarékszelvény
(3 havi lekötés, fix sávos kamatozás) Eves kamathozam: 9,20% A PIAC FELÉ - JÖVET MENET
szőnyegház
PVC
SZŐNYEG
PADLÓSZŐNYEG
LAMINÁLT PARKETTA
PARAFÁK
ÁRENGEDMÉNYES PARKETTAVÁSÁR
A TORONY SZŐNYEGHÁZBAN
6,5 mm-es SPAN alapú 1.390 Ft/m2
6-7 mm-es HDF alapú 1.690 Ft/m8
Fantasztikus PVC vásár 10-20-30°/o-os " kedvezmény! INGYEN ALÁTÉTFÓLIA. Ingyenes helyi kiszállítás.
A Torony Szőnyegház a Thury-baseballcsapat hivatalos támogatója.
8800 Nagykanizsa, Petőfi Sándor utca 93/b Tel.: 06-93/323-119 • Fax: 06-93/323-118 Nyitva: hétfőtől péntekig: 8-17 óráig, szombaton: 8-12 óráig.
88

Insert failed. Could not insert session data.