Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
12.86 MB
2010-07-08 15:00:32
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
590
1488
Rövid leírás | Teljes leírás (459.75 KB)

Kanizsa 2002. 042-044. szám december

Cím: Kanizsa
Alcím: Dél-Zalai Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

Iffl m
Nagykanizsa
RÉGIÓK KAPUJA
XIV. évfolyam 42. szám • 2002. december 5. Megjelenik 21.000 példányban
ADVENT
Az advent lelki felkészülés, az ünnepekre való ráhangolódás ideje. Szent Andrá- ünnepéhez legközelebb eső vasárnappal kezdődik, így december elsején már meggyújtásra került az adventi koszorún az első gyertya. Az adventi koszorú hagyománya az ősidőkbe nyúlik vissza, kapcsolatban van a téli napforduló szokásaival. Fűzfavesszőből koszorút, majd
köré örökzöldet fontak. A valódi adventi koszorú készítése a 19. században jött divatba. Johann Heinrich Wichern hamburgi protestáns lelkész nevéhez fűződik, aki egy hatalmas fenyőkoszorút erősített a mennyezetre, amin a 24 gyertya egy-egy napot jelképezett a közeledő karácsonyig. Később csak négy gyertya került az adventi koszorúra, így elég kicsi
lett ahhoz, hogy helyet kapjon a családi házakban, lakásokban és hirdethesse a közeledő karácsony örömét. A gyertyákat vörös és aranyszínű szalagokkal díszítették, az élet és a fény jelképével. Másik szokás az adventi házikó készítése volt, de mára ebből csak az adventi naptár maradt. A naptárral mérhetjük legérzékletesebben az idő múlását, melyet a gyermekek örömmel készítettek. Munkálkodásunk, ajándékvásárlás, az ünnepi készülődés során elkerülhetetlen, hogy ne gondolkodnánk ilyenkor jóérzéssel távoli rokonainkra, barátainkra, elhunyt hozzátartozóinkra és a bennünket körülvevő szeretett családtagjainkra.
Nagy Krisztina
A nyolcosztályos gimnázium új felvételi rendje a Batthyányban
Városunk jó hírű iskolájában, a Batthyány Lajos Gimnáziumban nyugodt, hétköznapi keretek között zajlik a nevelési-oktatási intézmények évente ciklusosán ismétlődő élete. Visszatérő események voltak a napokban: nyílt napok, gólyabál, nyolcosztályos gimnazisták „ki mit tud?"-ja és gólyaavató ünnepsége.
Az iskolavezetés új információként arról tájékoztatott bennünket, hogy lényeges változás van az új nyolcosztályos gimnáziumi osztályok felvételi eljárási rendjében. Mivel másfélszeresnél nagyobb a túljelentkezés ebbe a népszerű iskolatípusba, ezért náluk is lesz ismét írásbeli felvételi vizsga. Erre az általános felvételi eljárást megelőző írásbeli vizsgára történő jelentkezést 2002. december 13-ig - az iskolában kiadott jelentkezési lapon - hozzájuk kell közvetlenül benyújtani. A központi írásbeli felvételi vizsga 2003. január 31-én lesz, melyet már a szokásos módon követ az általános felvételi eljárási rend.
Az iskola szeretettel várja minden olyan negyedik osztályos általános iskolai tanuló jelentkezését, aki eddigi eredményei alapján vállalja azt a nyolcéves programot, amelynek során kiemelt célként az érettségi vizsgára és a felsőfokú tanulmányokra készülhetnek. További információk kaphatók a Batthyány-gim-názium titkárságán: 311-239.
„ARANY-DIJ" NAGYKANIZSÁRA
November 24-én Budapesten az országos Ferenczy György Centenáriumi Zongoraversenyen Fu Rui, a Farkas Ferenc Városi Zeneiskola zongora szakos növendéke - korcsoportjában egyedüliként - ARANY-díjat kapott. Ugyancsak ARANY fokozatú díjat kapott felkészítő munkájáért Dr. Erdős Lászlóné zongoratanárnő is. A rangos versenyen még három ezüst- és négy bronzfokozatú díj, valamint dicsérő oklevelek és különdíjak kerültek kiosztásra. A korcsoport nagydíját a Ferenczy György Művészeti Díjat Lukácsházi Pál budapesti versenyző nyerte.
¦ 2002. november 25-ei hét is -hasonlóan az előzőhöz - balesettel kezdődött. A 7-es számú főúton egy személygépkocsi olasz kamionnal ütközött, melynek következtében egy személy 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.
¦ Bűncselekmény alapos gyanúja miatt állítottak elő a kapitányságra délután...

Insert failed. Could not insert session data.